Príliš aktívne 3 ročné dieťa a problémy v škôlke

matso
3. dec 2012

Mam 3-rocnu dceru, ktora je velmi ziva, neposedi ani chvilku a nevie sa hrat ako ine deti napr. s babikami. Jej hrou je skakanie, behanie, splhanie. V marci sme sa prestahovali do Nemecka kvoli manzelovej praci. Od novembra dcerku prijali do skolky, nakolko dovrsila 3 roky. Psychickym vyvojom ale trosku zaostava, moj nazor je, ze asi o pol roka voci ostatnym detom. Detska lekarka mi povedala, ze je to preto, lebo je taka ziva, ze sa proste nedokaze sustredit na ucenie a preto ma opozdeny vyvoj. Po nastupe do skolky mal zacat 2-tyzdnovy adaptacny proces. Zacali sme s 1 hodinou, prvy den bol v pohode, no potom zacali problemy. Ucitelka sa mi kazdy den, ked pre nu pridem, stazuje, ze neposlucha, vyrusuje ostatne deti pri spolocnych hrach, hadze hracky, stale je v pohybe. Povedala mi, ze adaptacia bude u nasej dcery prebiehat ovela dlhsie ako u inych deti. TEraz chodime do skolky 4. tyzden a dostali sme sa len na 2,5 hodiny. Dlhsi cas ju tam nechcu nechat, lebo su z nej ucitelky unavene 😒 . Ja ale zacinam mat pocit, ze ju tam nechcu, aby mali oni ako ucitelky vacsi pokoj. A taktiez, ze zneuzivaju to, ze som doma na materskej so 6-mesacnym synom. Najradsej by som ju z tej skolky odhlasila, ved platime si 5 hodin a sotva tam je polovicu zo zaplateneho casu. O peniaze ani tak nejde ako skor o fatk, ze doma sa uz dcera nudi a dufala som, ze skolka ju jednak na urcity cas zamestna a jednak ze jej pomoze v psychickom vyvoji. Namiesto toho vsak kazdy den pocuvam, aka je neposlusna a aky s nou maju problem. Som z toho zufala a deprimovana ☹ ☹ ☹ Poradte mi, mam ju odhlasit a nechat doma, alebo vydrzat a dufat, ze sa casom ukludni?

lalinko2010
3. dec 2012

@matso ahoj, nechaj ju v škôlke a ak ti mám pravdu napísať, tak sťažnosti učiteliek jedným uchom dnu a druhým von. proste to dieťa si musí nájsť systém a na to tam sú tie učiteľky, aby nejako "zabavili" dieťa, to hádam nemyslia vážne že 3ročné dieťa, sa bude spoločenky hrať s druhými a podobne. nerozumien "Psychickym vyvojom ale trosku zaostava, moj nazor je, ze asi o pol roka voci ostatnym detom. Detska lekarka mi povedala, ze je to preto, lebo je taka ziva, ze sa proste nedokaze sustredit na ucenie a preto ma opozdeny vyvoj". na základe čoho sa na to prišlo???? trojročné dieťa aby sa sústredilo na účenie? a opozdený vývoj??? no neviem. keby malá sedela na jednom mieste, tak zase to by bol problém. učiteľky chcú mať trošku pokoj a nie mať pod dozorom akčné dieťa. ale uvidíš čo bude ďalej. malá je doma aká?

adeli79
3. dec 2012

nie je mozne zaradit ju do nejakeho ineho kolektivu? neviem, ako to funguje v nemecku. ale proste nieco mensie, kde maju ucitelky viac casu na deticky.

