Ako sa psychicky zotaviť po umelom prerušení tehotenstva?

rebecca717
8. júl 2021

Ahojte, dlho som vahala či sem napísať alebo nie, hlavne keď veľa z vás sa tu snaží o dieťa a z rôznych príčin sa vám nedarí. Vysvetlím vám to od začiatku.
Mám priateľa, s ktorým máme medzi sebou 17 ročný rozdiel. To však ale nehrá rolu v tom, že by sme si nerozumeli, práve naopak. Spomínam to iba preto, že už ma dospelu dcéru. Minulý rok prišla na to, že je tehotná. Samozrejme sme sa všetci tešili. My (Asi hlavne ja) sme však túžili po vlastnom bábätku. Mesiac na to som zistila, že aj ja som tehotná. Veľmi som sa tešila. L3nze tu prišiel kameň úrazu. Zrazu z jého strany začali pochybnosti ako to budeme zvládať či už finančne alebo ako.. spolu sme sa rozhodli pre potrat. Ja som to okamžite po zákroku olutovala, aj keď som sa samej sebe snažila nahovárať že to je takto lepšie. Vždy ma to zozieralo, ale bolo to znesitelne. Včera sa však jeho dvere narodil syn a zacalo sa mi totálne zle dýchať, mala som pocit že vyplacem dušu a neviem sa a tým nijako vyrov at. V hlave mám otázky ako napríklad prečo ona ma právo byť šťastná mať dieťa keď mne to dopriate nebolo? Neviem si predstaviť čo nastane keď príde s malým z porodnice. Tak veľmi túžim po vlastnom bábätku... zároveň nechcem ničiť priateľovi toto stastie... chvíle, kedy by mal byť šťastný že má zdravého vnuka a dcéru

pribinak
8. júl 2021

Koľko máš rokov?

rebecca717
autor
8. júl 2021
pribinak
8. júl 2021

@rebecca717 prepáč, ale ty zohrievas matrac starému chlapovi
Nájdi si seberovneho a zaloz si rodinu

Ten tvoj chce mladú frajerku, ktorá bude skákať okolo neho a nie počúvať plač bábätka a meniť plienky

evik159
8. júl 2021

alexisporadna.sk napis im. pomozu ti

zlatica99
8. júl 2021

Spravila si chybu, že si išla na potrat, nemala si to spraviť. Viem, že toto si počuť nechcela ale je to tak. Byť tebou od takého chlapa odídem a našla si seberovného s ktorým si rodinu vlastnú založíš.

hviera81
8. júl 2021

ty si sa tesila, on nie. spolu ste sa rozhodli pre potrat. asi si nechcela aby ta opustil kvoli tomu, tak si suhlasila. a lutovala.
toto bremeno ale nesies ty, nie on.
vie o tom ze ti to je luto? ze chces babo? ako sa k tomu stavia? ako sa stavia k tvojmu placu nad tymto vasim spolocnym rozhodnutim?

hazelgracegus
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
petamich
8. júl 2021

asi by som mala napisat nejaku citlivu odpoved 🤷‍♀️ a kludne ma ukamenujte ale kusok ma zarazilo to, ze ty si sa rozhodla pre umele prerusenie tehotenstva, bolo to tvoje a partnerovo dobrovolne rozhodnutie a teraz sa zamyslas preco ona ma pravo byt stastna, ked tebe dopriate nebolo? tebe dopriate bolo - otehotnela si a rozhodla sa ist inou cestou napriek tomu, ze deti evidentne chces

je asi normalne, ze sa zamyslas, ze v tejto chvili by si mozno aj ty bola matkou a je ti to luto a potrebujes to spracovat, na druhej strane ale mi nepride fer, ze sa zamyslas, preco ona je stastna a ty nie, rozhodla si sa sama

a asi by bolo viac nez vhodne zamysliet sa s partnerom, ci tie deti vobec chce v buducnosti, lebo ak ty ano a on nie a je to pre teba dovod na rozchod, tak by si to mala urobit

hettinka
8. júl 2021

@rebecca717 suhlasim s @pribinak
Nájdi si muža, ktorý vie prevziať zodpovednosť za teba a rodinu. O 17 rokov starší a nemá peniaze, nemá podmienky pre dieťa? Výhovorky… on si chce len užiť s mladou. Nestrácajú pri ňom mlade roky.

