Skorší odchod z pôrodnice a vyšetrenia

lenulka_rei
1. sep 2023

Ahojte mamičky, chcela by som sa vás opýtať, ako prebiehajú vysetrenia, ak chcem po druhej noci z pôrodnice odísť. Vedia ich urobiť ešte v pôrodnici, ak ich poprosím? Pripadne aké sú vaše skúsenosti so skoršim odchodom na reverz a dodatočnými vysetreniami novorodenca? Ďakujem. Veľmi mi vašimi skúsenosťami pomôžete. 😊

jaskolka
1. sep 2023

@lenulka_rei napríklad odber z päty (screening fenylketonurie) sa robí 72 hodín po narodení. Čiže ti ho nemôžu urobiť na druhý deň,aj keď poprosis.
V pôrodnici bábätku zvyčajne sa robí vyšetrenie ušiek, očí, usg obliček a klbikov. No nie v každej pôrodnici robia úplne všetko.
Odísť na reverz ti nemôžu zakázať, no maj na pamäti, ze potom behať hore dolu po vyšetreniach s novorodencom(a nehovoriac o tom kedy dostaneš termín) nie je ktovieco. Zároveň môže dostať aj žltačku, ktorá sa tiež nemusí prejaviť okamžite, ale až na taky 3 deň.
Takže ak to nie je úplne nevyhnutné, tak by som vydržala aspoň tých 72 hodín v nemocnici.

anavixy
1. sep 2023

Niektore vedia, niekore sa musia robit neskor, niektore sa napr nerobia kazdy den (napr. sono, zalezi od porodnice). Vsetko sa da ale vysetrit dodatocne tak, ze pridete na prislusnu ambulanciu (niekedy priamo na novorod.odd) z domu s vymennym listkom od pediatra, odber suchej kvapky krvi moze urobit pediater. Treba sa ale vzdy dohodnut s vasim pediatrom, ktoremu dieta “patri”, musi byt oboznameny s tym, ze chcete odist skor a suhlasit s tym, ze si take dieta prevezme 🙂 zltacku tiez kontroluje pediater (akurat bude musiet dieta pichat, kdezto na odd sa to robi primarne bezbolestne), zvycajne najvyraznejsie je na 3.-4. den, ak by bolo treba zltacku riesit, budete sa musiet vratit do nemocnice, zasa zalezi od konkretnej, ale vacsinou sa vracia uz na pediatricke odd, teda medzi chore deti (niekde na novorodenecke, fakt zalezi na zvyklostiach zariadenia).
Priprav sa na to, ze ta budu odhovarat a strasit, tiez sa to lisi v jednotlivych porodniciach, ale myslim, ze pokus o to bude vsade. Pravo na to mas, rob ako uznas za vhodne, pokial je dieta fyziologicke, z fyziologickeho tehotenstva a s dobrou poporodnou adaptaciou, ja na tom nevidim nic zle, naopak…🍀

lenulka_rei
autor
1. sep 2023

@jaskolka vďaka sa názor. Otázka je smerovaná pre mamičky, ktoré majú podobnú skúsenosť (a nie je ich málo). 🙂 Aj prvá dcéra mala zltacku a nezrutil sa svet kvôli tomu :D pri novorodencoch je to vcelku bežné a ja som rozhodnutá, že ak bude všetko v poriadku so mnou aj s bábätkom, tak pôjdeme skôr. Mňa len zaujíma, ako to mali mamičky, ktoré tiež odišli skôr s vyšetreniami. Nič viac nič menej. 🙂 ak ich bude treba samostatné obehat, tak to problém tiež nie je. 🙂

lenulka_rei
autor
1. sep 2023

@anavixy áno, ďakujem krásne 🤗 samozrejme, ak budeme obe v poriadku, tak pôjdeme. Aj dcérku prepušťali so silnejsou zltackou, ale pobyt v pôrodnici bol naozaj nočná mora, ktorej sa rada vyhnem.

kiki68
1. sep 2023

@lenulka_rei v Rakusku je to bezne ( mna poslali po 1,5 dni skrz volne postele), cize odber vykonali ihned 24 hod po narodeni. Ale viem, ze aj tu o tom musi vediet pediater. Cize treba sa dohodnut s konkretnym pediatrom a tiez pripadne nemocnicou, ze co v pripade problemu. Ja som napr naspat uz na porodnicu ist nemohla. Tiez to sono klbov, na to musi mat lekar ultrazvuk a teda treba vediet, ci to moze robit pediater. Nas to nastastie robi. Na dalsie sono to robi uz priamo ortoped. Toto by som vsetko prezistila ake moznosti priamo u vas v okoli.

lenulka_rei
autor
1. sep 2023

@kiki68 ja som na sono klbikov išla s prvou dcérou aj tak mimo nemocničných vyšetrení. Áno, zahraničie tak funguje bežne, že ženu púšťajú s bábätkom skoro po narodení, ak je všetko v poriadku... Tu na Slovensku čakajú toľko dní kvôli vyplateniu od poisťovne. Tak verím, že by mi väčšinu vyšetrení urobili v nemocnici a nemuseli by robiť zbytočne problémy s tým, ak budeme obe úplne v poriadku.

nevenka
1. sep 2023

@lenulka_rei no ale svet sa kvoli zltacke zrutit aj moze. Nase tretie dieta malo brutalnu zltacku. Nasim 2 napriklad pomalsie bilo srdiecko a prisli na to na treti den a hned aj mali vysetrenia na kardiologii. Ale tak to len tak na okraj. Jedna znama rodila v BS este, az sama doma prisla na to, ze dieta ma problem so srdcom a muselo na urgentnu operaciu. Nikdy nevies.

lenulka_rei
autor
1. sep 2023

@nevenka nikdy nevieš ani po klasickom odchode z nemocnice 🙂 deti majú bežne zltacku pri odchode, ktorá sa môže kedykoľvek zvýšiť. Preto je dieťa sledované pediatrom a ak by niečo nebolo ôk, tak ten to rieši. Aj moja mala bola prepustena s hranicnymi hodnotami a kontrolovaná pediatrickou. To nie je že si dieťa zoberiem a neriešim nič 😆 odber z paticky robí pediater a ten aj kontroluje všetko potrebné, preto sa mu to oznamuje dopredu, že matka plánuje odísť z nemocnice skôr.... stat sa môže vždy hocičo, čuduj sa svete, že aj v nemocnici 😅 ako hovorím, mňa len zaujímajú skúsenosti mamičiek s vysetreniami. To, či s dietatom odídem a po akom čase už je na mojom zvážení a samozrejme sa VŽDY na reverz odchádza vtedy, keď je matka aj dieťa ôk. 🙂