talula
3. dec 2012

@matso podla mna nieje najlepsi napad ju odtial odhlasit... Ak bude neskor chodit do skoly a bude tam mat problemy, tiez ju odhlasite? Deti si take veci zapamatuju a neskor moze mat tendenciu zdrhat od kazdeho problemu. To nieje riesenie, ale zbabelost (bez urazky, nemyslim to osobne, je to len vyraz). To, ze ju ucitelky v skolke nechu je ich problem, ved su za to platene, je to ich robota, no nie?! Nechaj jej tolko casu s adaptovanim sa kolko bude potrebovat, uvidis, ze postupom casu to bude lepsie 🙂

andys11
3. dec 2012

neodhlasuj ju, ucitelky su na to, aby ju zabavili, maju mat na to vzdelanie a maju to zaplatene. a ma 3 roky a je akcna, no boze, tak je ako vela inych deti. tiez nechapem, preco ste sa dostali len na 2,5 hodiny, im ju tam proste nechaj na 5 hodin, co riesia? mam tiez presne takuto dceru, uz chodi do skolky a to na cely den, aj ked len dva dni v tyzdni, zatial sa mi ani raz na nu ucitelky nestazovali, aj ked viem, ze nie je schopna jest v klude, asi tam maju rosambo, ale tak zvladaju nejako zjavne.

kimmie
3. dec 2012

@matso A nemobol by tam byt aj jazykovy problem? Rozumie Tvoja dcerka vsetkemu co od nej chcu? Bude chodit v Nemecku aj do skoly, alebo sa pred tym vratite spat? Pripadne by sa mohla zdokonalit v nemcine a skusit skolku opat na jesen. My sme boli v Nemecku 3 roky a moj syn tam chodil do kindersportverei.de
Bolo to take cvicenie v telocvicni pre deti, to sa mu velmi pacilo. Maju tam kruzky pre deti, ktore nechodia do skolky, aj materske centra, ak by si sa rozhodla nechat ju nacas doma.
Ja som mojho syna nakoniec do nemeckej skolky ani nedala, nic v zlom mne tie nemecke deti prisli moc dive🙂. Mozno ich historia sa nezaprie 😉 .
Nakoniec chodil do Americkej skolky a tam sme boli velmi spokojni. Tu ucitelku spomina dodnes🙂.

matso
autor
3. dec 2012

@lalinko2010 Tym psychickym zaostavanim som myslela to, ze napr. ked ona mala 1,5 roka, tak sa konecne naucila to, co bezne deti vedia v 1 roku.... vsimala som si to na nej dlhodobo a chodili sme aj do minicentra s asi 15 dalsimi detickami, kde som vlastne odpozorovala tie rozdiely. Aby som uviedla priklad - napr. citanie kniziek - ine deti v jej veku vedeli uz rozoznat zvieratka a niektore vedeli aj napodobnit, ake zvuky vydavaju napr. havo, macka... ona to dokazala az ovela neskor. To som uviedla ako taky priklad. Ale ten opozdeny vyvoj som si na nej vsimala uz cca od 1 roka.
@kimmie moze to byt ciastocne to, ze nerozumie nemecky, ale gro problemu to nie je, podla mna. Donedavna stvarala presne to iste aj doma. Poslednu dobu sa v domacom prostredi uz sprava kludnejsie a aj nas viac pocuva, no akonahle k nam pride navsteva, alebo ideme na navstevu my, tak je ako z divych vajec. Predvadza sa a je nezvladnutelna. Vtedy nepocuva ani mna ani mm.
@adeli79 tato skolka take nieco neposkytuje, niektore skolky myslim maju aj oddelenu starostlivost, ale to sa tyka hlavne postihnutych deti a medzi take ju zaclenovat nechcem, lebo by nenapredovala, prave naopak.

mummy01
3. dec 2012

@matso no ja si myslim ze 3 rocne dieta by malo vediet na chvilu zotrvat pri jednej cinnosti,malo by chapat co sa v skolke smie a co nie.Ak to este nevie bud treba aby si spolupracovala s ucitelkami a takto dosiahla zlepsenie alebo tvoje dieta este na skolku nieje zrele...nebolo by ani prve a ani posledne.Ved jednym z ukazovatelov zrelosti na pobyt v predskolskom zariadeni je aj ista socialna zrelost,schopnost zaradit sa do kolektivu.Adaptacny proces je aj na to aby sa dieta naucilo fungovat v kolektive,zapadlo a pochopilo akymi pravidlami sa v skolke treba riadit.Ja by som to este nejaku dobu skusala,mozno by mala byt v skolke viac hodin aby videla ako to funguje a jasne ze to chce aj istu davku trpezlivosti od uciteliek.

