Súkromná verzus štátna škôlka

wonderwall
13. sep 2013

Milé mamičky,

Pomaly sa začínam zaoberať otázkou škôlky pre môjho synčeka. Zisťujem si čo najviac o každej škôlke v meste, do februára mám poslať prihlášky.

Avšak stále som na vážkach, kam malého vlastne dať, či do štátnej ebo di súkromnej škôlky. Viem, že v súkromných je menší kolektív a povedzme že krajšie priestory.
Nie je to ale tak, že v štátnych škôlkach býva tretina detí PN a v konečnom dôsledku je počet detí v triede rovnaký?
Aké sú ďalšie výhody či nevýhody súkromných a štátnych škôlok?
Aké máte s nimi skúsenosti?

Pomôžte mi prosím pohnúť sa, neviem sa rozhodnúť, keďže nepoznám žiadne detičky zo súkromných škôlok.
Rozdiel v cene je markantný, stojí to však za to?

Ďakujem za každý príspevok 😉

libka1
13. sep 2013

podľa mňa nestojí, ak tá škôlka neposkytuje niečo výrazne naviac (napr. zahraničné učiteľky kvôli jazyku), toto jediné by mňa dokázalo presvedčiť na drahšiu alternatívu, keďže takúto možnosť nemám, nemusím riešiť 😀

sorciera24
13. sep 2013

@wonderwall ja ti poviem moj nazor, ekdze mala som rok dieta v sukromnej skolke a teraz uz 2. rok zacal v mestskej......pristpu uciteliek, vybavenie, aktivity, strava, cinnost....boli v oboch v podstate rovnake.....a bola som s nimi spokojna, v sukromnej je menej deti (ale nie nejak zavratne), to je fakt......ale moj postreh, v sukromnej skolke bolo ovela ovela viac chorych deti (proste bolo citi, ze tam chodia deti zbohatlikov, kt. aj ekd su chore ich tam strcia......co mam aj potvrdene od ucitelky, teraz uz kamosky, kedze uz sme mimo tej skoly)...maly mi bol furt chory.......v statnej skolke som tolko chorych deti envidela, ale tam to aj prisenjsie beru, hned upozornuju, ci volaju rodica....ale vidim to v prospech......proste konecne je zdravy.....cize pristup rovnaky,a le toto mne v sukromke vadilo a samozrejme neporovnatelne platby...cize v konecnom dolsedku vysla lepise prave ta mestska a som nadmieru spokojna, aj moj syn...... ale v kazdom meste, ci skolke to moze byt ine.... (to je len z mojej skusenosti)

izabela11
13. sep 2013

Výhodou menšieho kolektívu je fakt individuálny prístup ... je rozdiel mať v starostlivosti 24 detí alebo 4 detičky v skupine... a toto mi nik nevyvráti... Ale najdôležitejšia v celom tomto procese - je osobnosť učiteľky / vychovávateľky / opatrovateľky 🙂 - jej láskavosť a trpezlivosť sú okrem odborných znalostí tým najhlavnejším atribútom 😉 Pretože najdôležitejšie zo všetkého sú pocity Vášho dieťatka - aby sa "cítilo šťastné" a v bezpečí - tak si všímajte "intuitívne" hlavne osobnosť učiteľky, ktorej vkladáte do rúk - to najcennejšie pre nás všetky 🙂 a načúvajte pozorne pocitom svojich detí 😉

sorciera24
13. sep 2013

@izabela11 no, len ja som mensim kolektivom nemyslela 4 deti...take skolky u nas rozhodne nefunguju, ze so 4mi detmi 😀 ani sukromne....u nas bolo v sukromnej menej....teda 18deti a v statenej 23....takze ja markantny rozdiel nevidim....(neviem, ake skolky ma k dispozicii zakladatelke)...preto som sa vyjadrovala, ze pristup je rovnaky....... (keby mala 4 deti, rozdiel je jasny,a le o takej skoke som ja nikdy nepocula.....a to som z pomerne velkeho mesta)

alena16
13. sep 2013

@wonderwall Mala som syna aj v štátnej aj v súkromnej. V súkromnej bola jedna učiteľka na skupinku 8 detí a v štátnej dve na 23 detí. Takže asi jedná výhoda v počte detí. Ináč žiadny rozdiel, dokonca v štátnej mali viac aktivít. Tá súkromná určite za tie peniaze nestojí. Možno ešte nejaká dobrá jazyková.

