Pretrvávajúci problém - pokakáva sa v škôlke

szisza87
10. nov 2018

Ahojte
Ja som už písala jednu diskusiu na tejto stránke, ale vraciam sa k tomu lebo problém ešte stále pretrváva..
Takže mám syna ktorý má 3 roky a nastúpil do škôlky, problémy má s vyprázdňovaním..
vlastne s tým že v škôlke sa pokaká a pociká.
Prvom rade musím povedať že rád chodí do škôlky, niektoré rána protestuje ale akonáhle odídem z triedy už je všetko ok., Papať papá a aj spinká..
Keď je doma s nami problém akoby ani nebol.. nedávno bol chorý tak ostal doma týždeň a ďalší týždeň boli sviatky, tak bol doma 2 týždne. Za tú dobu sa stala nehoda len jediný raz! Takže cikal aj kakal pekne do nočníka nemusela som mu ani hovoriť pýtal sa aj sám. Akonáhle nastúpil znova do škôlky akoby ho vymenili.. Prvý deň ok, druhý deň pocikal sa 2x, tretí deň nič, štvrtý deň kakal do plienok! Jaj som zabudla povedať pani učiteľky respektíve pani upratovačka mu dáva denne plienku keď idú na dvor aby neprechladol keď sa pokaká alebo pociká..A piaty deň nakoľko už tam asi nemal v skrinke plienku tak mu nedali a pokakal sa do gatí.. Od vtedy aj doma sa správa inak, radšej nepovie a schová sa.. Nevie mi niekto poradiť kvôli čomu to môže robiť? Keď sa ho pýtam prečo to robil, povie mi že sa bojí od pani učiteľky, lebo kričí naňho keď sa pociká a pokaká.. No neviem koľko mu môžem uveriť, lebo deti majú pestrú fantáziu.. Tak som mu vysvetlila že keď bude kakať a cikať do záchodu tak pani učiteľka nebude kričať! Ja som mu zobrala tam aj nočník ,lebo doma to používa. V škôlke sa vyciká aj do záchodu s tým problém nie je len asi kakať nechce.. Ja som mu už všetko sľúbila kúpila.. Ale nič... Neviem prečo sa takto správa v škôlke, že by ešte fakt nie je zrelý ,alebo psychika.. že sa bojí tam povedať? Neviem čo by som mohla ešte urobiť ako mu pomôcť? Mám ho nechať nech sa pokaká, mal by dozrieť sám na to? Už fakt som vyčerpala všetky alternatíva..

pribinak
10. nov 2018

S učiteľkou si sa rozprava? Aky ma ona pohľad na vec?

szisza87
autor
10. nov 2018

@pribinak
Myslíš či som sa od nej spýtala či je to naozaj tak že kričia naň? Na to som sa nepýtala lebo mi to hovoril len teraz piatok poobede, odvtedy sme ešte neboli v škôlke.
Alebo všeobecne že toto robí? Ja som s pani učiteľkami o tomto už veľa diskutovala, na začiatku hrozilo že ho vylúčia, a potom neviem prečo ale povedali že si musí zvyknúť , po čase sa to upraví..
No priznám sa že nie som nadšená z toho že mu dávajú plienku, lebo doma mu dávam len na spanie inak celí deň nemá.. Ale oni hovoria že mu chcú len "dobre" aby neprechladol.. A druhá vec že musím neustále nosiť vlhčené utierky aby ho vedeli utrieť, lebo nemajú teplú vodu..
Tak neviem , nemôžem nič komentovať.

szisza87
autor
10. nov 2018

myslela som už aj na to že to môže byť zo stresu zo škôlkárskeho prostredia..

pribinak
10. nov 2018

Ziadna ucitelka neprizná, ze kričala na dieta. Skor sa pýtaj ako casto ho dávaju na wc.
Ma rano cas sa doma vykakat?

saslavka73
10. nov 2018

Ako v škôlke chodia na záchod? Je prístupný? Vie tam ísť rýchlo sám? Vyžaduje učiteľka pytanie sa? Nerobia to tak, že teraz sa všetci pôjdeme vycikať?Nemajú tam niečo na záchode čoho sa môže báť?

