Dieťa zvyknuté v škôlke byť celý deň, musí byť na pol dňa

slivka1975
16. sep 2014

moj 3,5 rocny syn chodi do skolky od marca minuleho roku na cely deň. teraz som tehotna, termin mam v januari a v skolke ho chcu nechať, kedze nemam pracu na pol dňa. čo si myslite o tom ked sa mu v skolke páči a chce tam byť cely den, nebude to pre neho stres, ked bude chodiť len na pol dńa? má s txym niektora z vas skusenosť a ako to prebiehalo? Druhá vec je ze kedby som musela ist ležat do nemocnice, co je dost pravdepodobne, co potom? starych rodičov má len jednych a ti su daleko, tak nemame nikoho, kto by nám ho nezištne povaroval.

bonaqa2013
16. sep 2014

Moja prvá dcéra keď išla prvý krát zo školky strašne plakala. Išla domov už na obed. Tak sa jej tam páčilo, že sme jej okamžite predĺžili pobyt na celý deň. Nebudeme predsa chodiť zo školky s plačom.

slivka1975
autor
16. sep 2014

tu je problem v tom, ze vraj su dalsie maminy, ktore maju pracu a ich deti sa do skolky nedostali. ja by som ho tiez radsej nechala na cely den, ale asi to nepojde.

dionyzka
16. sep 2014

@slivka1975 ... ja si myslim, ze tu je skor iny problem, s ktorym asi pravdepodobne nic neurobis. Skolky su preplnene a prednost dostavaju deti, ktorych rodicia pracuju alebo su v predskolskom veku. Mozes sa stazovat, vysledok vsak moze byt i taky, ze si ho budes musiet nechat doma cely den - lebo nie si pracujuca matka.
Je to cele na hlavu postavene, ale toto nie je problem skolky ale statu. Chybaju skolky, chyba vybavenie skol, chybaju pedagogovia...

sashabb
16. sep 2014

@slivka1975 tvoje dieťa už bolo prijaté do škôlky a má právo chodiť na celý deň. To že si ty teraz tehotná ich nemá čo zaujímať. Treba sa sťažovať!!! nemajú na to právo!

@dionyzka ale jej dieťa už do škôlky prijali a chodilo tam. Čiže ony ho zrazu vylučiť nemôžu.

hradnapani
16. sep 2014

@slivka1975 nechapem, to akoze v skolke povedali, ze tvoje dieta uz potom nezoberu na cely den, iba na pol dna?
Na toto naozaj nemaju absolutne ziadne pravo, prave sme to riesili aj na rodicovskom. Riaditelka tvrdila, ze na toto neexistuje ziaden predpis, zakon, proste nic , lebo by to bolo velmi diskriminujuce. Pokial bolo dieta prijate na cely den, tak to tak musi aj zostat, ak na to neexistuju ine zavazne dovody (napriklad ze by pol dna plakalo za mamou).
u nas je dost deti, ktorych mamy su tehotne, alebo doma s dalsimi surodencami a su tam na cely den.

hradnapani
16. sep 2014

@slivka1975 a co sa tyka druhej veci, dochadzka sa da aj prerusit a moze byt u starych rodicov dlhodobejsie, kym budes v nemocnici.
Pokial by islo len o to, ze kto ho vyzdvihne zo a do skolky, (ze budes trebars na pn-ke a nemozes vela chodit), tak sa da dohodnut so susedami ci studentkami za nejaky poplatok, nic ine ti asi ani nezostane.

evittam
16. sep 2014

@slivka1975 Ako píšu kočky, nemajú na to právo. Môj syn chodil min.rok ešte do predškolskej a nič nemenilo na veci, že som tehotná a na materskej - a kamarátka mala tak isto mladšieho....A keď sa mi ráno nechcelo ísť tak som nešla...Veď platíš celý mesiac či je tam alebo nie a strava sa zarátava. Sa mi vidí, že tetušky si chcú uľahčiť prácu...Nedaj sa! 😉

maznacik007
16. sep 2014

ak je raz dieta prijate do skolky nemaju pravo ho vylucit .. resp. len z dovodov uvedených v skolskom poriadku ...
a to ze si doma lebo si tehotna tam nie je ....