monika_tulipanik
13. sep 2013

U nás máme v jednej triede detičiek 5 🙂 Takže dá sa. Maximálny individuálny prístup a málo chorôb sú najväčšou výhodou. A cena je porovnateľná s ostatnými súkromnými škôlkami.

evabb35
13. sep 2013

@wonderwall Tak ako sú štátne škôlky na rôznej úrovni, tak sú aj súkromné škôlky na rôznej úrovni. Treba si len zistiť úroveň štátnych a súkromných škôlok u vás, pobehať, prezrieť priestory, jedálny lístok, harmonogram dňa, aktivity, prezrieť okolie škôlky, dvor-vybavenie detským ihriskom, popýtať sa - učiteliek, získať si referencie od rodičov...hoci referencie môžu byť dobré od iných rodičov a ty práve tam nemusíš byť spokojná, lebo každý sme iný, každý máme iné požiadavky na škôlku...Choré deti môžu byť rovnako v štátnej, aj v súkromnej škôlke. Tiež treba zvážiť - deti zo súkromných škôlok pôjdu aj do súkromných škôl. Ak plánujete zapísať dieťa do štátnej školy v blízkosti bydliska, dobré je zapísať dieťa aj do štátnej škôlky v blízkosti bydliska, aby si tam našiel kamarátov, s ktorými pôjde aj do školy.

skolkahviezdicky
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
skolkahviezdicky
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
wonderwall
autor
17. sep 2013

@skolkahviezdicky dobry den, zaial som naklonena sukromnej skolke, avsak stals vaham. Myslim, ze v štátnej škôlke v triede z 20 deti pritimnych tak 13-15. Ake su dalsie výhody? Majú sukromne skolky lepsie hračky, viac aktivít, lepší stravovací režim?
Urobia tie rozdiely sumu 200-250eur mesačne?

wonderwall
autor
17. sep 2013

@evabb35 dakujem za rady, postupne si to chcem obehat. Vylucila som uz zopar skolok statnych aj sukromnych a ostali mi tri štátne a tri súkromné, ktoré sú v hre. Príde mi to ale ako obrovský rozdiel v sume, mesačne az okolo 250eur. A neviem, ci to za to stojí.
V statnych škôlkach asi nebudú rešpektovať individuálne požiadavky rodiča na stravovanie, však?

biancal
17. sep 2013

Ked moja mala sestra isla do skolky, nasi sa tiez rozhodovali ci statna alebo sukromna, boli par metrov od seba.. Nakoniec sa rozhodli pre statnu, a boli sme nadmieru spokojni, ci uz s ucitelkami, stravou, pristupom, hrackami..🙂 Moja mala pojde do skolky cca o 2 roky, a takisto pojde do statnej 🙂 Urcite by som nevyhodila 250e na sukromnu skolku, peniazky radsej investujem inak, nevidim nejaky velky rozdiel medzi nimi, chore moze byt takisto aj v sukromnej, rodicia si nedovolia ist na PN, ked predsa musia platit 250e za skolku. Pod oknom mam momentalne jednu sukromnu, a poviem vam nieje to ziadna slava 😀 kazdu chvilu vypaluju usta vonku, a o tom pristupe k tym detom ani nehovorim. Ked idu na prechadzku, v jednom golfaci su napchate 3 deti! Plati sa 300e!
Dakujem, ale sukromna nie 😉

