Je polyp na žlčníku nebezpečný?

kamynona
6. nov 2014

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či je nebezpečný polyp žlčníka. Zistili mi ho na sone, veľkosť tuším 5mm, avšak nič viac mi k tomu nepovedali, nemám prísť na žiadnu kontrolu ani nič. Je tam nejaké riziko zväčšenia alebo sa to nejako vytratí? Ďakujem.

topolinotopomini
6. nov 2014

Dobry den, som prekvapena, ze nanariadili aspon kontrolu(pravidelne sono kazdych 6 mesiacov), som prave mesiac po operacii zlcnika kvoli polypu (tiez 5 mm), 3 chirurgovia radili vybrat zlcnik (nedokazu vyoperovat iba polyp), pokladaju to za predkarcinogenny stav...ale povedali, ze finalne rozhodnutie je na mne, vraj este mozme pockat a sledovat, ale polyp nezmizne sam od seba...neskor by ma operacia aj tak cakala...rozhodla som sa podstupit operaciu a teraz uz ani neviem, ze som bola operovana...velmi som sa bala, operacia prebieha laparoskopicky a rychlo som sa zotavila...urcite to netreba nechat tak...

siska53
6. nov 2014

@kamynona ja som ho mala niekolko rokov sledovany raz rocne. Neskor (asi pocas tehu s malou) sa mi vytvorili kamene a 7m.po narodeni 2.dietata sizl zlcnik von.

kamynona
autor
6. nov 2014

Tak čo by ste odporúčali? Mne ho len zistili na sone, povedali, že kamene to niesu ale nič viac. Na žiadnu kontrolu ma neposlali

janinah
6. nov 2014

mám polyp 9mm veľký,chodím na sono každý rok,zatiaľ počkám....

makuka123
6. nov 2014

Mne tiež zistili polyp 3mm ,nemam žiadne problémy ,dosť ma to vystrašilo lebo na internete som si všeličo prečítala a potom si človek kadečo namýšľa takže som sa tým prestala zaoberať,ale mne tiež lekár určil kontrolne sono o 1 rok.

sisaha
6. nov 2014

aj mne zistili polyp 7 mm. Najprv som bola na kontrole po 6 mesiacoch a kedze sa nezvacsil, tak dalsia kontrola o rok. Gastroš mi povedal, ze ked dosiahne velkost 1 cm, tak ide zlcnik von. Inak to pokial nemam problemy riesit netreba.

@kamynona ak mas spravu, ze tam je, tak kludne sa na kontrolne sono objednaj o rok.

rory123
6. feb 2015

Mne zistili polyp žlčníka pred 13 rokmi pri sone brucha a priebežne ho sledovali. Keď začal rásť a dokonca boli zistené aj žlčníkové kamene, na odporučenie internistu som si dala žlčník laparoskopicky vyoperovať. Vyjadrenie chirurga po operácii ma poriadne prekvapilo - polyp tam nebol, iba dva kamene. Nuž takto verte lekárom...

betina13
8. feb 2015

ahoj, polyp žlčníka sa sleduje sonograficky v intervaloch pol až jeden rok. akonáhle by dosiahol veľkosť 1 cm, odporúča sa cholecystektómia

iveta7677
8. feb 2015

Mne hovorili že mám na zlcniku cystu a do správy napísali že sú tam drobné kamienky.Takže verme lekárom.

gabrieladomi
7. dec 2015

Ahojte, ja mam 4 kusy 4mm polypov v zlcniku, chcu mi ho dat von.. mala som ist na kontrolu po 3 mes, ale nesla som. este cakam, co sa v zlcniku bude diat. myslite, ze je lepsie dat zlcnik von, nez cakat?

ricita
24. mar 2016

@gabrieladomi Ahojte, ja mám polyp, a už idem na operáciu...treba to dať von. Ja som mala problémy s oblič.kameňmi...a chodila som každý pol rok na kontrolu , kameň vypadol po kolike a potom som zas chodila pravodelne na kontroly či nieje další, problémy neboli tak vravím doktorke, že kontrolu uť netreba, že nemám nejaké problémy a nič ma nebolí a nepichá a ona, že treba a hotovo a dobre, že som išla to som bola potom už po roku na tej kontrole a veru medzi tým našli polyp na žlčníku 3mm , tak som bola znova o rok a už bol 5mm a doktorka povedala, že už 7mm polyp treba dať von, lebo potom už to nikto nevie, či sa to nezvrhne...rakovina a to isté povedal chirurg v BB, že každý polyp musí von teda žlčník, lebo nedá sa vedieť či je to polyp ktorý Vám zničí život....takže nečakajte.... 🙂

gabrieladomi
31. mar 2016

@ricita dakujem ti... velmi pekne.. pojdem na sono a som zvedava v akom stave to je teraz po roku. nech sa ti dari a si stastna a zdrava ;)

katyt
12. máj 2016

Ja mám už asi 10 rokov sledovaný polyp na žlčniku, najprv mi tvrdili že sú dva, včera som bola na kontrole a teraz mi zase hovoril, že ich je tam viac spojených okolo troch až štyroch, ale sú od 6-8 mm. Chirurg mi povedal, že ak by boli väčšie okolo toho 1 cm, tak treba dať žlčník von, len ja si ho von nechcem dať. Žlčník má v tele určitú funkciu a ľudia čo ho nemajú mávajú vraj ťažkosti s trávením, dokonca som sa dočítala, že v niektorých prípadoch môže chýbajúci žlčník spôsobiť rakovinu hrubého čreva, nakoľko sa žlč nezbiera v žlčníku, ale vteká priamo do čreva. Neviem úplne presne ako to funguje, ale teda zatiaľ ho von nechcem dať, budem chodiť len na pravidelné kontroly.

