Depresia - fyzické prejavy

16. máj 2023

Zažil si tu niekto poporode depresiu s fyzickými prejavmi ?
Môže toto byt z depresii take bolesti? Troska ss rozpisem ale snáď niekto pochopí 🙌🏻
Mám 29 , 2 deti a som pár mesiacov po pôrode.
Som dosť chuda (nejde mi momentálne pribrať 😏)
, kojím synčeka.
Tesne po pôrode prvé týždne boli u mna strašne náročné, keby mamina nechodí ku mne nezvládnem to. Mala som váhu menšiu ako pred tehotenstvom , bola som totálne vystavená , problém bol u mna prejsť aj na tretie poschodie 😏 bolo mi (sj teraz mi býva) stále do plaču . Hlavne zo seba aká som nevládna 😞
Časom som sa ako tak dala dokopy no stále mám dni že si ledva dokážem pripraviť jedlo.
Napríklad včera som ráno išla s malým k dr( sama som chodila s ťažkým vajíčkom ) , prišli sme okolo pol 11, najedla som sa ,uspavala maleho a trocha posedela. O 13tej som isla s malým v nosiči (má skoro 6kg) po dedine na postu a do obchodov a potom po druhe do škôlky . Ledva som už stym nosičom došla k mamine. Tam sme posedeli pol hodinu a isli sme domov. Prišli sme asi o 15:20 , nakŕmila a vkuse som bola zas na nohách v kuchyni som piekla koláč a palacinky a o štvrť na 6 som ze naložím ešte maleho do kočíka a prejdeme sa aj so staršou. Už som ledva držala na rukách maleho čo som mala pocit ze som brutálne vyčerpaná , bolesti rúk, chrbtice ,nôh … no nejako som zišla do pivnice naložila a vybrala kočik, potom bicykel staršej ale tým ze mi maly vkuse plakal (neni moc rad v kociku) tak sme ss po koliecku zas otočili a isli domov. Ja som sa cítila už tak vystavená ze som ledva hore vysla , dala maleho do hocky ľahla a myslela som ze nedokážem už pohnúť ani s rukou. Totálna vyčerpanosť a bolest ss mi chvela v celom tele.

Dneska tak isto. Od rana o tom premýšľam prečo som taka ubolena vyčerpaná a vkuse ss tsk sk cítim. Ledva som ss prehovorila doobeda na malú prechádzku a teraz zas už 2hodiny ležím pri malom s cítim takú bolesti v nohách rukách a únavu.
Môže toto spôsobovať hlava ? Reálnu bolest tela ?
Ja som bola aj včera u svojho dr ze sa necítim dobre. Spravil mi klasicky krvný obraz +vitamíny (ešte neviem výsledky ) len nejakú časť čo bola sestrička vravela ze je v poriadku. No neviem čo ďalej robiť ak mi povie ze krv ke v poriadku a ja sa takto cítim. Či a ako to ďalej riešiť. Ja mam miestami pocit ze zomriem každú chvíľu. Je mi do plaču keď si predstavím ze ss mam hrať s venovať deťom a takto sa cítim 😞 nezažila to niektora ?

euka210
16. máj 2023

Od depresie byva skor psychicka unava...tazko zvladat bezne cinnosti, lebo si unavena, nechce sa Ti, len by si spala.
Toto mi pride skor ako fyzicke vycerpanie...bolesti noh, ruk, chrbta...mala som depresie a uzkosti, ale fyzicke bolesti z toho nie...skor fyzicka bolest u mna zhorsila uzkost.
Pises, ze si chuda...dojcis...kludne moze mat telo realne malo energie na take fungovanie pri 2 detoch. Mozes mat malo hemoglobinu napr...to by bolo take prvotne.
Ked si na dedine, tak...mala sa moze pohrat aj na dvore, nemusis povinne ist na prechadzku...ak mas v dedine mamu, tak moze ona povozit maleho aj zobrat starsiu na prechadzku. Si unavena, tak dnes von proste s malym nepojdes...babu to je este jedno...alebo ja som uspala na dvore v kociku a tam spal a ja bola dnu so starsimi. Lahni si s malym na obed ked spi on.
Manzel casovo nestiha nakupit a pomoct?

