Keď dieťa nevezmú do štátnej škôlky

gabikatrc
2. máj 2024

Ahojte Maminy. Chcem sa spytat ako to budete riešiť keď ma vaše dieťa 3r v septembri a nevezmu vám ho do štátnej skolky. A vy uz musíte nastúpiť do prace.Je nejaký príspevok na súkromnú škôlku od štátu alebo obce?dakujem.

gelifil
2. máj 2024

no...robili sme vsetko preto uz vopred, aby dieta vzali

andreakotesova
2. máj 2024

Žiadny príspevok v tomto prípade neexistuje. Budeš zarábať, z platu zaplatíš súkromnú škôlku.

bublinka1426
2. máj 2024

@gabikatrc dufam ze nie. dufam ze skolky budu mat akapcity brat deti aby matky zacali po 3 r konecne makat.

mikitilik29
2. máj 2024

@gabikatrc neskúšate dávať prihlášky do viacerých škôlok? My sme dávali do dvoch a do dvoch nám dcéru zobrali, a my sme sa potom rozhodli že ktorá.

petamich
2. máj 2024

predlzeny rodicovsky prispevok aktualne existuje ale iba pre matky deti, ktore dovrsia tri roky do 31.8. a zaroven ich nevezmu do spadovej skolky podla trvaleho bydliska - co sa ta zial netyka ak dovrsi tri az v septembri

takze skusit podat viac prihlasok, pripadne sukromna skolka

gabikatrc
autor
2. máj 2024

Jasne ja všetko chápem súkromná je posledná možno no tiež nieje lacná a polovica vyplatí pôjde na jej súkromnú škôlku. Áno dávam si aj do ďalších škôlok žiadosť stym že bývam na dedine je to iné ako v ba ale žiadosti si určite podám no len dúfam že niekde mi ju vezmú lebo neviem kde by bola ak by neboli peniaze ani na tu súkromnú. Ja sa len pýtam lebo je to cele také divne že nepozerajú na Maminy ktoré na tu súkromnú škôlku nebudú vôbec mať kam dajú tie deti a ešte im aj rodičia starý rodičia pracujú. 🤷‍♀️ ďakujem za info. Pekný večer.

pe_mi
2. máj 2024

@gabikatrc ahoj,nemôžeš to brať tak,že nemáš z čoho platiť.jednoducho tie 3roky,čo bude dieťa v škôlke..hold pôjde pol aj viac tvojej výplaty na škôlku,jednoducho sa stým zmieriť.ked bude školáčka,tam nebudú také mesačné poplatky,ako v súkromnej škôlke.neber to tak tragicky

kikushaa
2. máj 2024

@gabikatrc myslim ze ked bude mat diezatko v septembri 3 a ste z petrzalky (mate aj tp) tam je viac ako 90%sanca ze sa do skoljy dostane, ak ovsem nedavate prihlasky na preexponovane skolky 🙂 drzim palce. Na nasu - rovniankovu brali aj deti ktore dovrsia 3r do decembra ❤️

andreakotesova
2. máj 2024

@gabikatrc volakedy štát nepozeral na ziadne matky, bez rozdielu. Dostali sme RP 190 eur a po RD hajde do prace, alebo na úrad prace. Ber to tak, ze ak dáš polovicu výplaty na súkromnú škôlku, tak ti ešte polovica zostane. Ak by si do prace nešla, tak nebudeš mat nič.

alojzova
3. máj 2024

@petamich a môžem sa spýtať ak ma dcérka 4roky a ju nevezmú do škôlky aj ja môžem mať ten predlzeny?

andreakotesova
3. máj 2024

@alojzova nie.

mogaa
3. máj 2024

@gabikatrc nič také chvalabohu neexistuje.....žiaľ, veľa mamičiek by to zneužívalo a dávalo dieťa v 3rokoch do súkromnej miesto do štátnej škôlky....

euie
3. máj 2024

Vsetky ktore jej radite sa "zmierit" s polovicnou vyplatou. 🙈
Praveze treba byt kolektivne nahnevany na system a vyzadovat zmenu, nie je to takto dobre.
V podstate je to otazka na autorku aj na vsetky mamicky, ktorym zle vychadzaju roky s detmi, ci su ochotne a pojdu pracovat rok za casto aj menej ako minimalna mzda (ak sa od povodnej mzdy odrataju naklady na sukromnu skolku), kym bude narok na predlzeny rodicak, resp miesto v statnej.

petamich
3. máj 2024

@alojzova tento rok maju skolky povinnost zobrat predskolakov a 4 rocne deti, ak vam dovrsi 4 do 31.8. a nevezmu do spadovej skolky tak ano, aj vy mate narok na predlzeny rodicovsky

alojzova
4. máj 2024

@petamich dakujem

alojzova
4. máj 2024

@andreakotesova prečo nie

milanemila
5. máj 2024

@gabikatrc kto akoze nepozera na maminy, kt na tu sukromnu skolku nebudu mat? Kto by mal na to pozerat? 🤷🏼‍♀️ to ze nie je dostatocna kapacita skolok je zle, ale teda trva to roky a ked si clovek robi dieta, tak treba pozerat aj dopredu. Nechapem ake prispevky tu stale zeny ocakavaju. Urobim si dieta, staram sa o dieta financne a aj inak. Ak stat na nieco prispeje, tak fajn dobre na prilepsenie, ale riesit ma prioritne rodic. Aj tak si myslim, ze sa tu ako matky co sa tyka vselijakych davok mame az priliz dobre, az tak ze sa ani zenam so 4-5 rocnymi detmi neraci spat do prace 🤦🏼‍♀️
Ak nie si slobodna matka s nejakym minimalnym vyzivnym, tak nechapem ani argument, ze polka tvojho platu pojde na skolku, no tak snad aj otec dietata sa podiela na vydavkoch.

andreakotesova
5. máj 2024

@alojzova môžeš.

alojzova
6. máj 2024
moneequa
6. máj 2024

@milanemila aj ked jedna matka s rovnako starym dietatom sa do tej skolky dostane , a druha s nizkym platom ma davat vacsinu platu na sukromnu skolku to je v pohode, spravodlive? Si ma ta zena povedat, nevadiiii, ja sa mam starat dieta ale o to to druhe sa moze kludne postarat stat..

milanemila
6. máj 2024

@moneequa svet nie je spravidlivy 🤷🏼‍♀️ idealne by malo byt miesto pre vsetky deti, kt rodicia do skolky dat chcu. Ked maju skolky riaditelky, kt za uplatok uprednostia ine deti nuz to je mentalita slovakov (uprednostnuju sa aj surodenci). Tak ako autorka chce vybavit potvrdenie, ze dieta nevzali aj ked by ho mozno vzali, tak ako si zeny vybavuju max materske aj ked poriadne nerobili, tak ako im este len ukaze 2 ciarky a uz utekaju PN atd. To je zas nespravodlive pre nas ludi, kt su cestni, platia odvody a skladaju sa spekulantom na davky na kt nemaju narok keby neodzubavali.
Ja som platila sukromne jasle a budem platit aj skolku obom detom, lebo nemam nervy sanatahovat o miesto a nebodaj niekomu davat uplatok, aby sme mali miesto v statnej skolke, kt uroven je tiez otazna.
Netreba vyplakavat, moje deti su moja zodpovednost a nie zodpovednost statu.