lilyen2011
3. dec 2012

ahoj, mám podobný problém so synom.. no my ešte nechodíme do škôlky, je doma.. zdal sa mi na škôlku moc živý ... tiež celý deň behá, skáče, hádže veci a pod... jediná vec pri ktorej sa vie sústrediť sú puzzle, alebo ak si stavia autíčka do radu, či keď sa hrá s mojím mobilom (sú tam hry a asi 2x do týždňa ho nechám nech sa hrá) --) pre starostlivé netrvá to viac ako 10-15min!! Väčšina mi hovorí, že je to výchova, nuda a pod.. no obe deti vychovávam rovnako, varím obom rovnako a aj napriek tomu je každé iné.. malý je živší, najväčšia zábava je lozenie do výšok po nábytku a pod.. pri niektorých jeho kúskoch ostávam v nemom úžase a to som od neho len pár metrov.. stačí sa len otočiť a nie je ho.. je tichý v tom zmysle, že vie niečo vyparádiť bez akéhokoľvek zvuku, či šuchnutia... viem ako sa cítiš a možno to vyznie blbo, ale som rada, že nie som sama, podľa všetkého si tiež mama, ktorá bežne vychováva svoje deti, venuje sa im... je to pre mňa zistenie, pri ktorom si poviem, že asi chyba nie je vo mne, že je takých detí viac...

anjelicek26
3. dec 2012

@matso - nepocuva, predvadza sa a je nezvladnutelna. Rozumiem, ze si ty od nej chces oddychnut, ale co tie ostatne deti a ucitelky v skolke? Oni tam nemaju len ju, ale 25 inych deti, ktorym sa musia venovat.

Moja rada - nauc ju sa spravat 🙄 Jedna vec je tzv. hyperaktivita, ine je nevediet sa spravat, nepocuvat atp. Viem, ako to chodi v nemeckych skolkach, zijeme tu, je tu vela deti na malo ucitelov, chore dieta je takmer nemozne odmietnut, vela deti nosi plienky, poziadavky rodicov napriek tomu velke. Je hodne tazke ocakavat, ze 1 ucitel sa plnne bude venovat dietatu a "odstavi" 10 dalsich bez dozoru...je toto fer voci ostatnym detom? Ak chces plnohodnotnu starostlivost a VYCHOVAT svoje dieta, zvol opatrovatelku.

@kimmie - cudny vyrok, ze nemecke deti su divne 😖 Prepac ale ako moze byt 3-4 rocne dieta divne? Historia sa nezaprie? Fakt no comment 😔

matso
autor
3. dec 2012

@lilyen2011 ahoj, ja mam pocit, ze kazdy na mna pozera ako na neschopnu matku, ktora nevie zvladnut vlastne dieta, resp. ze sme "vychovali" nevychovane dieta... ja som sa jej ale snazila maximalne venovat, chodila som s nou aj do minicentra, ako som spominala aj lalinko2010, venovali sa jej aj babka s dedkom ked sme boli na SK (bola to ich jedina vnucka, kym neprisiel syn)... ale napr. este stale nerozprava dobre... resp. rozprava zasa ako 2,5 rocne deti. Len v jednoduchych vetach, nesklonuje, nevie odpovedat niekedy na jednoduche otazky.... paradoxom ale je, ze pozna uz celu abecedu a cita pismenka vsade, kde moze.

anjelicek26
3. dec 2012

@matso - aj prehnane venovanie sa moze skoncit nevychovanym dietatom. Bohuzial. Kazdopadne budete musiet nieco zmenit, lebo vase dieta sa v kolektive spravat nevie - a to z nej moze rychlo spravit outsidera. A co to robi z detskou dusickou si vie kazdy predstavit 😖

A citat pismenka, abecedu, to z nej genialne dieta nerobi, ak narazas, ze by za tym mohla byt pricina. To sa nauci aj opicka, ked sa jej budes venovat. Prepac, ak ti prijdem velmi ostra, ale treba otvorit oci a pozriet sa na situaciu realisticky, lebo takto to vidia aj ucitelky v skolke. Lebo po mesiaci ti mozu povedat, ze tvoje dieta na skolku nie je sposobile. Alebo nieco zmenis a mala sa bude vediet integrovat.

