Chronický zápal dutín

viera1107
27. dec 2020

Dobré ráno, chcem sa spýtať či je pri chronickom zápale dutín a suchých slizniciach bežná zvýšená teplota? Toto ma trápi cca 2 roky a lekári nenašli príčinu prečo mávam často zvýšené teploty, môže to robiť ten chronický zápal dutín? Ďakujem

gubiko
27. dec 2020

@viera1107 no, ja neviem, ale keď lekári nepoznajú príčinu, myslíš, že tu ti ju niekto povie?
nerozmýšľali ste nad vyšetreniami na stafylokoka, streptokoka, prípadne iné koky? 🙂

viera1107
autor
27. dec 2020

@gubiko už som mala kadejaké odbery a nič nenašli.. Mám iné zdravotné problémy, ale tie teploty nespôsobujú.. Hľadala som tu niekoho s podobným problémom..

lyci
27. dec 2020

@viera1107 stitnu zlazu mas ok?

viera1107
autor
27. dec 2020

@lyci mám uzly, ale krv je ok. Biopsia bola tiež negatívna..

gubiko
27. dec 2020

@viera1107 jasne, prepáčte. držím palce, aby ste našli 🙂
možno ešte zuby? niekedy v zuboch bývajú skryté zápaly.

lyci
27. dec 2020

@viera1107 zvysena teplota moze byt priznakom mnohych ochoreni. kludne to moze byt aj ten chronicky zapal dutin

mery34
27. dec 2020

u mna to robili zuby, zubarka na rengene nic nevidela. Ja som ju potom zo zufalstva ukecala, nech ho vytrhne a bol tak velky vacok hnisu. Na konci som mala asi 2 mesiace zapal dutin.

gubiko
27. dec 2020

@mery34 aj moja svokra mala dlhodobo vysoké crp, a bolo to kvôli zubom, zistili časom.

viera1107
autor
27. dec 2020

Zuby mám tiež v poriadku 😶

mery34
27. dec 2020

@viera1107 môj bol tiež v poriadku, ale ja som vedela, že je problémový. 5krát plombovaný. Možno tam kvasí niečo pod plombou.

sigma510
27. dec 2020

Ja sa už asi 2 mesiace trápim so suchým a upchatym nosom, v práci mame veľmi nízku vlhkosť vzduchu plus prach, a v robote keď som poobedie je už na nevydrzanie, ani dýchať neviem, inak mi nie je nič som zdrava. Cele mi to ale začalo na jeseň, akonahle som vyšla von do chladna, nos total upchaty, nemožné sa vysmrkat, ono som ani v tom nose nejak extra hlieny nemala. a stále som cítila ako keby mi zatekali hlieny do hrdla, stále som odkasliavala. Už som bola z toho zúfalá, na rtg mi par rokov dozadu zistili akurát tak zhrubnutu jednu dutinu. Študovala som kde co o zadnej nádche, a vyzerá ze nou trpím, viem aj o prítomnosti rôznych kokov v nose, možno aj to ma súvis. Idem skúsiť objednať Instrumenty na preplachovanie nosných dutín a uvidíme. Ak máš chronicky zápal, môže byt ze teploty sú aj z toho, predsa len je to zápal, takže sa to vylúčiť nedá.

viera1107
autor
27. dec 2020

@sigma510 presne takto to mám aj ja, suchý nos, hlieny takmer žiadne ale aj tak mi stále niečo steká do hrdla a potom to štípe.. Tiež robím v prašnom prostredí, ale to mi snáď robí menšiu zlobu ako suchý vzduch v byte.. Po radiátoroch máme odparovače aj po dva ale je to stále málo, dnes som si bola v eletre vyzdvihnúť zvlhčovač vzduchu.. To vyplachovanie nosa nieje zlé, pomáha ale problém mi nevyriešilo na 100%..Ale dobré to je, vypláchne to tie čiastočky prachu čo sa za celý deň zachytia v nose.. Mám na to takú plastovú krhličku z lekárne.. Také si idete kúpiť?

bavlnka92
27. dec 2020

sem sa pichnem. s dutinami mám problém asi nonstop od základnej školy a odkedy ich mám prepichnuté (už 18 rokov) každý rok aspoň 2x PN s nimi. teplotu vždy len maximálne prvé dva dni keď začne najskôr problém s hrdlom a potom smer dutiny na 2 týždne. potom to len mierne ustane ale nezmizne. vyplachovať nemôžem lebo všetko mi skončí v dutinách. nepomohlo ani naparovanie ani obklady na dutiny ani vitamíny ani antibiotiká od lekárky 🙊 tá by ma len liekmi dopovala najradšej. 😖

lyci
27. dec 2020

ten upchaty nos bez hlienu su spuchnute sliznice v nose. vznika to napr. aj po dlhodobom pouzivani kavpiek do nosa, ze si sliznica na to zvykne a potom je bez nich stale opuchnuta. tiez to mam snad odvzdy a roky som sa snazila toho zbavit. upchaval sa mi vzdy akonahle som si lahla do postele vecer a v zime. pomohlo mi nikdy nechodit po dome na boso. musim si dat ponozky predtym ako vyleziem rano z postele, inak sa mi hned upcha nos. dalsia vec co mi pomaha je quercetin, co je prirodne antihistaminikum. skusala som aj preplachovanie konvickou, ale z toho mi ta sliznica vzdy spuchne este viac a mam rovnako alebo viac upchaty nos. a strasne mi vadi klima. z klimy ma nos zvnutra doslova boli

sigma510
27. dec 2020

@viera1107 niečo na ten spôsob plus izotomicke roztoky. Budem to riešiť hneď po novom roku. Ja ani nepracujem v nejakom extrémne prasnom prostredí, obchod, ale prachu habadej. Lezie to už na nervy, stále upchaty nos a sopeľ žiaden. Co som čítala o tých preplachoch, vraj je to dobre aj z toho hľadiska, že sa môže za nosnou mandlou držať ložisko baktérií a v podstate je to miesto kde sa ten hlien tvorí, a vyplachovanim sa toho dá pomerne účinne zbaviť. Ja už začínam mať pocit ze mam možno aj nosnú mandlu zväčšenu, neviem. Krčné nemám už 13 rokov, tie mi spôsobovali strašne moc problémov, boli už prakticky nefunkčné keď mi ich dávali preč. Tak skúsim začať tými preplachmi a uvidím, ak to nepomôže tak asi smer lekar, lebo na figu sa funguje v práci a vynakladá nejaká aktivita, keď sa človek nevie poriadne nadýchnuť.

sigma510
28. dec 2020

@lyci mne sa to práve keď si ľahnem uvoľní. Už som mala chvíľu podozrenie aj na chladovu alergiu, lebo mi to začalo v období kedy sa začala jeseň a išlo sa z tepla do chladného počasia. Ale nebude to asi tým, neviem.

gubiko
28. dec 2020

ja mám takto spuchnuté dutiny roky, neviem ani datovať, odkedy. teploty s tým spojené ale nemávam. ja to pripisujem alergii. nikdy som nezisťovala na čo všetko, ale keďže syn má alergiu, tak si všímam, že v určitom období to mám vonku horšie ako inokedy, že sa neviem cez nos ani nadýchnuť a až doma sa mi uľaví. no opuchnuté ich mám permanentne i tak. už len vnímam, keď náhodou opuchnutú ešte viac, ako ich mám bežne. a smŕkam priebežne celoročne. tiež v určitých obdobiach viac, ako v iných.
priateľka mi vravela, že to mám z bielej múky, bieleho cukru a z mlieka (z bielych potravín), ona je síce odborník na alternatívnu medicínu, no úplne od veci to nie je, pretože ten ceoročný opuch môžem mať pokojne aj z potravín. len som nikdy nezisťovala z ktorých.

mery34
28. dec 2020

Ja som na bezlepkovej diete uz 15 rokov, mlieko nepijem (okrem trochu syra občas). Zadnú nádch môžeš mať z alergií aj z potravín, ale nie zápal dutín a teploty.

gubiko
28. dec 2020

@mery34 áno, zápal dutín ani teploty nie. no ten zápal dutín môže byť z vírusu a liečba je potom tou alergiou zdĺhavejšia.
a tá bezlepková a bezmliečna ti pomáha na ten opuch?

mery34
28. dec 2020

@gubiko ja mám celiakiu, čiže bezlepková je doživotne a už si nepamätám aký bol lepkový život. Držať ju len tak nemá veľmi zmysel. Na bielkovinu kravského mlieka mám intoleranciu. Niekedy si dám kúsok syra a ok a niekedy sa mi hneď spustí nádcha na 2 hodiny. Ako píšem vyššie škaredé zápaly dutín boli u mňa spojené so zubami. Korene vrchných zubov mám skoro v dutinách. Teraz mám vo väčšine vybraté nervy a je to úľava.

lyci
28. dec 2020

@mery34 mne sa upcha nos a zacnem kychat aj z vysokohistaminovych potravin. mozte to mat aj vy, ked sa vam to spusti po niektorom syre

mery34
28. dec 2020

@lyci môže byť, ale histamín nemám chuť riešiť. viem, čo by som nemala jesť, ale nedá sa roky dodržiavať všetko na 100 %. Lepok je výnimka, ten mám na 100 %, pokiaľ ma niekto v reštike neoklame (či chtiac či nechtiac). Varím bezlepkovo a bezlaktózovo, ale nosiť si každý deň do práce obed sa mi naozaj nechce.

lyci
28. dec 2020

@mery34 tiez to moc neriesim. davam si ten quercetin, ten mi pomaha. keby mam drzat diety ku vsetkym ochoreniam, tak nemozem jest nic. jedine nejem mlieko, jogurty a veci s vysokym obsahom fruktozoveho sirupu ako malinovky. mam aj ulceroznu kolitidu a pri tej niekedy mozem zjest hocico a niekedy mi vadi vsetko

sigma510
28. dec 2020

Dievčatá vcelku ste sa tu rozpísali o kadejakých intoleranciach a alergiach a neviem ešte com. Vopred napíšem ze nechcem rozpútat žiadne horlive diskusie a na nikoho útočiť, len vyjadriť svoj názor, čo si z neho kto vezme je čisto na ňom. Ešte pár rokov tu nebolo toľko lepkovych alergii, jediný koho som s tým 20 rokov dozadu poznala bol môj bratranec, aj ten je dnes na tom tak ze s konzumuje všetko, ako keby sa to stratilo. Kdesi som čítala, že nie je problém lepok samotný, ale to na čo sa lepok viaže (postrekovanie obilnín roundapom aby sa lepšie kosilo a pod.) ja som vyrastala na kravskom mlieku, normálne od kravy každý deň nadojene, neviem koľko som ho od narodenia vydrulala, asi dosť lebo kojena som nebola a sunar mi nedávali, v pohode znasam mlieko aj mliečne výrobky dodnes. Viem ze obilie si doma nedopestuje dnes nikto asi, ale dejú sa vám alebo vašim deťom tieto intolerancie povedzme aj z čistých domácich potravín? Domáce mlieko alebo syry z mlieka nie obchodoveho ale normálne od kravy, kozy alebo ovce, domáce vajíčka, jednoducho to bio ktoré tu kedysi prirodzene bolo. Len sa tak zamýšľam, či naozaj je medzi nami toľko ľudí, ktorí nedokážu tolerovať a stráviť niektoré druhy potravín, alebo je to skôr tým, koľko bordelu a chémie v tých potravinách je, čo môže byť príčinou všetkých týchto kadejakých alergických problémov. Osobne netrpím žiadnou potravinovou alergiou alebo intoleranciou, aspoň sa mi nič také nikdy neprejavilo, tak to neviem na sebe odtestovať.

gubiko
29. dec 2020

@sigma510 neviem, z čoho by mala vzniknúť horlivá diskusia. ja si myslím, že to kľudne môže byť spôsobom výroby a spracovania tých potravín. prečože by nie. len čo s touto info ďalej, to je otázka. ja možnosť, najmä časovú, ani financie riešiť to "čistými" potravinami nemám. to skôr, keď si po výplate vo farmárskom obchode vyskočím z kopýtka, ale inak nie 🙂
ale ja nemávam zápaly dutín ako autorka, viem to nejako prežiť, v horších obdobiach antihistaminikami.
ja mám chronický zápal v hrudnej chrbtici. opakuje sa mi niekoľkokrát do roka. kamarátka má chronický zápal čriev, aj sa nejako volá to ochorenie, má to celkom vážne. druhá priateľka má tiež ochorenie čriev, tiež to má chronické, tiež už neviem ten názov.
začínam mať pocit, že po pôrodoch sa to s maminkami začína sypať, sakriš.

lyci
29. dec 2020

@sigma510 ja som bola dojcena a potom na domacom kozom mlieku a napriek tomu mam viacere autoimunitne ochorenia
ale suhlasim s tym, ze za vela veci moze to kvantum pesticidov, co sa kazdorocne vyleje na polia a rastliny pred sadenim, po sadeni, este aj pri skladovani. je to uplne na vsetkom a ono to len tak nezmizne, ked sa aj dalej zakladne suroviny spracovavaju. plus napr mikroplasty vo vode, znecisteny vzduch. alebo len lacne oblecenie, aj ta bavlna z ktoreho sa vyraba sa strieka a potom este farbi lacnymi farbivami s obsahom tazkych kovov a inych jedovatych latok. podobne lacna kozmetika
dalsia vec, ze predtym neboli alergie, lebo sa jednoducho nezistovali. napr z histaminovej intolerancie sa lekari vysmievaju doteraz, cca 5 rokov dozadu mi alergologicka povedala, ze nevie, co to je
no ale tato diskusia ma byt o chronickych zapaloch v nose a dutinach

mery34
29. dec 2020

@sigma510 Celiakia nie je potravinová alergia, je to vrodená záležitosť. Na striedačku tento gén majú rôzne sesternice, bratranci aj ich deti. Mám to ja aj moja sestra. Ja v lepšom stave, keďže ako babätko som dostávala ryžovú Milupu na večer (prvorodené dieťa). Sestra ako druhá dostávala krupicovú kašu do kravského mlieka. Potom do jednej v noci revala. Moja mama si myslela, že aké zlé decko má. Spätne trpela strašnými bolesťami. Aj skončila občas s hnačkami na infekčnom a na nič neprišlo. Keď som mala 25 a za sebou 6 zlomenín, tak jedna doktorka hľadala dôvod. zistila osteoporózu. Z celiakie sa mi nevstrebával vápnik. Po roku bez liekov len ma diéte sa môj stav zlepšil. To isté aj sestra, odrazu vedela fungovať, nemusela spať každé poobedie 2 hodiny. Moja starká tiež mala asi celiakiu, bola veľmi malá. Umrela v roku 1988 na ťažkú astmu. Vtedy nikoho nenapadlo riešiť tieto veci.

blableblu
26. mar 2022

@sigma510 do ty deň presne rovnaký problém keď si ľahnem je dobre uvoľní sa nos ale ako sa postavím des mavate aj tlak v ušiach keď ležíte na jednej strane napr ?