Problém v škôlke, nepýta sa na nočník

szisza87
14. okt 2018

Ahojte
Máme problémom so synčekom. V septembri mal 3 roky, a tak nastúpil do škôlky a od vtedy máme problém s vyprázdňovaním v škôlke. S odplienkovaním sme začali v lete cca od júla. Podarilo sa nám asi za mesiac aby nenosil cez deň plienku, len počas obedňajšieho spánku a na noc dostával plienku. Niekedy mal suchú niekedy pocikanú. Cez deň sa stalo že niekedy počas hry sa pocikal alebo sa schoval a kakal do nohavíc, tak keď sme videli že počas hry sa zastaví a tlači tak sme ho posadili na nočník.Niekedy úspešne sa vykakal aj do nočníka. Keď nastúpil do škôlky prišiel problém že synček nepovie v škôlke keď mu treba ísť cikať a kakať. Radšej sa pociká a pokaká ale nechce povedať dopredu. Tak boli sme upozornení od pani učiteliek že keď sa nenaučí tak bude musieť ostať doma, aby bol čistotný. Že v triede je veľa detí a nestíhajú každého sledovať a pýtať sa stále že komu a kedy treba ísť na záchod. Podla slov učiteliek vačšinou sa pokaká keď sú vonku na dvore. Učiteľky mu teda dávali plienku keď išli von na dvor aby neprechladol keď sa pokaká.Mi sa snažíme ho doma naučiť aby povedal dopredu že mu treba kakať a cikať, no viac menej bez úspechu. Na online diskuzii od mamičiek som čítala jednu radu, čo som aj ja vyskúšala. Povedala som synčekovi keď bude sa pekne pýtať kakať a sadne si na nočník a bude kakať do toho tak mu nalepím nálepku n nočník. A to aj zabralo. Doma sa pekne pýtal aj cikať aj kakať, a za každým keď kakal do nočníka tak sme ho poľúbili, tešili spolu s ním, pochválili že je šikovný a dostal malinkú nálepku na nočník. Medzitým ochorel a nebol v škôlke 3 dni a cez víkend. Spolu 5 dní. Za ten celí čas doma a aj u babky pekne sa pýtal cikal, kakal do nočníka. Po piatich dňoch išiel do škôlky. Som mu vysvetlila že má aj tu v škôlke svoj nočník a aj nálepky keď sa pekne bude pýtať aj v škôlke na nočník aj tu mu nalepíme nálepku. Tak popoludní keď som išla pre syna, už ma čakala v skrinke celí sáčok popišaných a pokakaných vecí.. Vraj v škôlke sa nepýta ani naďalej, zase sa pokakal na dvore keď sa hrali a aj sa pociká.. Tak už som zúfalá že čo môže byť problém, že doma bolo všetko dobré a v škôlke nič.. Od vtedy ako začal chodiť znova do škôlky sa začal aj doma pokakávať a nepovie keď mu treba na nočník, už aj doma sa schová zas ako to pred tým robieval..Obávam sa že budeme nútený si vybrať syna zo škôlky, je pravda že každé ráno plače keď sa lúčime s ným, ale len pár minút a potom je všetko dobré.Dobre aj papá a aj spí v škôlke. Viete nám poradiť čo by sme mohli urobiť? Ďakujem Vám za radu.

ave17
14. okt 2018

No podla mňa ste riadne neskoro začali s odplienkovanim, ešte to nemá také naučené, a keď je v škôlke, nové prostredie, stres, tak to ešte tak nevie ovládať, no, len vydržať a cvičiť.

