Výmena a vynechávanie písmenok v slovách 25 mesačného syna

limenka
14. nov 2015

Ahojte mam k vam 2 otazocky
1. Syn ma 25mes a myslim ze celkom fajn rozprava teda snazi sa sa a ja ho podporujem a velmi vela rkzpravam a opravujem a vysvetlujem. Neni to mozno problem ale chcem vedet radu ci by som mala ist logopedicke. Syn nepovie v slove pismenka L,K,R ale robi zamenu a ja mu vobez nerozumiem ck si prisi podat hlavne alebo pri cinnosti. Ale na zaciatku slova ako napr. Ryba to povie ale nie tak perfekne alebo slon hej ale ci by nebolo lepsie nech ho pozre logopedicka aby sa nenaucil zle vyslovovat slova.
2. Hoci to nesuvisi zo synom ale rada sa zide. Mame dkma este skoro 5mes dceru a vyzera to tak ze sa chce pretocit len hlavicku a chrbatik ako keby sa prehynala na luk a nepretoci sa ale pekne si da aj ruku pod seba ale ked jej pomozem otoci sa na brusko a snazim sa ju co najcastejsie davat na bruskoako sa da casovo. Nejaky cvik aby sa to pekne naucila by ste neporadili

sissy27
14. nov 2015

@limenka
1. tvoj syn má 2 roky, dokedy chceš počítať jeho vek na mesiace? 😅
dvojročné dieťa určite nerozpráva čisto a plynule, má nárok na tie "chyby", ktoré popisuješ, dokonca má nárok si pomenovávať veci po svojom... nechci od neho zázraky... k logopédovi sa štandardne chodí s dieťaťom nie skôr ako v 4 rokoch (teda keď bude mať min 48 mesiacov 😅 ), výnimočne skôr, ale do 3 rokov určite nie...mimochodom, ty máš xxx mesiacov a stále ti "ulietavajú" písmenká, diakritika, čiarky, bodky pri písaní, rob s tým niečo 😎
2. dieťa sa pretáča vo veku 4-6 mesiacov, takže tvoja vo veku 5mesiacov je úplne v norme... tu máš o tom rozpísaný dosť komplikovaný článok http://babetko.rodinka.sk/babetka/psychomotoric...

katka1981
14. nov 2015

@limenka, nepripustaj si tie tabulky. Moja dcera vo veku tvojho povedala mozno 4-6 slov dokopy, mozno ani to nie. Bezne komolila slova, to bolo to najkrajsie. Popošukla =Popolučka, kaberák = kaleráb, Tiskurl = Zvonilka..... POmalinky to slo, ale ked nastupila do skolky bola ako l;epsi priemer. R sa naucila ako 5,5 rocna, ked bola v MS logopedicka, este nevedela R, cakala som teply odkaz, ale napisala, ze hovori primerane na svoj vek a asi 2 mesiace na to to R uz vedela. Aj tvoja dcerka vyzera byt ok.

teskoma
14. nov 2015

@limenka no som sa dobre zasmiala ..
.Som logopediska a vyslovnost L,R sa riesi v predskolskom veku, v 2 rokoch diete zacina tvorit vety a vyslovnost jednotlivych hlasok sa neriesi.Jeho nervovy system na to este nedozrel. Dieta sa v tomto veku veku uci hovorit ,ak je zdravem uplne prirodzene.Ty mozes rozvijat jeho slovnu zasobu,spravnu vyslovnost ,spravnu gr. stavbu viet tym, ze budete na neho hovorit zrozumitelne, skôr v kratsich vetach,ziadne premazovanie,citanim kniziek, ukazovanim obrazkov, basnickami, pesnickami, malo televizie a pod. Dolezite je, ze hovori,chape, ze recou sa dorozumie a pod.

limenka
autor
14. nov 2015

Dakujem za odpovede

saurian
14. nov 2015

pouzivanim reci sa zlepsuje aj vyslovnost. v jeho veku je bezne ze nevie vyslovit niektore hlasky ci niektore spojenia hlasok. ak postupne vidis zlepsenie, nie je potrebne to zatial riesit.

katarinamarkova
14. nov 2015

@limenka rada:
- ziadne dieta nie je dokonale 🙂
osobne fakt nepoznam ani jedno dvojrocne dieta co by rozpravalo cisto 🙂 ........skor vo veku 2r. je ich asi vacsina co este svojou detskou trosku cinstinou blabocu.
- kaze jedno 5mes. dieta sa uci otacat svojskym sposobom - snad ani jedno to nerobi 100% tabulkovo, kazde ma svojsky styl.
ps: vsimla si si kolko pismenok si prave ty vynechala ci zamenila vo svojom uvodnom prispevku? 🙂 a uprimne vobec ma nenapadlo ze potrebujes cvicit gramatiku alebo navstevu logopedicky.....napadlo ma, rychlo pisala, nesustredila sa na to.......fakt neries svoje deti tak uzkostlivo, je uplne normalne ze nie su dokonale 🙂 nikdy ani nebudu.

siska53
14. nov 2015

@limenka moje deti v tom veku este nerozpravali. Resp. Mama tata,dada a pod. Tak nestresuj.
Moja ma 3,5r.,tiez jej je zle rozumiet,aj malemu bolo.
Maly chodi k logopedicke od 4rokov,pytala som sa aj na malu,ze staci tiez az v 4r. Rozpravat ju pocula dakedy v juni,takze si ju pamatala.

Co sa tyka pretacania-opat,nestresuj. Maly sa mi pretacal od 3.m.,dcerka az dakedy v 6-7m.sa zacala pretacat. Dovtedy to bolo o tom,ze sa pretocila, mesiac nic,zas sa pretocila,zas take 2-3tyzdne nic atd..az potom sa to rozbehlo. Ona vo vsetkom tak.

bibistec
15. nov 2015

no podla toho co pises je na tom tvoj syn podla mna dobre, ale ak mas pochybnosti a vezme ta niektora logopedicka mozes sa objednat na konzultaciu, ona posudi ci je to ok pripadne ti da rady ako mozes podporit vyvoj reci. ( my chodime od cca 2,5 roka lebo mame velke problemy s recou) a ono cim skor sa ide tym lepsie lebo si nenavykne na nespravnu vyslovnost to sa potom ovela horsie odstranuje . drzim palce