Má skladovanie dojčenskej vody vplyv na jej kvalitu?

e_z
22. sep 2011

Dobry den,
je treba dojcensku vodu specialne skladovat? Na mineralkach je pisane, ze nemaju byt vystavene priamemu slnecnemu ziareniu. Vraj sa tam moze kadeco pomnozit a znehodnotit voda.
Plati nieco aj pre dojcensku vodu?
Ono je totiz dost bezne vidiet palety mineralok v lete na priamom slnku, takze ked si ju potom kupim v obchode, tak to nie je to, co by malo byt.
Dakujem
E.

emilio7
22. sep 2011

@e_z Chcem len poradiť, dajte si pozor na viacero faktorov . : na minerálkach aj keď ja osobne by som ich nepil je taka celkom šikovná tabuľka a na spodku je napísane že rozpustné látky . A zaujímalo by ma že koľko tam je napísane ??? Viete ???? A ohľadom toho skladovania jedna sa o tmavé a chladne miesta a nemala by byt voda dlhšie otvorená ako 3 dni. A pozrite si ci je tam aj dátum plnenia lebo to je tiež veľmi dôležité pre deti ale aj pre vašu rodinu.

lucka_sk
23. sep 2011

@e_z Aj na našej dojčenskej vode je uvedené – Skladujte pri teplote do 20° C, bez priameho slnečného žiarenia. V princípe platí, že pokiaľ vodu kúpite a preveziete domov, odložíte do komory alebo zatvorenej skrinky – vydrží bez problémov pri izbovej teplote. Kým je fľaša zatvorená, nie je v nej prístup vzduchu a voda vďaka tomu zostáva čerstvá. Po otvorení je vhodné vodu ďalej skladovať v chladničke a spotrebovať do 5 dní alebo pri skladovaní mimo chladničky (nie na slnku) do 3 dní. Taktiež si treba dať pozor na priame pitie z fľaše, sliny kontaminujú vodu a urýchlia skazu.
Voda je živý organizmus a u nás na Slovensku pramenité vody balené v PET fľašiach sú vody prírodné v podstate neupravované (ak odhliadneme od povolených úprav ako pridávanie bubliniek a prípadné odželezovanie niektorých vôd). Preto pri dlhodobom pôsobení tepla a slnka môže dôjsť k zmenám v kvalite. Avšak s paletami vôd pri obchodných centrách na slnku sa dnes prakticky nestretnete, výrobcovia majú uzatvorené zmluvy s reťazcami, kde sú prísne pokuty za takéto narábanie s tovarom. Toto sú predsudky, ktoré stále kolujú medzi ľuďmi. Pokiaľ na takéto skladovanie predsa len narazíte, je možné urobiť fotografiu paliet vystavených slnku a poslať sťažnosť priamo reťazcu, výrobcovi (ak je odčítateľné o aký tovar ide) alebo príslušnému Úradu verejného zdravotníctva, ktorý zakročí a príslušný obchod si na to v budúcnosti určite dá pozor. Pri priamych závozoch našej vody naši prepravcovia odchádzajú z rampy až vtedy, keď je tovar z kamiónu presunutý do skladu. Takýmto spôsobom dozeráme na správne skladovanie našich výrobkov.