matso
autor
3. dec 2012

@anjelicek26 paradna rada, dakujem. Ale ako som spominala... doma nas pocuva, problem nastava v inom prostredi, alebo ked k nam niekto pride. A ak zijes v Nemecku, tak asi velmi dobre vies, ako to tu bezi. Ked sa ti dieta hodi uprostred ulice na zem, tak nanho nemozes ani hlas zvysit, nieto este dat po zadku.... 😉

kimmie
3. dec 2012

@anjelicek26 Napisala som dive 🙂 , nie divne. A to je moj subjektivny nazor. Ano, ak sme boli na nejakych ihriskach tak niektore deti boli vyslovene dive, ako z divych vajec. Niektore az zaparacne. Ani Slovenske deti mi nepripadaju tak dive, ani Americke 🙂 .

lilyen2011
3. dec 2012

@matso poznám... niekedy je ako anjelik, dobrý, poslúcha, pomôže, inokedy je ako tornádo, ktoré sa preženie bytom.. stará sa o sestričku, dáva jej napr. papať, alebo sa "činí" keď je pokakaná, t.j dáva jej dole plienku (toto som ho konečne odnaučila, teraz len oznámi, že niečo zacítil) 😀 keď malá niekam ide kde nemá, upozorňuje ju, že toto nemôže a pod... stavia sa do pozície "otca" voči malej... na druhej strane, niekedy jej robí zle, vyslovene akoby chcel, aby plakala.. má v ruke jedinú hračku, on má k dispozícií xy, nie on chce práve tú jednu, ktorú si dovtedy ani nevšimol... alebo svoje sladkosti rýchlo zje a trhá malej z ruky tie jej, pritom obaja dostali rovnako (napr 1/2keksíka, či rovnaký počet cukríkov...) niekedy sa v noci zobudí a plače, keď ho chcem utíšiť, začne byť nervózny, metá sebou hore-dole a čím som na neho milšia, tým je "odpornejší" doslova čím viac ho chválim, že je napr. šikovný, vtedy akoby uťal a začne veci rozhadzovať a pod.. niekedy neviem či mám byť fakt matka diktátor, čo len kričí a rozkazuje, lebo len vtedy ma poslúcha ak vôbec.. no nechcem byť zlá mama, čo len kričí.. keď mojkám malú, vyžaduje si pozornosť (bežné veci skáče, vyhadzuje skriňu, behá hore/dole....) keď ju dám nabok a idem pomojkať aj jeho, veď obaja sú moji stávajú sa 2alternatívy buď sa aj on začne správať ako malá (začne rozprávať ako bábätko a napodobňovať ju a mojkáme sa), alebo vyslovene protestuje, že nechce... niekedy si myslím, že tie jeho "aktivity" sú len zo žiarlivosti, púta pozornosť, no ak sa mu venujem na 100% nie vždy to dopadne ako z príručky, t.j nikdy neviem ako zareaguje ... raz je dobrý, no v zápätí akoby to bolo iné dieťa, zase začne lietať hore/dole... a dookola a dookola to isté.. všetky bezpečnostné detské poistky zničil.. doslova vylomil, je veľmi bystrý, dokáže také veci, že ja len čumím. (odomknúť si dvere, dokonca nájsť správny kľúč!!, obslúži sa v kuchyni - namasluje si chlieb, či spraví kakao, vie skladať svoje prádlo do skrine, utrieť si zadok, je toho xy proste zručný, šikovný ... len to nevyužíva tam, kde by mal ☹

