Opuchnuté prsty na rukách

6. feb 2024

Dievčatá, prosím o radu. V nedeľu ráno som sa zobudila s úplne opuchnutými prstami na rukách, mala som problém dlaň zovrieť do päste... odvtedy to trvá stále, do večera trošku odpuchnú, ale stále nie úplne... obrúčku nenavlečiem ani do pol prsta, čo som ju bežne navliekla aj v tehotenstve... ruky aj trochu svrbia, nič hrozné, ale pozorujem, že si ich škriabem... a váha za posledné tri dni bezdôvodne vyskočila o 2kg... netušíte, čo to môže byť?

cookie29
6. feb 2024

bezdovodne? No opuchnute prsty = zadrziavanie vody a zrejme je aj ine nielen v prstoch, takze tie 2 kg urcite nie su bezdovodne ale logicke. Ja by som asi sla k lekarovi, vestecku gulu tu nema nikto, Tvoju anamnezu nepozname, moze to byt nieco banalne ako aj nieco vaznejsie.

ibatanecnica
6. feb 2024

telo zadržiava vodu, príčín môže byť viac - cez obličky, ochorenia srdca a iné. Treba ísť k dr. Tu ti dôvod, prečo je to uteba, nikto nepovie

autor
6. feb 2024

Chápem, že moju diagnózu neurčíte, skôr ma zaujíma, že ak mal niekto podobne problémy, čo to bolo.

majamat
6. feb 2024

bud je to nejaka dg, ako baby pisu,a lebo to oze byt sposobene hormonami, teplotou ovzdusia, nevhodnym zivotnym stylom a stravovanim. casto teda kombinacia viacerych faktorov. a tendencia zadrziavat tekutiny vekom stupa, organizmus sa opotrebuva. cize aj vek tu trosku zohrava nejaku ulohu, ale nie samostatne, ale opat ako kombinacia s inymi faktormi.

hormony, moc nevyriesis - vacsinou ako sucast PMS. no da sa to zmiernit. hormonalny cyklus sa neustale meni, nie je stale rovnaky, ako sa tu mnohe zienky domnievaju, je len podobny. staci nejaka odchylka, pms sa zvyrazni viac a zadrzi sa viac vody, co sa uz prejavi razantnejsie ako obvykle.

dalsi faktor - nedostatocny prijem tekutin, nadmerny prijem sacharidov, soli, nevyvazena strava, nedostatok mineralnych latok - napr aj draslik reguluje mnozstvo tekutin v organizme, okrem toho sodik,

dalsi faktor - nadvaha, tiez nemusi byt nadvaha,a le vyslovene prejedanie sa, ak plne creva, je spomalene vyprazdnovanie, vsetko to tam stagnuje, m,ozu a zadrziavat tekutiny.

nedostatocny pohyb urcite tiez. znizuje sa tym prietok vody oblickami, cize nizsia filtracia krvi a tvori sa menej mocu. toto sa moze stat aj ked sa pije vela tekutin na noc. v noci spime, organizmus funguje celkovo pomalsie, tvori sa menej mocu, nizsia filtracia a tekutiny zostavaju v organizme., co sa prejavi opuchom.

v teple sa zadrziavaju tekutiny viac.

ibatanecnica
6. feb 2024

ja pred cyklom alebo v prvé dni mávam opuchnuté oči. Potom to prejde, Takže viem, že je to hormonálne