Je depresia na celý život, alebo ju mám šancu poraziť?

lienka737
24. nov 2014

Ahojte. Viem, že nás tu je s touto diagnózou viac, preto sa chcem spýtať na Vaše skúsenosti a Vašu liečbu.
Ja sa liečim 7. rok a stále je to rovnako. Síce lepšie ako pred začatím liečby, ale v priebehu tých 7 rokov žiadny výrazný posun.

Neviem, či mám zmeniť lekára, ale veškerá moja liečba spočíva len v úprave dávky liekov. Nikdy mi napr. nebrala krv na pečeňové testy (neviem, či sa má alebo nemá, nechcem jej diktovať). Neponúkla mi možnosť psychológa, nepýta sa na príčiny, pocity - jednoducho nič, len napíše recept.
Preto by ma zaujímalo, ako to u Vás prebieha a či by ste mi prípadne mohli poradiť nejakého dobrého psychiatra v Trenčíne.

Ďakujem.

samanta82
25. nov 2014

Ahoj.Som na tom podobne.Liečim sa už 10.rokov a taktiež žiadne krvné testy ani psycholog.Len recepty.Chvílu je dobre po čase zase som na dne.Ak máš lahku depresiu možeš sa jej úplne zbavit.Ja nemám šancu,pridala sa panická porucha a rozne fobie. ☹

petrouchka
25. nov 2014

@lienka737 a neskusala Ti zmenit lieky?
lebo antidepresiv existuje vela druhov a lekar nie zvdy trafi tie spravne na prvykrat a treba hladat
lebo 7 rokov bez vyrazneho zlepsenia sa mi zda byt hrozne, urcite by som sa s lekarkou porozpravala alebo pokusila najst ineho lekara

lienka737
autor
25. nov 2014

@petrouchka Ked užívam tie lieky, tak je to lepšie, len občas mám také ťažké stavy. Skúšala mi pridávať iné lieky, ale to bolo hrozné, jak keby som to ani ja nebola.
Zmeniť lekára chcem, ale neviem koho, kde sa na to spýtať. Nechcem chodiť v mieste, kde bývam a pracujem, TN mi vyhovuje, lebo tam ma nikto nepozná.

lienka737
autor
25. nov 2014

@samanta82 Myslíš zbaviť sa jej časom s liekmi alebo sama bez liekov?

samanta82
25. nov 2014

@lienka737 určite s liekmi

vege1
25. nov 2014

@lienka737 ak citis potrebu sa s lekarkou aj porozpravat, nielen zobrat recept a pobrat sa prec, asi treba skusit psychoterapiu. Tam je priestor na rozhovor a rozoberanie pocitov. Neviem, nechcem obhajovat tvoju lekarku, ale ak jej za dverami caka 15 dalsich pacientov, tak velmi nema ani priestor. Psychoterapiu ponukaju psychologovia, ale aj niektori psychiatri. Pokial vsak viem (nie som si ista), lieky ti bude stale predpisovat tvoja lekarka a s psychoterapeutom sa budete "len" rozpravat.

lienka737
autor
25. nov 2014

@vege1 áno, to viem, že lieky predpisuje lekár. Možno by mi stačilo pár sedení, neviem...len už som niekedy z toho taká unavená, že stále to iste a nedokážem s tým urobiť NIČ.

kikina84
25. nov 2014

@lienka737 no na to by sa teda mala psychiatricka pytat..a mala by napisat hlavne zaznam do karty..ze na zaklade coho ti vobec lieky podava..to je zaujimave..aj ja som brala depky,ale uz som z toho ciastocne vonku..

vege1
25. nov 2014

@lienka737 vsak skus tu psychoterapiu, tu je o tom dobry clanok, priamo od psychiatra z Trencina, MUDr. Hastu

http://www.slovenskypacient.sk/clanok/1262/ako-...

Zoznam psychoterapeutov aj s miestom posobenia je tu:
http://www.psyche.sk/web/index.php/zoznam-odbor...