Je rozumné sa dať teraz zaočkovať?

nika523
23. sep 2021

Čo myslíte je rozumné sa dať teraz zaočkovať keď je toľko nakazených, čo ak sa tesne po očkovaní nakazím je priebeh potom ťažší alebo je to jedno? Nemá niekto skúsenosť? Prosím nechcem debatu pre a proti očkovaniu, len ma zaujíma táto vec

marseillefan
23. sep 2021

Ak si neprišla do kontaktu s nakazeným, tak čím skôr tým lepšie.. čísla sa budú už len zhoršovať.

nika523
autor
23. sep 2021

@marseillefan prepáč, pýtala som sa na niečo iné či ak sa tesne po očkovaní nakazím či bude priebeh horší alebo či na to očkovanie nemá vplyv

vanda323
23. sep 2021

@nika523 Ahoj, vieš podľa.mna na toto ti nevie nikto odpovedať, pretože nikdy nemôžeš nič vedieť na 100 percent

marseillefan
23. sep 2021

@nika523 Neviem, či to zhorší priebeh, ale čo vidím dookola, tak vakcína ti oslabí organizmus tak maximálne na 2-3 dni (väčšinou 1 deň, mnohým ani to). Ak si sa napríklad dnes infikovala a si v inkubačnej dobe a v pondelok pôjdeš na vakcínu, tak keď ti korona prepukne, tak teoreticky je možné, že oslabený organizmus kvôli vakcíne + oslabený organizmus kvôli korone = ťažší priebeh. Ale ak nechytíš tie dve veci naraz, tak si určite za vodou a s vakcínou je potom aj priebeh COVIDu ľahší.
A čísla sú teraz malé... 1000 ľudí na 5 miliónov, to je jeden z 5000 ľudí, to je zatiaľ nič...takže je veľmi dobrá šanca, že si sa zatiaľ nenakazila. O pár týždňov budú čísla len a len horšie..

bajka16
23. sep 2021

Ani ne rozmýšľaj chod kým to nie je až tak prepuknute. Po vakcíne tie 3 dni aspoň sa zdržuj iba tam kde naozaj treba naozaj nikam zbytočne nechoď a hlavne nestoj niekde v radoch keď máš strach.

kittykat22
23. sep 2021

@nika523 edit: prosim ta, tam nie je rozdiel. Teraz citam, ze jedna davka a dve davky je rozdiel len v tom, aku mas sancu nakazenia a dostat sa do nemocnice. Cim rychlejsie si davky das, tym je vyssia sanca, ze budes v pohode. Po vakcine sa snaz dodrziavat opatrenia.

nevenka
24. sep 2021

@nika523 vies co, ja mam znamu, co mi pisala, ze sa dal zaockovat jej otec (ano, bol to uz starsi pan, dochodca), nevedel, ze uz ma v sebe covid. Po ockovani sa mu to naplno rozbehlo, do tyzdna bol hospitalizovany a po 3 dnoch umrel...stalo sa to v Brne.
Ja by som sla na PCR test asi pre istotu, zistila si, ci mam, alebo nemam protilatky a podla toho sa rozhodla.
Ja osobne nemam protilatky, neprekonala som covid, ale mam hyperfunkciu stitnej zlazy. Od primara z Lubochne mam od juna stopku na ockovanie, ze po nom sa mi to moze rozbehnut naplno a skoncim bez stitnej zlazy. Kontrolu mam az o mesiac v oktobru, deti mi chosia do skoly, skolky. Mame este 9 mesacne babatko. Mam velky stres z toho. Ale zaroven, z hyperfunkcie mam vysoky tlak, pulz, nie je mi dobre. Momentalne som bez tyreostatickej liecby, lekar caka, co sa bude diat, pretoze mne sa to po druhom porode same skludnilo a aj v juni som mala zlepsene vysledky, dal tomu sancu, ze sa to ukludni aj teraz, po tretom porode, same. A zas budem relativne dobre fungovat. Ze treba na to cas. Ale cas v case covidu je teraz moj nepriatel a neviem, ci ten stres mi to cele nezhorsuje...😒

simsalabim
24. sep 2021

@nika523 Moja kamoska s manzelom sa zaockovali, o tyzden mala ich dcera pozitivny kloktaci test a o par dni ochoreli, manzel s lahkym priebehom (soplik), ona ako silnejsia viroza. Ale celkove ok priebeh. Vraj ockovanie urcite prispelo k lepsiemu priebehu - naxor lekarov.

