Vytrhnutie verzus zachraňovanie zubu

11. mar 2024

Ahojte,
po tehotenstve, neustálemu vracaniu, neschopnosti niekedy vyčistiť si zuby, ( priznávam, zlej starostlivosti o dva zadné zuby), mám dva hlboké kazy - ide o sedmičky.
Mám si nechať ich skúsiť zachrániť, alebo rovno vytrhnúť a dať si implantáty ?
Už som jeden takto zachraňovala ale nakoniec sa aj tak rozpadol, a 700E skončilo v koši, stále čistenie kanálikov, otváranie zubu, atď, s tým, že Dr povedala že sa to dalo čakať že sa zlomí a o neho prídem- ale hlavne že na mne zarobila.

unicornlady
11. mar 2024

ktovie, či tie kanáliky dobre vyčistila

mne predošlý zubár robil kanáliky v 1 zube asi 2 roky dozadu, ale stále ma ten zuba aj tak bolieval (nie tak silno, ale cítila som ho).
potom som išla k mladšiemu zubárovi, ten to celé dôkladne nanovo robil, porobil rontgeny a hneď cítiť rozdiel

Takže ja som radšej za záchranu zubov. Druhá vec je, či ti to zubár dobre urobí.

gemerka17
11. mar 2024

Na záchranu zubov potrebuješ perfektneho endodonistu, ktorý sa špecializuje na kanaliky a je tým známi a samozrejme ma všetko potrebné vybavenie vrátane mikroskopu. Ak pôjdeš k takému zubárovi, tak áno stoji to za to. 7 - micky sú stolicky a nimi kušeš.

autor
11. mar 2024

@gemerka17 ďakujem veľmi pekne.. a myslíš že to niekde robia bez tej kofferdamovej blany ? moja to bez toho už vraj nerobí :( mňa z toho velmi napína, nedokážem to mať v ustach vzadu

gemerka17
11. mar 2024

Musí to byť s kofferdamom. To chráni zub, aby sa dobre vycistil. Niektorí zubári vedia pracovať s pacientami, ktorých napína. Neboj nie si jediná. Ale fakt už keď máš dať také peniaze tak si vyber vychyteneho lekára (ošetrenie pod mikroskopom vychádza všade obdobne). Tí top odborníci sú muži, nie ženy.

daniela2202
11. mar 2024

No vidíš, si múdrejšia, načo im pchať do vačkov... nech mu vytiahne nerv a ponechá a basta

ronie338
11. mar 2024

Na mŕtvy zub sa dava polokorunka alebo korunka lebo sú krehkejsie. A vlastný zub je vlastný zub

aliaray1
12. mar 2024

Mne po nedostatocnom cisteni kanalika spravila chirurgicka resekciu a zachranilo mi to zub. Podla mna je velky rozdiel ich mat a nemat jednak kvoli komfortu hryzenia a ze sa na ne mozno raz bude dat upnut mostik. No ale odkonzultuj to isto so zubarom.