Veľmi vysoký pulz a búšenie srdca

silviaeli
23. nov 2020

Ahojte zienky..
Pred týždňom som z ničoho nic pocítila, veľmi silne búšenie a srdce mi išlo ako šijací stroj ...
Pulz som mala 210 a nešiel dole, ani v klude..takze zachranka a pomohla mi až injekcia adenozin..
Máte niekto takú skusenost s vysokým pulzom??
Beriete nejake lieky?zistili Vam prečo sa to u Vás deje??
Čakajú má ešte vysetrenia, ale až vo februári, tak má to zaujíma..
Dakujem

marci77
23. nov 2020

@silviaeli ja mavam tiez zvyseny pulz....u mna konkretne je to dosledok tachykardie

pripadne este so stitnou zlazou aj by to mohlo suvisiet, viem, ze niektore baby, co mavaju problem so stitnou, tiez mavaju problem

barbora9008
23. nov 2020

ja tiež mávam zvýšený pulz, nie až tak ako vy, nad 100 v kľude každý deň, niekedy vyskočí vyššie.. zistili, že mám tetániu a tá je sprevádzaná aj vysokým pulzom.

silviaeli
autor
23. nov 2020

@marci77 no aj mne lekár napisal do správy - tachykardia..
A vy beriete lieky? Alebo čo v takom prípade??
A áno na endo som ešte nikdy nebola, som objednaná..

marci77
23. nov 2020

@silviaeli ja som nemala tep vyssi ako 100
sledovana som bola iba v tehotenstve

podla mojej obvodnej u mna tachykardia nic nesposobuje, tak som to dalej neriesila, mam aj autoimunitne ochorenie stitnej zlazy, nato som mala euthyrox, po porode bolo vsetko OK

takze u mna tak ....odvtedy to dako nesledujem, asi by som mala zacat sa o to viac zaujimat

na tachykardiu neuzivam ziadne lieky

lianka123
23. nov 2020

@silviaeli ahoj, mavam v pokoji 160, mam to cely zivot. Absolvovala som velle mnozstvo vysetreni a nic. Manzel ma zas pulz 40 max, to je dalsi extrem. Da sa s tym zit, len je to niekedy neprijemne. Vcelku sport na to prospieva, ja mavam s dychanim problem.

silviaeli
autor
23. nov 2020

@lianka123 😯fakt, ???mna strašia, že to nie je dobre, že sa srdiečko námaha a môže aj nastať zastáva...🙁
Žiadne lieky na zníženie vam nedali??
Ja tiež pri námahe som mala aj 160, ale to som ešte dokázala sama ovládnuť a znížiť...ale teraz tých 210 bol brutal 5h vkuse so mnou doslova hádzalo..
2dni som potom prespala tak ma to vyčerpalo..
Vraj sa robí nejaký zákrok a úplne sa pulz upraví..
Všetko budem vediet, ale až vo februári 😬
Preto sa aj pytam tu, ci náhodou niekto nepodstúpil..
Manžel to na lepsie..športovci majú aj pod 50, no pod 40??, vy ste sa nasli 😉🧡

silviaeli
autor
23. nov 2020

@marci77 tak 100 je ešte v norme..😉

zuzula123456789
23. nov 2020

Ja som mala taký istý problém je to zistili v tehotenstve,je to vazne,sú také prípady že mi dali vybrať buď ja alebo babo,mám tachykardiu,a presne ako píšete keď sa to nebude riešiť tak srdce sa postupne unaví a môže zastať ,ja som užívala egilok lieky na zníženie pulzu ,všetko dobre dopadlo a porodila,čaká ma operácia a to že pôjdu cez stehno cez zilu a nájdu miesto kde sa to v srdci tá tachykardiu vznika a tam dajú nejaký elektrický výboj tak sa to porusi a malo by byť lepšie ,ja ešte kojim tak som ešte nebola ,ale.niekedy citim hlavne keď niečo robím že sa mi rozbúcha srdce ,tak uvidím čo ďalej

andy_tami
23. nov 2020

Ja som mávala dávnejšie okolo 180 , bola som snáď na všetkých možných vyšetreniach , každú chvíľu EKG, aj EKG holter , štítna žľaza a už si ani nepamätám ale všetko som mala v poriadku, prišlo to na mňa vždy v určitých intervaloch znicoho nič ,nie každý deň. Mám panicku poruchu čiže u mňa to bola najskôr psychika, nikdy to ale konkrétne nepovedali iba hádali. Brala som nejaké betablokatory. Je tomu asi už aj 10 rokov , bola som úplne mladučká. A nejak to samé prestalo. Už veľmi dlho som nepociťovala také búšenie, klop klop. Je to strasne nepríjemné, nie je to ako keď sa vám rozbusi srdce lebo sa tešíte , trase vám pomaly celým telom až sa Vám ťažko dýcha.

majamat
23. nov 2020

@lianka123 ale ked sa s muzim vypriemerujete, mate pulz skoro fajn 😀
on nema problem so stitnou zlazou? pripadne je sportovec?

