Sezóna alergikov - lieky

gabika0825
9. mar 2021

Pekný večer baby... ja sa vás chcem len opýtať, tie čo ste alergičky, aké lieky beriete? Ja napíšem konkrétne o mne čo teraz akurát riešim. Od mála trpím atopickým ekzémom, tym pádom sa na mňa stále prihliadalo ako na alergika. Keď som bola na alergologických vysetreniach na všetko možné, alergia sa mi nikdy na nič nepotvrdila. Vraj keď som bola dieťa mama si všímala že sa vyhádžem okolo úst keď zjem niečo kyslé hlavne kapustu. Mala som aj alergiu na psiu srsť ale to mi odznelo, pretože sme si zaobstarali psíka a tým pádom sa alergia stratila. Môžem povedať že som ju ako keby prekonala. Dospelostou sa mi ekzém zlepšil, no keď som bola raz na preventívnej u mojej obvodnej, možno 2 roky dozadu bolo to presne takto začiatkom jari tak sa ma pýtala aké lieky na alergiu užívam.. vravela som jej že žiadne. Zhučala ma že som alergik a musím brať lieky keď začne jar. Ale ja nemám konkrétnu alergiu na niečo, že by som kychala, bola zasoplená a pod. Čo som si všimla tak som trošku háklivá na seno. To ma začne až dusiť ale to keď som bola na nejakom ranči alebo pri koňoch. Ale pri pokosenej tráve nemám nič. Lekárka mi potom odporúčila brať zyrtec. Ten som si zobrala asi pár tabletiek, lebo som sa cítila bez neho úplne v pohode žiadna známka alergie. Ale teraz som si začala všímať že ma príchodom teplejších dní nejak škrabe v hrdle, vkuse som zadrhnutá, ekzém sa mi strašne zhoršil, svrbí ma celé telo, aj keď nič nezjem. Minule som dokonca skúšala byť celý deň na vode, aj tak ma svrbelo celé telo, krk hlavne, ruky nejdem sa doškrabať...pripisujem to teda jarnej alergii..objednala som si už krém ktorý mi na ekzém pomáha ale čo s tým dalej... mala by som si nasadiť aj nejaké lieky? Aké odporúčate? Máte nejaké overené volne dostupné v lekárni? Sople nemám ani nekýcham. Len ten ekzém. Ďakujem vám za rady baby 🙂

majamat
9. mar 2021

@gabika0825 lieky, zavisi od prejavou. orvy prejav akergie bol u mna alergicky zachvat so slezenim oci, kychanim nadchou, vadilo mi svetlo, musela som robit studene obklady na oci a zatemnit izbu. o rok neskor som mala aj zihlavku - mala som oholene nohy, pes mi usiel do vody, namocil mi ich a prilepila sa mi na nohy trava na ktoru som alergicka.
potom som sa prestahovala an 2r do vacsieho mesta a tam sa mi alergia moc neprejavovala. ked soms a vratila domov, tak opat skor inhalacne prejavy, zihlavka len vynimocne, az tedy som bola 1x na alergo. dostala som zyrtec ( pripadne generika ) neskor po rokoch Zenaro. tiez sprej do nosa, kvapky do oci a aj sprej na dychanie. mama j chronicky kasel. takuto kombinaciu mam teda roky, len s malymi obmenami.
okrem toho som mala hyposenzibilizacnu liecbu ( podobnu ako si mala ty s tym kupenym psikom ). to je leicba pri ktorej sa postupne davku alergen vo zvysujucej sa koncentracii. uziva sa roky. alergia na travu sa mi zmiernila, takmer sa neprejavuje, a na prach sa to tiez trosku zmiernilo.
pred par rokmi som mala koznu liecbu z ineho dovodu a to m podrazdilo pokozku natolko, ze sa mi vytvoril taky ten zapalovy ekzem, ktory velmi stipe a pali a to som mala po celom tele. som myslela ze zhorim. bolo to hrozne, bojovala som s tym 6m, potom to preslo a odvtedy sa to nezopakovalo. no o takomto case mavam aj na tvari plet dehydrovanu a velmi citlivu, uz niekolko rokov po sebe. ozaj, v tom obdobi som mala aj tazky nedostatok vit,D. tak sa ho snazim uzivat.

co sa tyka tych liekov, tak anithistaminika som mala predpisovane na denne uzivanie roky, castokrat som zabudala, pocas sezony som uzivala poctivejsie, rpipadne je to dobre aj pri infekcii. dr. som povedala, ze obcas zabudam a nebol rpiblem, presli roky a povedala som jej, ze si davam len podla potreby, a tiz s tym nemala problem. spreje a kvapky tiez len podla potreby.

gabika0825
autor
9. mar 2021

@majamat ďakujem krásne za odpoveď 🙂 no ale vy ste mali práve prejavy soplenia a kýchania... to ja vôbec nemám ani oči spuchnuté nič. Len sa mi zhoršil ten ekzém tak že fakt ma všetko svrbí. A už aj podľa toho krku viem že to bude z alergie, dotoho ma drhne v hrdle nie nejak silno, ale cítim že stále som aj keď rozprávam nejaká zadrhnutá. Myslíte že si mám nasadiť ten zyrtec? Že to trochu pomôže? Lebo fakt čo najrýchlejšie to chcem riešit nedá sa to vydrzať.. a potrebujem niečo dlhodobejšie.

majamat
9. mar 2021

@gabika0825 urcite ano, Zyrtec nie je leik, ktory by sa pouzival len na inhalacnu alergiu,ale aj na kozne alergicke prejavy a tiez sa taketo leiyk nasadzuju niekedy aj pri infekciach, lebo vtedy moze organizmus reagovat viac na niektore drazdive latky.

gabika0825
autor
10. mar 2021

@majamat ďakujem, pôjdem si ho vybaviť... neviete či je volne dostupny?

gabika0825
autor
10. mar 2021

@majamat lebo mne ho lekárka predtým dala na predpis len keď sa dá volno dostupne tak radšej pojdem rovno do lekárne

majamat
10. mar 2021

@gabika0825 nimyslim, ze sa kupit da, ale bolo to tak, ze len 7-dnov balenie. neviem ci to tak este funguje. aj mam leiky na predpis

gabika0825
autor
10. mar 2021

@majamat áno dnes som bola v lekárni a povedala mi lekárnička že jedine 7dňové balenie ale zas nebolo drahé nejaké 2€ ma vyšlo cca čiže si pôjdem kúpiť ešte asi ďalšie 2 a uvidím či zaberie