Ako motivovať 5 ročné dieťa ku kresleniu?

siska53
19. jan 2015

Ahoj,mam syna,ktory bude mat o 2mesiace 5 rokov. Od mala nerad kresli a aj v tomto veku drzi ceruzky ako 2-3r.dieta( uz mal viackrat ukazane ako to ma skusit chytit). Mame rozne druhy ceruziek,vodovky,temperky.. Vacsinou kreslenie ale navrhnem ja alebo mladsia dcerka. Aj sa prida,ale dlho nevydrzi. Pritom som s nim
kreslievala, kreslila som aj ja,nechavala ho aj len jeho sameho kreslit (za mojej pritomnosti).. Lepili sme,strihali.. Este najradsej ma ked,tak malovanie so stetcom. Nepomohla ani skolka,(zatial),ani tam nejak pri kresleni nevydrzi. Len dake cmaranice a koniec. Je lavak. Ja sice kreslim absolutne neviem,ale ako dieta som napriek tomu strasne rada kreslila.
Co pomoze? Moze ho to este chytit? Citala som,ze ak sa dieta do 5r.nerozkresli a nezacne aktivne kreslenie vyhladavat,moze mat velke problemy v skole. To iste so strihanim,to sice skor vyhlada..
Dakujem za kazdu radu.

pribinak
19. jan 2015

Aku ma rad rozpravku? Kup mu podla nej vymalovavanku. Su aj rozne pracovne listy pre predskolakov, to by ho mohlo bavit

0silvia0
19. jan 2015

@siska53 skús mu kúpiť magnetickú kresliacu tabuľku, naše deti ju mali vo veku tvojho syna veľmi radi, možno ho to trošku motivuje 🙂 Dcéra zasa zbožňovala omaľovánky, ale syna to napríklad nikdy nebavilo, on mal rád vlastnú fantáziu.
Možno ten "talent" má po tebe, hoci ty si rada ako malá kreslila. Myslím, že nasilu ho aj tak k ničomu nedonútiš, sú deti, ktoré kreslenie nemajú radi. Napríklad môj syn od mala rád kreslil, dokonca aj písať vedel, keď išiel do školy. Ale v škole sa naučil tak zle držať pero, že to nešlo už odnaučiť ho. Doteraz strašne škaredo píše, hoci s kreslením problém nemal. Takže asi to nebude pravidlo, že dieťa musí mať zákonite problémy v škole, ak nebude aktívne vyhľadávať kreslenie. Každé dieťa je iné a určite neplatí všetko rovnako pre všetkých.

teuska
19. jan 2015

Ahoj. Som na tom podobne ako ty, moj syn vsak bude mat 5 rokov o mesiac. Kreslit nechce, skusala som vselico, nechcem ho nutit, aby si nevytvoril k tomu negativny vztah. Stale si ale myslim, ze sa este rozkresli. Snazim sa mu davat skrabacie obrazky, lepi mozaiku. Tiez pri tom dlho nevydrzi, ale aspon nieco.

jaruska6
19. jan 2015

Ahoj tak môj syn má tiež o 2 mesiace 5 rokov a riešime ten istý problém.Aj magnetickú tabuľku má dokonca 2 ale nejak ho to nechytilo, vymalovávanky od výmyslu sveta a pokreslí tak 10-15 min.najviac a to je max.výkon.Ešte v MŠ spolu s deťmi pokreslí.Preto uvažujem , že ho prihlásim do krúžku na výtvarnú výchovu od septembra.Aj učiteľka v MŠ mi to doporučila, vraj je to super pre predškolákov na rozhýbanie rúčky a získanie ťahov, aby sa mu potom v škole učilo ľahšie písať.Takže ja do tohto vkladám nádeje, lebo inak už netuším, ako mu pomôcť.

