Čo znamená obojstranná percepcná porucha sluchu?

jancullik353
3. dec 2022

Dobrý deň, kto by mi vedel vysvetliť čo znamená diagnóza obojstranná percepčná strata sluchu. Lebo som na nete čítala o tom ale rodič mi tvrdí, že im lekár povedal, že dieťa má sluch v poriadku. Ale diagnóza je tam napísaná. Môže to súvisieť s poruchami učenia ? Lebo suchová percepcia súvisí v poruchami učenia ale prečo je tam napísané percepčná strata sluchu ?

Ďakujem

krisbar
3. dec 2022

@jancullik353 a to im ajy lekar povedal?!?!? ORL?? Percepcna porucha znamena, ze je poskodene vnutorne ucho - zjednodusene - slimak, nervy, prenos do mozgu. Preto je predpoklad ze bude mat dieta problemy aj s ucenim. Prevodova je naopak porucha stredneho ucha - kosticiek, bubienok. Toto sa da riesit napriklad kochlearnym implantatom.

Ale dalsia otazka je na kolko percent ma tu percepcnu poruchu sluchu. Moze mat velmi nizku - v takom pripade este daj daj, ze to zvladne, ale aj vysoku.
Ale za mna zaver - urcite by som navstivila dalaich odbornikov - foniater, specialny prdagog, ORL. Pretoze co najneskor sa toto zacne riesit, tym sa znizuje sanca na vyvin reci a sluchu.

jancullik353
autor
3. dec 2022

@krisbar áno zistil im to ORL lekár, dieťa má poruchy učenia už diagnostikované, dieťa aj dosť zle rozpráva, ale nám sa zdalo, že dieťa aj horšie počuje tak sme poslali rodičov na ušné vyšetrenie. Ale rodičia tvrdia, že lekár im povedal,že dieťa má sluch v poriadku. A ozaj nechápeme potom tej diagnóze.

lilke
3. dec 2022

@jancullik353 percepcna porucha je, ako bolo vyššie napísané, vo vnútornom uchu. Obojstranná - obe uši. A vôbec to nesúvisí s poruchami učenia. Som priamo od fachu. 😉
Problém s učením môže byť len ten, že dieťa aktuálne nepočuje/nerozumie výklad, a nepochopí učivo. Ale to nie je porucha učenia. Ak sluchovy postih bude korigovany načúvacím aparátom, nebude väčší problém.
Ale pre teba je vhodné vedieť, akú stratu dieťa má a či je schopné ju korigovať samo (pri ľahkej nedoslychavosti), alebo potrebuje načúvací prístroj. V každom prípade dieťa musí sedieť vpredu, ideálne v strede v 1.-2. lavici, aby dobre počulo učiteľa.

lilke
3. dec 2022

@jancullik353 a ešte, tiež sme si viackrát užili s rodičmi lajdakmi, ktorí popierali, zlahcovali. Na úkor dieťaťa. Napr. mamička - lekárka, ktorá až po 4 rokoch vybavila dieťaťu aparát. Stále len, že dieťa, chudatko, má všetky možné poruchy učenia (diagnostikované). A zrazu chlapec naplno fungoval, učitelia na 2.st. vychvalovali jeho intelekt. Matka jemu aj sebe pripravila 4 roky trápenia.
Reč súvisí so sluchom. Rodičia sa evidentne dieťaťu nevenujú, treba tlačiť na návštevu logopeda. Ale či s ním budú pracovať, pri ich prístupe 🤔

jancullik353
autor
3. dec 2022

@lilke s rodičmi sme tiež 3 roky bojovali aby vôbec išli na logopediu, ale stále odmietali až teraz, keď sa objavili ďalšie problémy tak už sa rozhodli, že pôjdu. Ale za iným odborníkom ktorý by riešil sluch už nepôjdu. Tak snáď rodičia pochopia, že im nechceme zle len pomôcť dieťaťu. Ďakujem Vám krásne za radu.

sella38
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jancullik353
autor
3. dec 2022

@sella38 a koľko percentnu stratu sluchu máte vám zistil ORL lekár alebo foniater ?

kacena4
3. dec 2022

nepises aky problem s ucenim ma dieta. co konkretne ci problem s vedomostami, čítaním, pisanim, matematikou... ak je sluch nekompenzovany odrazi sa to na uceni, ako niekto vyssie spominal nerozumie v hluku triedy, zamiena si podobne slova slabiky ci hlasky a pod. avsak ak rodicia nemaju zaujem o korekciu a hlavne priznanie si problemu ty s tym nic nespravis, akurat ta to obera o entuziazmus drzim palceky

sella38
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jancullik353
autor
3. dec 2022

@sella38 ale zistil vám to ORL alebo foniater ? Lebo keď boli s dieťaťom na ORL tak neviem či on vie povedať aj na koľko percent alebo to musí foniater

sella38
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lilke
3. dec 2022

@jancullik353 strata v decibeloch je pochopitelnejsia ako v percentách. Tam vieš pochopiť, aké zvuky či intenzitu hlasu nemá šancu zachytiť vôbec.

jaskolka
10. dec 2022

@jancullik353 strata sluchu sa vypočítava tzv. Fowlerovym výpočtom. Čiže zisti sa strata na pravom uchu potom na ľavom a z toho sa vypočíta celková strata sluchu v %.
Strata na decibeloch znamená to, že ktoré konkrétne výšky zvuku už nedokáže ten človek zachytiť (v porovnaní s normálne počujúcim).. Typické je, že dotyčný počuje dobre hlboké tóny, ale od 2000 dcb to klesá, taky typický zub to ukáže na aufiograme.
No a Percepcna strata sluchu je už nevratna, tam ide o odumretie určitého počtu sluchivych buniek, typickým príznakom percepcky je "počujem, ale nerozumiem" a zle interpretovanie hovoreného slová-namiesto slova mačka dotyčný počuje kačka, alebo strom - dom, a podobne.

jaskolka
10. dec 2022

@sella38 porucha sluchu neznamená, že je človek úplne hluchý.
Zrejme mate ten typický priznak pre percepcnu, že "počujem, ale nerozumiem". Čiže jednoznačne mate poruchu sluchu, nemožno v nijakom pripade povedať, že máte sluch v poriadku.

sella38
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jaskolka
10. dec 2022

@sella38 napísala si, že máš sluch v "poriadku". To pravda nie je a laika to môže zmylit. Píšeš tiež, že nerozumies, keď je v pozadí hluk. Možno ty to nevnimas ako problém, ale kľudne sa môže stať, že niekto ti vraví dačo podstatne a ty ho už nepočujes.
Okrem toho, je riziko že percepcna porucha sa bude (takmer isto) zhoršovať. Takže aj z toho dôvodu to nie je a nemôže byť v poriadku.

sella38
Autor odpoveď zmazal
Zobraz