luliu
14. okt 2018

Súhlasím s

@ave17 zacali ste veľmi neskoro, nezostáva nič iné len dokola cvičiť a trénovať

evallu
14. okt 2018

ahoj, naša malá to isté, a neskoro sme nezačali, už od 1,5 som posádzala, niekedy intenzívnejšie inokedy menej, podla toho ako sa chytala... teraz v lete ako ty, doma celkom dobre, na výletoch do mesta super, sem tam sa schovávala doma.... ale v momente ked prisla do skôlky, tak sa tam ked boli vonku na prechádzke 2x... stres asi............teraz je doma lebo je chorá a perfektne sa pýta resp. ani sa nepýta a sama si sadne a urobí..... jednoducho dozrela .... len uvidíme co v skôlke, ked na vychádzke nemá poruke nocnik ani wc.... a zjavne učitelke nechce povedaťt.... možno sa to stane zas............

ivychic
14. okt 2018

Aj mne hneď udrelo do očí, že v septembri nástup do škôlky začali ste len v júli - to je málo času na to, aby si zvykol. Neviem, čo ste čakali za dva mesiace. Poradiť veľmi neviem, bude treba veľmi veľa trpezlivosti. Môj syn sa odplienkoval až ako tri a trištvrte ročný, ale z iných - neurologických dôvodov a jednoducho do škôlky nemohol ísť. Nastúpil až ako 4ročný. Alebo nájsť súkromnú škôlku, kde to budú akceptovať.

simca06022011
14. okt 2018

Tak teraz lamentovať s tým že je neskoro dieťa dva mesiace pred nástupom do škôlky odplienivat... Učiteľky by mali deti dávať cikať a kakať v určitom intervale a pýtať sa. Tak to ucili v jaslickach. Tak nech skúsia syna posadiť na wcko pred.odchodom von, počas dňa pár krát... Ak si nájdu čas to by pomohlo najviac.

xantipa163
14. okt 2018

@szisza87 Keďže ste začali neskôr, nemal dostatočný čas to zautomatizovať. Škôlke dávam za pravdu, nie je reálne možné, aby pri počte 20 a viac detí robili pravidelný prezliekací-umývací servis jednému dieťaťu. Kým ti synčeka učiteľka prezlieka, ostatné deti sú samé?!, keďže je väčšinou na deti len jedna učiteľka ráno a druhá poobede. Ešte sa dá sem tam, keď sa pociká, prezliecť je rýchlejšie, teoreticky sa vie aj sám vyzliecť, ale ak je pokakaný, je to náročné. Dieťa je do škôlky prijímané s tým, že má osvojené sebaobslužné činnosti a návyky. Ak ich nezvláda, je to aj v školskom poriadku, môže mať dieťa prerušenú dochádzku do času, kým sa to nenaučí. S tým môžeš aj rátať, že ti to, ak sa návyk nezlepší, navrhnú. U nás v škôlke bol chlapec, ktorý tiež mal do poslednej chvíle plienku. Postupne mal z týchto "nehôd" taký stres, že inšie nerobil, ako každú chvíľu vybehoval z triedy, či zo spálne, že musí ísť cikať, či kakať. Nakoniec škôlku začal odmietať, v podstate ho mama z vlastnej iniciatívy(zúfalstva) nechala doma. Teraz je už predškolák, ale stále ho berie na obed domov, lebo je do určitej miery stále vystresovaný.

siska53
14. okt 2018

@szisza87 vies,no..co ti poviem..my sme skusali omnoho skor,ale zvladla to az 2m.pred 3.rokom.. ovdety v pohode,ani v noci sa nepocikavala,len asi 2-3x..ale! V skolke sa takmer kazdy den pocikala. Na truc,lebo tam.nechcela.chodit.bola to sukromna,takze tam.to bolo ok..doma sa ale nepocikavala,dokonca o necely mesiac po skonceni sk.roku( 3m.tam chodila), zvladla cestu do zahraničia bez nehody,lebo hoci mala plienku,nevycikala sa do nej! V statnej skolke sa uz nepocikavala,ale zas tam.nechcela jest a pit.. trvalo to asi 3m..