A skus poradňu Alexis. Už sa to spat nedá vrátiť, budeš sa musieť naučiť s tým žiť. Bohužiaľ.

ivca88
8. júl 2021

Prepáč, keď ťa dospely a predpokladám aj nejako zabezpečený muž poslal na potrat, tak je v mojich očiach neobyčajný idiot.
A ty ešte mlado, naivne aj v týchto chvíľach myslíš na JEHO šťastie a nie na to svoje.
Teba zožiera svedomie, až hľadáš pomoc, zato on čo ? Je Happy jak dva grepy a na vaše dieťa si ani nespomenie ?
Zvláštna láska...

kvetinka75
8. júl 2021

@rebecca717 píšeš: ,prečo ona ma právo byť šťastná mať dieťa keď mne to dopriate nebolo? ,, Ale bolo, ibaže ty si sa rozhodla o to šťastie sa pripraviť. Neviem ti poradiť, možno časom to nebue tak bolieť. Žiaľ, sú veci, ktoré sa späť nedajú vrátiť. Skús psychologa, psychiatra. Držím palce

konikkon
8. júl 2021

@rebecca717 ona má právo byť šťastná a TEBE dopriate BOLO mať dieťa. Žiaľ svoje dieťa si odmietla a rozhodla si sa inak a dopadlo to zle pre to dieťatko. Tvoj príspevok znie, že sa lutujes. Ale prečo? Deti môžeš stále mať a toto bolo tvoje slobodne rozhodnutie, na ktoré máš právo, ale ľutovať ťa sa asi nedá. Je dobré, že vieš, ze si urobila obrovskú chybu a snáď už ju nikdy nezopakujes. Zničila si jeden život, s tým už budeš žiť navždy. Ak cistis bolest, je to na mieste, tým si treba prejsť. Keď ti bude nabudúce dopriate byť matkou, buď rozumnejšia. Vzťah s partnerom je tiež na zváženie. Ak by ma chlap posielal na potrat, lebo to nezvládneme, asi by som ho uz v živote nechcela vidieť. Nechápem to, si mladá, vo veku kedy si ľudia zakladajú rodiny.... Ty nechceš deti a rodinu? Ci si to len urobila pre starého frajera, ktorý už dieťa aj vnúča má. Ty nemáš nič.

nafka0483
8. júl 2021

@rebecca717 Myslim, ze to nie je o tom, ze tebe nebolo dopriate. Bolo, ale pravdepodobne ti nechcel dopriat priatel a ty si suhlasila s potratom kvoli nemu. Pises, ze vy, ale hlavne ty ste tuzili po babatku, z toho teda dedkujem, ze ste sa nechranili, alebo ste sa vyslovene snazili, cize mu muselo byt jasne, ze mozes otehotniet, teda ze to obaja chcete. A nasledne ked sa to potvrdilo, tak on zmenil nazor a zacal pochybovat? A ty napriek svojej tuzbe si sa prisposobila a tiez si suhlasila s potratom.

Plne ta chapem, ze to lutujes, aj tie pocity, ze akoby zavidis a ze tebe nebolo dopriate, aje ked skutocnost je inak, ze dopriate bolo.
Cas ani rozhodnutie uz nevratis, odporucam ti tak isto poradnu alexis alebo akehokolvek ineho psychologa, terapeuta, odbornika, ktory ti pomoze postupne sa s tym vysporiadat, nejakym sposobom vyrovnat, akceptovat to a fungovat dalej.

Pre mna osobne by bolo nanajvys otazne ostavat s takym priatelom, zachoval sa podla mna extremne skaredo.

martinaju
8. júl 2021

@rebecca717 dopriate ti bolo. Dopriate nie je tým, ktoré sú neplodné alebo majú problém s počatím jediný problém je že to nebolo tvoje rozhodnutie, nerozhodli ste sa s partnerom. Rozhodol sa partner a ty si z nejakého dôvodu suhlasila. O šťastie si sa pripravila sama tým že si debila neposlala kade ľahšie keď začal hovoriť o potrate. Teraz ti neostáva nič iné len sa s tým vyrovnať. Naštív psychológa/psychiatra ale hlavne to rieš nech neupadneš do depresie.