nevenka
24. sep 2021

@simsalabim hej, je to loteria asi...zavisi od imunity kazdeho jedneho z nas.

anjelicek26
24. sep 2021

Pokial clovek ide podla prvych vysledkov studii, tak su jednoducho v prospech tych zaockovanych. Priebehy su miernejsie, ludi v nemocnici statisticky o 70% menej s tej cielovej skupiny... Jasne, ze su aj vynimky! Vzdy bude niekto poznat nejakeho uja brata stryka kozu, ktora sa nakazi a ma tazky priebeh aj tak... stava sa to, ale to je tak pri vsetkom. Snazim sa verit, ze nas ockovanie aspon trosku chrani, plus dodrziavam vsetky opatrenia...viac sa neda.

luccija
24. sep 2021

@nika523 plnú imunitu by si mala získať po komplet očkovaní nikto nevie čo by bolo, keby...záleží či si už Covid mala, akú máš imunitu, či sa Ti vôbec spravia protilátky...keď si doteraz žila rok aj pol bez očkovania je jedno premýšľať čo by bolo, keby si po prvom ochorela...nikto nevie

cubo2
24. sep 2021

Moja sestra sa nakazila presne medzi dvoma dvoma dávkami, asi dva týždne po prvej dávke. Mala mierny priebeh, nejaký soplík, bolesti hlavy, strata čuchu a chuti. Pomerne rýchlo jej to prešlo. Čiže áno, pomohlo to, lebo telo si po zhruba 5tich dňoch vytvorí protilátky (či už po vakcíne alebo "živom" víruse). Jediný rozdiel rozdiel medzi vakcínou a pravým vírusom je taký, že vakcína nepoškodzuje pľúcne tkanivo počas tých 5tich dní čo sa štartuje imunita - získava sa tým "náskok" pred vírusom - to je inak v skratke celá pointa očkovania.

portret7
24. sep 2021

@nika523 rozmýšľaš správne, sú štúdie, ktoré potvrdzujú negatíva pri súčasnej pozitivite a ockovani. Idealne objednať sa na PCR 1-2 dni pred očkovaním, aby si mala istotu a v tie dni sa vyhýbať miestam, kde sa mozes nakaziť. Protilátky tiež treba dat vyšetriť, tie mozes skôr.

allie458
24. sep 2021

Očkovanie ta ochrani pred smťou, čo si myslím, že sa stále oplatí aj keby sa nakazíš a maš horší priebeh (čo je aj tak omnoho menšia šanca ako ked sa nezaočkuješ). Ak mame niečo čo nam zachrani život tak som za.

ajka0207
24. sep 2021

@nika523 je strašne ťažké povedať či je priebeh ťažší, pretože ťažší ako čo? Možno aj neockovana to prejdes ako nádchu. Z môjho blízkeho okolia ale vzorka asi desať ľudí ktorý sa nakazili v práci a ľahký priebeh (vôbec nič a sople) mali ti ktorí boli v čase nakazenia na očkovaní.

anonym0001
24. sep 2021

@nika523 ak sa tesne po očkovaní nakazis, budes mat taky isty priebeh, ako keby si nebola ockovana. (ak vies, aky budes mat priebeh 😀 ) Telo este nema vyvinute uplne protilatky. Tazsi ale urcite nebude.

mable123
24. sep 2021

Očkovanie Ti môže pomôcť prekonať ťažší variant Covidu len na par dní v posteli, ktoré vydržíš. V porovnaní s tým že keď chytíš horší variant a dostaneš sa na pľúcnu ventiláciu, tak Tvoja šanca je 2%, že z tej nemocnice vyjdeš po svojich... Áno nevieš aká bude budúcnosť s vakcínou po niekoľkých rokoch, ale to skutočne celý život budeš kupovať bio produkty a čítať si všetky veci kt. zješ a vypiješ ako a kde boli vyrobené? Aj vzduch kt. dýchaš nie je ako kedysi, vodu ktorú piješ... Z môjho okolia zomrelo pár ľudí na Covid a priebeh bol veľmi rýchly. Poraď sa s lekárom pokiaľ máš zdrav. problémy. Sú ľudia kt. sa chcú dať očkovať, ale nemôžu pretože majú x zdrav. problémov. Neodsudzujem ľudí, kt. sa nedajú očkovať, ale ak skončia na pľúcnej ventilácií - nech si to zaplatia sami tích 3000 a viac euro. Odporúčania tu sú a treba sa chrániť .

