Lieky na záchvatovitý kašeľ

nm218
18. feb 2022

Ahojte baby, idem si k vám po radu. Od pondelka som chorá, zozaciatku teploty (covid nemám), od stredy kašeľ, sama som si začala dávať stoptussin (tlmí suchý dráždivý kašel a ulahčuje vykašliavanie), no dnes začal byť dosť záchvatovitý. Raz zakašlem keď ma poškrabe v krku a je z toho záchvat kašla a nedá sa prestať pretože v hrdle ma neskutočne škrabe. Nemôžem kvôli tomu zaspať. Chcem sa opýtať, či ste to tak už mali, prípadne ktoré lieky vám na to pomohli?

dollyzv
18. feb 2022

Ja tak isto od pondelka,pcr negatívny a kašlem ako starý tuberak..na vykasliavanie mi pomáha erdomed a Jazvečia masť..máš úplne suchý alebo vykasliavas aj? Keď som mala suchý pri covide ako jediný sirup mi pomohol stop kašeľ..

nm218
autor
19. feb 2022

@dollyzv je to tak 50/50 , vcera bol suchý ale dnes uz aj take neprijemne hlieny… a od priedusiek tiez ked kaslem neprijemny zvuk, neviem ako by som to opisala, mozno ako piskot alebo tak 🤷🏼‍♀️

aliaray1
19. feb 2022

@nm218 ahoj, ak zacina byt kasel produktivny je to za mna dobre znamenie a presla by som na funkcny caj teekane priedusky a pluca a fyto sirup tatranska prieduskova zmes - mne to slape vyborne. Pripadne na vykasliavanie mi super zabral cibulovy caj s majorankou (do vriacej vody rozstvrtenu neospanu cibulu vyvari na 5 min a na zaver 3 min povarit s 2 PL majoranom)-vsetko islo von.

Ja si pri prieduskach robit crp test z lekarne. Lebo ak je pozitivny, tam mi zaberaju len atb.

janage
19. feb 2022

@nm218 ahoj mne napr.stoptussin nerobí vôbec dobre. Práve tá kombinácia na tlmenie plus uľahčenie vykasliavania. Ak môžem poradiť teraz skus deň, dva tusiin, ditusstaf alebo pleumolysyn.
Ak začneš vykašliavať potom cez deň solmucol napr. Posledná dávka okolo 15.00, 16.00 a na noc zas niečo na tlmenie. Plus ak je kašeľ veľmi dráždivý tak dithiaden.
Na regeneráciu sliznice hrdla čaj zo slezu maurského s trochou medu. Doplniť pastilkami na cmulanie: hydropastilky, aspecton , livsane s lisajnikom a pod
Tekutiny vlažné ani studené ani horúce.

janage
19. feb 2022

@nm218 ak píska na prieduskach smer lekár. Ak by išlo o vírus CRP ostane nízke, ale lekár popočúva a poradí liečbu

nm218
autor
19. feb 2022

@janage no ja práve už vykašliavam, ten stoptusin mi v tomto pomohol trochu, ale je to tak ze zakaslem a potom sa mi da stale viac. U lekára som bola v utorok a mala som to vpohode, ten kasel mi zacal az v stredu. Kazdopadne piskanie pocujem len pri kasli, normalne nie. Ale ďakujem vsetkym za rady ☺️

sovica
19. feb 2022

@nm218 Na záchvatový dusivý kašeľ mi (nám) zaberá len prieduškový čaj od Herbex (nižšie foto). Žiaden iný prieduškový mi nepomohol, preto odporúčam len tento. Mne ho poradila kamoška, keď som sa nevedela zbaviť kašľa 2 mesiace. Tento mi zabral do pár dní. Ale treba ho piť pravidelne. Sladiť medom.
Výborne zaberá aj cibuľový sirup: 2-3 väčšie cibule nakrájaš na mesiačiky, vložíš do vhodnej nádoby (napr. zaváraninový pohár) a zaleješ medom alebo posypeš cukrom. Na jednu cibuľu - jedna polievková lyžica medu/cukru. Uzavrieš to (nemusíš, ale má to taký nepríjemnejší zápach, takže ja to robím takto). Za pár hodín tá cibuľa pustí šťavu a tú budeš po lyžičkách piť. Cibuľu môžeš nechať púšťať šťavu do 24 hodín, potom vyhodiť, lebo by už bola toxická. Opakovať pár dní, kým sa Ti neuľaví.
Prajem skoré uzdravenie👍☕🍀

timea233
19. feb 2022

tiez mam posledne mesiace po-covidove stavy kaslov, castokrat tiez zachvaty ze sa rozkaslem a nechce to prestat, pomaha mi na to antihistaminiku, teda nejake lieky na alergiu, mne dala doktorka na to rupafin ale moze byt asi aj zirtec, zodac proste nieco co utlmi ten zachvat. To je samozrejme len kratkodobe riesenie popri nejakej liecbe, ja si to davam obcas na noc kedze vacsinou mam tie zachvaty ked si lahnem...