Ono oni este nejaku dobu nehody mat budu,maly mal spoluziaka,co sa velmi casto pocikal.pocas poobedneho spanku. Nevylucili ho,hoci skolka bola statna.. u vas to este moze byt psychika..

nikoletah
14. okt 2018

@szisza87 aj si myslim ze neskoro ste zacali s odplienkovanim, moja uz ako 2 rocna chodila na nocnik, to by ma ani nenapadlo nechat na poslednu chvilku riesit

sandri
14. okt 2018

Ja som zacala presne ako ty, v juli. Maly bol odplienkovany co sa tyka cikania za 2 dni! Kakanie trvalo 2 tyzdne. A plienku som zrusila hned aj na noc. Cele leto bez nehody, v septembri nastupil do skolky a kakanie zrazu mega problem. Kazde poobedie sa pokakal - vzdy na ihrisku. U nas sa nakoniec ukazalo, ze maly mal blok kakat a celou triedou naraz. Ja som ucitelky poziadala, aby si ho vonku viac vsimali a dali ho kakat. Tak sice najprv frflali, ze sa musi ucitelka kvoli nemu vracat, ale bola to jedina cesta. Dodnes kaka v skolke zasadne sam a nie spolu s dalsimi detmi. Proste chce mat svoje sukromie.

alexa358
14. okt 2018

Neskoro začali? Veď mamička píše, že to maličký doma vie/vedel a keď začal chodiť do škôlky tak nie. Môže to súvisieť aj s nástupom do škôlky, odlúčením od maminky...nemusí sa hneď útočiť na mamičku, že neskoro začala s odplienkovaním.
Moja dcérka sa istý čas tiež pocikávala v škôlke, pravidelne dokonca u 1 z pani učiteliek. Doma žiadny problém nebol, ale v škôlke keď boli s touto pani učiteľkou tak sa pocikala vždy. Pani učiteľka na to, že či nemá malá niečo s obličkami a tak. Viete aký bol problém?
Pani učiteľka nakričala na malú, keď povedala, že jej treba cikať, aby už šľa, lebo sa pociká...malá sa zľakla a pocikala sa. Ak by som toho nebola svedkom, tak neuverím.

pininka
14. okt 2018

Ono možno závisí aj ako sa doma pýta. Nepíšeš ako rozprava, lebo mám kamošku ktorá tiež tvrdila že sa jej doma syn pýta a v škôlke sa stále.pocikal,aj ho preto vylúčili. To že tvojmu boli ochotné dať plienku na vonku je fakt obdivuhodné, lebo väčšinou je to zakázané. To znamená že ani oni nemajú záujem aby bol malý mokry. Tiež si myslím že ste začali neskôr s odplienkovamim a veľa môže robiť aj stres z nového prostredia. Treba ho naucit aby to chodil jasné učiteľke povedať, nielen sám pre seba. My sme chodili s deťmi každú chvíľu na záchod, takže sme mali málo nehod, ale tvoj sa asi nevypisa ani tak keď idú, radšej to pusti. No chce to čas.

siska53
14. okt 2018

@sandri to nemyslis vazne,ze kakat na povel! A to sa da? Moji v skolke nikdy nekakaju,maly ani v skole.. pardon,mala asi 3-4krat kakal v skole,este pri mne hned rano.

sandri
14. okt 2018

@siska53 zial,predstava ucitelky bola, ze pred odchodom von idu vsetci na zachod a kazdy spravi co ma. Ona mi argumentovala, ze nemoze nechat 24 deti na ihrisku, aby isla s jednym kakat... Akoze takto ked to povedala, clovek si povie, ze ano,chape. Ale! Na dvore boli vzdy vsetky triedy, cize na tu chvilu ju bez problemov mohla zastupit kolegyna z inej triedy a dozriet aj na jej deti... Napokon to aj tak skoncilo, maly chodil zasadne kakat ked uz boli vsetci na dvore. Dodnes kaka bud rano pred skolkou alebo ked su decka na dvore.

