Obojstranná prevodovka percepčná strata sluchu

miriam17
10. dec 2022

Dobru deň
Chcem sa informovať
Prestala som dobre počuť na jedno ucho po chorobe (zle diagnostivanej a asi zlej nasadenej liečbe)
Bola som na ORL a po audiodiagnostike my zistili Obojstrannu prevodovu percepčna strata sluchu
Mám nasadené lieky ktoré zatiaľ nezaberajú.Da sa to liečiť vôbec stretli ste sa s tým
U dr.na ORL som bola iba raz tak neviem čo bude nasledovať keď lieky vobwc nezaberú
Ďakujem za radu

simmsi
10. dec 2022

@miriam17 to iste sa stalo mojej mame. Po chorobe prestala pocut,jej diagnostikovali nahluchlost,ale navstivila čínskeho lekara,ktory jej spravil akupunkturu a mam za to,ze jej to velmi pomohlo.

kacena4
10. dec 2022

ahojko prevodova porucha znamena ze slabsie pocujes, percepcna je vo vnutornom uchu tam je to horsie, ta sa zlepsit neda, nosi sa strojcek, aby clovek aspon co to pocul. zalezi od hlbky postihnutia. obojstranna znamena ze je na oboch usiach. drzim palceky. urcite po dolieceni (pises o liecbe) ak by sa to nezlepsilo poziadaj o strojcek ak nepocujes popr. by si mala mat narok i na invalidny dochodoch popr. ZTP preukaz drz sa

majamat
10. dec 2022

moja mama mala po chorobe stratu sluchu, resp zhorsenie, u nej sa to uz tiahlo roky. neviem aku konkretne poruchu ma.
dr jej to zanedbala a skoncila na ORL na infuziach, na jedno ucho strata 90% a druhe 70%, neviem akym zazrakom,a le pocula co hovorime, aj ked sme sa snazili hlasnejsie, no vyslovene kricat sme nemuseli. pred prepustenim skoro ziadna zmena, resp, len malinka a doma sa jej to upravilo. teraz to ma tusim okolo 50% na kazde ucho. no mari sa mi, ze minule bola a dokonca na jedno asi aj 40%. nepocuje vsetko, ale ked sme spolu, rozpravam beznym tonom, nie je daleko, nic ju nevyrusuje v pocuvani,t ak celkom pocuje, resp aj rozumie. TV si dava hlasnejsie.

jaskolka
10. dec 2022

Tak ide o to ci máš v konečnom dôsledku prevodovu, alebo percepcnu stratu sluchu.
Prevodova značí že je problém v strednom uchu (tekutina napríklad) a je možné, že sa to vráti do normy po dobrej liečbe.
Percepcna je porucha vnútorného systému ucha a tá je už prakticky nevratna.
Existuje samozrejme aj zmiešaná forma (ak osoba s percepcnou poruchou ma napríklad mazovu zatku, alebo dostane zápal stredného ucha)
Čiže co z toho máš ty?

miriam17
autor
11. dec 2022

@jaskolka takto to mám napísané v papieroch
U idim čo bude o ty,deň či sa niečo zlepšilo lebo liekybzatial 0 bodov

jaskolka
11. dec 2022

Čiže máš zápal stredného ucha (dôvod prevodovej poruchy), ale súbežne máš celkovo poruchu sluchu, keďže nemáš aufiogram v norme. Tie skratky KV a VV znamenajú kostné vedenie a vzdušné vedenie.. Vzdušné je, keď ti vyšetrovali sluch klasický slúchadlami a kostné, to si zrejme mala také maličké slúchadlo ešte navyše za uchom na hlave.
Keby si mala iba prevodovu poruchu, čiže kvôli zápalu nepočujes, tak by si mala pokles na VV, ale to kostné by bolo v poriadku.
Ty máš zmiešanú momentálne. Prevodova nie je taký problém, liekmi sa ti to upraví, aj keď to môže kludne trvať aj viac ako týždeň.
No v prípade percepcnej, tam už sa podávajú dlhodobo lieky na podporu prekrvenia (Tebokan, Guajaczram, Ginko) a je otázne, či to vôbec ustúpi. Zo skúseností viem, že percepcna porucha už je na hladinu normálu prakticky nevratitelna, len je snaha, aby sa nezhorsovala.

miriam17
autor
11. dec 2022

@jaskolka ďakujem za super vysvetlenie
A ano lbola som na sluchaldlach aj také to malé za ucho mi dali

zuzuliak1981
4. jan 2024

@miriam17 Ahoj. Ako si na tom so sluchom teraz? Ake lieky si brala?

ivka7529
28. jan 2024

@simmsi wviete kontakt prosim na neho ?

simmsi
28. jan 2024

@ivka7529 my sme boli vo Vyhniach. Vola sa to čarovný dom. Poguglite