katarinamarkova
10. nov 2018

@szisza87 ja len tak v otazkach...pricin môže byt veľa....
- myslis si že je odplienkovany ak potrebuje stále plienku na noc v skolke detto?
- prečo ho doma ucis na nocnik ak majú v skolke zachody? Nebude problém tu?
- vies si predstaviť že učiteľka necha vonku na dvore či na prechadzke 20deti aby mohla ist to jedno prezliect? Asi nie.....preto chapem že mu tu plienku dajú.
- písala si
...aj sám sa vypytal....ale on sa musí pýtať vždy a stále sám v školke sa ho fakt nikto nemá čas pýtať pod chvilou ci náhodou teraz sa mu nechce cikat....

Len môj názor: Začali ste neskoro učiť bez plienky resp.dietatko nie je ešte jednoducho zrelé na to aby sa vedelo samo pýtať....je nauceny na nocnik nie na záchod......v skolke sa mu stalo že sa pocikal a pokakal opakovane a ma z toho teraz riadny stres co zamotava v podstate do toho istého kolotoca......ak nepracujes nechaj ho doma a popracujte ns tom 😊

szisza87
autor
10. nov 2018

@pribinak ráno nezvykne kakať, skôr by som povedala že okolo 11ej zvykne, ked idú von na dvor

szisza87
autor
10. nov 2018

@saslavka73 Záchod v škôlke je prístupný, len môj syn je celkom malý a on sám si na to nedočiahne , tak ked chce tak musí s niekým íst.. Pýtanie si vyslovene vyžadujú, ale zvyknú chodit aj hromadne naraz. či tam je niečo čoho sa môže bát neviem povedat.

saslavka73
10. nov 2018

Takže on tam sám nedosiahne a musí niekoho požiadať. No majú nejakú činnosť možno je tá učiteľka trochu prísnejšia a on sa skrátka boji osloviť alebo nechce vyrušovať v nevhodnej chvíli. Treba sa porozprávať s učiteľkou, nech si dohodnú nejaký signál možno mu je nepríjemné počas nejakej hry sa pytat. Možno nech si dohodneme, že stačí keď príde a chytí ju za ruku napr. Alebo nech si urobia nejakú nástenku smerom na wc a on len prehodí figúrku alebo nejaký zvuk. Treba sa porozprávať s učiteľkou.

saslavka73
10. nov 2018

@szisza87 No v nevhodnej chvíli. Decká sa obliekajú učiteľka nestíha a jemu treba kakať. Jasné že sa pototo

saslavka73
10. nov 2018

@szisza87 predstav si že ty sa musíš pýtať na wcko pred všetkými, učiteľky ježibaby. No radšej sa doseres, nie? Asi

szisza87
autor
10. nov 2018

@katarinamarkova
Písala som že doma plienku cez den nemáva, na spanie mu dávam len preventívne, lebo napr. za týžden 5x má suchú plienku, a možno 1-2x má v tom málo cikačky. V škôlke na spanie mu nedávajú plienku. A nemá pocikané pyžamo. A inak dieta do 5rokov môže mat kludne plienku na noc.
Učila som ho na nočník najprv, ale už viac krát sme sedeli aj na záchode, má redukciu, aj si sadne ked mu tam dám schodík ale len sedí, maximálne sa vyciká, ale nekaká ani nechce kakat do toho. Príčinu neviem..
Ked sú deti na dvore učitelka neni sama, sú tam dve učitelky naraz ,a druhé že nie učitelka ho dáva do poriadku ale pani upratovačka, ale chápem, že radšej mu dajú plienku, ale aj tak nie som nadšená, lebo ja sa snažím tomu vyhnút , a tam to riešia takto.
To že doma prečo povie a v škôlke prečo nepovie, tak to neviem dôvod, aj ja by som rada vedela.
Každý druhý mi povie že neskoro som začala, prečo?? Nie je stanovené kedy mám začat, a už plienku nemá onedlho pol roka. Psychologička ma neobvinila že som neskoro začala, len že adaptačný proces je uňho dlhší.. Ani nepovedala že by bol nezrelí!
Nie je zrelý aby sa vedelo samo pýtat?? Ved doma sa pýta.
Pracujem, a aj som uvažovala nad tým že preruším to, no psychologička vyslovene neodporučila aby som ho vybrala, lebo je zvyknutý na nejaký režim, a s tým že ho vyberem a znovu ho dám tak s tým možno viac uškodím.

