Byt v osobnom vlastníctve ešte pred svadbou - čo po rozvode?

sylvia_123
5. máj 2020

v blízkej dobe nadobudnem byt do osobného vlastníctva. Priateľ nemá žiadnu nehnuteľnosť v osobnom vlastníctve. Má aj syna. V prípade, že by sme sa vzali a nedajbože aj rozviedli... ako to bude s mojim bytom? Chcem mať tieto veci ošetrené ešte pred svadbou. To, čo je moje, nech aj moje ostane ak sa rozvedieme. Funguje to len tak, že až za spoločného manželstva ak by som nadobudla nehnuteľnosť sa delí po rozvode na 50%? Ďakujem za radu.

ayanamirei
5. máj 2020

@sylvia_123 tvoj byt ostane len tebe 🙂 do BSM sa zapocitavaju veci nadobudnute v manzelstve.

tana85
5. máj 2020

@sylvia_123 tak. deli sa len to, co si nadobudla pocas manzelstva a aj tam moze byt vynimka ak ti napr.rodicia daruju dom

simsalabim
5. máj 2020

@sylvia_123
@ayanamirei
@tana85 maju pravdu. Ale aj pocas manzelstva vies obmedzit prava manzela na nejaku nehnutelnost zuzenim BSM u notara. Manzel s tym vsak musi suhlasit.

sylvia_123
autor
5. máj 2020

@simsalabim dakujem sa info, to znamena, ze svadba az po nadobudnuti bytu. Ak by som byt nadobudla za svoje peniaze po svadbe, uz by to mohol byt problem, ano?

korunka1
5. máj 2020

@sylvia_123 po svadbe to už nie sú len tvoje peniaze..sú vaše. Ak bude byt tvoj ešte pred svadbou, treba počítať s tým...že po svadbe a príp. rozvode si napr. za akúkoľvek jeho rekonštrukciu môže/musí nárokovať polovicu vložených vašich peňazí.

simsalabim
5. máj 2020

@sylvia_123 ano. Ja som takto dostala darom peniaze, za ktore som planovala kupu nehnutelnosti. Avsak darca trval na tom, aby bola tato nehnutelnost iba moja (blizki pribuzni mysleli za mna "na zadne vratka"). Manzel nemal absolutne problem s vynatim tejto nehnutelnosti z BSM - a to mame velmi blizky vztah a sme spolu cca 25 rokov. Myslim, ze kazdy rozumny clovek to v dnesnej dobe pochopi.

sylvia_123
autor
5. máj 2020

@simsalabim Ano jasne, pochopi to aj moj partner. Ide o to, ze byt kupujem za vlastne a naozaj zivot je nevyspitatelny, nerada by som sa delila po nevydarenom manzelstve o to, co je moje. A kedze sa "obavam" zasnub a svadby v spojitosti s nehnutelnostou; tak uz mi je to jasne. Ak k tomu pride, svadba bude az ked bude byt kupeny.

sylvia_123
autor
5. máj 2020

@korunka1 Jasne, s tym nemam problem. Ak investuje, potom ho vyplatim.

stefi_k
5. máj 2020

Aj po svadbe by sa dal vynat z BSM, museli by ste si vybavit zuženie bsm a vynat z neho byt ale musel by s tym suhlasit aj partner.

draik
5. máj 2020

@sylvia_123
Ak ho kúpite za úspory spred manželstva až počas manželstva, bol by tiež iba vo Vašom výlučnom vlastníctve. Tá poznámka o investíciach bola myslená tak, že ak počas manželstva dôjde k investíciam do bytu, tak bude mať z nich nárok na polovicu; v tom prípade sa už nehrá na to, kto konkrétne investoval, ak na investície pôjdu z majetku v BSM (bežné príjmy a spol).

maminuska
5. máj 2020

to sa však veľmi ťažko preukazuje, zvlášť ak od manželstva do reálnej kúpy bytu uplynie čas a na tomto účte sú zaznamenané prírastky , už z finančných prostriedkov z BSM ( mzda ) . Ak je čo len jedno euro investované do kúpy bytu z spoločných prostriedkov , byť spadá do BSM a následne sa ide o vrátenie finančných prostriedkov ktoré boli vo výlučnom vlastníctve jedného z manželov.

mamanadruhuu
21. mar 2021

Ide o to, že manžel chce manželku zapísať do spolumajiteľstva jeho bytu, takže už byť bude oboch a budú mať obaja 50% z podielu z bytu keby sa náhodou niečo stalo, a on ju len tak nesmie odtiaľ odpísať bez jej vedomia, dobre som to pochopila?