buffinko
16. sep 2014

@slivka1975 žiadaj písomné vyjadrenie škôlky, prečo má chodiť na pol dňa 🙂 ono by bolo zaujímavé ako by to zdôvodnili...ako písali baby, nemá riaditeľka žiadnu legislatívnu páku...

miriem
16. sep 2014

@slivka1975 Ale tak skus sa na to pozriet z druhej strany. Mala by si sa vratit po rodicovskej do prace ale tvoje dieta by do skolky nevzali, lebo tam chodia deti, ktorych mamy su doma..Pacilo by sa ti to? Mne teda nie. Chapem, ze synovi sa tam paci, ale podla mna skolka by mala uprednostnit deti, ktorych rodiacia pracuju. U nas to tak je a preto mojho syna do skolky ani nevzali, lebo som na MD.

sashabb
16. sep 2014

@miriem ale jej dieťa do škôlky už dávno chodí, to je trochu rozdiel

miriem
16. sep 2014

@sashabb ja viem, ale z pohladu skolky blokuje miesto pre dieta pracujucich rodicov...

sashabb
16. sep 2014

@miriem ale takto sa na to nedá pozerať, pretože ona by si kludne napr. za mesiac robotu mohla najsť. Teraz nebudeme pozerať na to, že je tehu. Jej dieťa bolo do škôlky prijaté, bolo prijaté na celý deň a už tam nejaký čas chodí. To, že jej to teraz chcú zmeniť a idu sa oháňať tým, že je doma alebo že je tehotná nieje na mieste.
Každému jednému rodičovi sa môže stať, že príde o prácu. Potom čo? každá škôlka bude riešiť, že je jeden rodič doma? veď si bude asi hladať prácu nie? či tehotná má byť takto doslova diskriminovaná?

Povedala by som, že je rozdiel ak sa dieťa ide ešte len príjmať do škôlky, vtedy na to môžu prihliadať. Ale konkrétne toto dieťa do škôlky UŽ chodí a UŽ dávno bolo prijaté.

A to, že by chodilo dieťa iba na pol dňa, neumožní ďalšiemu dieťaťu celodennú dochádzku 😉

macka23
16. sep 2014

Je to tak ako baby pisu vyssie, nemozu ti ho vylucit, ked uz raz bol prijaty. Nieco podobne sme riesili na rodicovskej rade, a proste nemozu. Treba sa porozpravat s riaditelkou. Vzdy sa riesia deti, ktore boli na zapise pre nasledujuci sk. rok, ale ked uz je raz prijate a MS navstevuje, tak nemaju preco skracovat pobyt.
@slivka1975

amouramour
16. sep 2014

@miriem asi tak, ale to tu mamickam nevysvetlis...a uprimne vobec nie je pravda, ze uprednostnuju pracujucich rodicov

macka23
16. sep 2014

@miriem ale pretoze, mama pride o pracu ma byt dieta vylucene z MS? Ako ja chapem, ze skolok je teraz malo a deti vela, ale ked uz raz bolo prijate, tak nemozu ho len tak vylucit. Skolka uprednostnuje deti pracujucich rodicov /aspon nasa/ ale to sa zohladnuje pri zapise do skolky a nie v priebehu sk. roka.

pemizb
16. sep 2014

Ja suhlasim s miriem.....ako by sa vam pacilo ze vase dieta nevezmu len preto lebo nie je miesto a vy nemate kam dat svoje dieta, pritom viete ze je kopa mamiciek na materskej s mladsimi detickami. Ja myslim ze je super ked pojde aspin na pol dna. Proste mu povies ze pred spinkanim prenho prides a hotovo. Myslis ze je to problem? Ja si myslim ze to nebude problem. Zastavite sa vzdy na nejakom ihrisku a tam sa pohra s inymi detmi.