mirinda10
17. sep 2013

ci skuromnu alebo statnu zalezi od mesta kde zijes, dostat sa do statnej v BA mozes aj ked dieta bude mat 5 rokov ako predskolak a potom ti ho musia zobrat
my sme v sukromnej a za pol roka bola raz chora, denne ovocie, pecu kolaciky nemozem sa stazovat a otvorene malu cely rok a denne su od 6.30 do 18.30 toto su pre mna najvacsie vyhody nakolko som na dcerku sama
priklad moja sestra presunula svoju dcerku zo sukromnej kde za cely rok bola chora 3x do statnej a tam je viac doma ako v skolke kazdy mesiac je chora 2 tyzdne a segra je uz zufala a asi je presunie opat do sukromnej. U nas na jednu ucitelku je 7deti a v statnej je 24deti a 2 ucitelky asi 4hodky a rano a poobede je iba jedna
Zalezi co je pre teba to najdolezitejsie ale u nas niekedy nemas na vyber nakolko ak ma dieta v septembri 3 roky, tak s 99% pravdepodobnostou sa dostane do statnej skoro ako 4rocne ale do prace musis nastupit ci chces alebo nechces 😎

horana
17. sep 2013

Nemam absolutne v zaujme zhadzovat sukromne skolky, napr. ta predo mnou tuto trosku vyssie ob jeden prispevok urcite bude dobra, len pri takom prvom pozreti je to to iste co zaziva teraz moje mladsie dieta v statnej.

Je ich tam sice tych 16-24 prihlasenych a zapisanych, ale v praxi, kedze som to skutocne sledovala aj cely minuly rok ich bolo denne bezne v triede tak polovica 8-10 pri nejakych zaujimavych akciach potom prislo viac. Ze by sa to blizilo 20tke som nezazila v praxi nikdy. Cast byva urcite aj chora, ale kedze tam maminy poznam, je to aj tym ze sa neplati, resp. nie vela a tak ked mozu nechaju si deticky doma, ci uz preto lebo oni same tie mamicky su doma s mladsimi alebo ked mozu byt so strakymi a pod. skratka vyuzivaju ze dochadzka nie je povinna a robi sa to volnejsie, odhlasky "len tak" na den ci par dni su bezne. Ked dojde chore dieta, nema ucitelka problem ho neprijat, sama som bola svedkom viac krat, alebo ked sa ukaze v priebehu dna volaju rodicovi.
Naopak, starsi syn mi chodil do sukromnej svojho casu, hlavne preto ze bol zlozitejsia povaha, ktory by to nemal v statnej lahke, a potom prve dieta, poznate to mamina chce "to najlepsie", pocuvala som horory na statne skolky, tak sme peniazky radi obetovali a pri nom som to hodnotila celkovo ako super rozhodnutie. Tam sme mali sice menej deti, oficialne ich bolo v triede tusim 10, ale temer vzdy tam boli vsetci, nakolko rodicia ked uz platia take peniaze, tak nech sa skolka stara, cize deticky chodili aj chore. Co apriori nekritizujem, hlavne uz zo spatneho pohladu, v zahranici je to bezne. Ale skratka boli rodicia ktori taketo deti davali a kedze platili nemohli im odmietnut dieta prevziat ako som to zazila v statnej. Moje deti boli teraz ked mozem hodnotit chore v statnej verzus sukromnej plus minus asi uplne rovnako.

Aktivity ked porovnavam maju v tej statnej kde chodi dcerka prekvapivo rovnake, ked uz vezmem za priklad tu skolku vyssie, maju aj "nasi" anglictinu a tanecnu, na oba chodia lektori zvonka. Teraz budu mat korculiarsky co budu chodit mimo a kto ma zaujem plavecky. Zahradu maju velku, zelenu s plno hracimi prvkami, plus v lete cast triedy prenesu von, kuchynky, stolceky... Do muzea boli, na vystave, v morskom akvariu atd. divadielka pravidelne chodia bud oni alebo k nim herci, jazdit na koni kazdy mesiac k nim dovazaju poniky, nie len trpne odjazdenie si ale aj prvky vyuky jazdy a precitovania ponikov. Ucitelky z vlastnej iniciativy robia kazdemu dietatu personalizovany album z kazdej triedy ktore dostane na konci roka, je tam aj skupinove akcie fotky s komentarmi ale aj osobne, teda na kazde dieta zvlast co ho bavilo comu sa venovalo najradsej, ake kamaratky/on malo atd.Niektore akcie su aj s rodicmi, spolocne pecenie kolacikov atd.