miriam11
14. okt 2018

@szisza87 3 ročný by už davno mal chodit na zachod, nie nocnik. U nas v ani jednej skolke neakceptuju deti, ktore chodia na nocnik, ten je nepripustny. Takisto by vylucili deti pri neustalom pokakavani a pocikavani. Kazda skolka má pravidla, zial a vacsinou 3 rocne dieta sa musi vedieť pytat. S odplienkovanim ste mali zacat pred rokom. Nerozumiem preco ste to nechali na poslednu chvilu. Vobec sa necudujem, ze je chlapca na tom tak ako pises. Prepac, asi sa len dohodnut s ucitelkami a prosit o trpezlivost.

szisza87
autor
14. okt 2018

No aj ja som už myslela na to že neskoro sme asi začali, ale kamoška má syna tiež 3ročného. Môj syn už nemal plienku a jej ešte stále nosil. To znamená že jej syn ešte neskoršie začal s odplienkovaním, no napriek tomu v pohode to zvládol lebo obaja nastúpili naraz do škôlky a on problém s tým nemá!
@sandri mne to pripadá akoby aj môj syn mal takisto problém s tým že nevie, alebo sa hanbí urobit potrebu pred ostatnými detmi. Lebo pravidelne sa pokaká len a len vonku na dvore. Vraj cikat sa píta ked sú vnútri.

szisza87
autor
14. okt 2018

@miriam11
Ked syna dajú na záchod v škôlke tak sa vyciká, nepovedala som ani slovom že neobsedí na záchode! A v triede ked sú tak sa pýta ked mu treba cikat. Doma ked bol s nami bez problémov prišiel za mnou a povedal že chce kakat. Bol den ked aj 3x. Len v škôlke to začal robit.

szisza87
autor
14. okt 2018

@pininka
denne vysvetlujem synovi že p.učitelke treba povedat pekne ked mu treba na záchod. Rozprávat vie aj moc..

szisza87
autor
14. okt 2018

@evallu
no ved to že aj nám doma krásne povedal všetko dopredu, a v škôlke ako keby zamrzol..
Ja sy myslím že v škôlke bude mu niečo vadit, neaký blok má v sebe. Možno že len tažšie sa adaptuje a pred cudzími ludmi sa hanbí.. neviem..

zuzada29
14. okt 2018

To že ste začali neskoro ste už čítali od viacerých, aj keď každé dieťa j le individuálne. Moja dcéra má už skoro 3,5 roka. Do škôlky chodí od januára a v škôlke sa stalo zo začiatku.ze radšej.kakala do gatiek, pričom doma bola v pohode a taktiež oducanie od plienky na spanie bolo v škôlke ťažšie, lebo doma sa mi už nepocikala počas spania a v škôlke áno. A toto isté pocuvam aj od iných mamičiek. Predsa len to prostredie je iné a deti si musia zvyknúť. Chápem však aj učiteľky že keď majú v triede 20 detí tak nemajú čas na takéto veci. A tie deti sú maličké v tej najmenšej triede, im treba všetko pomáhať. Len trpezlivosť a snáď sa to poriesi čím skôr.

simca06022011
14. okt 2018

@szisza87 to musia aj v škôlke spolupracovať. Ja som mala dceru v jasliach, odplienkovala sa. V škôlke rok ok a až v novej škôlke bol problém, lebo učiteľka vriesjaka keď sa pýtali ešte na wc pred spaním .... Nepustila ich. Nech aj oni navrhnú ako riešiť toto. Možno keď sa učiteľky venujú iným deťom, alebo nieco iné robia, nechce sa ísť za nimi pýtať, alebo nestihne ak sa hanbí. Alebo v zápale hry ..(?) A to treba proste i a nacvičiť... Prípadne doma je príliš mojkany a prehovárany na nočník a v škôlke toľko záujmu nevzbudzuje keďže sú tam aj iné deti a z toho má stres. Vezmite ho von niekam bez plienky medzi ľudí napr na výlet na pol deň, či sa bude pýtat v inom prostredí kde sú cudzí ľudia ( myslím úplne vonku, nie u babky a na známom ihrisku hodinku).

