Ako prebieha liečba alkoholizmu?

1. máj 2020

Ahojte. Moj partner je alkoholik. Po 2 rokoch pitia sa rozhodol liecit. Prvy termin u psychiatra ma az v juni. Zacal tiez chodit k psychoterapeutke, no kvoli corone musel prestat. Od smrti otca ma panicky strach a ataky. Nikdy ich neriesil az mu bolo tak zle ze zacal s alkoholom.

Moja otazka je, ak mate niekoho v okoli kto absolvoval liecenie ako to prebiehalo? Ake sa uzivaju lieky pri liecbe? Mali vasi pribuzni aj nejake vedlajsie ucinky s liekov? Kazda rada, skusenost potesi. Dakujem

pribinak
1. máj 2020

Lieky? Lieky toto nevyriešia. On proste musí prestať piť a viac si nevypit

autor
1. máj 2020

@pribinak no ak by to bolo take lahke tak uz davno nepije. 👍🏻👍🏻👍🏻 dakujem za radu

pribinak
1. máj 2020

Ale je nereálne čakať že to vyriešia lieky. A nie je zač 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️

cherrinka11
1. máj 2020

Ahoj, neviem ci ti moja odpoveď pomôže, ale jediným riešením je zatvoriť sa minimálne na 3mesiace do liečebne tam mu pomôžu veľmi a potom už len bojovať a viac si nevypit. Môj dobrý kamarát mal veľký problém s alkoholom, skúšal aj sa prestať no vždy do toho spadol. Na šťastie mal podporu v rodine aj v práci a rozhodol sa, že s tým chce skončiť, to je veľmi dôležité aby sám chcel. 3mesiace bol v liečebni na Prednej hore, dnes je to už viac ako rok co nepije, už nie je opuchnuté v tvári, fialový a netrasu sa mu ruky. Povedal, že to mal spraviť už dávno. Držím palce.

autor
1. máj 2020

@pribinak necakame ze to lieky vyriesia. Ako som hore pisala chodi na psychoterapiu.

autor
1. máj 2020

@cherrinka11 dakujem ❤ o tom sme hovorili ze by aj skusil liecenie v liecebni. Uvidime co povie psychiatricka a aku liecbu navrhne. On nepije denne ale ked na neho dojdu panicke ataky a strach tak zacne pit a to potom trva aj 3-4 dni.

cherrinka11
1. máj 2020

Viem, že to vybavovali cez psychiatricku a hradia to poisťovňa, inak chu za 1den liečby veľa, a je tam dosť veľký nával, myslím ze to po známosti vybavoval. Uvidíte co povie, ale alkohol je sviňa, naučiť sa ovládať hnev bez neho je veľký úspech. Veľmi si tam chválil tie skupinové sedenia a pomoc psychoterapeut ov a psychológov, že to mu tam pomohlo najviac, netreba čakať kým začne piť každý deň. Kľudne napíš aj do správy ak ta bude niečo zaujímať, zistím ti od neho🙂

lentilka78
1. máj 2020

No presne ako píšete, keby to bolo také jednoduché tak veľa závislých nie sú závislými... Ale pani je veľmi múdra a rázna vo všetkých diskusiách....

eliska13
1. máj 2020

To je ešte ten lepší prípad, že nepije denne.myslim, že mu nasadia antidepresiva a lieky na upokojenie, lebo u neho je asi spúšťač ten strach, panika a, keď sa to upokojí nebude sa musieť otupiť alkoholom.
Veľa ľudí začne piť, lebo je v strese
majú úzkosti, depresie potom sa napiku je im lepšie zabudnú na starosti, zas majú úzkosti a znova piju.Po alkohole je človek ešte depresivnejsi a taký kolotoč.Pri alkohole dávajú ešte určite aj cielenú liecbu .Ako často teda pije každý týždeň, raz za mesiac?Lekárka rozhodne podľa toho ako na tom je, koľko vypije, či mu stačí jeho hladina či sa opije do nemoty.Ja poznám jednu pani, ktorá dokáže pol roka nepiť a potom týždeň v kuse a zase niekoľko mesiacov nepije.

6mia6
1. máj 2020

Známy bol v proti alkoholické liečebni. Zavreli ho tam ako on hovorí do blazinca, bez kontaktu a návštev. Prešiel tam peklom a ocistcom zároveň. Samozrejme aj lieky. Teraz je už vyše 10 rokov čistý bez recidivy. Ale on pil veľa a dlho.

autor
1. máj 2020

@lentilka78 ano to som si vsimla. Zrejme este nevidela psychicky choreho cloveka

autor
1. máj 2020

@cherrinka11 dakujem velmi. Zijeme v zahranici, ale zrejme to tu funguje rovnako s terapijami. Na nete som nasla aj skupinu anonimnych alkoholikov u nas v meste, skusim mu navrhnut aj to

autor
1. máj 2020

@eliska13 ano presne to rozoberal aj s terapeutkou ze u neho sa to spusta zo strachom. Ked tam chodil, nepil skoro 2 mesiace. Celkovo bol iny, velmi pokojny a viac optimisticky. No potom kvoli corona opatreniam musel prestat a opät sa u neho zacalo stresove obdobie a este k tomu mu zomrela aj teta s ktorou si bol velmi blizky. Takze zacal zase s pitim. Niekedy vydrzi aj mesiac nepit a niekedy tyzden, dva vydrzi a opät zacne. Najhorsie je ze ked sa uz opije tak uplne donemoty 😢

autor
1. máj 2020

@6mia6 10 rokov je teda dlha doba. Nevies nahodou ci lieky bral dlhsu dobu alebo iba ked bol na lieceni?

jajko22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
juliet86
2. máj 2020

nastuduj si stranku zachytka.sk a taktiez si vyguhli pojem spoluzavislost. to sa tyka teba. potrebuje riesit svoje psychicke problemy. riesit och konstruktivne nie destruktivne. potrebuhe lieky terspiu liecenie. ma slkoholizmis v rodine? drzim ti palce. ide o to aby chcel prestat kvoli sebe nie kvoli tebe.

evalin88
2. máj 2020

Ex bol v liecebni, ambulantne dochadzal po skonceni, kludne napis IP

6mia6
2. máj 2020

Nejakú dobu určite ale presne koľko neviem. Ale on napr. Aj zmenil bydlisko aj prácu, vlastne aj rodinu. V podstate sa úplne odstrihol od starého života.

evica01
2. máj 2020

Ved ale vy necakajte ze on sa vylieci a bude pokoj. To je boj na cely zivot.
Podla tvojich prispevkov nevies co ta caka.
Tvoj partner nepil uz 2 mesiace a znovu zacal. To aj ked z liecebne pride tak sa toto stane.
Presne viem ako to pribinak myslela. Vsetko je v hlave. Ak on nebude chciet tak vy vsetci sa mozte aj rozkrajat.
A nepis mi na toto ze ved ale on chce. Smrt jeho blizkych je len vyhovorka. Ty to nevidis.

cherrinka11
2. máj 2020

@evica01 porad mi kde si kúpila čarovnú guľu keď už teraz presne vieš ako to bude a co sa stane keď príde z liečebne?Neviem ci píšeš zo svojej skúsenosti alebo niekoho iného. Pozri je sto ľudí a každý to vezme inak. To, že každá choroba a všetko sa začína v hlave vieme tu predsa vsetke, takže žiadna novinka. A to, že jej partner skutočne chce je už viditeľné z toho, že navštevuje psychoterapeut ku, že sa snaží vyhľadať pomoc a začal ju hľadať. To znamená, že chce! A to je super. Pani a jej partner potrebujú počuť, že sa to naozaj dá, že sa z toho dostane a nie verty typu nevieš čo ra čaká a zasa začne piť. Áno, môže sa to stať, ale môže sa stať to, že mu pomôžu a bude abstinovat a aj jeho úzkosti a strachy sa zmiernia, možno casom úplne zmiznú ak sa nasadí správna liečba a to nehovorím len o liekoch, tam je potrebná dlhodobá spolupráca s terapeut mi, psychologmi. Veľmi do re sú skupinky abstinujucich alkoholikov, to nie sú len ti co chlastali každý deň do nemoty, ale ľudia po značení strachom, smútkom, rôznymi životnými rána a a ti sinedzi sebou rozprávajú svoje príbehy a to dosť pomáha. Prečítam si tvoj príspevok a už strácam chuť. Ja verím ze to dajú lebo obaja sú inteligentní a ma podporu v partnerke. Stačí ze mu psychiater alebo terapeut zmení uhol pohľadu ako sa na veci pozeral do teraz.. Tak ako si napísala, všetko sa dá, ten prvý krok už urobil, práve preto, že che a ja pevne verím, že sa z toho dostane.

eliska13
2. máj 2020

Dobre je, že chce....budu to terapie určite na dlho, ale keď dokázal bez liekov iba na podpore terapeutky vydržať 2 m je to ešte fajn.Ked sa to podporí liekmi čas sa môže predĺžiť.Recidivy prídu s tým treba rátať.Lieky bude určite brať dlhodobo, ak nie cely život.Antidepresiva mu spravia to, že bude mať nadhľad a nebude tak pociťovať úzkosť, strach a potom asi dostane speci lieky pre alkoholikov
@evica01 píšeš hlúposti.Smrt je výhovorka?tomu chlapovi zomrel otec a teraz teta sú ľudia, ktorí majú panicky strach zo smrti a teraz sa mu to stalo znova.Vyhovorka je, keď niekto pije denne, lebo som mal stres z roboty, lebo ma sused zavolal na jedno, lebo je dnes piatok, lebo som mal chuť myslism, že on je ešte na tom veľmi dobre.

eliska13
2. máj 2020

Tí anonymni alkoholici je super nápad, ale myslím, že až, keď bude nastavený na liečbu teraz sa v tom chudák potáca.Ten kto to nezažil ich nevie pochopiť tam budú všetci na jednej lodi.rovnake pocity, strachy, a aj pocity zlyhania, výčitky, lebo určite ich ma.

cherrinka11
2. máj 2020

@6mia6 presne tak, pre človeka, ktorý si môže doma dat kedykoľvek alkohol a nikto mu v tom nezabráni je Peklo keď je zrazu vytrhnúť z tohto prostredia a zrazu je niekde zatvorený. Peklom je to ze si nemôže dať ani pohárik. A to co píšeš, že si prešiel aj ocistcom bolo práve to zatvorenie a nenapitie sa, ale zároveň aj cesta k slobode. Vydržal to a teraz je čistý, je to úžasné keď aj bez recidivy. To znamená, že to naozaj pomáha. Neviem ako to bolo v liečebná h pre 10timi rokmi, ale môj známy bol pred rokom. Áno nesmel sa tri týždne vidieť so svojou rodinou, žiaden telefonát ani návšteva, ale malo to svoj zámer. Veľa si uvedomil a začal premýšľať. Mali režim ako na vojne, upratovať si izbu, skrine, umývať dlazky a za všetko boli hodnotení. Podľa bodov mohol potom zavolať domov a po čase aj mat návštevu. Niektorích púšťali aj na vychádzky a s k sa vrátil čistý pokračoval v liečbe sk nie koncil a poslali ho preč, aj to sa tam stávalo. Jemu liečebná doslova zachránila rodinu, o ktorú by prišiel a vo Veľkej miere aj život. Je to veľký boj sameho so sebou, ale dá sa to.

mondolina
2. máj 2020

Držím veľmi palce, ale som v tomto z vlastnej skúsenosti skeptická.
Lieky, terapia s psychologičkou, psychiatrom sú len barličky a často vzbudzujú len nádej u partnera alkoholika, že raz bude pokoj.
Kým si alkoholik neuvedomí, kým naozaj nebude chcieť tak je všetko ostatné zbytočné.

adalmba
2. máj 2020

Ahoj, pred nástupom na liečbu mu spravia komplet krvné testy. Tam nasadia liečbu tabletkami, podľa výsledkov. Po 3 mesiacoch v liečebni, sa vadsinou pokračuje 12mesiacov v ambulantnej liečbe. 1x do týždňa sa chodí na sedenia /skupiny AA/. Pred každou skupinou sa,, fúka,,. Inak ta nepustia Samozrejme sa kontroluje moč a krv. Lieky podľa potreby a po dohode s psychológom, psychiatrom. Antabus, Adepent.....

autor
2. máj 2020

@juliet86 dakujem, no chce to kvoli sebe. Ma 26 a vidi sam na sebe ze uz viacej nevladze a chce to riesit. Ano jeho biologicka matka bola alkoholicka. Ale ta uz nepije niekolko rokov

autor
2. máj 2020

@evalin88 ahoj a ako je na tom ex? Pomohlo mu liecenie?

autor
2. máj 2020

@evica01 nebudem ho tu obhajovat. Ano sam si je na vine ze sa dostal do tejto situacie. Ale snad ma este sancu na lepsi zivot bez alkohola. Nieje to ziaden penzionista co si prepil cely zivot. Prosim ta odkial to mas ze iba cakame ze sa sam vylieci a bude pokoj?

autor
2. máj 2020

@eliska13 dakujem za podporu❤. Ano snad to s podporou a liecbou zvladne.