Jedine co je asi minus strava je klasicka skolkova (aj ked maju napr. mesiac venovany zdravej strave a zubkom 🙂), a nikto tu cielene nevyhladava talenty, ale deticky su spokojne co viem od mojej.

Ja som zazila na detoch aj taku, aj taku skolku a myslim ze ked je dobra ze to vyjde tak narovnako ta uroven, uplne vazne! Hlavne aby si dieta sadlo osobnostou s ucitelkou, ale to plati vsade.
A samozrejme zalezi kde dieta bude pokracovat. Nie je na zahodenie ked pojde s kamosmi/kami zo skolky aj do prvej triedy miestnej skoly, u nas tak je. Syn naproti tomu musel zacinat od nuly na ZS bez kamosov.

wonderwall
autor
17. sep 2013

@horana mozem sa opytat, co si myslela tym, ze v statnej nikto cielene nevyhladava talenty? A zo skusenosti ked porovnas, chodili vonku rovnako casto a na rovnako dlhy čas aj v štátnej aj v súkromnej?

wonderwall
autor
17. sep 2013

@mirinda10 aj ja som na synceka sama. Trosku ma vsak odrazda fakt, ze ked bude nedajboze chorý alebo pojdeme niwkam mimo na tyzden dva, platí sa stale rovnako, ani euro dole. Vraj keby neprišiel v mesiaci ani raz, platí sa udržiavací poplatok 200eur. To ma velmi prekvapilo, odovodnili to udrzanim miesta. Na druhej strane zeby mali súkromné skolky taký natresk, ze sa platí taky vysoký poplatok aj ked je dieťatko choré a je tam povedzme len 8dni v mesiaci?

lili777
17. sep 2013

@wonderwall Tak v takomto prípade by u nás súkromná škôlka bola čistá strata. Môj malý je chorý každý jeden mesiac...ale k téme. Ja som si tiež predstavovala pre svoje dieťa súkromnú škôlku, nakoniec okolnosti vyšli tak, že išiel do miestnej klasickej škôlky. Realita je presne taká, že nikdy v škôlke nie sú všetky deti, vždy niekto chýba a dosť - takže počet detí riešiť nemusíš. Z 24 detí nech tam majú reálne tak 15 (aspoň u nás). Na choroby sú učiteľky prísne, oznámia rodičovi aj soplík, na druhý deň ho samozrejme nemáš nosiť. Venovanie sa deťom je neskutočné, stále niečo kreslia, vytvárajú, učiteľky patrične každý týždeň menia nástenky, aby to rodičia videli. Učia ich pesničky, básničky, cvičia divadielka, chodia von, majú krásny dvor, ihrisko. Učiteľky sú skutočne milé, obe moje deti ich ľúbia a vychvaľujú. U nás v škôlke nie je problém s ničím, s obľúbenou hračkou na spanie, dokonca najmenšie ak nevedia pekne papať, poprosia ťa o podbradník a dávajú mu ho. V škôlke majú angličtinu, zumbu, každý deň telocvik, teraz bude korčuľovanie na ľade. Dieťa nie je v škôlke - neplatíš. Jedine strava je taká škôlkarska, ale moje deti spapajú všetko. Neviem čo iné by som od škôlky potrebovala...fakt si neviem predstaviť, čo by mi za tých 300 eur navyše ponúkli. A to, že tam často chodia choré deti som počula aj ja, učiteľky nepovedia rodičom nič, však platia ťažké prachy.... Takže ak si navyše aj samoživiteľka, tak určite hľadať peknú, trebárs prerobenú škôlku v obci, choď pozrieť a keď ťa osloví, tak určite daj dieťa tam. Hračky majú pekné aj mestských, veď každý rok sa dokupujú nové, pokazené vyhodia. A hlavne tam nakupujú edukatívne a náučné hračky