danula.ch
16. sep 2014

@slivka1975 nechapem ako sa vyriesi situacia pracujucim maminam, ktorych deti nezobrali do skolky, ak to tovje bude chodit na pol dna. toto je zvlastny argument, bez logiky. za tym bude asi nieco ine, lebo vdaka tomu, ze to tvoje tam nebude spat, nezoberu ziadne dalsie dieta. vsetky deti su tam predsa od rana

h2
16. sep 2014

@sashabb Ahoj, v mnohom s Tebou súhlasím, chcela by som len zareagovať na Tvoju poslednú vetu: "A to, že by chodilo dieťa iba na pol dňa, neumožní ďalšiemu dieťaťu celodennú dochádzku." Tu je problém v tom, že škôlky sú preplnené a hoci by učiteľka v pohode zvládla o jedno dieťa viac, tak poobede ho nemá kam uložiť spať, lebo proste počet postieľok je obmedzený. Takže ak dieťa po obede odíde domov, ostane postieľka voľná, čiže je možné prijať ďalšie dieťa. Len toľko som k tomu chcela.
Toto je vlastne aj odpoveď pre @danula.ch

hradnapani
16. sep 2014

zeny, tie co sa ohanate tym, ze ak matka otehotnie alebo strati robotu, tak jej dieta by nemalo byt v skolke na cely den, eventualne vobec, chcela by som vas vidiet, co by ste robili, keby ste to aj naozaj museli zrealizovat 😝
Chapem, ze tieto reakcie maju mamicky, ktorym dieta sa do skolky nedostalo a potrebuju nastupit do prace, ale ruku na srdce, fakt by vas to nenastvalo?

siska53
16. sep 2014

@slivka1975 to je nejake divne..mam kamosky,co maju teraz uplne male babatka(3-6m.)ich starsie deti chodia od vlanajska do skolky a stale chodia na cely den,ziadne poldnovky sa nekonaju....nas bude tiez chodit na cely den od pozajtra..ved do pol roka by aj tak uz musel ist na cely den...

svetlusska
16. sep 2014

moj sice do skolky nechodi ale mam kopec znamych ktore maju druhe dieta a to prve normalne chodi do skolky na cely den..ja by som sa stazovala...

siska53
16. sep 2014

@pemizb v kete a v peknom jesennom.pocasi ci jarnom sa mozno ste zahra..tak po 16:00 najskor..
Viem,ake to bolo pre syna najma v zime..doobeda sami stupli,s ktorymi sa nevedel zahrat(vratane mojej mladsej)poobede sa von velmi neda chodit,lebo uz je tma,maximalne prechadzka...ked sa aj dake dieta vyskytlo,nie vzdy sa chcelo s nim hrat,ked ano,zas bol nenormalne stastny,lietal,prosto take reakcie,ake inokedy nemal..

Takze ak ju k tomu donutia,maly bude mat na kamosov len pol dna,jedine,ze sa budu navstevovat doma..fakt som bola stastna,ze uz ide jar,krajsie pocko,dlhsie svetlo..konecne mohol opat obnovit kamaratstva,ktore sa oslabili tym,ze sa nevideli celu zimu od konca oktobra.

siska53
16. sep 2014

Ale vraj za socika to bolo tak,ze akonahle zostala zena na materskej,jej dieta muselo byt automaticky doma..asi okrem predskolakov,to neviem presne,ale mama mi take vravela.

quaxi
16. sep 2014

@h2 to nie je pravda, na pocet deti v triede su normy a maximum sa nemoze prekrocit ani na cast dna. Ak raz ucitelka moze mat 24 deti, tak nemoze mat doobeda 25 s tym, ze na obed 1 odide a zvysnym este zostane postielka. Moze mat 24 a ak aj 1 odide po obede, ziadne dalsie tam namiesto neho v tom case nepride, na poobedie jej zostane 23. Deti sa prijimaju bud na celodenny pobyt, alebo na poldenny dopoludnia. Na pol dna popoludni nie. Takze to dieta zabera presne rovnako vela miesta, ci je tam na cely den alebo len na pol dna, ak mu skratia pobyt, nikoho dalsieho nemozu vdaka tomu prijat.