ivanka33
19. jan 2015

Ahoj,téma ma zaujala pretože môj syn -5r.tiež nechce vôbec kresliť-dokonca kresliť ani nevie,fakt len počmára a skončil,motivujeme ho všetci-máme všetky druhy farbičiek,farieb,kresliacu tabuľku aj normálnu tabuľu,maľovánky-všetko.Ak mu kúpim detský časopis spraví si úlohy typu zakrúžkuj,priraď...neznáša kresliť po čiarach-vlnovky a také-čo by už mal podľa mňa ovládať.Do školy ide až o rok,zle mu vychádzajú roky,tak ešte dúfam...Staršie deti kreslili radi a pekne....myslím,že u nás je trocha na vine pc-malý ho ovláda lepšie ako my všetci dokopy,ak mu nedáme vyčíňa-preto ho asi kreslenie nebaví ☹

atrami
19. jan 2015

My máme opačný problém, kreslia stále. Najmladší stále autá. Je predškolák, teraz ho trocha chytili aj postavy a tváre. Ale musí sa mu chcieť. V škôlke má kamaráta, ktorý kreslí len keď musí, nikto ho nenúti. Skús nájsť inú činnosť, ktorú by mohol rozvíjať- modelovanie, vyfarbovanie, možno je viac pohybovo nadaný. Načo ho nútiť do niečoho, čo ho nebaví a zanedbávať to, v čom je dobrý.

luliu
19. jan 2015

@siska53 ahoj, moja dcera bola rovnaka. Nemala rada kreslenie, vyhybala sa mu, nechcela kreslit. V skolke prve dva roky som na nastenke vzdy hladala machulu a hned som vedela, ze je to Emkin vytvor 😅 Zmenilo sa to teraz, ma 6 rokov, je predskolacka a konecne zacala kreslit. Nie je to jej najoblubenejsia cinnost, ale nakresli uz co ma. Nikdy som ju nenutila, nevidela som v tom zmysel a prislo to samo

bonaqa2013
19. jan 2015

ani moja najml. dcéra nechce vobec kresliť. O mesiac bude mať 5 rokov. Myslím, že sa to v skolke zmení, ak nás niekde zoberú - dcéra má DMO ale pekne chodí a poškodený sluch - nerozpráva. Takže sa trápime doma a kreslenie nie je jej priorita.

m.i.r.i
19. jan 2015

mozno by mohli napisat mamicky co maju uz starsie deti a tiez nechceli v 5r kreslit.
Ono vseobecne je to horsie u chlapcov ako u dievcat..Dievcata maju vacsinou ku kresleniu lepsi vztah, su aj kludnejsie a ja to vidim v skolke, ze rano pridem, dievcata sedia za stolom a kreslia a chlapci na zemi skacu, lietaju 🙂
Nas je taky isty..bude mat o 2 tyzdne 5 rokov a tiez kreslenie nula bodov...tiez ma to trosku trapi, presne kvoli tomu,ze ked bude skola, mal by vediet drzat pero/ceruzku a zvladat jadnoduche tahy...tiez na zapise zvyknu pytat aby dieta nakreslilo cloveka ..nas keby teraz mal nakreslit, tak to je len carbanica...ufon...ked vidim obrazky dievcatiek u nich v skolke, ze to ma aj oci, usi, vlasy, prsty na rukach a mihalnice ...ach jaj..
Nas zas ani nevieme ci bude pravak ci lavak..este stale to nie je jasne, vacsinu veci robi lavou...hadze, kope do lopty, vsetko chyta do lavej...ale ceruzku zatial drzi v pravej, ale nechce sa mu s nou moc pisat...do lavej ale tiez nie..ani strihat a tak..tak aj to riesime....
Na druhej strane -- nas nema fantaziu na kreslenie, malovat tiez nie..ale zacal uz trosku vymalovavat aspon malovanky ktore su mu tematicky blizke --dinosaury napriklad...to uz je velky pokrok...a ...zacina rovno pisat...napise aj cisla, aj pismena.....v pracovnych zositoch a casopisoch stranky kde su malovanky vynechava, preskoci aj vsetko kde je nieco, ze nakreslo pribeh, nakresli co si predstavujes, dokresli darcek pod stromcek...ked mali v skolke nakreslit co si praje na Vianoce, tak nakreslil 2 rovnake kolieska, jedno malo oci, druhe palicky ako nohy...jedno malo byt angry bird a druhe transformer...a potom povedal, ze dina nakreslit nevie, tak napisal T-REX... ze to vie napisat, ale nie nakreslit.....ale zas spaja obrazky, ciary, pismenka ked su vyznacene takymi bodkami tak to pospaja..aj napriklad obrazok co sa da spravit tak, ze cisla sa spajaju a vznikne obrazok, tak aj to urobi..tak sa snazim ho aspon v tom podporovat, hlavne nech drzi ceruzku a cokolvek pise...na malovanky ani na ine kreslenie ho nedostanem...