katarinamarkova
10. nov 2018

@szisza87 hmmm vidíš ani doma nechce kakat do zachoda...nemá rad záchod a nevykaka sa tam....preco? Hladaj pricinu. Lebo potom je jasne že ani v skolke tam kakat nebude.
Ved mu dávaj kludne plienku aj na noc ako chceš ....ale k samostatnemu pytaniu sa na wc ho to veru neposunie.
V skolke nepovie lebo ma strach hanbi sa.
Nie nie je stanovene kedy začať...prave preto že každé dieťa je iné s každé na to potrebuje iný čas...prave preto ti každý hovorí že ste mali začať skôr lebo sa ti dietatko v skolke pocikava pokakava....nie v zlom.
Zrelý nezrely....fakt si myslis že je dostatocne zrelý ak sa doma ešte raz opakujem tvoje slova aj z predošlej diskusie väčšinou pyta? A v skolke vôbec?
Hmmm neviem nevidim nepoznam ale vážne mi príde pre dieťa režim typu každý deň sa pocikam pokalam prezivam z toho hanbu stres dennodenne skôr ako niečo co treba odstrániť a nie v tom naďalej pokračovať.

babi81
10. nov 2018

@szisza87 ahoj, aj ti rozumiem moha ma 2,5 roka a tiez sa v skolke pokaka a nechce sa pytat, takze ucitelka sa pyta su tyzdne ze v pohode a potom v jeden den sa 1xpokaka a 2xpocika.tiez sa snazime aby sa pytala ale minimalne, musim ja stale.na noc davam plienku lebo od 9 do 8 proste nevydrzi, mozno 3xdo tyzdna ano alebo ked sa nahodou zobudi v noci, ju dam cikat a potom spat do postele.na kakanie do wc za odmenu moze splachnut inak zakazdy pozdravi kaka, aj led sa vykaka do nocnika tak si to musi odniest sama, lebo je to jej.nam povedali, ze je to obdobie niektore deti to mavaju.teraz sme zacali citat rozpravku o kakani tak sa to lepsi, ale neviem ti povedat ci to bude rozpravkou alebo proste si to viac uvedomuje.

asia83
10. nov 2018

@szisza87 Rád chodíš do škôlky? Áno? Tak tam pôjdeš iba vtedy, keď budeš kakať a cikať do záchoda v škôlke. Nedať ho tam, ak s ním má kto byť doma. Druhá možnosť, počkať, kým sa naučí chodiť tam na záchod, lebo raz sa to určite naučí. Čakať, čakať a čakať. Nenútiť, ale čakať.

szisza87
autor
11. nov 2018
szisza87
autor
11. nov 2018

@katarinamarkova
teraz mu skúsim kúpit iný druh redukcie, a aj schodík aby mu to bolo prístupnejsie, neviem uvidím či to pomoze.. ale v škôlke aj tak bude musiet s niekým íst si sadnut lebo tam schodíky nemaju

szisza87
autor
11. nov 2018

@asia83 ja sa snaží všelijak, rozprávam mu o tom, kúpila som nálepky, davala som mu maličku odmenu, som povedala že ked sa nauci Jezisko mu donesie darček pod stromček, kúpila, redukciu, kúpila knihu
všetko ok DOMA, ale v škôlke to je uplne jedno čo mu kupim, poviem..

zdenocka
11. nov 2018

@szisza87, má to zo stresu. My sme si s počká anime, aj pokakavanim teda toho prešli velmi veľa. Ja v strese, čo bude, on v strese, čo mu na to poviem, keď sa počíta, pokakavanim... Nakoniec som už nevládala riešiť, zisťovať, skúmať... Dala som mu kopec náhradného oblečenia, povedala, keď sa pocikas prezlecies sa a hotovo, nebudeme to rozoberat. A on sa tak ukludnil, že nehody už neboli.
Poprípade by som mu dávala zo začiatku tréningové plienkové nohavičky.
Nebude e tak v strese, keď mu ujde.
Držím palčeky.

