Nezamestnaná matka a dieťa celý deň v škôlke

16. apr 2024

Natka ma zverene dieta do starostlivosti, neni na UP, a nema pracu, ale otec dietata má, moze chodit dieta do skolky na cely den?

floren
16. apr 2024

Ano

elanor
16. apr 2024

Moct moze.

beata_k
16. apr 2024

Preco by nemohlo? Skolka nie je sklad deti ked su rodicia v praci. Deti sa tam chodia aj ucit.

anesim
16. apr 2024

Ak je na neplatenej rodicovskej ( do 6.rokov) tak dieta len na 4 hodiny. Ak nie je na neplatenej rodicovskej, tak cely den

autor
16. apr 2024

@anesim aj ked jeden z rodicov pracuje?

anesim
16. apr 2024

Ano

autor
16. apr 2024

@anesimze nedostane matka doplatit nieco na sociálke?

elanor
16. apr 2024

z akeho dovodu?
Inak nekuskuj info. Ved sa poriadne opytaj co chces, ale co si myslis, preco si to myslis, alebo skor kto ti co nakecal, alebo kde si co citala, a asi nie uplne spravne pochopila.
Lebo otazky kladies bez ladu a skladu, a hlavne sa pytas, prepac, ale uplne zbytocne kraviny.

mamina7070
16. apr 2024

náis rovno otazku takto mlzis a dostanes nespravne info

v tvojom pripade su len dve moznosti

budes mat dieta v skolke len na pol dna

alebo budes mat dieta na cely den ale platis si sama zdravotne poistenie okolo stovky mesacne

a ano zistia to nahlasuju sa zoznamy deti a sleduje sa to

autor
16. apr 2024

@elanor ty si skade vyšla?

autor
16. apr 2024

@mamina7070 dakujem. Neviem ci je na socialke ako staroatlivost o dieta do sest rokov, ale pochopula som teraz ze na tom zalezi, ze ak je dieta nemoze do skolkyna cely den. Vdaka.

mamina7070
16. apr 2024

problem nema socialna poistovna ale zdravotna poistovna

elanor
16. apr 2024

ja si pohodlne sedim doma s vylozenymi nohami, ale zial ty si riadne mimo...

autor
16. apr 2024

@elanor no podla mna si mimo ty a poriadne, az sa v tom stracas, mozes si hovorit co chces, stracas čas zbytocne si vybijas svoju frustraciu verejne, nepomoze ti to.

lonely66
16. apr 2024

@anesim nepomýlila si sa? kopírujem ťa ešte raz a vysvetli mi, prosím, zmysel toho, čo si napísala: "Ak je na neplatenej rodicovskej ( do 6.rokov) tak dieta len na 4 hodiny. Ak nie je na neplatenej rodicovskej, tak cely den"

elanor
16. apr 2024
michelle567
16. apr 2024

@lonely66 áno presne tak ako si skopirovala

lonely66
16. apr 2024

@michelle567 to mi nedáva zmysel.... teda ak jej štát nič neprispieva, tak smie dať dieťa do škôlky len na 4 hodiny, naopak, ak jej štát prispieva, môže ísť dieťa na celý deň?

michelle567
16. apr 2024

@lonely66 do zp sa môže nahlásiť ako osoba starajúca sa o dieťa do 6r - vtedy zdravotku neplatí (a teda dieťa môže byť v škôlke len na 4hod, lebo matka je nahlásená že sa o neho stará a kvôli tomu je doma a má zaplatené zdravotné). Alebo potom, keby bola napr dobrovoľne nezamestnaná, zdravotku si platí sama/ resp by bola evidovaná na úrade práce a vtedy jej platí zdravotku štát - vtedy môže byť dieťa celý deň

elanor
16. apr 2024

@lonely66 ak je zena na predlzenom platenom rodicaku zo zdravotnych dovodov, moze byt dieta v skolke cely den, ak to samozrejme dovolujeho jeho zdrav. stav.
Ak je zena na tzv. neplatenom, teda ako fyz. osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov, stat za nu plati zdravotne poistenie, a dieta moze byt v skolke max. 4 hodiny.
Nikto predsa tu zenu, co je doma, nenuti byt doma, moze sa zobrat a ist do prace, a dieta tak moze byt v skolke cely den.

cely problem je skor v nazvoch. Plateny predlzeny rodicak by sa skor mal volat prispevok na starostlivost o zdravotne znevyhodnene dieta.
A neplateny rodicak (inak tento termin ofiacialne neexistuje, je to skor len taka zludevela povedacka), by sa skor asi mal volat - som proste doma. Vlastne ono sa to aj vola - osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov. A ked raz podpisujes prehlasenie, ze sa celodenne staras o dieta, stat za teba plati zdravotne, je snad iba logicke, ze sa doma naozaj o to dieta aj staras. Celodenne. Alebo aspon pol denne, kedze je umoznene dat na "pol" dna dieta do skolky. Lebo to dieta ma pravo na predskolske vzdelavanie, tak ako ine deti.

elanor
16. apr 2024

a vzdelavacia cast prebieha hlavne, az vylucne v doobednych hodinach, cca od 8-12hod. Preto ho teda mozes dat do skolky na 4 hodiny.
Poobede sa zvacsa uz iba hraju a zabavaju.

lonely66
16. apr 2024

@michelle567
@elanor však prakticky píšete to isté, čo ja, čo je v protiklade s tým, čo napísala predtým
@anesim respektíve autorka...

