Vysoký tep

terezia001
9. nov 2023

Ahojte možno mi tu niekdo poradí 🙂 mám 25 rokov a pred cca 3 rokmi mi zistili že som anemicka…zistilo sa to hlavne vďaka vysokému tepu v klude 150/170 skončila som na hematologi kde predpísali železo a problém s tepom bol fuč…môžem úprimne povedať že dva roky som nepociťovala vyšší pulz ako je 100 myslím v klude…ale včera mi bohužiaľ došlo dosť zle až som mala úplne rozmazane videnie možno je to chrbticov mám s ňou teraz 3 mesiace probelmy a čakám na magnetickú :/ no ale k téme včera som si tlakomerom merala pulz a tlak…tlak mám vždy nízky väčšinou klasika 90/60 teraz mám 100/70 pulz mám v klude od 86-97 môj problém ale je že len ako urobím prudký pohyb alebo doma upratujem môj pulz je cez 100…včera ako mi prišlo zle tak som si odmerala tep a 130 potom padal ale aj tak…magnezium si dávam ale po menšej dávke kvôli nízkemu tlaku a inak uzivam železo na predpis …dávala som si ho dnes ráno taktiež horkú cokoladu a čaj ľubovník “….mala som aj vyšetrenie EKG/echo interne a nič mi tam nenašli pred 3 rokmi..minuly mesiac preventivka všetko Ok

vanilkovazmrzka
9. nov 2023

Mne sa tie hodnoty zdaju uplne normalne.

lulu2014
9. nov 2023

@terezia001 mohli by vam dat sdrcovy holter. Ten je vacsinou na 24hod.
Alebo si mozete objednat nspr. 7dnovy a Dr vam to vyhodnoti.

terezia001
autor
10. nov 2023

@lulu2014 ďakujem za radu 🙂 musí sa tam objednávať ? Potrebujem nejaký vymení lístok ?

mamina7070
10. nov 2023

@terezia001 samozrejme sa objednava na kardio a caka sa mesiace (aj ludia somuavZnym problemom co vy nemate) a ano treba vymenny listok

majamat
10. nov 2023

@terezia001 hodnoty nie su tak vlemi zle.

to, ze ti prislo zle, nemusi byt z pulzu, lebo taku hodnodtu by si nemala moc citit. keby sportujes, tka mas pulz mozno aj 150.
skor mierne zvyseny/hranicny pulz moze byt dosledok, nie pricina nevolnosti.

co znamena meranie v pokoji? ak sa pred meranim postavis zo sedu, uz nie si v pokoji. na to treba dat pozor. musis fakt sediet a nepohnut sa zo stolicky.

a vzdy, ked ti nieco bude, nevolno, budes v strese, budes chora ... vzdy moze byt pulz, ci tlak zmeneny. pre organizmus je to zataz, rovnako ako cvicenie a oulz moze stupat.
cize to,a ky mas realne pulz, ti poskytne len meranie, ked vsetko toto vylucis, co sa teda nei vzdy da, ale treba ratat s tym, ze to su okolnosti, ktore pulz ovlyvnuju a v skutocnosti nemusis mat nic s pulzom, ci srdcom.
pokial si bola anemicka, je mozno dobre to skontrolovat, lebo aj pri anemii su zmeny v tlaku a pulze. ak mas nizsi tlak, tak pri nizkom tlaku sa vyskytuje vyssi pulz. srdce musi jednoducho ci pri anemii, alebo pri nizkom tlaku viac pumpovat krv. preto pracuje rychlejsie.
ked sedis a postavis sa, tak dojde k nahlej zmene polohy a obzvlast pri nizkom tlaku - krv prudi pomalsie a preto aj na krv ciastocne posobi gravitacia a musi dojst k nahlemu vzostupu, aby sa prekrvili horne casti tela, co ale chvilu trva. ak sa spoji nizky tlak a spoji sa anemia, potom nedochadza k prekrveniua mozes mat zavrate.
toto je jednoducho sprievodny ajv anemie a nizkeho tlaku, obzvlast ak to mas sucasne.
a teda u zien toto mozu robit este aj hormony - PMS.

majamat
10. nov 2023

neviem kedy si mala hematologiu, mozno by bolo dobre skontrolovat krvny obraz.

a teda pises, ze pri upratovani mas pulz 100. akoze to je fyzicka namaha. 100 pri fyzickej namhe je este nizka hodnota. zalezi od toho, ako sa namahas.

taktotedanie
10. nov 2023

Toto sa tu opakuje denno denne ten isty pribeh 🤦🏻‍♀️

lulu2014
10. nov 2023

@terezia001 bud cez kardiologa, niekedy aj internista VL treba ak k nemu nechodis pravidelne /ak k nemu nechodis pravidelne/
A ten na viac dni si objednas sama cez tu spolocnost ale vyhodnotit ti to musi nejaky Dr.
Cize vysledok poslu do mejlu ktory uvedies bud priamo na Dr alebo tebe a potom riesis dalej. Ty si to nebudes vediet vyhodnotit.

vanilkovazmrzka
10. nov 2023

Alebo proste len nic nerobis a kondicka nula bodov. Zacni sa hybat a cvicit.

terezia001
autor
10. nov 2023

@majamat klasika upratujem 🙂 len to mám pulz aj vyšší ako dnes som ráno vstala a pulz 130 ja by slm to ani neriešila brala by som to tak že mám nejaké obdobie ale mne sa strašne zle dýcha

terezia001
autor
10. nov 2023

@vanilkovazmrzka chodím do prace/obchodu/upratujem do obchodu keď môžem idem pešo skratka pohyb mám nemala som s tým problém dva roky

terezia001
autor
10. nov 2023

@majamat inak krvy obraz som mala preventivku pred mesiacom a mala som všetko v norme železo 12 len som mala menštruáciu tam som užívala železo na predpis ale pár dni som neuzivala ale po menstruaci som užívala aj včera aj dnes som si dala aj horkú cokoladu 85% zerem a stále nieje zlepšenie tak neviem či to je zo železa alebo je iný problém, lebo aj keď chýbalo železo že som neuzivala nejaký čas nemala som pulz 130 a takéto ťažké dýchanie

majamat
10. nov 2023

@terezia001 no len ked sa hybes, pulz je vyssi.
normalne by nebolo, keby sa hybes a mas ho nizky. ako som pisala, pri namahe pulz stupa.

nieco podobne tu citam casto. to ze ti vyskoci pulz moze byt len sprievodny jav. problem je inde. ak to nie je anemia, co nedostatok zeleza, moze to byt nieco ine. ja mavam stavy na odpadnutie aj pred ms. dokonca sa mi stalo ze som 1x aj odpadla, narazila som si nos. a parkrat som uz skoro odpadla, len som si sadla, alebo lahla.
toto dokazdu aj hormony.
tiez to moze byt v tehu, priapdne rozbiehajuca s ainfekcia a kde co.

pulz je skor dolsedok,a ko pricina.