katarinamarkova
11. nov 2018

@szisza87 schodik v skolke? Neviem ake zachody majú vasi skolkari ale tie standardne sú tak nizke že aj moje 2r.dieta keď nastupilo do skolky ktoré je aj tak od všetkých rovesnikov menšie tam v pohode sadalo bez nejakých schodikov

szisza87
autor
11. nov 2018

@katarinamarkova
neviem aké máte vy záchody, naše sú peknučké maličké, aj si sadne na to ale musím ho tam dat, lebo sám nedočiahne, hovorím že on je maličký, aj lekár hovorí že je na spodnej hranici.. mal by byt vačší , no asi je po mne

katarinamarkova
11. nov 2018

@szisza87 a nebude jediný problém tam,že všetky deti idú samé...dociahnu...a on nie?musí prosiť vlastne vždy o pomoc? Pytala si sa učiteliek či ho aj na to wc zdvihnu a následne ho dajú dole?....

szisza87
autor
12. nov 2018

@katarinamarkova
Ked idú spolu všetci naraz tak ho tam dajú aj ho dajú dole. No ked msí íst on sám, tak mi povedia že sa nepýta.. A neviem prečo, lebo stále ho učím že ked mu treba íst tak musí povedat pani učitelke.. Neviem prečo to tam nepovie. Možno že sa hanbí, to som už spomenula učitelke, no ona mi povedala že on sa nehanbí.. Neviem ako to myslela. Tak potom už neviem fakt že prečo sa nepýta. Či sa bojí od niečoho? On mi raz povedal že p.učitelka kričí nan ked sa pokaká a popišá, neviem či kvôli tomu sa bojí pýtat, lebo kričia nan, alebo čo?

katarinamarkova
12. nov 2018

@szisza87 a psychlogička u ktorej ste boli ti ako príčinu uviedla čo??
Ja len prajem nech sa vám s tým akokoľvek to je podarí úspešne bez stresu zabojovať do zdarného konca.

szisza87
autor
12. nov 2018

@katarinamarkova
že si ešte neusvojil tento návyk, ináč že je všetko s ním v poriadku

katarinamarkova
12. nov 2018

@szisza87 a poradila ti ako mu pri osvojení tohto navyku pomôcť? Povedala ti prečo resp co je príčinou toho že si tento návyk nevie za tak dlhý čas osvojiť?

szisza87
autor
12. nov 2018

konkrétne veci mi až tak nepovedala, že treba na to čas, treba s ním nacvičovat, u každého dietata je iný adaptační proces. Niekomu trvá kratšie , niekomu dlhšie.
Doma teraz nám kakal do záchoda, ale v škôlke radšej zadrží alebo pustí do gatí.

katarinamarkova
12. nov 2018

@szisza87 to ti ani neporadila ako máte na to v tej skolke ist? Nechcem tnevazovat jej prácu možno len nemala chuť či naladu reálne pomôcť .....ale aby bolo jedine co ti povie že:neviem prečo neviem kedy neviem ako....kazde dieťa je iné .....tak toto fakt nie sú rady dobrého psychologa

szisza87
autor
14. nov 2018

@katarinamarkova
no poviem ti uprimne nemala som dobrý dojem zo psychologičky, bola odmeraná, a ako by som nazvala .. taka nepríjemná, drzá.. hlavne že si vypítala od nás 15eur za hodinu porozprávania..
No nič konkrétne mi nepovedala.. Písala som mail druhej psychologičky z Bratislavi ona mi odpísala vlastne skoro to isté, nič konkrétne.. Treba nacvičovat dalej, že sa to časom upraví.. Asi v skratke tolko..
No teraz ho učím ja v škôlke ked ideme ráno hned ho tam zoberem na záchod sa vycikat, a učím ho aby on sám si na to nejak "sadol" sklzol.. a podarilo sa mu, aspon tolko.

szisza87
autor
14. nov 2018

Fakt musím povedat úprimne že všetko je len a len na rodičoch, mi ich musíme učit aj v škôlke za ten krátky čas čo som tam s ním, aby sa naučil niektoré veci..