gabrieladomi
5. jún 2016

@ricita ahoj, ako dopadla operacia??? ako sa citis ? je vsetko ok???

mirip
25. júl 2016

Ahojte mám tiež zistený polyp na žlčníku vraj 6,2mm zistili mi ho náhodou pred dvomi rokmi druhý Dr mi povedal že to ešte nič neznamená a kedže som vtedy schudla môže to byť len skrútený žlčník a tým skončili všetky debaty žiadne kontrolné sono, skrátka nič a nikde ma nikto neposlal ani kontrolu nedoporučil. Teraz som si sama na vlastnú päsť vybavila kontrolné sono po dvoch rokoch a mám strach čo tam nájdu ☹

maria1989
11. aug 2016

@mirip mňa v podobnom prípade poslali na vybratie žlčníka... až na to, že tie polypy neboli ani také veľké, ani v takom množstve, ako ukazovalo sono. Vo všeobecnosti radia vybrať žlčník, ak je polyp väčší ako 10mm.

mirip
5. sep 2016

@maria1989 tak som bola zase na sone a tentorkát mi namerali polyp nie 6,2mm ale že je tam samozrejme ale že je menší že má 5,4mm. samozrejme že mi je jasné polyp nezmizne ale vraj ak je stabilizovaný ešte ho mám nechať tak a bude sa sledovať

maria1989
5. sep 2016

@mirip veď áno, už som sa dočítala, že to tak má byť... len mne lekárka na sone zle určila počet a veľkosť polypov. No čo už.

simca06022011
5. sep 2016

ak vas to potesi, ani jedno meranie cohokolvek na sone, ani v porovnani sono/mr/ct nebolo rovnake a tom v poslednych 5 rokoch bola hadam na 20sonach a 5 MRkach a 3 CTckach.. dokonca ked mi jeden lekar na sone nasiel 2cm uzlinu, druhy nenasiel ziadnu... su take velke rozdiely v merania, zalezi aky je lekar zrucny, ako to oznaci, ako vymeria.. ze nejaky milimeter hore dole je normalne. A ci je polyp vazny?vobec nemusi byt... ale to uz povedali aj lekari... ;)

larissa113
5. sep 2016

@kamynona kazdy polyp v tele je nebezpeční tiez som prekvapena ze doktori to nebudu ani sledovat kontrolami ...mali by ste zajst k inemu odbornikovi

vlcinciarka
29. jan 2021

Tí, ktorí ste mali polypy, bolelo Vás to?

ricita
1. mar 2021

Nie nebolelo ...ani by som o tom nevedela. Nakolko som predtým mala kamene ladvinove, tak som chodila na kontroly polrocne, potom som bola v poriadku a už som povedela, že netreba kontroly nakolko už som kamene nemala. Doktorka povedeala, že pre istotu pojdem na kontrolu a veru na tej kontrole mi nasla polypy na žlčniku.

nevesta100
11. apr 2022

Aky je postup pred operaciou polypu a zlcnika - podla coho a do ktorej nemocnice treba ist v ramci Bratislavy, prosim? Ake su cakacie doby? Dakujem!

vladeek
5. dec 2023

@janinah Dobrý deň. Ako Vám to dopadlo stým polypom v žlčníku nakoniec ?

vladeek
5. dec 2023

@katyt Zdravím. Už máte po operácii žlčníka? Ako str to riešili s tými polypmi?

katyt
5. dec 2023

@vladeek dobrý večer, ja to zatiaľ neriešim, na operáciu ísť nechcem kým nemusim

vladeek
6. dec 2023

@katyt Dobrý deň. A chodíte teda na pravidelné sledovanie ako sa ti vyvíja?

vladeek
6. dec 2023

@mirip Zdravím. Upravovali ste nejako jedalnicek a stravu? Keďže sa vám ten polyp zmenšil. Ďakujem.

katyt
7. dec 2023

@vladeek áno, chodím, mala by som každý rok, čo som aj dodržiavala, len teraz som dlhšie nebola. Naposledy mi robili MR žlčníka v roku 2021 a zaver bol, že stav oproti roku 2016 bez zmeny. Zatiaľ nemám so žlčnikom problémy, tak na operáciu nechcem ísť pokiaľ by to nebolo vyslovene nutné.

vladeek
7. dec 2023

@katyt Ahoj jasne chápem ak je to stabilizovane. A zmenila si aj nejako kvôli tomu stravu alebo niečo. V zmysle ze aby sa tie polypy nezvacsovali?