andy04
17. sep 2013

Určite je plno štátnych školok ktoré su vynikajúce a súkromných ktoré su výhodné peniaze. Porovnať čo ti škôlka ponúkne a či sa to oplatí. Ja mám v súkromnej ale pol dňa rozprávajú anglicky je tam 13 deti v triede a dve učiteľky výsledky vidím... ale tiez je pravda ze je tam pár rodičov čo si myslia ze do ceny je zahrnuté aj osetrovanie ich chorých deticiek 😖 Videla som deti ráno v horuckach a matka sa tvarila ako nic nadopuje liekmi a vie ze ma pár hodín kým jej nezavolaju za ma prísť pre dieťa pretože ma horúčku... Možno v štátnej to drzia viac nakrátko. A určite by ma žiadna novootvorena škôlka nepresvedcila dôležitá je skúsenosť najlepšie pokecat s nejakou mamickou. Nie na fórach konkurencie ži zvyknú kydat na seba 😀 😉

evina313
17. sep 2013

no neviem...moj malý chodil do sukromnej skolky / vlastne to boli este jasle ale už mal 3 roky / musim povedat že som bola velmi spokojna, akurat ihrisko o ničom 😒 mali ich 3 učitelky, z toho jedna logopedička. to mi velmi vyhovovalo, kedže malý do 3 rokov rozpraval velmi malo. mavali tam rozne akcie, divadielka, jazyk, mali velke, pekne priestory / až na to ihrisko /učitelky boli kvalifikovane a pod kontrolov Ministerstva skolstva, čiže museli ist poodla nejakých noriem...po chorobe dietata sme museli doniest potvrdenie že je už zdravý, ked bol nejaký problem, zavolali...
v septembri nastupil do statnej. im je jedno či je soplavý, kasle...može chýbat aj mesiac, potvrdenie nežiadaju. ked mal teplotu, ani nevolali, pockali kým poobede nepridem / ale to viem že robia aj v iných skolkach. teda pokial dieta nema 40 /
no dalsie veci nebudem ani rozpisovat, ale ja musim povedat, že mne sa tie sukr. jasle velmi pacili a bola som spokojna

wonderwall
autor
18. sep 2013

@andy04 to je hrozne, ani si neviem predstaviť dat svoje chore dietatko čo i len na chvíľku do škôlky! A este sa tváriť, ze sa nic nedeje? To sa fakt robí?
Hovoria u Vas vylucne anglicky a su tam native speakeri?

mirinda10
18. sep 2013

@wonderwall pochop to, ze musia platit ucitelku, najom, tak ich chapem ved nemozu citelke povedat, ze teraz mas o dieta menej tak dostanes o 100ku menej, niekde to tak maju ak je chory dlhsie ako 10dni, tak ti daju o 20% dole ale ak ides na dovolenku alebo sama sa rozhodnes nedat ho do skolky, tak musis platit

mirinda10
18. sep 2013

@wonderwall no ak si sama, tak neviem ako zvladnes stale prazdniny v statnej skolke, ja to nezvladam mam na cely rok 5 tyzdnov dovolenky a tu si beriem aj ked je mala chora, keby bola skolka zavreta cele leto, vanioce to 3 kralov tak neviem co budem robit, ak mas rodicov v meste, tak mas o dieta postarane ale ja mam ich 230km a uz maju 70rokov a nie su, tak pri sile aby mi opatrovali dieta, tak to musim riesit sukromnou skolkou, ja mam iba list pre a proti a musim sa podla toho zariadit, dcere sa strasne tesi do skolky, je tam velmi spokojna a to je pre mna asi aj to najdolezitejsie

andy04
18. sep 2013

@wonderwall Majú dve učiteľky jedna iba anglicky. maju jednu nativnu a ta je s najmensimi Je to preto aby dieťa rozlisovalo dve reči ja som veľmi spokojna pretože maly sa aj v sobotu pýta do skolky... Takze viem ze sa tam dobre cíti. Myslím ze súkromná škôlka musí dat nejake plus navyše inak sa tie peniaze neoplati investovať . Pre mna je plus angličtina ktorá je naozaj aktívna a nie pár slovicok a dalsia pre mna dolezita je malo deti v triede. Určite je nemožné aby mali rovnaký prístup k 24 deťom ak 13. Kvôli chorobám som malého na zaciatku vytiahla na pár mesiacov nestalo mi to zato platiť. Teoreticky choré dieťa ma ostať doma alebo ti zavolaju ze ma horúčku (od 37hore) samozrejme ked nemáš s kým nechať dieťa tak niektore mamičky navymyslaju ako dieta dostať do skolky vyfukaju nostek dajú niečo na zrazenie horúčky a rýchlo do triedy takze dieťa narazí ostatne. Toto je jediná vec čo mi dost vadí pretože platis aj ked dieťa nie je. Mna dost prekvapilo čo písala "evina313" ze chodia choré deticky do statnej skolky ja som mala dost zafixovane este z detstva ze si musela doniest potvrdenie od lekara ze je dieťa fit...