alusha
19. jan 2015

moj starsi tiez nerad kresli od malicka, nikdy si nezoberie sam od seba papier a kresli... uz je prvak a problemy nema ziadne, pise pekne...
mladsi zase je schopny malovat cele dni... kazdy clovek je iny a bavi ho nieco ine, ja tiez nerada kreslim, so skolou problem som nikdy nemala, okrem vytvarnej, tu som neznasala 🙂

timea7
19. jan 2015

@siska53 skús rôzne zaujímavé činnosti, najskôr na veľké plochy s hrubým grafickým materiálom, lebo mám pocit, že kresba farbičkami ho demotivuje, lebo sa mu výsledok nepáči. Kúp tabuľu a nech na nej "kreslí" namočenou hubkou, v lete je to ideálna činnosť na von, nasyp na veľkú tácku tmavšej farby krupicu, nech si kreslí prstom. Potom veľkým hrubším štetcom na baliaci papier - nech nekreslí konkrétne veci, najskôr treba, aby si uvolnil ruku - nech kreslí či už do tej krupice, hubkou, alebo veľkým štetcom dráhu pre autá - hocijako po celej ploche, alebo let lietadla. Neskôr nech kreslí kriedami (môžeš ich namočiť do vody, mlieka) na baliaci papier, farbičky a ceruzky nechaj až na neskôr. Určite nie omaľovanky, alebo nejaké pracovné zošity,m odradilo by ho tom ešte viac. Namaľujte veľkým štetcom more - tri odtiene modrej, hocijako po celej ploche papiera, poskladajte potom na more papierové lode a pod.

siska53
autor
19. jan 2015

@pribinak rozpravky sa menia,ale ma rad mcqueena. 🙂 ostatne skor strieda po nejakom case...no musim.pozriet,ci daku taku nenajdem..

siska53
autor
19. jan 2015

Dakujem, vidim, ze nie sme sami, co maju takych nekreslicov...
On je asi skor na ten pohyb nadany,ma neskutocne vela energie.. Skor ho bavili pismenka a ked,tak skor vie pocitat..rsp.teraz sa uci az do 20,to chce sam...viac ho bavia hry s autami(pribehive na rodinu),na doktora a lebo skolku (asi tak spracovava nastup do nej,kedze nastupil az ako 4,5r.)..ako maly radsej cital a behal tancoval- vela som mu spievala ako kreslil. Pritom mal obdobie,kedy sme stale obkreslovali (teda najma ja,lebo to bolo okolo 2rokov) a bavila ho a vlastne este bavi abeceda.
A modelovanie ci pomahanie pri peceni kolacov,rad sa hra na kuchara..
Takmer na kazdom vykrese je napisane F,H, I,O.. To su jeho oblubene pismena. 🙂

No uvidime,som rada,ze este to nemusi znamenat nic. Lebo inak sa mi zda byt celkom sikovny.. Ja som zas neznasala sitie a krasopis... Aj tak sa uz vsetko robi na PC a tam si to on vytukat vie (aj ked mu tieto zariadenia velmi do ruk nedavame.).

siska53
autor
19. jan 2015

@timea7 dakujem za tipy! Ano,kriedami ho to este bavil a kreslili sme do ryze,ale ta krupica bude lepsia.

monikafilip
19. jan 2015

Skvelá téma. Môj starší syn mal pred týždňom 5 rokov a je presne taký istý ako Tvoj @siska53. Tiež kreslenie ho absolútne nebaví, ale rád má čisla, písmenká, v pracovných zošitoch rád spaja tie čísla a vyjde z toho obrázok a pod., ale nejaké samostatné kreslenie... 0 bodov. Jeho postava je palička s rukami a nohami, navrchu veľká guľa ako hlava s očami, nosom a pusou, uši, vlasy. Koniec. Ešte nakreslí auto.
A to chodí do škôlky 1,5 roka, ale kreslenie ho nechytilo...
Tiež sa snažím s ním kresliť, vypĺňať pracovné zošity, aj kvôli úchopu ceruzky, pera. Ale je to ťažké.
Zato bicyklovať bez pomocných koliesok sa naučil za 15 minút (nepreháňam). 😉
Každé dieťa je iné, vyniká v iných veciach... Neriešim to až tak.
Ale som rada (úprimne), že je viac takých detí, že nie je môj syn nejaká výnimka. 😉