evabb35
3. dec 2012

@matso deti sa vyvíjajú rôzne, nerovnomerne .... v niečom predbehujú rovesníkov, v niečom zaostávajú....málo detí sa vyvíja podľa tabuliek...takže aj zrelé na kolektív sú detičky v rôznom období...napríklad moje dieťa sa tiež v 3. roku nehralo s bežnými hračkami na ten vek...tiež skôr tancovalo, skákalo...skladačky ako napr. LEGO DUPLO - tak to vôbec nehrozilo, na hru sa sústredilo naozaj len chvíľočku, vôbec neobsedelo pri kreslení, len behalo a prenášalo pastelky v ručičke...odborníci mi radili nedávať dieťa do škôlky a doma trošku trénovať pozornosť, koncentráciu na hru...začínali sme úplne tými najjednoduchšími puzzle...učili sme sa riekanky...ja si myslím, že pre také neposedné dieťa je 2-3 hodiny v škôlke nadľudský výkon a na viac času by som do škôlky nedávala. Ako bude dozrievať, tak sa bude aj lepšie prispôsobovať kolektívu a kolektívnym hrám a postupne sa bude dať aj pobyt v škôlke predĺžiť. Pri starostlivosti o dieťa sa nedá pozerať len na peniaze, či sa to a to oplatí a pod. Ako som písala tie 2-3 hodky sú pre takéto maličké dieťatko dlhá doba....a nechať ho tam trápiť sa celý deň, len aby sa to finančne rentovalo...takéto detičky potrebujú svoj kľud, prísnu životosprávu....postupne to bude lepšie...

evabb35
3. dec 2012

Odborníci nám vyslovene zakázali navštevovať s dieťaťom obchodné centrá, jarmoky, chodiť medzi veľké množstvo detí, napr. na nejaké detské karnevaly sme nesmeli ani náhodou...vyslovene len na také miesta chodiť, kde nie je veľký hluk, veľa podnetov, ktoré dieťa rozptyľujú.

evabb35
3. dec 2012

Pomáha: hipoterapia, canesterapia, veľa chodiť do lesa.

mimajo
3. dec 2012

@matso mame tu v rakusku priatelov, kde je dcera presne taka ista. stazovali sa aj trosku v skolke, no bolo to kvoli tomu, ze nevedela ani slovo po nemecky, ked tam sla. tak tam len vystrajala, po dvoch mesiacoch je situacia uplne ina - uz sa da. takmer vsetkemu rozumie a spracva sa dobre. nechaj tomu cas a do skolky ju nos dalej. tam sa skor po case ukludni ako doma, kde vie ako na koho. aspon to mam aj ja, syn sice je velmi dobry a poslusny, no v skolke viac obsedi, vsetko zje... lebo doma vie, ze ked nechuti, mam aj nieco ine atd. skolka detom velmi prospieva a tie ucitelky si na nu musia zvyknut a poradit si - su tam na to a tvoj adcera urcite nie je prve a posledne zive dieta!!!

andys11
3. dec 2012

uf, hovorit tu na nejake dieta, ze je nevychovane a maju si ho doma najskor vychovat, aby mohlo ist do kolektivu, tak to je na mna trochu silna kava. moja dcera je tiez divoka, zivocisna, malo sa sustredi, resp. nedrzi jednoducho pozornost, ale je v kolektive bez problemov oblubena, mozno aj viac ako tichucke deti, co na nikoho za cely den neprehovoria a cuduj sa svete, slovenske ucitelky v skolke ju zvladaju a kolko ju toho uz naucili! zazrak asi, ze jo? 😖 kto nema doma taketo dieta, ten moze radit naozaj len od brucha alebo nech radsej ani neradi. a este jedna vec, moje dieta, ktore uz cez den odmietalo spat a potom odpadavalo o pol piatej podvecer mi opat naucili spat v skolke, takze aj divoke deti sa mozu naucit system, len sa od nich neda cakat, ze automaticky sadnu na zadok a budu s otvorenymi ustami pocuvat, co im dospely hovori. a este jedna vec, ked idem pre malu do skolky, caka ma s usmevom, vesela, v pohode, ziadne vystresovane dieta po celom dni v skolke. takze je to velmi, velmi aj o pristupe uciteliek.