@silviaeli no je to vysoke. vysoky pulz treba vzdy preverit,ale to nemusi nic znamenat. pri vysokom pulze sa zvykne robit Holter. robi to kardio, je to rpistroj na 24hod, ktory zaznamenava pulz a ty musis pisat, co robis, aby to vedeli spojit s fyzickou namahou, ci kludom.
ja tak vysoky nemavam. dolezite je, aky je v klude. klud znamena, ze pri merani sedis,a lebo lezis, ale pred meranim nesmies zmenit ani polohu. no 210 je vlemi vela aj pri fyzickej namahe. az tak hore nie je dobre abypulz vyskakoval. netusim cim to je, ale pribuda ludi, co s tymto maju problem.

majamat
23. nov 2020

@marci77 ak si mala 100 v klude, tak je to vela, vseobecne sa povazuje pulz za dobry medzi 60-90, ale teda vacsuna ludi v klude ma menej a to je uz na povazenie.

alexandra2010
23. nov 2020

Ked Ti pomohol Adenosin, tak si mala AV-Nodalnu Reentry Tachykardiu. Je to vrodena porucha v AV uzle a je nepredvidatelna. riesenie je 1. zastavit to vagovymi manevrami: zadrzat vzduch a tlacit ako na stolicu, 2. podat Adenozin na ambulancii, 3. Katetrova Ablacia (robi sa v BA, BB a iste aj v Kosiciach).
Niektori to maju raz v zivote, ale ked je recidiva, tak to treba riesit na rytmologickom pracovisku. Elektricky sa zrusi draha co je na pricine a mas klud na cely zivot.
Da sa aj liekmi zvladnut, dava sa na to Betablokator.
Potrebujes kardiologa ktory Ta posle na vyssie pracovisko.

lianka123
23. nov 2020

@silviaeli nedali mi nic, lebo ekg, holter, krvne a vsetko mam v poriadku, chodim raz rocne na srdce a na pravidelne prehliadky, myslim, ze teraz mam tak 100-120 v klude, uz je to lepsie, vela sportujem v poslednom case.
Ale presne niekedy mam take zachvaty, ze sa mi tazko dycha a ide mi srdce vyskocit, uz som sa naucila sa predychat, stane sa mi to tak raz za 3mesiace a po porode ma rozdychavali, lebo tam okrem preskakovania, ma po porode vypinalo, tj ze mi chvilami nebilo vobec. Takze uz dalsi porod nebude 🙂
Zle je, ze mi vlastne nevedia povedat preco a tiahne sa to so mnou cely zivot.

lianka123
23. nov 2020

@majamat ano, manzel je byvaly profi sportovec 🙂

carmenuska
23. nov 2020

Ahoj,ja to mám a mám prolaps mitralnej chlopne.Uzivam betablokatory,konkrétne vasocardin. Toto nemáš zo stitnej žľazy ,ani nejaký iný problém.Budes mať nabeton nejakú pridavnu dráhu , ktorú treba odpáliť katetrovou ablaciou. Má to aj moja dcéra,ktorú tá operácia caka.Vola sa to supraventrikularna tachykardia.Preco tá objednali na február az? Teva nezobrali do nemocnice a neurobili aspoň echo? Ani tí nedali betablokatory?Ja ako ich užívam, tak som toto takýto záchvat nemala. Prosím ťa,ako si pociťovala podanie adenozinu? Mojej dcérke to už podávali veľakrát a je to veľmi nepríjemné sa na to pozerať. A áno,mozes pri Tom zafibrilovat ,nabudúce nečakaj toľko hodín,volaj hneď sanitku,ale najprv skús vágove a valsavove manévre.

silviaeli
autor
23. nov 2020

@zuzula123456789 chvalabohu ste to tehu zvládli 🙏🏻presne moj pripad..ja nastastie pocas 2. tehu nic..1.krat sa mi to stalo keď mal syn asi 1,5r vtedy to pripisovali stresu, nič mi nezistili..
A teraz po 5 rokoch znova tak nečakane..ale teraz mi zistili tu tachykardiu a tak ako aj vy píšete lekár spomínal ten zákrok, ale na aritmologicku amb. som objednaná až vo februári..a potom sa uvidi, ci lieky alebo zákrok..
Vy ste rozhodnutá pre ten zákrok??
Drzte sa..🧡a dajte potom vediet😉dakujem