basska_b
24. sep 2021

Moja svokra sa dala očkovať proti chrípke ešte 2018, paralelne chytila iný kmeň chrípky a veľmi zle dopadla, mala 3 mesiace taku akoby chrípku a vyvrcholilo to zápalom pľúc. Ja neviem, čo tu niektorí píšete, treba počúvať lekárov a tí hovorili očkovať sa máme v lete, kým tú ešte covid nie je. Áno, odporúča sa nenakaziť sa medzi dávkami.

liljana
24. sep 2021

Sef Moderny(vyrobca vakcin) povedal, ze na buduci rok by mala pandemia uz ustupit. Ludia su preockovani, ziskali imunitu,... Takze este vydrzat jednu sezonu. Covid je loteria. Chytis, ani ju nezbadas. Alebo skoncis na ventilacii a budes si hovorit, preco som sa neockovala.

oblecenie99
24. sep 2021

To je asi otázka, či sa dá otehotnieť popri hormonálnej antikoncepcii, ak si si dala jednu tabletku neskôr, alebo nebrala az tak poctivo.. Určite sa niekto nájde, komu sa prizrafilo. Ale aj taka by sa našla ktorá všetko Dodržala a i tak sa pritrafilo. Aj taka by sa našla, kto takú ženu osobne pozná. Nikdy nič nie je 100 percentne. Ak si rozhodnutá dat sa zaočkovať, tak není o com, čím skôr tým lepšie. Ak si zvolís viacdavkovu, tak tam treba počítať aj s odstupom medzi dvoma dávkami, a tuším aj imunita sa vytvára az časom po podaní druhej dávky.

andrea_ff
24. sep 2021

@nika523 ja by som sa dala cim skor, lebo najblizsie tyzdne to lepsie nebude 🤷‍♀️

naloxon
24. sep 2021

@nika523 Teraz je aj chripkove obdobie a veľa ľudí mi povedalo že im tak zle nebolo ani keď mali covid...takže možno covid nedostaneš ale chrípku...

maninka1974
23. jan 2022

@anonym0001 no ja som sa nakazila bud pred alebo deň po očkovaní bolela ma hlava dva dni potom hrdlo kašeľ nič hrozné.... Žiadna teplota.... Možno preto ze som 3 krát očkovaná..... Najprv som to pripisovala vakcine že boli ma hlava len keď mi volali z roboty ze sú ženy choré... Muž mi kúpil testy a bolo mam covid...

cecilia29
23. jan 2022

Neviem ti úplne odpovedať na otázku. Ale po druhej dávke vakcíny mi na druhý deň ochoreli obe deti - nie na koronu ale klasickú skolkarsku chorobu. Čakala som teda že s oslabeným organizmom po očkovaní to chytím aj ja. Ale vôbec mi nič nebolo, po očko sa m nemala ani reakciu a ani som na nenakazlila od deti. Zrejme teda ten organizmus nie je až tak oslabený

loliki
23. jan 2022

@nika523 A aká je šanca, že sa hneď v ten deň po očkovaní nakazíš? Rúško, dezinfekcia, autom domov, zostaneš doma 2 dni a vybavené.

nika523
autor
24. jan 2022

@loliki no nie každý má takú možnosť byť dva dni doma, v deň očkovania som musela ísť do práce a na druhý deň mi volala kolegyna že je pozitívna bola som s ňou v úzkom kontakte 6 hodín a aj bez rúška preto som sa to pýtala a preto som sa zľakla

maninka1974
24. jan 2022

@nika523 áno je to tak aj ja po očkovaní do prace žiadne že domov.... Až po 2 dňoch mi zostalo slabo

fodorka
24. jan 2022

@nika523 no ja som bola piatok na tretej davke a vcera a dnes mojmu synovi vysiel pozitivny antigen...ja mam po ockovani krize uz dva dni v zadku takze ak od syna dostanem covid asi sa zosypem 😂😂😭 takze zajtra idem so synom na pcr a ked sa potvrdi budem dufat ze ja nic....

nika523
autor
24. jan 2022

@fodorka nemusíš to chytiť, mala si už dve dávky predtým takže protilátky asi máš, ja som sa vtedy od tej kolegyne nenakazila a to už mala príznaky a kýchala, kašlala v robote, aj tebe držím prsty aby bolo všetko ok

loliki
25. jan 2022

@nika523 Ja akosi nerozumiem, prečo sa pýtaš, ak si sa už dala zaočkovať. Ja som mala 3. dávku na Vianoce. Chcela som to tak, aby som bola vtedy doma a mala kľud. Teraz som pozit, ale je to v pohode.