Pásový opar na nohe

20. mar 2022

Prosim vie mi niekto poradit ako sa prenasa pasovy opar. Ide o to ze som tehotna. Pasovy opar ma mamin brat na nohe. Ja zijem s matkou a mamin brat sam. Potrebovali by sme ist ku nemu domov porobit veci v byte. Mozem tam ist ja ako tehotna s rukavicami a ruskom? Nechytim to? Vdaka

snehulak77
20. mar 2022

Mala si už kiahne?

autor
20. mar 2022

@snehulak77 zrovna v deň keď som išla na prvé sväté prijímanie

snehulak77
20. mar 2022

Tak kiahne nedostaneš, ono niektorí povedia, že nemôžeš sa nakaziť. Ja by som sa tomu ale snažila vyhnúť. Predsa len, keď si tehotná, aby si nemala žiadne komplikácie. Nestojí to za to

snehulak77
20. mar 2022

A vírus, ktorý spôsobuje aj kiahne sa prenáša vzduchom.

ja_mama
20. mar 2022

Ano je to sice rovnaky virus, z pasoveho oparu sa vsak vzduchom uz neprenasa - musela by si sa chytit toho vysevu aby si sa nakazila. Je to ovela menej nakazlive ako ked ma niekto kiahne a kedze tie kiahne si uz mala nemala by tam byt sanca nakazenia....kazdopadne ja by som sa cielene v tehotenstve nevystavovala ziadnemu virusu 🤷‍♀️ nemoze namiesto teba ist pomoct niekto iny?

sona96
20. mar 2022

Tak ako píše @ja_mama , kiahne sa síce prenášajú vzduchom, ale pásový opar len kontaktom a vypotkom toho vysevu. Takže ak sa nebudeš chytať priamo tej nohy, alebo jeho osobných vecí, nemala by si sa nakaziť. Na druhej strane, ja by som to ako tehotná neriskla, poznám ľudí, čo s tým skončili v nemocnici.

mata0076
20. mar 2022

Urcite nechod a neriskuj, ja som mala v detsve kiahne a mala som pasovy opar na bruchu ked som mala 18, mala som stres robila vodicak a bolo leto cize aj na kupalisko som chodila neviem si vysvetlit kde som ho chytila. Musela som byt doma 2 tyzdne lebo je to infekcne a lekarka mi povedala ze dobre to znasam lebo ludia s tym koncia aj v nemocnici. Doma som nikoho nenakazila ale kazda infekcia v tehu je rizikom.

aimee77
20. mar 2022

@sona96 Som Dr, infektologicka.Pasovy opar sa neprenasa.Vznika reaktivaciou vlastneho virusu, kt zostava v nervovych gangliach po prekonani kiahni pri oslabeni imunity.Mozete sa nakazit kiahnami z pluzgierikov, iba v pripade, ze ste neprekonali kiahne..Zaniest si ho mozete napriklad do oci, ked si neumyjete ruky pri osetreni vezikul.

ankare
20. mar 2022

Ja by som neriskovala, tobôž, keď si tehotná.

sona96
20. mar 2022

@aimee77 tak potom mne povedali na pohotovosti zle. Manžel mal pásový opar pred pár rokmi a toto nám povedal pán doktor.

drzaopica
20. mar 2022

@sona96 tiež som mala pásový opar po veľkom strese

ja_mama
20. mar 2022

@sona96 no ten dr to asi myslel tak, ze sa mozes po kontakte s tymi pluzgierikmi nakazit v pripade ze by si kiahne nemala prekonane...pasovy opar z toho nechytis, ten kto kiahne neprekonal moze chytit kiahne

snehulak77
20. mar 2022

@ja_mama čítala som tento názor už. Ale pravdu povediac, už dvaja lekári mi povedali dve rozličné veci. Ja som mala pásový opar a bála som sa o malého. Kožná, že si mám dať rúško (mala som to na chrbte, po nakremovani som to pre istotu prekryla gazou a prelepila a nechytala som sa toho, ale ze aj tak rúško). Niekedy som z tých protichodných informácií zmätená. Hlavne keď ma človek strach o to, aby druhým neublížil.

aimee77
22. mar 2022

@sona96 Zvycajne obvodaci maju mylne info.Skor treba patrat preco?Urobit odbery, rtg sn hrudnika a prip.sono.Nie raz odhaleny diabetes alebo onko proces..