silviaeli
autor
23. nov 2020

@alexandra2010 áno pred 5timi rokmi som to mala 1.krat až 200..vtedy mi poradili, že ak, tak tie tlaky ako na stolicu, ale to mi pomohlo tak pri pulze tak max 160 keď som sa trocha viac namahala, hlavne v lete v zahrade..
Teraz pri 210 nepomohlo nic..lekár mi robil aj nejaký hmat a nic, museli podať adenosin..
Ty si lekárka??🤔Všetky tie presne pojmy👍🏻
Áno odporučil má lekár na arytmologicku ambulanciu..aj s touto 3. možnosťou ..že sa rozhodnem ci lieky, alebo zákrok a áno robia to aj v KE vo Vusch.
Je to bežný zákrok??robi sa v celkovej anestezii?? Nie je to nebezpečne??Potom sa už naozaj nestane, preskocenie ani búšenie pri akejkoľvek námahe, strese???
Až teraz som si o tom trocha viac precitala..
Mam ešte vela otazok, až vo februári sa dozviem odpovede..neviem ako sa mam rozhodnut..🙁
Dakujem, zrejme si presne trafila moju diagnózu.😊

silviaeli
autor
23. nov 2020

@carmenuska ahoj..no ako citam, aj ostatne komentáre, tak máš pravdu..
S tou prídavnou drahou..ja som necakala, 5h trvalo kym mi to upravili..2h som čakala sanitku, potom 1h som čakala na urgente nakoniec má poslali inde a tam ešte skúšali kade čo, no nakoniec mi dali ten adenosin..
bola som v nemocnici, urobili len EKG a sono nie..ani žiadne lieky..
Február, lebo tak dlho sa caka🙁
Tvoja dcerka bude mat asi to čo ja..tiež má take záchvaty, že musia jej podať adenozin??ako často to má??kolko má rokov??uz dlho čakáte na ten zákrok??
Je len zvažujem, nemam ešte žiadne presne info o tom..
No mne podali adenosin 2x a áno je to nepríjemne, cítila som ako keby mi na chvilu zastavilo srdce a ochrnulo celé telo..tak 5min po už v pohode keď aj pulz bol stabilizovaný
Ja msm niekedy a to už častejšie stavy, že citim ako mi preskakuje akokeby srdce..vtedy mi pomoze keď zakaslem a upraví sa zas..
Tak sa drzte aj ty aj dcérka..nech všetko dobre dopadne🧡🙏🏻

mimkao
23. nov 2020

@silviaeli Áno. Tachykardia. Beriem na to Ivabradyn 7,5mg.
Za 3 roky neprišli na to, prečo to mám a to som pobehala už všetkých odborných lekárov.

andy_tami
23. nov 2020

@silviaeli na to preskakovanie ti povedali niekedy niečo z čoho to môže byť? Lebo namiesto rýchleho pulzu mávam už iba to,niekedy vôbec a niekedy častejšie , hlavne cítim keď si večer ľahnem. Inak ešte keď ma chytilo to búšenie tak som prišla na to ze mi pomáha si ľahnúť na jeden bok ale musím sa trafiť do určitej polohy akokeby som tam tým niečo prerušila. 🤷 Držím palce nech ti to dobre dopadne lebo naozaj viem že to je nepríjemné.

silviaeli
autor
23. nov 2020

@andy_tami presne ako píšete..u mna je tiež dost možné, že stres panika..lebo keď sa mi to stalo 1.krat tak to bolo vtedy keď opadol zo mna stres..2roky predtym som mala dost stresové...ale to uvidim, až sa porozprávam s lekárom a urobia mi všetky potrebné vysetrenia..snáď sa dozviem príčinu aj konečné riešenie..
Ty si to dokázala sama rozdýchať??preslo to vždy samo??
Pokial si nebrala lieky...a lieky už neberies??

silviaeli
autor
23. nov 2020

@andy_tami zatiaľ som sa nedostala k tej otázke...takze neviem, ja už viem, že sa nesmiem prudko zohnúť, nakloniť veľmi...vtedy to pociťujem, aj v krku niekedy..ale aj keď som v klude, tak ako ty, že lezim, alebo citam..
No a na tej polohe určite niečo bude..presne to prerušenie..🤔👍🏻
Dufam, že nebudem musieť skusat..
Dakujrm ti pekne aj ty sa drz a všetko dobre zelam hlavne zdravie🧡

andy_tami
23. nov 2020

Ono u mňa tieto obdobie akosi prichádzali odchádzali, niekedy to bolo veľmi často , potom pár mesiacov nic a zase to prišlo, nie vždy som to vedela rozdychat ale občas mi pomohlo to čo som spomenula vyššie. A bolo aj také že mi rodičia zavolali záchranku, niečo mi pichli a mňa normálne až vyplo a nič si nepamätám , zobudila som sa až ráno. Bola som sledovaná dlho u internistky ale nikdy mi nič normálne nenatocili až raz mi prišlo zle ráno skoro pri poliklinike tak som tam vbehla že mi je zle, a tiež boli v šoku aký mám pulz, dovtedy ako keby mi neverili , mala som okolo 20 -22 rokov len. Tam mi poradili tie manévre ako na tlačenie na stolicu a pomohlo to , plus nejaký liek, ale príčina sa nikdy akosi nenašla, a ja som prestala chodit k doktorom . Na určitý čas mi to stále vymizne a tak dokola. A tiež ma to väčšinou chytilo pri nejakom prudkom pohybe. Takže možno mám nejakú podobnú diagnózu ako ty.
@silviaeli

silviaeli
autor
23. nov 2020

@andy_tami no tak aj ja po adenosine som bola 2dni strasne unavená..možno by si mala skusit ešte arytmologicku ambulanciu..nie je to sranda
Mna tiež neriešili pri prvom záchvate, alebo ako to nazvať 😬( až teraz som pocula nejakú diagnózu, že tachykardia.).síce mi dal moj kardiológ pred tým nejaký liek, že v prípade takeho stavu mam použiť...no nastastie som nepoužila ani raz... niekedy záleží aj k akému lekárovi sa dostaneš..😞

zuzula123456789
24. nov 2020

@silviaeli ďakujem pekne,práveže vôbec neviem lebo som počula že ten zákrok nezaberá a po určitom čase to zas vráti ,že niekto bol už aj 5 krat na tom

silviaeli
autor
24. nov 2020

@zuzula123456789 Fuha..no tak ja som si myslela, že raz a pokoj navždy tak ako mi pisala vyššie Alexandra.aj lekár sa tak vyjadril, že úplne pokoj potom.🤔
A vidis, ty poznas aj iný pripad..asi si musím pozháňať viac info o tom zákroku, pokial sa rozhodnem..

lagunka0000
24. nov 2020

@silviaeli mne sa to tiež stava že znicoho nič búšenie aké aj tlak mi ide hore. Akurát včera ba brala RZP a vraj to mám so štítnej žľazy tá vraj dokáže "divy" len nedávno mi diagnostikovali zväčšenú štítnu, cysty na nej a autoimunitnu tyreopatiu. Len ešte ma čaká nejaké vyšetrenia kým mi nasadia liečbu

alexandra2010
24. nov 2020

@silviaeli Ahoj. Vola so to ablacia AV uzla v pravej predsieni srdca, v ramci toto uzla jedna draha sa prerusi. Je to celkova anesteza a asi jedna hodina zakrok. Robia sa cez pravu nohu, napichne sa tam zila. 90 percentna uspesnost ze sa to nikdy nevrati. Najcastejsi riziko ze tak sa porani ten AV uzol, ze budu ti musiet implantovat dvojkomorovy pacemaker a mas ho cely zivot. Je to najviac zdoraznena komplikacia, ale pravdupovediac velmi zriedkavo sa stava. Ked podes do tej ambul., nic nestratis, este to neni suhlas so zakrokom, nechaj si to poriadne do detajlov vysvetlit.
Ablaciou sa robi nielen AVNRT typ poruchy rytmu, ale aj Fibrilacia a Flatter predsieni. tieto dve maju ovela nizsiu uspesnost, lebo to je ina metoda a ine drahy sa musta zrusit. Ale na AVNRT je vsoko ucinna!
Andrea (ano, som kardiolog, robim ale ine vykony, tuto ablaciu nie)

silviaeli
autor
24. nov 2020

@alexandra2010 dakujem krasne za odpoved..jasne, určite si to nechám ešte celé vysvetlit..
Fuha..takze nedaj boze niečo nevyjde ako má a musia zavrieť kardiostimular??😞
Oki, nebudem ta už otravovat, aj keď si mi už všetko veľmi pekne objasnila ..prepac, tolko otazok, už mam iba dve🤭
Keby si na mojom mieste..a stane sa ti to raz za 5r. isla by si do toho??alebo by si riešila skor lieky v prípade potreby?? Aj ked neviem, ci vôbec niečo take je okrem Adenosinu....myslela, som si, že si lekarka😉čiže prosim ta..Existuje nejaký liek, ktorý použijem v prípade záchvatu??
Dakujem pekne za všetky odpovede aj za tvoj cas, ktorý si mi tymto venovala..
Zelam všetko dobre..

pink_lady
24. nov 2020

@silviaeli ablacia je naozaj dobre riesenie...210 je naozaj velmi vela uz