čiže ešte raz: ak štát platí zdravotné poistenie, dieťa ide do škôlky na max. 4 hodiny. ak to hradí rodina, rodič, dieťa môže byť celý deň. takto to poznám aj ja. ale @anesim píše: Ak je na neplatenej rodicovskej ( do 6.rokov) tak dieta len na 4 hodiny. Ak nie je na neplatenej rodicovskej, tak cely den

čiže vlastne hovorí: ak rodičom štát neplatí nič, dieťa môže ísť do škôlky iba na 4 hodiny. ak štát platí rodičom "niečo", môže ísť do škôlky na celý deň....

či? dá sa to aj inak pochopiť?

lonely66
16. apr 2024

@elanor pravdupovediac, ja by som stopla množstvo týchto nezmyselných príspevkov.... a to nič v zlom. ale ak je dieťa nejakým spôsobom neschopné navštevovať zariadenie a rodič dostáva nejaký príspevok, tak nech rodič sedí s dieťaťom doma a doma ho aj vzdeláva (napokon, vzdelávať škôlkára naozaj nie je ťažké).

elanor
16. apr 2024

@lonely66 ona pise, ze ked je rodic na neplatenom rodicaku, tj. ta fyzicka osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov (nedostava od nikial ani korunu, ehm, teda euro, ale stat za nu hradi zdravotne poistenie), moze byt dieta v skolke na 4 hodiny. Ak nieje na neplatenom, teda je na platenom (predlzenom) rodicaku zo zdravotnych dovodov, takyto rodic pobera rodicovsky prispevok, moze chodit do prace a poberat vyplatu, a dieta moze byt v skolke cely den.

Ak ma dieta diagnozy, isto ma ten rodic co robit aby sa obracal, a poplatil liecbu, pripadne rehabilitacie, pomocky a co ja viem co. Na pomoci detom, ktore to potrebuju, naozaj nic zle nevidim.

lonely66
16. apr 2024

@elanor toto je vec, ktorá mi nejde do hlavy, pri všetkej úcte (ako mnoho ďalších štátnych príspevkov).
tak ešte raz. rodič, ktorý nemá absolútne žiaden príjem, jediné, čo hradí štát, je zdravotné poistenie, môže dieťa umiestniť do škôlky len na 4 hodiny.
ale rodič, ktorý má predĺžený a PLATENÝ rodičovský príspevok a teda ho poberá, môže pracovať, mať výplatu a dieťa celý deň v škôlke? to dáva aký zmysel?

akože, mne je to ukradnuté, už mám odchované, mňa sa to netýka, ale ak by sa ma to týkalo, tak by som sa cítila dosť ukrivdená ako matka dieťaťa, ktorej štát preplatí len zdravotné poistenie, viac nič a dieťa do škôlky len dopoludnia. taká matka nemá šancu nájsť si prácu na plný úväzok

michelle567
16. apr 2024

@lonely66 áno stále je to správne tak ako napísala anesim. Keď je na neplatenej rodičovskej (nahlásená ako os.starajuca sa do 6r dieťaťa) tak len 4hod. Keď nie je na neplatenej rodičovskej (=nie je nahlásená ako osoba starajúca sa o dieťa do 6r) tak celý deň. A to už môže byť všetko ostatné....na predĺženom RP zo zdr.dovodov (ak nezakáže škôlku lekár kvôli zdr.stavu), dobrovoľne nezamestnaná, evidovaná na úrade práce, ..

michelle567
16. apr 2024

@lonely66 keď sa chce matka zamestnať vôbec sa nemusí hlásiť ako osoba starajúca sa o dieťa do 6r. To nie je vôbec povinné. To len matky ktoré nechcú/nemôžu pracovat, chcú ostať ešte doma a majú dieťa do 6r, budú mať zaplatenú zdravotku. Matka čo chce.ist do práce sa zaeviduje na úrade práce, tiež ma platenú zdravotku, dieťa môže byť normálne v škôlke celý deň a ona si hľadá prácu

tramtada31
16. apr 2024

@lonely66 ja mám kamaratku s autistom(nerozprava, pliennkovany,…), je na predlzenom rodicaku, ale chodi do prace od jeho roka a on do skolky. Ja len k tým prispevkom. Príspevok pouziva na platenie špeciálnej skolky pre autistov, kde je škôlne 700eur a je v nej cely deň. Chodil do beznej sukromnej skolky, tam ho odmietli kvôli diagnózam integrovať, štátna skolka by nehrozila v jeho prípade. Niekedy sú ti rodičia odkazani na tieto prispevky, lebo by to inak “nedali”

michelle567
16. apr 2024

@lonely66 lebo toto že ona ostane doma do 6r je úplne dobrovoľné jej rozhodnutie..že chce ostať doma.. má v tom bonus že ma platenú aspoň zdravotku. Nikto ju doma nedrží, môže ísť predsa do práce 🙂 alebo keď chce dať dieťa na celý deň do škôlky, kľudne sa môže evidovať ako nezamestnaná na úrade práce. Ale to asi autorka nechce, to nevieme, lebo z toho zas vyplývajú aj povinnosti...hľadať prácu, môžu posielať na pohovory, zaradiť na projekty a neviem čo, ..čiže ona kľudne má možnosť mať platenú zdravotku aj mať dieťa v škôlke celý deň, ale s tým že bude evidovaná ako nezamestnaná na úrade práce....

...a presne predĺžený rodičovský zo zdr.dôvodov netreba závidieť. Kiežby ho nikto nepotreboval poberať

zuzuliennka1
16. apr 2024

@lonely66 plateny rodicak je na zvysene vydavky na dieta! to nie su peniaze matky ale ZTP DIETATA… a ano, matka aj pracuje. a je rada ze ma dieta casto v spec. skolke, na cely den.
ledva casto vykryvaju aj s pracou matky vsetky vydavky (terapie, cestovanie do spec. skolky aj 50km od miesta bydliska,…) nezavid plateny rodicak - plateny rodicak je na ztp dieta