Mali ste ekzém počas dojčenia?

bashee
29. mar 2022

Mali ste prosim niektora ekzem(ja mam medzi prstami na rukach) pocas kojenia? Pocas tehotenstva som to nemala ani nikdy v zivote predtym. Ale po porode sa mi objavil a je to ten dyshidrotický ekzem (tvoria sa mi mini pluzgieriky naplnene tekutiniu a tie velmi svrbia). S chemikaliami teda cistiacimi prostriedkami do kontaktu neprichadzam, z toho to nie je. Kozna mi dala na mast, pomohla na sama mi povedala, ze to ide zvnutra a ze sa mi to pravdepodobne vrati, jasne viem ze ekzem ide zvnutra. Ale nikdy predtym som to nemala a stale kojim. Moze to byt hormonalne? Kojit sa nechystam skoncit, akoze toto pre mna nie je dovod na ukoncenie kojenia ani zdaleka. Len sa tak zamyslam, zmizol vam ked ste jedneho dna dojcit prestali? Moze to byt vyvolane hormonmi?Dakujem za skusenosti 🙂

zazalienka
29. mar 2022

Môže, a môže to mať aj opačný efekt.. ja mám ekzém celý život cca 46 rokov, ...presne takéto prejavy , vodové pupaciky, svrbive, keď si ich prasknem tak to tečie.. celý život sa vyhýbam pomarančom, to je pre mňa najväčšie zlo, dopujem sa kortikoidmi .. paradoxne keď som bola tehotná, hormóny lietali kade tade, tak som takmer denne jedla minimálne dva obrovské pomaranče, ananás, kiwi.. celé tehotenstvo po ekzéme ani stopy, ani jeden pupak.. plynule sa mi to vrátilo ako sa malý narodil, odvtedy rovnaký kolotoč.. čiže áno, môže to mať súvis s hormónmi.. a môže a nemusí to zmiznúť .. kožné choroby sú zakerne, objavia sa nečakane .. mne pomáhal aerius na utlmenie svrbenia a masti na hnojenie kože.. držím palce, nech to prejde..

zapalkazapalkova
30. mar 2022

@bashee ja som mala uz pocas tehu( 1.aj 2.) aj pred tym a zmizne keď jem normalne (kojím uz viac ako 2,5r). Keď začnem jest viac sladkosti a hlúposti tak sa objavi alebo zhorší. Takže za mňa je to hlavne o strave.... A kremujem si to kokosovym olejom/nechtikovym kremom a pod a upokojí sa to.