timea7
19. jan 2015

@siska53 aj suchý piesok môže byť (ale je z neho väčší bordel), tieto aktivity by mali s deťmi robiť v škôlke, kreslenie na pracovné listy je už to posledné štádium, predchádzať by mu mali rôzne uvolňovacie cviky na rameno, lakeť, zápästie a prsty. Nechaj ho potom aj na tých cestičkách autami jazdiť, zajtra urobte zase inú dráhu na formulu a pod. Nalepte na papier kvetinu a on nech pomocou kriedy "lieta" okolo nej ako včela, nech kriedou "zametá" po papieri, kreslí ako ide auto hore kopcom, dulu kopcom, dosť námetov nájdeš aj na internete - grafomotorické cvičenia. Nech sa darí.

siska53
autor
19. jan 2015

@timea7 dakujem za tipy,verim,ze pomozu mojmu a aj inym detickam.

ella555
19. jan 2015

Moj syn tiez nikdy nechcel kreslit, len ked musel, vyfarbovat uz vobec nie. Urcite aktivne kreslenie sam nevyhladaval. Ak musel, najma v skolke, kreslil nejaky zeriav, tank, bager, postavy skoro vobec. Ceruzku som ho poriadne drzat ucila v predskolskom veku. V skole nemal ziadne problemy a to uz je na druhom stupni. Dcera je pravy opak v 9 mesiacoch chytila spravne ceruzku a odvtedy kresli s chutou a vela. Asi sa s tym tie deti uz rodia. Ja by som z toho az taky problem nerobila, jednoducho nie kazdeho musi bavit a ma nadanie na kreslenie.

jarmilka83
19. jan 2015

Tak ja výtvarku učím na zuš-ke. Páči sa mi čo píše timea7. Dieťaťu treba dať veľa podnetov a poskúšať s ním kadejaké techniky.. Ono sa už v niečom nájde. Niektoré deti vyslovene nie sú grafické typy a teda s ceruzkou a pastelkami nemáte u neho šancu, ale zas priestorové veci milujú. treba skúsiť plastelínu alebo hlinu, maľovanie, ale možno sa vykašľať na štetec, ale skúsiť to rukami, odtláčaním kadečoho... Nemusí maľovať postavy a zvieratká ak je to pre dieťa ťažké. Nech maľuje vietor, pesničku alebo hocičo abstraktné kde vo výsledku nebude frustrované,že sa mu niečo nepodarilo nakresliť správne. Ak bude maľovať vietor bude to len zhluk farebných čiar, ale nik mu nebude môcť vytknúť, že niekde urobil chybu tak ako keď nakreslí mačičku, ktorá bude mať náhodou 5 labiek.. Najlepšie je, keď dieťa tvorí preto, ze ho baví tá práca samotná a nie pre konkrétny výsledok. Treba mu obliecť starú košeľu prestieť na dlážku nejaký igelit, aby sme ho nestresovali, že zašpiní seba alebo okolie a šantenie sa môže začať. Niektoré detičky proste nebudú sedieť za stolom a ticho si kresliť a ak tak to celé trvá 5minút. Základ je netlačiť na pílu. Dieťa sa musí v prvom rade hrať a pri tom výtvarnom hraní sem tam aj niečo vytvorí.

siska53
autor
19. jan 2015

@jarmilka83 ved to ja ho nechcem nutit,on sa dokaze napr.s domacou plastelinou aj hodinu zahrat-aj jubso mnou vyrabal aj pomaha piect,rad vykrajuje.. temperky ho bavia,otlacky tiez,peciatky alebo si len tak cmarigat,ci lepenie... Mna len vyplasila ucitelka v skolke,preto som sa pytala a super,ze som tak spravila,aspon som si rozsirila obzor. 🙂

liana111
19. jan 2015

ja by som to neriesila 😉 nikdy som nemala rada vymalovavanky kreslenie a tak, ale asi v 7.ma to chytilo a drzi dodnes 🙂

teuska
29. jan 2015

naposledy maly nakreslil dve farebne ciary, rozne pokrutene po papieri. Na otazku: Co to je? Odpovedal: Bojove hady 😀

evabb35
29. jan 2015

@siska53 Moje nekresliace dieťa som prihlásila na výtvarnú do základnej umeleckej školy. Potom nastala u môjho dieťaťa zmena - odrazu som mala doma tvorivé dieťa, ktoré nielen že kreslilo, ale doslova tvorilo - stále potom niečo modelovalo, strihalo, lepilo. Na doma som kúpila také pracovné zošity s úlohami pre predškolákov, kde bol nejaký príbeh na základe ktorého boli zadávané úlohy na kreslenie - bolo treba pomôcť nájsť čiarou cestu k domčeku...

janickacrazy
29. jan 2015

@siska53 Moj starší syn takisto nechcel kreslit, v školke ked sa rozdelili na dve skupiny jedna išla kreslit a druhá sa hrat, tak moj syn bol dvakrát v tej skupine, ktorá sa hrala a tešil sa, že si to pani učitelka nevšimla. 😀 Tiež som mala obavy ako bude v škole písat a čuduj sa svete, písat sa naučil bez problémov a písal dokonca celkom pekne, hádam krajšie ako ja v jeho veku a pritom ja som kreslila stále, lebo ma to bavilo. Jediné, čo ho bavilo ako 5ročného bolo kreslit cestičky k domčekom v tých pracovných zošitoch pre predškolákov, takže som vždy kupovala aj časopisy pre deti, kde boli nejaké cestičky. Teraz má 15 a výtvarnú a kreslenie nemá rád rovnako ako ked mal 5, takže u nás sa vekom nič nezmenilo.

dupinka
11. feb 2015

môj syn tiež nerád kreslil, učiteľka nám odporúčala ho nenútiť a teraz prišlo obdobie súperenia s inými deťmi, kedy ceruzku vezme do ruky rád, chce byť prvý. Skúste ho motivovať obľúbenou vecou -nech ju spoločne vyfarbíte na obrázku, príp. vyfarbovanie podľa čísel, ak rád počíta...

margarita
11. feb 2015

@siska53
ako motivovat dieta Ti bohuzial poradit neviem, ale mam svoju osobnu zivotnu skusenost.

od malicka ma nikto kreslit nevidel, akurat tak vymalovat som dokazala obrazok, to bol uz celozivotny vykon.
s urovnou kresby som skoncila niekde pri hlavonozcoch 😀 az do dospelosti.
ale zato citat som sa naucila sama od starsieho brata este ako 4 rocna a celu skolu som mala same...takze to ze som nekreslila, mi ziadne problemy, okrem teda utrpenia na vytvarnej vychove, nesposobilo...

dobehlo ma to az pri prvom dietati, co chcelo zrazu nakreslit vlak, kona, helikopteru atd. ale ja som zvladala stale len toho hlavonozca 😉 az ma manzel prihlasil na kurz kreslenia tuto
http://www.konecnekreslim.sk/
jedna vikendovka, a druhy den som dala portret podla fotky, ze som az sama cumela...teraz uz mam viac odvahy a chuti, ale portrety nerobim, no zistila som, ze sa aj toto da naucit a doslova vydriet.
ale stale mam pocit, ze som lepsia v inych sferach, skratka nikto nevie vsetko a myslim ze je blbost nutit napr. hudobneho genia hrat hokej a naopak.
nech kazdy robi co ho bavi, lebo v tom sa najde a bude najlepsi.
u nas aj v skolstve je skor ten trend, ze nech deti vedia vsetko,ale priemerne....

no drzim palce, nech to nejako zmaknete k vseobecnej spokojnosti.

lb82
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nelinka2009
9. okt 2021

Ahojte, môžem poprosiť info ako sa tým vašim nekresliacim synom darí v škole po toľkých rokoch... Učiteľky v mama strašia az poruchami učenia a je zvažujem spec. škôlku... Malý nenávidí ceruzky...

filili
9. okt 2021

@margarita a po tom víkendovom kurze už vieš z fleku nakresliť ten vlak, koňa, helikoptéru...? (Som na tom s kreslením podobne, tak ma to zaujíma 😉)

margarita
10. okt 2021

@filili
no medzicasom uz mam dalsie 2 deti, teraz je moj najmladsi predskolak...ale od toho kurzu som naozaj chytila odvahu a uz viem lepsie "vidiet", co treba kreslit...ale stale je to u mna skor sebazaprenie a stale mam postavicky v style Hlavonozec s detailami 🙂 ale aspon uz sama zo seba nemam ten komplex a viem, ze ako vsetko ostatne v zivote, aj toto sa da naucit. Ale portrety v Starom meste robit nebudem ani na dochodku urcite ... 🙂