horana
18. sep 2013

@wonderwall este k tomu vcerajsiemu co si sa pytala: s tym vyhladavanim talentov som narazala na teraz uz zmazane prispevky od sukromnej skolky, kde ked som si klikla na ich adresu aby som porovnala co naviac ponukaju bolo tam nieco v zmysle ze tam chodia pozerat tusim ucitelia zo zs pre nadane deti a vyberaju si talenty, ktore potom u nich mozu dalej studovat, tak to u nas v statnej nie je 😀
a s tym chodenim von, to je rozne, podla skolky, nezalezi ci statna ci sukromna ale skor na filozofii, toho ci maju dvor alebo nie a ako velky, v ako rusnej casti mesta su ci su okolo len siroko daleko rusne ulice plne aut alebo kludnejsie sidlisko, to sa neda zovseobecnit. Vacsina ma podla mna tie casy uplne zhodne co som videla programy, samozrejme ked su vonku "pluste" nechodia, niektore sa hrdia tym ze chodia za kazdeho pocasia. Niekedy som videla detvaky zo sukr. ms montessori ako v totalnej fujavici a sneho -dazdi, take ze psa by nevyhnal, vedu deti do lesa tak som si povedala ze nie je cim viac vzdy vyhra. Vzdy ked sa da tak vacsina statnych ci sukromnych chodi von, aspon na chvilu. V zime sa sankuje ak je moznost, v lete samozrejme v peknom pocasi sa je viac vonku na ukor aktivit vnutri. To je podla mna rovnake v statnej ci sukromnej.

horana
18. sep 2013

@andy04 : anglictina v skolke ma vyznam ak sa nou su schopni rozpravat aj rodicia doma a/lebo potom dieta pojde na anglicku ZS. Ak pojde na normalnu ZS kde sa ledva zacina prve roky s par slovickami a caka sa na takych co zacinaju od 0 a doma rodicia nic, je takato investicia zbytocna, ako rychlo sa dieta naucilo tak zabudne.

albao
18. sep 2013

@wonderwall Ja som sa rozhodla pre sukromnu, lebo dcerka mala len 2 roky a zdalo sa mi drasticke vystavit ju stretu s totalnou zmeskou deti, vratane divokejsich deti, agresivnych a podobne. Takze sme dali do sukromnej, kde idu podla Respektovat a byt respektovan, aby aspon prve roky bola od tohto uchranena. Mozno v predskolkom roku uz dame do statnej, aby si zvykla na realitu sveta 😒
To bol hlavny dovod, tie ostatne pre mna neboli take zasadne.

andy04
18. sep 2013

@horana Presne tak to mame v pláne pokračovať bude na podobnom systéme... Ale aj mna by zaujimalo či su tu mamičky čo maju skusenosti so svojimi detmi ktore mali anglicky základ a po príchode na normálnu ZŠ ako to dopadlo...

wonderwall
autor
18. sep 2013

@mirinda10 toto som nejako nepostrehla. V statnych škôlkach maju volno celle prázdniny, ? Nefungujú nejake zberne škôlky? Alebo ako to riesia rodicia? Nemám nikoho v meste ☹

wonderwall
autor
18. sep 2013

@evina313 a ostatne veci vnímaš ako? Rozdiely v pristupe uciteliek, v stravovaní, atd?

wonderwall
autor
18. sep 2013

@mirinda10 jasné, ze to chápem, len sa toho trošku bojím, že v zime ked bude chorlave obdobie, ako tu pisala tuším
@lili777 ze u nich by bola súkromná škôlka s udržiavacím poplatkom strata.
Strava sa ale neplatí, vsak, ked je dieťatko choré?