Riešenie pretrvávajúcich baktérií v moči

mimi92
15. aug 2023

Dobrý deň. Som minulý mesiac po dvoch antibiotikach na baktérie, ecoli a streptokoka zisteného kultivaciu moču. Teraz mi prišli tretí raz výsledky:
Kultivačné vyšetrenie-močVyšetrenie:
Kultivácia aerobna
Escherichia coli < 10^4Nález
Enterococcus species 10^4-10^5Nález
Citlivosť kvalitatívna
Amoxicilin+klavulanát citlivý Ampicilin citlivý
Ampicilin+sulbaktam citlivý Ciprofloxacin citlivý
Fosfomycin citlivý Linezolid citlivý
Nitrofurantoin citliv
Nie celkom tomu rozumiem, moja lekárka ma do pondelka dovolenku. Je niekto, kto tomu rozumie, prip podobne riešil a vyriešil inak ako antibiotikami? Stále kojím, uz som z tohto na nervy.

zenazaba
15. aug 2023

@mimi92 a mas vobec nejake tazkost? Alebo ide len o laboratorny nalez? Lebo pritomnost dvoch druhov bakterii v moci svedci len a len tom, ze si moc neodoberas spravne. Teda nerobis to sterilnym sposobom. Preliecovat laboratorny nalez bez klinickych tazkosti antibiotikami je sprostost.

maranta_leuconeura
15. aug 2023

@mimi92 obe bakterie su z traviaceho traktu, bud zle prelieceny prvykrat (mala si kontrolny odber mocu?) alebo chyba hygieny, ak si sa nakazila opatovne. Utieraj sa spredu dozadu, nepouzivaj ziadne intimne mydla, len cistu vodu, ziadne tangace, normalne 100% bavlnene nohavicky, mokre plavky hned prezliect za suche. Ak mas tazkosti, nechaj sa preliecit antibiotikami, nemas ziadne rezistentne kmene (su citlive na vsetky testovane atb).

mimi92
autor
15. aug 2023

@zenazaba mám občasné palenie, ktoré vie spraviť niečo z urologickych prípravkov na krátko, a bolesť nad bedrami, ktorú lekárka pripísala tomu, že to môže ísť z močového zápalu. Prvé dva výsledky kultivacia som nevidela, len ich konzultoval lekárka a dala opakovane antibiotika.

mimi92
autor
15. aug 2023

@maranta_leuconeura ďakujem pekne za odpoveď. Takto vysvetlene mi to aspoň čosi povedalo 🙂 vďaka

simca06022011
15. aug 2023

ako si si robila odber mocu? skus sa predtym umyt a potom cikat... inak ecoli je zanesana casto z analnej oblasti a myslim, ze enteroccocus tiez sa mi zda ze je z gastro oblasti. Tak neutirerat zo zadu do predu, skusit srchu, bidet. Nohavicky... a dostatok tekutin popri ATB. Preliec si to aby ti dalej nerobil asrapatu, ak atb nebudu pomahat, tak zvyknu na urologiu poslat, myslim, ze oni tam potom nieco inak riesia (ale teda neviem, tam som sa ja nedostala,mne atb zaberu na problem vzdy hned, akurat idem na kontrolu zajtra s tym). Mozes aj probiotika skusit vaginalne, mozno ma niekto iny skusenost... lebo to mi v lekarni nukala lekarnicka posledne, ale nemam ja opakovane problemy, tak netreba mi.

mimi92
autor
15. aug 2023

@simca06022011 paradoxne vždy keď dávam na odbor moc ci len bežný odber alebo sterilné rovno do skúmavky robím hneď ráno, večer klasický sprcha a teraz pred týmto som bola aj ráno tak fakt nerozumiem. Ale vďaka za info, skúsim si to odsledovat ešte dôkladnejšie.

simca06022011
15. aug 2023

@mimi92 tak to nemusi byt to, len toto nam na infekcom vravel lekar, ze to treba robit :D
nevravim, ze vysledok je nezmysel, ved aj pises ze mas problemy pri moceni a bolesti krizov

zenazaba
15. aug 2023

@mimi92 pri opakovanych zapaloch mocovych ciest je vhodne uzivat Blokurimu. Nielen pri tazkostiach, ale aj preventivne. Plus probiotika a vela vela pit. Ale ako vravim, dve bakterie to je kontaminacia pri nesterilnom odbere. Mala si vysetrovane crp pri tych bedrovych bolestiach?

zenazaba
15. aug 2023

A mozno by gyndos mohol spravit ster na chlamydie a ureaplazmy.

jamimo
16. aug 2023

@mimi92 skús začať užívať kapucínku tinktúru, a kapucínku tablety. Mohlo by pomôcť.

maranta_leuconeura
16. aug 2023

@zenazaba mozes mat aj viacero kultur v moci, ja som tak mavala pri zapaloch a hygienu dodrziavam rovnaku uz roky

mimi92
autor
17. aug 2023

@jamimo dakujem za tip, mam teraz nasadeniu tinktúru, uz par dni aj vyzerá ze to celkom nejak zaberá. Snáď pomôže celkom. Ďakujem