Endodoncia - vyčistenie kanálikov na jednom sedení

veronmai
2. jan 2024

Ahojte 🙂
Mám takú zvláštnu otázku, skôr či niekto nemá skúsenosť. Bola som na pohotovosti, so zubom, ktorý ma trápil už nejaký ten piatok. Bola som s ním predtým aj u mojej zubárky - zub mi vyvŕtala, zaplombovala, no stále ma bolel. Vrátila som sa k nej po nejakom mesiaci, že ma to stále bolí, nech mi aspoň rtg spraví, či mi ho náhodou zle nespravila, na čo mi ona povedala, že to nemôže bolieť zub ale je to ďasnom a že si neviem umývať zuby 🤦‍♀️. Po dvoch mesiacoch som sa s týmto zubom dostala na pohotovosť. Zistili mi tam hlboký kaz pod plombou, museli mi vyťahovať nerv, čistiť kanáliky.
(Bola som na súkromnej klinike, kde majú aj pohotovosť).
Pani doktorka mi kanáliky vyčistila a vravela mi, že sa jej to podarilo parádne vyčistiť, že mi to uzavrie a mám si do dvoch týždňov zájsť k svojej doktorke, aby mi spravila korunku 🤷‍♀️.

Moja doktorka mi však po telefonáte povedala, že to stačí prísť až po dvoch mesiacoch, lebo mi to určite na pohotovosti neuzavrela a dala mi len liečivú vložku.
No na pohotovosti mi vravela, že si zubárku na dokončenie zubu mám vybaviť čo najskôr, takže mám dilemu 🤦‍♀️

Nemá niekto náhodou skúsenosť s vyčistením kanálikov na jednom sedení?
Ďakujem za odpovede.

majkakvet
2. jan 2024

@veronmai moze byt, ze su vycistene ale aj tak pristup zubarky je cudny. Behat 2 mesiace s otvorenym zubom tiez nie je ok.

veronmai
autor
2. jan 2024

@majkakvet ďakujem za reakciu, moju zubárku nekomentujem, ak sa mi podarí vybaviť si dokončenie zuba cez tú súkromnú ambulanciu, ihned mením zubárku.

joesvk
2. jan 2024

@veronmai Zbytočne to predlžuješ.Zmeň zubárku.Pravdepodobne nedostaneš nikde termín hneď, tak aspoň budeš mat čím skôr termín na ďalšie ošetrenie.

ivangeline
2. jan 2024

Cim skor tym lepsie.. vlozka moze po tyzdni sa odlupovat ci cela vypadnut. :/

ptvw
2. jan 2024

@veronmai ved a nemôžeš ist tam kde ti to dobre spravili med si bola spokojná? K hentej krave by som už nešla

veronmai
autor
2. jan 2024

@ptvw zajtra tam skúsim zavolať, či by ma zobrali 🤷‍♀️. Tiež by som sa rada vyhla tomu, ísť s tým k mojej aktuálnej zubárke. A keď budem mať zub poriešený, okamžite riešim zmenu zubára. Neskutočne ma nahnevala prístupom.

ketrint
2. jan 2024

@veronmai ja som veľmi podobný pripad a dokonca nedávno. Par dni pred Vianocami ma chytila bolesť zubu, nie strašná, ale zub sa mi aj zlomil, tak som volala na zubnú pohotovosť, či s tým môžem prísť… Bol to presne hlboký kaz pod plombou, len mi to otvorili. Lekár z pohotovosti mi dal kontakt na seba že mám na druhy deň prísť k nemu do súkromnej ambulancie a vyčisti kanáliky. Tak aj bolo a presne ako opisuješ, som taká zmätená, či to mám úplne hotové alebo nie 🙈 Lebo bolo to len to jedno sedenie u neho, a povedal, že by bolo fajn urobiť tak do pol roka korunku na to. A dal mi ešte jeden voľný termín na januar, ale myslím, že to kvôli inemu problému čo našiel. Takze áno, očividne je možné to vyriešiť a vybaviť na jednu návštevu. Ta korunka ma byt akoby len na spevnenie, kedze mŕtve zuby sú krehkejšie a ja to mám na sedmičke, takze namahany zub…
Držme sa 🙂

ketrint
2. jan 2024

@veronmai moj staručký zubár to ale riešil presne tak, že otvoril zub, dal liečivú vložku a až potom riešil dokončenie a uzavretie zuba. Takze zjavne budú tieto dve cesty…

veronmai
autor
2. jan 2024

@ketrint tak ako vidím, zuby potrapili cez sviatky viacerých 🙈 Takže Tebe spravil na jedno sedenie to čistenie? A kanáliky uzavrel a dal len nejakú dočasnú výplň, ktorú treba vlastne vymeniť za plombu? Či? Ja sa do tohto vôbec nerozumiem a keď som odchádzala z pohotovosti s umrtvenou polkou hlavy, tak som nemala ani ako sa popýtať na tieto veci 🤦‍♀️
Mne sa to stalo na 6ke 🙂 tiež myslím, že preto tú korunku spomínala.
Ale každopádne ďakujem za reakciu a držme si palce veru 🙂

sasalu1
2. jan 2024

@veronmai moj manzel mal rovnaky problem, tiez skoncil na pohotovosti, kde mu to vycistili a povedali do 2-3 tyzdnov k zubarke. Jeho zubárka ho vsak poslala za specialistom, ktory sa venuje len tomuto a ma na to specialny mikroskop (dokoncenie ho stalo v BA 800eur). Som laik a nerozumiem tomu, ale povodnu zubarku by som asi obisla a pohladala specialistu na tieto pripady.

gemerka17
2. jan 2024

@veronmai pár postrehov, ktoré ti možno pomôžu sa orientovať a objasniť ako sa veci majú:
1. - vyčistenie kanálikov sa môže urobiť aj na jedno sedenie - je to jeden z prístupov (ten novší). Celé to však trvá cca 2-3 hodiny.
2. - keď budeš mať dlhšie zub takto nedokončený, neboj nič sa ti nestane. Ja som mala tuším aj 3 mesiace. žiadne 2-3 týždne neplatia.
3.- k pôvodnej zubárke ani nechoď, rovno ju zmeň. Kartu nepotrebuješ, len k nej už neprídeš. Prácu ma zlú, vedomosti mizerné, podľa toho čo ti povedala a prístup katastrofálny.
4. - najdôležitejší bod = čistenie koreňových kanálikov je potrebné vykonať pomocou mikroskopu, to je alfa a omega pre úspešnosť. Majú to zväčša väčšie kliniky alebo špecialista zubár endodonista
5. pracoviská s mikroskopom (čiže vybavené ambulancie a kliniky) ťa vezmú hneď a bez zbytočných opletačiek. Ceny sú síce o niečo vyššie ale ten prístup, služby a kvalita je neporovnateľná.