autor
16. máj 2023

Ja som ak psychicky ak fyzicky hotova už z toho 😞 aj teraz stojím iba a cítim riadnu bolesť akoby v stehnach , kolenách a celkovo nohy 😞 únava a to som poobede s malým hodinu spala 🤔 bola som na krvi včera tak uvidím či bude hemoglobin ok , ale ak hej tak ja neviem už čo teda riešiť 🤔

monillia
16. máj 2023

@autor prvé čo mi napadlo, že málo železa, tiež mám s tým problém a niekedy fyzicky absolútne vyčerpanie z obyčajných činnosti. V tvojom pripade to môže byť ešte aj stitna. Snaž sa veľa oddychovať, nerob čo nemusíš, čo počká, dokážeš delegovať. Tvoje deti v prvom rade potrebujú zdravú mamu

autor
16. máj 2023

@monillia áno ja mám aj Hashimoto 🤔 no žeby som z toho mala take bolesti ? To akoby mám po celom tele svalovicu. Ja som sa takto cítila aj po prvom pôrode aj 3roky , vlastne a potom som zas otehotnela tak ja som sa ani dobre necitila ani nepamätám 😞 ale terz je to odost horšie. Ja mám normálne myšlienky a strach že zomriem 😞

ninka297
16. máj 2023

Toto nebude depresia, ale mozno mensia odolnost organizmu zvladat zataz: aj fyzicku, aj psychicku..proste niekto je silnejsi, niekto slabsi..Je ale pravda, ze aj stres sposobuje bolest koncatin, no kludne to moze byt iba vycerpanie. Mala by si si poriadne oddychnut aspon dva dni a uvidis.

juliet86
17. máj 2023

moze to totalne suvisiet s Hashimoto. Co potrebujes su kompletne rozbory u endokrinologa. ale ze komplexne. Co bolo skor fyzicke bolesti alebo psychicke vycerpanie? Aj tieto vnutorne aj vonkajsie prejavy aj to chudnutie v poporodnom obdobi to vsetko ma suvis. Aky mas spanok? Aky mas apetit? aky mas jedalnicek? Aky bol porod a tehotenstvo? ako si sa citila fyzicky a psychicky pocas posledneho trimestra? Zjemni tempo. Vypytaj si viac pomoci. Zabezpec si pravidelnu bohatu pestru stravu a vitaminy a najma sa nenechaj odbit u lekarov. Toto co opisujes nie je v norme a ty sama to citis

slovakboy
17. máj 2023

Sama píšeš že máš pocit že je to psychické. Aj píšeš že máš strach že zomrieš. Možno to bude kombinácia jedného aj druhého. Nejaký fyzicky problém v tebe vyvolava úzkosť a strach. Depresia si myslím že to nie je, to by si nedokázala piecť koláče a chodiť na prechádzky. Psychika by ťa priklincovala doma. Úzkosť sa u mna prejavovala veľkou slabosťou nedokázal som sa ani z hlboká nadýchnuť podlamovali sa mi nohy a padali mi ramená dole. Nevedel som prejsť ani na druhé poschodie. Bolo to len z úzkosti. Prejavuje sa to neidentifikovateľným strachom. Nevieš z čoho máš strach ale máš ho. Si plačlivá. To boli moje prejavy. Fyzická bolesť bola tiež ale nie konkrétne stehien ale celého tela. Mal som pocit že ma boli hrozne celé telo hlavne ramena a brucho žalúdok som mal stiahnutý. Ako si na tom s jedením a spánkom? Dýchaš kľudne a primerane hlboko? Ja som dýchal veľmi plytko. Netreba podceniť ani ten krvnyobraz hemoglobín železo. Ja som ti dal skúsenosť psychickú ale moja skúsenosť nemusí byť tvoja. Aby si sa zas úplne nevidela v tom a nenahovorila si ze máš úzkosti. Len existuje aj taká varianta problémov.