Epilepsia - problém s vnímaním

6. mar 2023

Ahojte, mám 25 rokov epilepsiu mám diagnostikovanu od 17. Roku. S malými aj veľkými záchvatmi. Posledne rokky mi bolo fakt dobre na lieky som reagovala výborne žiadny problém v práci ani doma. No posledný mesiac som mala viac malých záchvatov, všetko v pohode fungovala som.
Dnes som mala ale taký problém možno hodinu? Možno pol hodinu? Som mala úplne zdivočele vnímanie. Mávam to po veľkých zachvatoch buď neviem kto som ja, alebo neviem kto sú ľudia okolo mňa aj napriek tomu že ich poznám alebo viem kto sú daní ľudia ale vidím ich, no povedzme si úprimne ako z inej dimenzie.
Začalo to klasický deja vu, teplo, "kokos teraz sa stane toto" a stalo sa.. okolo seba som mala známych ľudí ktorých som videla úplne inak, najskôr panika, neskôr som sa ukludnila verím tomu že som to na sebe nedala vedieť. Priestor v ktorom som sa nachádzala vyzeral tiež inak, celé to bolo ako "sci-fi" bolo mi hrozne zle, závrate, stále opakujúce sa deja vu, teplo aj chlad. Podľa kamošky som bola bledá pár krát sa má spýtala či som ok a čo mi je. Trvalo to fakt strašne dlho a už nechcem aby sa to opakovalo
Prosím Vás kto s tým má skúsenosť (pre mňa toto bolo prvý raz) aj toto je epi záchvat? Ako takémuto niečomu predchádzať okrem pravidelného spánku, pravidelnej stravy atď. Bežné to trvá tak pár sekúnd potom prichádza GM a koniec.
U neurologa som bola 2mesiace do zadu. Tvrdila som ako mi je fajn kontrola o rok. A teraz toto.
Ďakujem za prečítanie a odpovede.

ttonicum
6. mar 2023

Ahoj, urcite sa ozvi svojej neurologicke, ze co sa ti stalo. Ono to zastrete vnimanie - clona, byva predzvest bliziacieho sa zachvatu. Povedz lekarke, aby ti spravila EEG, prekonzultovala s tebou lieky. A osobne odporucanie - chod spat skor, nepozeraj do mobilu, telky, nerozculuj sa. Maj pravidelny rezim.
Ak budes mat nejake dalsie otazky, kludne sa mi ozvi, viem o com hovorim 🙌

autor
6. mar 2023

@ttonicum pijem, papám, čo sa týka elektroniky fakt je obmedzená na minimum. Spávať chodím okolo 21ej vstávam o 6ej či pondelok či v sobotu alebo vo sviatok.. neurológ nemá čas bude mať o rok, dovtedy je vybookovany. Akurát čo som mu vravela naposledy že na danej liečbe mi je fakt fajn liekov nemám po milú jarmilu, bezzachvatova som bola. Máš epi? Ja som sa dnes cítila ako blázon. Keď to zvyklo trvať pár sekúnd pred záchvatom reku aura super aspoň stíham ľahnúť. Ale dnes to bol masaker aj keď sa to do ničoho ďalšieho nerozvinulo

ttonicum
6. mar 2023

Napis mi prosim ta spravu