evabb35
3. dec 2012

@matso takýmto detičkám vyslovene prospieva tráviť denne nejaký čas so starými rodičmi, ktorí sú už pomalší a ktorí takéto dieťa trošku spomalia...lebo tieto detičky potrebujú spomaliť, upokojiť...takým pokojným, pomalým hlasom na ne hovoriť, pri rozhovore s nimi ich hladkať, prípadne chytiť za ručičku, viac fyzického kontaktu potrebujú....keď sme sa napríklad učili riekanky, tak som mala dieťa na rukách alebo som ho držala za ručičku a tak sme spomalene spolu tancovali, rozprávali, pomalé pesničky sme spievali...a presne ako píše andys11 - takéto detičky potrebujú systém, pevný režim dňa a hlavne veľkú trpezlivosť s nimi.

stefi76
3. dec 2012

môjmu malému - 2,5 ročnému trvalo skoro 3 mesiace pokým sa ako tak adaptoval v škôlke, tiež je tam2-3 hodinky, na začiatku vkuse plakal celý čas v škôlke, učiteľky ho už odpísavali po 2-3 týždňoch že si nezvykne, ale nakoniec sa to zlepšilo, názory učiteliek treba prepočuť, sú tam na to aby si našli cestu k dieťaťu, môj je tiež divoch - hyperaktívny, naviazaný na mňa, na vašom mieste by som malú nechala v škôlke, a počkala či sa to zmení.

adrioska
3. dec 2012

@matso suhlasim vo vsetkom s @andys11 . Mas uplne normalne dieta, deti s takym spravanim ako Tvoje je v mojom okoli dost a neverim, ze tam v Nemecku ste ojedineli. Ucitelky nech zmenia pristup. Prajem vela trpezlivosti! 🙂

kimmie
3. dec 2012

Ked som pisala historia sa nezaprie, mala som na mysli ze Nemci neboli nikdy priazdnivi voci immigrantom, hlavne tym z vychodnej Europy.

Tu je velmi zaujimavy clanok o tom
http://en.wikipedia.org/wiki/OST-Arbeiter

Je to vlastne velmi zaujimavy clanok o 5.5 milionch ludi z vychodnej Europy, ktori boli nasilne dovleceny do Nemecka pocas WWII a boli nuteni pracovat v pracovnych taboroch. Kedze Nemci bojovali, potrebovali aby pre nich niekto robil.
Pracovnici mali od 12-16 rokov a neskor to znizili na 10. Zo zaciatku ludi lakali ako dobrovolnikov, ale kedze podmienky na pracu boli zle a ludia nechceli prist po dobrom, tak ich museli privliect nasilim. Takze vojaci by s puskami obklucili stadion plny ludi, a ako sa zapas skoncil, odviedli vsetkych a nalozili na nakladne auta pod hrozbou zastrelenia. Atd, ale to bolo samozrejme strasne davno, uz 50 rokov dozadu a Nemci sa od vtedy urcite strasne zmenili. Seriozne, velmi zaujimavy clanok, ale spat k nasmu problemu.

Anjelicek, som si ista ze Teba v Nemecku vsetci zboznuju, ale ruku na srdce, ak by matso a jej dcera boli Nemky, dostali by tiez taky pristup ako dostali? Ja by som za to ruku do ohna nedala. Preco mam pocit, ze ich chcu tie ucitelky odtial vystvat?
@anjelicek26
@matso

matso
autor
3. dec 2012

@kimmie aj ja mam taky pocit, ze nas chcu vystvat 😒 . Nakolko mi nemozu povedat, ze Nelka nie je pripravena na skolku (lebo vek na to ma), tak mi kazdy den opakuju, aky maju s nou problem a ze je to pre nu velmi stresujuce. Ale to nie pre nu je to stresujuce, ale pre nich ako ucitelky. Nelka sa do skolky vyslovene tesi a ked pre nu pridem, tak jej musim naslubovat vselico mozne, aby sme neodchadzali s placom, lebo ona tam chce ostat. Nepaci sa mi hlavne pristup tej ucitelky, ktora so mnou komunikuje.... sposob, akym mi hovori o problemoch s Nelkou. Da sa to povedat aj inac, prijemnejsie, povzbudivejsie.... nie tak, ze ma to potom cely den trapi. ☹
A ano, tiez si myslim, ze keby sme neboli cudzinky a keby sme obe rozpravali nemecky, tak by aj ten pristup bol iny.... mozno si to namyslam, ale stretla som sa tu uz s viacerymi takymito "vlastencami", ktori nam dali pocitit, ze sme len priselci.

anjelicek26
3. dec 2012

@kimmie no to je dost odveci prirovnavat,tych zahranicnych deti je vsade dost a problem s integraciou v skolke nemaju. Sama pise,ze ma dieta,co nepocuva,vymysla a je nonstop v pohybe. Kazda z nas vie,ze mat take dieta v skupine je za 5 deti.Nenadchlo by to nikoho.