cawes
16. sep 2014

Vyjadrim svoj nazor: z okolia: je fakt super ze matka na materskej sedi doma a sieta je v skolke a matka ktora ide do prave nema kam dat dieta a navyse co je uplne super ak matka na md si kocikuje veselo po dedine a este ma tu drzost buzerovat ucitelky ze neboli na prechadzke. Podla mna mamicky ak su doma na MD by mali mat aj ostatne deti doma skolka ma pomoct rodicom ked chcu pracovat a nie ulahcit mamicke zivot z novym prirastkom

h2
16. sep 2014

@quaxi Ahoj, snažila som sa Ti nájsť diskusiu, ktorú som tu čítala pred pár dňami, ale nepodarilo sa mi. Mamička predškoláka tam písala, že jej dieťa je v škôlke v triede s 28 deťmi. Jasné, že normy existujú, ale existujú aj výnimky, hlavne v dnešnej dobe, keď je detí veľa a miest v škôlkach málo. O poldennom pobyte popoludní som ja nič nepísala, myslela som to tak, že ak sa riaditeľke sypú na hlavu žiadosti od rozhorčených rodičov, ktorých deti spĺňajú všetky podmienky a napriek tomu neboli prijaté, tak riaditeľka môže urobiť výnimku v počte detí. Len počet postieľok zvýšiť nemôže, tak asi hľadá také riešenie, aby dieťa, ktoré môže spinkať doma, nezaberalo miesto takému, čo má oboch rodičov v práci.

bejbinka
16. sep 2014

@cawes Takze matka na materskej s dvoma a viacerymi detmi nema ziadne pravo na skolku...rovno nech uz jej deti padaju do skoly. Co tam po socializacii dietata, lebo vsak jeho matka je predsa na materskej, tak nech mu nahradza kamaratov v jeho veku...ale to sa nedaaa! Je ale smutne na tejto diskusii, ze sa tu hadaju zeny medzi sebou, ktore deti maju vacsie pravo na skolku a ktore mensie.

cawes
16. sep 2014

@bejbinka nie to som nepovedala, ale ked je malo miesta tak si myslim ze je to logicke. Vies na jednej stranke tu ides rozoberat socializaciu dietata atd ale na druhej stranke ked moj maly isiel do skolky v 8 mesiacoch ma tu polka konika zxrbala ze co tak skoro. takze ono to je tema ako z ockovanim kazdy ma pravdu v niecom a ja si jednoducho myslim ze ak je mamicka doma a miesta je malo tak nech je doma z obidvoma detmi socializovat sa da inak ako len v skolke, pokial mamicka co pracuje by mala takto lahsi sposob ako ist do prace atd

mamulienka30
16. sep 2014

To, ci dieta je v skolke len pol dna alebo cely den skutocne nemeni celkovy pocet deti v skolke. Napriek tomu to "ulahcuje" situaciu pri uspavani a poobede pre ucitelky, odburaju si tym robotu. Casto je aj personal zuzeny poobede, alebo je uz len jedna ucitelka. Tak si takto pomahaju sa "pozbavovat" deti, kolko mozu. Je to cisto vypocitavost (alebo zufalstvo, ked si predstavim, kolko deti maju dve v jednej triede).

Deti maju pravo na skolku, kazde jedno, v ramci socializacie nevyhnutnost. Nemame pravo im to upierat.. To miminko, s ktorym je mama teraz na materskej doma s nimi puzzle robit nebude, s nimi malovat nebude, s nimi spievat nebude, s nimi nebude cvicit besiedku. Proste nie je to rovnocenny partner ako rovnako stare dieta v kolektive. Skor treba robit nieco pre to, aby skolky rastli... ale to sa zasa ziadne neciti tuto zodpovedna vypisovat a vyvolavat den po dni na mestsky urad ci pisat ziadosti o eurofondy. Zasa sa bude len nadavat, ake je to vsetko zle a ako je malo miest a nakoniec kazdy sklopi usi a akceptuje to.

A to pisem ako pracujuca matka, ze nesmie tato hierarchia pracujuce/nepracujuce matky ostat v povedomi ludi. Lebo trpi tym nakoniec len a len dieta.