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
rebecca717
autor
8. júl 2021

Áno asi som sa nie úplne vyjadrila.. Aj on chce mať so mnou dieťa, ibaže chce najprv vyriešiť vacsie bývanie a až potom riešiť bábo.. vie že som smutná, aj on je smutný.. Včera mu padali slzy a povedal mi, že takéto zmiešané pocity nikdy nemal. Po jednej stranke je šťastný že sa mu narodil vnuk a po druhej cíti hroznu bolesť z toho že o naše sme sa pripravili. Keď som sa ho spýtala, či by sa rovnako rozhodol znovu, tak mi povedal že určite nie.

kvetinka75
8. júl 2021

@rebecca717 prepáč, ale väčšiu kravinu som už dávno nepočula. najskôr poriešiť väčšie bývanie? Veď na to by mal čas kým by si bola tehotná. Toto by som mu veru nezožrala.

ivca88
8. júl 2021

Ale aby som len sa len nerozculovala, napíšem ti aj radu.
Moja rada znie, odíď od neho !
Očividne mu na tebe až tak nezáleží. Keby ano, tak by isto chcel vaše dieťa, lebo by ťa nechcel vidieť plakať a trpieť.
Ty sa z toho nikdy nedostaneš, keď budeš vidieť jeho vnucatko, aké je krásne, roztomilé, ako rastie, chodí, rozpráva.
Stále budeš myslieť na to, že si mala mať aj ty takto dcérku, alebo syna.
Toho pocitu sa nezbavis. Či narodeniny, či Vianoce . Budeš sa trápiť, zatiaľ čo tvoj muž s tým bude úplne v pohode.
Prejdú roky, a aj tak sa rozídete. Budeš chcieť už naozaj deti, zatiaľ čo tvoj muž bude už prakticky myslieť na dôchodkový vek. On už vtedy isto dieťa nebude chcieť.
Nestracaj čas.
Je toľko muzov na svete, ktorí by ti možno aj modré z neba dali, neviaz sa hneď na prvého, čo prejavil záujem.
Váž si hodnotu samej seba.

rebecca717
autor
8. júl 2021

@kvetinka75 ja viem, znie to hrozne... najhoršie na tom je to, že ho milujem a neviem si predstaviť ho opustit

nafka0483
8. júl 2021

@rebecca717 Uz sa stalo, nezmenite to.. ale na to ze ty mas 26, on cez 40, tak to znie ako dost trapna vyhovorka hodna pubertiakov.

Ze chcel poriesit vacsie byvanie, tak ste sa mali dovtedy chranit, ved nemate 15 rokov. Urcite vyhladaj odbornika, nech ti pomoze spracovat nielen ten potrat ale aj samotny vztah. Nech si uvedomis ci to ozaj stoji za to ostavas v takomto vztahu.

kvetinka75
8. júl 2021

@rebecca717 v tom ti poradiť neviem, ale časom by si na neho zabudla. Čas otupí city. Ale bolesť zo straty asi nie. Skús toho psychologa, možno pomôže. A prosím ťa, čo miluješ na chlapovi po 40-ke? Ktorý ťa v podstate ešte aj donútil k potratu? Si mladá baba.

martinaju
8. júl 2021

@rebecca717 jeho vnúča ti to bude pripomínať, že ty si mala mať rovnako staré dieťatko a raz mu to začneš vyčítať. Teraz chce, hm zas kym nie si tehotná? To s tým bývaním je hlúposť. Dá sa vyriešiť počas tehotenstva alebo aj počas prvého roku dieťatka zas do toho roka to dieťa nepotrebuje izbu kde by sa zmestil aj kôň. 🤷🏽‍♀️

rebecca717
autor
8. júl 2021

@ivca88 ďakujem vám všetkým za odpovede a za rady, naozaj si to nesmierne vážim. Idem vyskúšať tu poradňu alexis a rozhodnutie si musím ešte nechať prejsť hlavou. Aj tieto vaše príspevky ma však podporili, ešte raz ďakujem