Inak neviem jedna mamicka tu pisala,ze jej dieta plakalo tri neuveritelne mesiace kym si na skolku zvyklo,ja napisem kym rezignovalo. Tymto musela dusicka pekne utrpiet.

Sama som mala problemove dieta - dcerka hryzla ine deti -a zvolila som v zaujme aj ostatnych deti opatrovatelku na ten cas,kym na kolektiv dozrela.Ten rok jej velmi pomohol. Proste som videla,ze to pre nu nie je a eom sa vxitila do inych deti,co mqli pravo na klud v skolke a nemalo ich co ine dieta hryzt.

talula
3. dec 2012

...inak, ak je, ako vravis, asi o pol roka dozadu, preco ste so skolkou nepockali? Ja viem, ze uz ked je tam, je neskoro nad tym rozmyslat, ale aj tak... mozno ju tam skuste nadalej nechavat, len na 2.5hod, kym si nezvykne a buduci rok by si zopakovala este raz s detmi o rok mladsimi a to uz nebude ani medzi detmi rozdiel a nebude pre nu skolka cudzia 🙂
@matso

matso
autor
3. dec 2012

@talula nepockali sme prave kvoli tomu, ze som si myslela, ze malej to prospeje - ta zmena, ze sa ukludni a nauci nove veci. Doma sa uz nudila. Vonka je zima, neda sa chodit na ihrisko. Okrem toho ma skolku za domom a stale pozerala cez okno, ako sa deti hraju a chcela sa ist hrat tiez.

kimmie
3. dec 2012

@matso Vsetci chceme pre svoje deti len to najlepsie. To ma mrzi ze mate takuto skusenost. V Nemecku je aj vela milych a prijemnych ludi, urcite aj takych casom stretnete. Tvoja dcera je taka zlata, ze ona tam chce aj tak ist. Pripadne skus sa cez mk skontaktovat s nejakymi inymi Slovenkami v okoli, mozno by Ti vedeli poradit aj skolku s prijemnejsimi ucitelkami. Drzim Vam obom paste.

spachtos
3. dec 2012

@matso mala som take dievcatko v malej triede-3rocne. Ked prisla do skolky, vsetko lietalo. Bola to taka mala vichrica. Mamina z toho bola nestastna a my s kolegynou sme mali co robit. Nebudem sa rozpisovat, co vsetko sme zazili, podstata je ta, ze dievcatko sa prisposobilo po case. Nikdy, ani v predskolskej triede nebola ticha a kludna, vela rozpravala, svoj nazor si musela vzdy povedat, ku vsetkemu mala pripomienky a otazky, ale my sme vedeli, ako na nu. Ked dostala rozumne vysvetlenie, urobila vsetko, co sa od nej vyzadovalo. Nakoniec bola prijata do skoly pre mimoriadne nadane deti. Casto prave tieto deti su problemove, co sa spravania tyka. Musia byt spravne zamestnane, nestaci im dat len prikazy, potrebuju aj vysvetlenie. To nie je uplne bezne, ze 3rocne dieta pozna vsetky pismenka. Naozaj treba len trpezlivost a spolupracu s ucitelkam, musi byt vsak obojstranna. Drzim palce.

matozazzo
3. dec 2012

Ahoj. Zhrniem to: 1. potrebuje sa vyrovnat so zmenou- ina krajina, znami, mentalita. 2. Urcite uz nie adaptacny proces ale rovno na dopoludnie al.cely den, nech nabehne na rezim skolky, vela sa tym zmeni. 3. nudi sa, ak ucitelka zisti, co ju bavi, zamestna ju, nebude "zlostit".. Potrebuje len rezim a ziskat si doveru 🙂