evallu
14. okt 2018

@szisza87 možno, aj ked moja je taká, že sa nehanbí, ani ludí ani situácií, ani neplakala... aj ked.... v skôlke mi to tvrdili, ani ráno teda predo mnou, ale teraz to z nej tak vychádza, ked jej hovorím o skôlke, že tam zas pojde, tak do pol hodiny len tak medzi rečou povie že tam plakala.... beriem to tak, že je to pre nu stresujúce tak či tak, v nejakom zmysle ... ktoremu ja ako dospela neviem porozumieť, a možno tak ako tu niekto písal, je tam nejaká osoba, čo ju znervoznuje... ta sa k tomu neprizna a to dieta to este neviem vyjadriť zrozumitelne...

szisza87
autor
15. okt 2018

Dakujem kazdému za odpoved za radi aj za kritiku. Snád to pride aj sám, ze ked si zvykne tak sa nebude bát povedat. Ucitelky hovoria ze inác je šikovny dobre papá aj spí. Zapamatá si aj spievanky. Mozno ked bude vidiet od ostatnych tak sa nauci ze co je správne.

sandri
15. okt 2018

@szisza87 u nas to uz vyzeralo na vylucenie zo skolky. Lebo ucitelky nechceli verit, ze doma problem nie je ☹ my sme ale mali smolu na velmi zlu ucku, strasne na deti vrieskala, maly sa jej bal. Dodnes (je tretiak) ak maju byt deleni medzi triedy, ide radsej k druhakom, ale k tej prvackej krave ani za svet. U nas ucitelky zostavaju v triedach a deti postupne triedy kazdy rok menia. My sme boli rozhodnuti vratit syna do sukromnej skolky, zlepsilo sa to az v polke novembra. A k tomu kakaniu - ja som poziadala ucitelky, aby sa ho na ihrisku preventivne spytali, ci mu treba kakat - odvtedy nebol problem, lebo vzdy povedal, ze ano 🙂

xinko
15. okt 2018

@szisza87 nejde o to ci ste začali skoro alebo neskoro. Každé dieta je iné. Podľa mňa je to skôr stres z nového prostredia a ten tlakna to aby sa nepokakal a nepočítal a ze mu budeš každý deň opakovať skôr vytvoríš blok u neho. Veľa záleží aj o d učiteliek aký majú k tomu postoj a ako s vedia zachovať. Môj syn sa v pohode za týždeň naučil bud na nočník alebo záchod.. A na noc tiež nebol problém. Dcéra má 2 roky a nočník a záchod úplne odmieta.. Musí na to dozrieť. A to ide do škôlky od novembra. Učiteľky o tom vedia a nemajú problém. Strašne mi vadia tie premudrele rady že neskoro a co všetko by už mal vedieť. Nezabúdajte že každé dieťa je iné. Nieco dokáže skôr a niečo neskôr... Raz sa to aj tak naučí. Skus sa s učiteľka mi porozprávať a poprosiť o trpezlivosť. Aby sa mu neurobil blok a nebude sa chcieť vôbec vykašľať. Kamarátka mala tak problém a nakoniec museli psychológicku vyhľadať. Nestresujte ho tym. Tie nálepky sú inác dobrý nápad 👍😁

zuzada29
15. okt 2018

@xinko súhlasím aj s tvojím.nazorom, no na druhej strane si zober že keby mali učiteľky takýchto detí 20 v triede, tak ich celý deň len umývajú a prezliekaju a nič iné s nimi nevedia robiť. Ja všetky učiteľky obdivujem lebo je to riadna makacka, len keď ich majú obliecť.na dvor. Niektoré detičky.mozno preto treba dať do škôlky neskôr, aj keď chápem potrebu nastúpiť do práce.