Interrupcia zo zdravotných dôvodov

14. feb 2024

Ahojte. Som neplánovane tehotná 6 týždeň.
Mám za sebou 2 zamľknuté potraty a jedno veľmi komplikované tehotenstvo a komplikovaný pôrod.
V úvode predošlého tehotenstva mi zistili systémový lupus,antifosfolipidovy syndróm a nejaké speci protilátky proti cerveným krvinkam,neboli to tie bežné Rh problémy.
Gynekológ mi vtedy povedal,že bohužiaľ k tomu nieje dosť info v literatúre,že je to mačka vo vreci a nevie ako a či to ovplyvní dieťa,a že sa mám rozhodnúť,či to ukončíme. Dieťa sa narodilo zdravé,teraz časom sa začínajú prejavovať problémy.
Bojím sa,že zo zdravotného hľadiska tehotenstvo nezvládnem a zároveň sa bojím,že tentokrát už to nemusí dopadnúť tak dobre,že sa dieťa narodí zdravé.
Zatiaľ som stihla obehnúť dvoch gynekológov,ktorí mi neodporúčajú pokračovať v tehotenstve,no v nemocnici sa na to pozerajú inak a na základe toho,čo som im predložila podľa nich nieje dôvod na UPT zo zdravotných dôvodov.
Rada by som poznala vase skúsenosti a diagnózy, s ktorými ste UPT zo zdrav. dôvodov riešili.

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
dianka3
14. feb 2024

@monsterablue lenže ona tam má viac diagnóz 🫤 Ja by som sa bála

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
dianka3
14. feb 2024

Ak si mala komplikované tehotenstvo aj pôrod a kopec diagnóz bála by som sa ... V nemocnici tý doktori k ľuďom pristupujú ako na bežiacom páse, im je jedno a povedia ti bludy a potom keď sa to pokazí tak oni ruky preč od toho,zažila som si svoje radšej by som počula názor odborníka v centre. Lenže keď ti už dvaja odporúčili... 😕 Máš to ťažké rozhodni sa či ideš do toho rizika v stávke sú 2 životy. A do budúcna urob opatrenia aby sa to neopakovalo, že si si nedávala pozor ak vieš aké to následky och jaj 🥺

vanilkovazmrzka
14. feb 2024

Nezavideniahodna situacia… drzim palce, nech sa rozhodnes tak, aby si na konci bola spokojna 🙏🏻

pribinak
14. feb 2024

Hm, asi by som šla na konzultáciu k nejakému super gynekológovi, z ktorého si mesta?

autor
14. feb 2024
xsuzannex
14. feb 2024

A keby si sla ku Grochalovi do martina? Ja som tiez z bb a neviem tu o nejakom super doktorovi co by bol siroko daleko najlepsi odbornik.. ku komu chodis?

lyci
14. feb 2024

a kvoli ktorej chorobe ti odporucaju prerusenie?

pribinak
14. feb 2024

Skús v BA Mudr. Cunderlik. Výborný lekár.

autor
14. feb 2024

@xsuzannex chodím do bystrického CRM

lucia147852
14. feb 2024

Systémový lupus mala kolegyňa. Jej sa dlho nedarilo ani otehotnieť. Dieťa sa narodilo zdravé, úplne normálne.

deti95060810
14. feb 2024

keby si skúsila zahr. lekárov ... aj cez net.

autor
14. feb 2024

@lyci kôli spojeniu tohto všetkého. V tom predošlom tehotenstve boli dosť podstatné tie protilátky,tam boli anti-C anti-e a anti-Jk,celý čas to bolo v podstate o tom,že ako to dieťa zvládne,keďže mu to rozoberali červené krvinky. Aktuálne už mám o dosť horší aj ten lupus . Z toho mám zas obavy u seba lebo ma reumatologička upozorňovala už predtým,že tehotenstvo to môže výrazne zhoršiť. A ešte som zabudla do toho príspevku napísať,že som mala ešte aj piatu chorobu,čo je parvovírus hneď po otehotnení 🙈 proste totálne kombo

lyci
14. feb 2024

kazde piate tehotenstvo konci zamlcanym potratom, nie je to az take nezvycajne. ako sa vyjadrili reumatolog a hematolog? lupus je automunitne ochorenie a nikto nevie kedy a ci pride relaps. stresuju dopredu. ja mam 3 autoimunitne ochorenia a bez problemov. na tie hematologicke veci treba asi lieky alebo minimalne sledovanie. a na lupus v relapse tiez. si v remisii? gynekologovia sa vyjadrili za ukoncenie, lebo o tom asi prd vedia

lyci
14. feb 2024

o tej protilatkovej chorobe proti cervenym krvinkam som nepocula. nevies nazov nahodou? skusala si autoimunitny protokol?

dzescebuly
14. feb 2024

Ja mám lupus,syn je zdravý, tehotenstvo ok,wke teda vôbec sme neplánovali 😃akurát som musela vysadiť liek imuran

renata1405
15. feb 2024

Najdi si stranku gynimun poradna odpoveda tam dost dobry gynekolog skus sa este jeho opytat.

autor
15. feb 2024

@renata1405 ďakujem 🙂

kiki68
15. feb 2024

Ja by som kontaktovala Prof Calda v Prahe, je na fetalnu medicinu naozaj velky odbornik. Ale Ja to nevidim tak zle, toto by chcelo naozaj nazor nejakeho vacsieho odbornika

any_soj
15. feb 2024

@xsuzannex Grochal ale nie je odborník na tehotenstvo ani na pôrod ani na popôrodné stavy dieťaťa. Je odborník na ultrazvuk, skvelý, najlepší na Slovensku. Ale tehotenské problémy nevie riešiť, na to sa nešpecializuje. Na to sú iní odborníci. Napríklad Wallenfels v Žiline alebo Dráb v Bratislave. Kde napríklad Grochal odporúča potrat pre rázštep, tam Dráb vybavuje úspešnú operáciu v maternici v zahraničí (platenu poisťovňou) a prináša to postupne už aj na Slovensko.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre