Dá sa z rozšíreného krvného obrazu zistiť rakovina?

mateu
7. aug 2023

Ahojte
Vie doktor zistiť z krvných testov nábeh na rakovinu ?
Výsledky mám v poriadku len mám stratu hmotnosti.
Bojím sa či to nebude rakovina pankreasu.

fiafia
7. aug 2023

@mateu nedá. Blízky v rodine mal mierne zvýšené crp a predsa to rakovina je. Ostatný krvný obraz dobry

colsami
7. aug 2023

Nie neda. Hematologia Ti vie niektore veci naznacit, ale neda sa na zaklade nej urcit specificka diagnoza konkretneho organu.

pribinak
7. aug 2023

Nábeh na rakovinu? To je čo?

stellarstar
7. aug 2023

Prečo? 🙏 prečo musí každá diagnostikovať rakovinu 🤦‍♀️

miskakyska
7. aug 2023

Je milión špecifických onkomarkerov, ktoré posielajú na klinickú biochemiu,KO riešia na hematologii.. jedine si ísť za svojím a riesit radšej zbytočne,ako neskoro..
@stellarstar lebo pomaly má rakovinu každý druhý človek..
V januári sme pochovali mamu,teraz mám 17 ročneho syna po tretej chemo,na onkológiu chodím už pár rokov,ako na hodiny klavíra a ver, je to hrôza,čo tam človek vidí a stretáva

apolka77
7. aug 2023

@miskakyska želám veľa zdravia synovi nech sa z toho dostane 🙏🤞

stellarstar
7. aug 2023

@miskakyska to mi je ľúto a prajem len to všetko dobré 🍀

miskakyska
7. aug 2023

@apolka77
@stellarstar ďakujem veľmi pekne dievčence❣️

mateu
autor
7. aug 2023

@colsami
Ďakujem všetkým za odpoved.
Len ma prepadá strach že keď som schudol pritom prímam potravu pravidelne že by to mohlo niečo naznačovať.
Prepadaju ma z toho depresie a strach.

stellarstar
7. aug 2023

@mateu stratu hmotnosti môžeš mať aj kv štítnej žľazy je ta vyšetrená?

koniarova
7. aug 2023

@miskakyska aj syn? To mi je tak nesmierne ľúto. Pri mamine si sa natrápila a teraz dieťa?😭 Je to mladý človek, mladé telo. Dobre bude. Budem sa za vás modliť.

mateu
autor
7. aug 2023

@stellarstar
Ta veru nebola vyšetrená.
Ale lekár mi robil rozšírené testy + rengen pľúc a tam nič nebolo.

mogaa
7. aug 2023

@mateu nie, z bežného krvného obrazu ti rakovinu nezistia..rozbor by musel byť zameraný na onkomarkery a každý druh rakoviny má iné onkomarkery + zvýšené onkomarkery môžu rovnako znamenať zápal ako rakovinu, dokonca niekto má aj pri rakovine onkomarkery v norme...

mateu
autor
7. aug 2023

@mogaa ďakujem
A viete mi poradiť aké môžu byt prejavy rakoviny pankreasu pripadne čreva ?
Mám zvýšenú teplotu 37 schudol som cca 3 kg ta 2 týždne. Celkovo som z toho nervozny nesústredeny a nemám na nič chut. Sex je pre mňa tabu.
Mám 30 rokov

janickacrazy
7. aug 2023

@mateu môže to byť aj obyčajná viróza, prečo myslíš hneď na rakovinu? Ako dlho máš teploty? Strata hmotnosti môže byť aj pri tej štítnej žľaze alebo aj pri cukrovke.

stellarstar
7. aug 2023

@mateu na rtg pľúc sa pozerá na pľúca a nie na štítnu a na štítnu treba zvlášť brat krv na hormóny

mateu
autor
7. aug 2023

@janickacrazy cca 3 týždne mám zvýšenú teplotu.
No môže to byt aj niečo iné to je pravda ale neviem čo.

mateu
autor
7. aug 2023

@stellarstar
Takže ísť k doktore a testy na štítnu žľazu ?

stellarstar
7. aug 2023

@mateu všeobecná ti zoberie len na tsh a ft4 tuším a naj by bolo keď tak už všetky hormóny tsh, ft3, ft4 a anti tpo

majamat
7. aug 2023

@mateu hmotnost moze bezne u cloveka kolisat v zavislosti od roznych faktorov - naplnenie traviacich organov, zadrziavanie tekutiny a pod. dalsia vec, aj vaha moze vazit nepresne.
3kg je pomerne dost, tak je mozne, ze pokles hmotnosti tam mohol byt, ale teda skor moze ist o spojenie viacerych tychto faktorov a nemusi byt clovek ani chory.
pises, ze jes pravidlene, ale nei je len dolezite, ci pravidlene jes,a le aj to, co jes - aku to ma kaloricku hodnotu. pokial to nesledujes, kldune si mohol mat obdobie, ze si jedol lahsiu stravu, co posobilo skor ako dieta, pri ktorej na zaciatku dochadza aj k odvodnovaniu.
dalsia vec, aka bola fyzicka zataz. tu tiez tazko ustriehnes kolko kalorii si vydal na fyzicku namahu. zataz organizmu a aj zvysenu kaloricku spotrebu nevyvolava len sport, pripadne klasicka fyzicka namaha,a le aj zvysena zataz organizmu - napr pri strese, ci infekcii. zvysena telota by nasvedcovala aj nejakej infekcii, pri akzdej infekcii emmusi byt zvysene CRP, ci ine hodnoty, zvlast pri infekcii, tkroa nema klasicky akutny priebeh.

nevtrdim, ze nie si chory, len chcem poukazat na to, ze chory byt vobec nemusis. mpze to byt bezny stav- a ak si chory, nemusis mat zrovna rakovinu, ale mozes mat kludne nejaku infekciu v kombinacii s nizsim kalorickym prijmom. a su aj ine dg, co to mozu sposobovat - ako uz bolo popisovane, aj stitna zlaza.

majamat
7. aug 2023

dam par cisel, hoci su neprsne a je to individualne. a k tomu trosku logiky, hoci tym enchcem vyslovene vylucovat nejaku Dg, lebo v medicine nie je nic iste, len chcem naznacit, ze vidiet svoj stav takto cierne nie je na zaklade tychto priznakov uplne primerane.

neviem ci sa predpoklada, alebo to je vypocitane, ze na schudnutie 1kg treba ubrat z kalorii 7000kcal. cize 3kg 21000kcal, co vychadza 1500kcal za den. cize ak by to bolo spsoobene rakovinou, musela by ti z energie ktoru zjes ubrat tolko kalorii. a teda neviem ci rakovina toto zrovna dokaze. ako ano, pri ochonieach sa da rychlo chudnut, ale to ma urcite nejaky mechanizmus vzniku, rakovina nepatri medzi akutne ochornia, cize ak dojde pri nej k nejakej zmene, nepride nahle. skor by som predpokladala taky scenar, ze chudnutie pride pozvolna, na zaciatku nemusi byt uplne badatelne, najskor je pomalsie, nenapadne, neskor prejde do ryhcleho chudnutia. pri traviacich problemoch byva chudnutie urcite vyraznejsie, ale tiez casto prichadza postupne, rpipadne je vyrazne aj vdaka nevolnosti a nechutenstvu, co si prakticky vylucil.

majamat
7. aug 2023

trosku nepresne som sa vyjadrila. moze dojst k nahlejs zmene pri rakovine, ale v inom zmysle, nie k takemuto nahlemu schudnutiu. nastup chudnutia je pozvolny, potom prejde do ryhcleho chudnutia.

joannita
7. aug 2023

@majamat no neviem, mam znameho, ktory velmi rychlo schodol 10kil (asi za 2 tyzdne) a ozltol. Rakovina hrubeho creva. 45 rocny.
To teraz nechcem strasit autora. Mne sa praveze zda ze 3kg je nic. Ja bezne kolisem s vahou 2- 3 kila hore dole. Moze byt byt nieco hormonalne, zadrziavanie vody.

majamat
7. aug 2023

@joannita tak ale tam je pravdepodobnost,a j znizenehoprijmu pottravy, zvlast pri rakovine. navyse par kg si na zaciatku ani nemusel vsimnut. navyse pri takomto schudnuti ide z prevaznej vacsiny o odvodnenie.

tych 10kg je teda uz fakt velke cislo. to nie je realne mozne schudnut za 2t.
ako som pisala, cisla su nepresne, oze to byt rozdielne,a le ten rozdiel nebude tak velky, cize tento prepoicet y vysiel len o malinko iny.
ak by niekto chcel schudnut 10kg za 2t z tukov ( pri tom, ze na 1kg musime ubrat 7tis kcal ), tak by musel zo stravy za den ubrat 5000kcal. zial priemerny denna spotreba energie je 2000-2500kcal. cize ako yb sme mohli ubrat z kalorii 2x tolko, ako vobec nase telo za den potrebuje.

joannita
7. aug 2023

@majamat vazne shudol takto extremnw. Stracal sa pred ocami, nechapali sme to ani my.

@mateu 37 teplota ale nemusi byt hned zvysena teplota. Niektori ludia maju bezne taku teplotu. A velmi zalezi aj od teplomeru, ja mam doma 4 teplomery a ked meriam detom, tak je rozdiel aj 1 cely stupen v nich.
Podla mna sa moc kontrolujes a ked si v strese a depke, ircite aj menej jes

majamat
7. aug 2023

@joannita tak ano, ale ako pisme, mozno nieco schudol predtym, ak sa pridalo nechutnestvo, pripadne hnacky a realne aj keby schudne 5-7kg za 2t uz to vidiet je.
prakticky, ak by jedol tak ako predtym a mal aj rovnaku telesnu aktivutu, znamenalo yb to, ze jeho telo potrebuje 7500kcal ( 2550 klasika + 500kcal vyssia spotreba potreba na schudnutie takej hmosntosti ). to je fakt nerealne.
zazila som dochdokynu, ktora nejedla vobec a takto rychlo nechudla.

a s tymi teplomermi mas pravdu. ja som to tiez skusala a kazdy inak.
niekde som citala, ze telesna teplota ludi stupa - vseobecne.

joannita
7. aug 2023

@majamat jasne, asi sa vyznas lepsie v tych cislach, ja to neviem presne takto ratat.
Ale kazde telo je ine. Ja som napriklad taky ten prirodzene chudy typ a mne staci ked som v strese, vynecham ranajky a obed a neprejanam 2 kila su dole. Teraz som mala tazke 4 dni, riesim tazke problemy, malicko jem (inak jem velmi vela) a za 3 dni som schudla 3kila. 🤷‍♀️

mateu
autor
7. aug 2023

@majamat
Ďakujem za vyčerpávajúcu odpoved
Všetky problémi mi začali keď sa mi narodilo dieťa 3 týždne dozadu. Bol som pri pôrode a celkom som to dosť prwžival a bol vo veľkom strese.
Od vtedy som aj taký bez nálady a nič ma neteší.
+ tieto žalúdočné problémy

majamat
7. aug 2023

@joannita vsak jasne, ale ako pises, vynechas jedlo. cize znizeny prijem energie.

@mateu no aj stres moze vela narobit, stres moze aj vselico spustit, ale aj zvysuje potrebu energie.

majamat
7. aug 2023

@mateu a dr ti co na to povedal? na tie vysledky? su plane estenejake vysetrenia?