ibajaanikiny
8. júl 2021

@rebecca717 ani ja ti nebudem tahat medove fuzy. Urobila si chybu a velku,dakuj Bohu,ze si UPT mala bez komplikacii a pros,aby si este dostala sancu mat dieta,lebo dosledky su casto citelne a poznatelne az po case. O tom si vsak iste bola poucena. Teraz je cas napisat do poradne Alexis,vyplakat sa a prehodnotit,ci je podla teba spravne,ak je tvoj priatel taky egoista,ze stavia vlastne stastie a chvile radosti na tvojom smutku…stary cap oproti tebe,najprv to do teba napumpuje a potom sa “spolu” rozhodnete pre potrat…chore pre mna…ani neviem,ci ta lutovat alebo co,ale uz asi trpis viac nez dost…prehodnot svoj zivot a to,s kym to vlastne si…

ivca88
8. júl 2021

@kvetinka75 hej hej, a ďalší krát povie nové auto, potom bude chcieť inú prácu, potom dovolenku...
Hrozne dôvody, naozaj hrozne...

gagik
8. júl 2021

Presne suhlasim s ivica 88, pakuj sa od neho,si hlupa ze si si s nim zacala,spravila dieta a nakonec ta presvedcil ist na potrat. Roky ti bude trvat kym sa z toho potratu daspsychicky dokopy. A rada do buducna…vzdy sa rozhoduj len a len podla seba,neber ohlad hlavne pri klucovych veciach,ktore sa ta tykaju na nikoho -ani na partnera ani na nikoho

ivca88
8. júl 2021

@rebecca717 kocka. Fakt ma to mrzí.
Hlavne kvôli tebe.
On síce ľutuje, ako si doplnila, ale až teraz a aj to sa vyjadruje štýlom, že má zmiešané pocity.
Preprac, ale keby ťa mám ja zaviesť autom na interupciu s pobalenym kufrom, tak ta tam neodveziem ... A to som úplne cudzí človek, nie niekto, kto má byť tvoja osudová/životná láska.
Nechápem ako mohol žalúdok , chcieť to po tebe, len kvôli poďobanemu majetku. Hanba...
Neviem prečo si ty s nim, ale láska je asi niekedy slepá a nevidí.
Nie je nič zle na tom, že je starší, ale zle je na tom to, že myslí akosi sám na seba a ty teraz budeš isto trpieť ďalšie roky, lebo budeš vidiet ako sa tuli a hra sa s vnucatkom...
Nerob si to. Ak más nejaké peniažky, tak by som sa zbalila a šla kdesi do zahraničia si zarobiť. Preč ďaleko od všetkých. Začať odznovu

janetinka27
8. júl 2021

@rebecca717 uz sa to neda vziat spat, ale obaja ste si uvedomili, aku velku chybu ste urobili. prinieslo vam to velke trapenie a zaroven sa stala velka krivda na zivote maleho cloveka. si mlada, mala by si sa tesit zo zivota, mat sny, plany a realizovat ich. skus sa niekomu vyrozpravat, mozno ta povzbudi niekto, kto zazil nieco podobne. ste pouceni do buducna, ze su hodnoty, na ktorych zalezi a veci, ktore v zivote az take podstatne nie su.

gagik
8. júl 2021

@rebecca717 a nechapem ako ho mozes napriek tomuto milovat….?toto k comu ta zmanipuloval ma od lasky k tebe dalekoooooo!!!!!laska muza k zene vyzera inak…

melinnda
8. júl 2021

@rebecca717 tebe dopriate bolo. Ale sama si sa rozhodla, aby život tomu malému zázraku dopriaty nebol. Toto by som nikdy neurobila, keby to partner odomna chcel, aby som si dala vziať dieťa.A ze by to druhý krát od teba nechcel, aby si si to dala vzait? Tak si predstav nedaj boh tu situáciu, že už žiadne dieťatko mat nebudeš môcť mať. Vďaka nemu a jeho zmýšľaniu. Keď porieši väčšie bývanie. Je veľa rodín, žijúcich pár rokov v malom byte a neskôr hľadajú väčšie. Malé dieťatko nepotrebuje hneď svoju vlastnú izbu a byť samostatné. Smutné veľmi smutné, ako si sa rozhodla. A ver, že keby si sa rozhodla mat to maličké dieťatko a dala mu život, tak to bábätko by si ľúbila milión krát viac, ako toho chlapa. Je mi to fakt ľúto, že si dala na neho.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre