Dcéra zbila v škôlke spolužiačku

5. sep 2023

Ahojte dievcata,
vcera som sla po dceru do skolky a dozvedela som sa, ze zbila svoju spoluziacku, teda chytila ju, lebo sa hrala s hrackou, ktoru chcela aj dcera a zaskrabla ju. To druhe dievcatko malo od mojej dcery krvavy skrabanec na predlakti. (Nechty mala ostrihane, neviem ako sa jej to podarilo)
Velmi som bola sklamana z toho a aj v soku, lebo do skolky chodila aj v lete aj predtym a nikdy ziadny problem nemala s detmi, skor ona bola taka utlacanejsia.
Neviem co ju to napadlo takto to riesit, doma sa nebijeme, neviem kde sa to v nej vzalo.
Doma som jej pobrala za to oblubene hracky a dohovarala som jej, aj bola smutna a ze to uz nikdy neurobi.
A ako by ste sa postavili k tomu druhemu dievcatku, doniest jej nejake bolestne alebo co?
Zachvilu pojdem do dceru do skolky a dufam, ze uz nic take nevyviedla :(

martul
5. sep 2023

Dcéra by jej mala povedať, že ju to mrzí a chce aby boli kamošky. Ja ako matka by som kúpila čokoládu.

syslik81
5. sep 2023

hold dcere praskli nervy..ktohovie ci uz predtym s nou nemala problemy .. tak hold jej teraz uz uslo.. dcera nech sa ospravedlni a hotovo .. ak sa to stalo raz nerobila by som vedu ..ak opakovane uz by bol problem ...

sense
5. sep 2023

Čokoládu by som nekupovala, nevieš ci to dieťa môže jesť čokoládu. Ale porozprávala by som sa s matkou dievčatka a nechala dcéru nech sa ospravedlní ak to ešte neurobila

h2
5. sep 2023

Nemohla to byť nešťastná náhoda? Proste sa naťahovali o hračku a jedna z nich má z toho škrabanec. Rovnako dobre ho mohla mať tvoja dcéra. Riešila by som to ospravedlnením dievčatku a prípadne jeho rodičom.

0silvia0
5. sep 2023

Ano, nechaj dceru nech si sama zehli svoje priesery. Pockajte si na mamu dievcatka a nech sa pred jej mamou dievcatku ospravedlni.

syslik81
5. sep 2023

a naco do jedneho skrabanca miesat rodicov..dcera nikoho nezbila,len sa natahovali o hracku .. vyriesit to mala ucitelka a zrejme to aj tak bola a dcera sa uz ospravedlnila..zas nerobit z komara somara a nedavat to ako sikanu v skole kde treba hned do riaditelne -ak take daco v skolke je .. xy deti sa denne na ihrisku natahuje kvoly hrackam

patka06
5. sep 2023

Koľko rokov má dcéra? Bol to 1. takýto konflikt?
Ak áno, dohovorila by som jej a vysvetlila ako to riešiť - poprosiť o hračku, počkať kým sa iné dieťa dohrá, zobrať si zatiaľ inú, prinahoršom riešiť cez učiteľku.
Počkala by som na dievčatko, keď bude s rodičmi, nech sa tvoja dcéra ospravedlní.

samimami777
5. sep 2023

Nuž stalo sa raz, mohla to byť aj nehoda , že sa ťahali o hračku a skrátka sa jej "podarilo". Pani učiteľka jej už isto dohovorila a ty tiež. Stalo sa raz a podľa opisu by som to nepovažovala za "bitku". Keby jej dala facku, kopla ju, naschvál ju udrela hračkou, ťahala za vlasy alebo naschvál ju pokúsala /poštípala by som to riešila prísnejšie. Ak stretnete dievčatko s mamou nech sa pred jej mamou ospravedlní ale čokolády ani nič by som neriešila nieje to až tak "horké" len malá potyčka o hračku ale sledovala by som dcéru či sa podobné veci nebudú opakovať, v tom prípade by to bolo potreba riešiť.

tanyan
5. sep 2023

Pravdepodobne to bola obyčajná nehoda. Určite by som dcéru netrestala takto drasticky pri prvom prehrešku, ktorý ani nebol úmyselný. Zbytočne sa v nej bude potom hromadiť strach a môže to spôsobiť skratové reakcie v budúcnosti alebo sa utiahne do seba.
Ak bola už predtým utláčaná, tak jej treba skôr vysvetliť ako riešiť konfliktné situácie, ale určite ju netrestať za to, že si aspoň občas ide za svojím.
Moju dcéru raz uhryzol menší spolužiak do líca. Jeho mame to bolo ľúto a ja som sa síce bála, aby nezostala jazva, ale nejako hlbšie sme to neriešili.

anjelicek26
5. sep 2023

Deti sa casto prvy krat v kolektive spravaju nepredvidatelne, aj sa pobiju, postipu, poskriabu, dokonca pohryzu ci posacu... ucia sa riesit konflikty verbalne a to prave u deti, co este pri nastupe nemaju dokonalu rec byva zdrojom problemov... ucitelka si to oddozoruje, s malou sa porozpravaj, cokoladu by som nenosila (nie kazdy rodic ma rad darceky tohoto typu), mozno radsej nejaku nalepkovu knizku ci bublifuk... ak mas cislo na mamu, tak sa ospravedlnit, vybavene... deti dosli za skolkarsky cas xy udrete, skrabnute, xy krat bol nejaky konflikt, ale viem, ze ucitelka si to osefovala a nebolo to nikdy na styl opakovanej sikany, ale jednorazovy konflikt, kde sa to vyostrilo... male deti sa musia este vela ucit jednoducho... neber to tak tragicky... a ani jej neber doma hracky, je to prilis prisny trest...

bluemoon24
5. sep 2023

Vubec netusis, co danemu konfliktu predchazelo, co delala tvoje dcera, a ani druha holcicka. Co ti k tomu rekla dcera, kdyz jste se o tom bavily? Nikoho nezbila, mohla to byt i nehoda, ze se natahovali a ona ji skrabla omylem. Hracky bych ji nebrala, spis bych si o tom poradne promluvila.

mogaa
5. sep 2023

Ak má 3 roky tak to už nerieš...naša chodila do súkromnej škôlky od 2 rokov - tam tichučké dobručké dievčatko, tak nám vždy hovorili učiteľky zo škôlky, zo škôlky chodilo šťastné veselé dievčatko...keď mala 2,8rokov prešla do štátnej, prvé mesiace sme nepočúvali nič iné len že niekoho pohrýzla alebo sa pocikala, zo škôlky chodila nešťastná, smutná......predtým škôlku milovala, do novej ak tam videla jednu učiteľku nechcela ani ísť, síce neplakala ale nechcela ísť do triedy....neskôr sme zistili že to bolo zrejme tou učiteľkou, lebo ak bolo málo detí, tak ich dávali do strednej triedy a tam tiež ju učiteľky len chválili....tá jedna učiteľka čo ju mali v triede tú tam preradili od predškolákov lebo na ňu boli sťažnosti že po deťoch kričí,.....naša sa tam jednoducho necítila dobre a takto sa to prejavovalo....trvalo to asi 3-4mesiace napriek každodennému dohováraniu že to robiť nesmie.....potom mi suseda čo tiež robí učiteľku v škôlke hovorila že to je u tých najmenších uplne bežné, niektoré deti sa necítia dobre a prejavujú emócie ako vedia.....keď sa im niečo nepáči, robia zle....naša nevedela vtedy ani poriadne hovoriť a nejako potrebovala prejaviť emócie....

jana_eyre_2
5. sep 2023

Ako vždy poviem, sú to deti a tie reagujú na problémy detsky.. áno z nášho pohľadu aj veľmi nevhodne, ale opakujem - nie sú to mali dospelí.. s dcérou sa proste len treba opakovane porozprávať, aby si si bola istá že vie že sa zachovala zle a dievčatku nech sa ospravedlní.. ja by som sa k tomu ospravedlneniu pridala ak by som mala možnosť a dohodla sa s maminou či to môžeme nejako, ničím odčiniť, napríklad pozvaním na zmrzku..

Len pridám že davno, dávno tu bola diskusia o tom že nejaké 2r dievcatko neviem či už škrablo alebo kuslo chlapca - bolo cudzie, nie autorky a tam sa teda strhla hádka pomaly zub za zub.. proste deti niekedy reagujú inak ako sa spoločensky očakáva a neznamená to vôbec že sú zlé.. len proste ešte nevedia riešiť problémy a vytrhnutie, capnutie im príde ako prvé na rozum..

Môjho syna raz nejaký chlapec v škôlke kúsol do nohy tak, že tam mal modrinove odtlačky zubov.. stalo sa to len raz a vďaka tomu som mala možnosť synovi vysvetliť čo má v takej situácii robiť a nie, nebolo to že kusni naspäť 😀 nevyčítaj dcére ani sebe že sa to stalo /myslím vnutorne jej nevyčítaj, samozrejme sa s ňou treba porozprávať/.. nabudúce bude vedieť lepšie a keď nie, tak potom budeš riešiť znova...

jana_eyre_2
5. sep 2023

A ešte by som dodala, že ženy by nemali hľadať ani vinníka v druhom dieťati - tiež je to len dieťa.. aj keby tomu čosi predchádzalo, čo malú dohnalo poskrabat, to len znamena že obe strany sú proste a jednoducho ešte malé detičky.. len sa učia fungovať v kolektíve..

lienka.7
5. sep 2023

@autorka a co ti povedala učiteľka? Tým by som sa riadila.

simona92101
5. sep 2023

Moju dceru niekolko x po sebe pokusala spoluziacka v skolke.dokonca az tak ze mala otlaceny cely chrup a fialove podliatiny.jej rodicia to neriesili,dievcatko nevedelo rozpravat a takto zial komunikovalo😏 riesila som to len s ucitelkou a ta nasledne s rodicmi dievcatka.po par tyzdnoch poslali dcere cokoladu ako ospravedlnenie,dohovorit jej vsak musela ucitelka.

mogaa
5. sep 2023

@simona92101 ťažko povedať, naša po nástupe do štátnej škôlky tiež hrýzla deti a dohovárali sme jej vždy keď sa to stalo....vysvetlovali jej to aj učiteľky, vždy nám to hovorili pred nou keď sme pre ňu išli, vždy sme jej dohovárali, vysvetlovali...o pár dní zase....tiež nevedela poriadne rozprávať, v tej škôlke bola len 1 rok potom prešla do inej škôlky...to hryzenie trvalo asi 2-3esiace, ale nálepka že je zlá od učiteliek ostala do konca roka....pomohol až prestup do inej škôlky, tam bola zrazu dobrá🙂

konikmodry111
5. sep 2023

Troja dcera ju nezbila pre boha 🙈 Zas netreba robiť drámu za jeden skrabanec, učiteľka to s nimi určite vyriešila. nechala by som to tak

ullala
5. sep 2023

Robis dramu z jedneho skrabanca. A nie, skrabnutie nie je bitka. Staci jej dohovorit, aby si na to dala nabuduce pozor.

engynka
6. sep 2023

Aj moj pokusal ineho chlapca. Cele mi to bolo divne lebo bol vzdy ten utlacanejsi, vzdy bral phlad na malicke deti, je citlivy. No po 2 dnoch vysvitlo ze druhy chlapec mu pchal do ust nejaku hracku malu… kazda minca ma dve strany. Daj na instinkt, ty si poznas dieta a nie hned trestat.

tramtada31
7. sep 2023

Kupila by som hracku ako bolestne a ospravedlnila sa rodičom. Dcéra na krúžku tiež “ublizila” inému dievčatku. Nevsimla si ju a treskla do nej raketou tak, že jej rozbila Peru. Rodičia to zobrali veľmi v pohode, kupila som jej bolestne a bolo to v pohode.