Kúpa nehnuteľnosti v manželstve

8. dec 2021

Chcela by som sa opýtať ako to je v prípade nadobudnutie nehnuteľnosti kupou v manželstve. Ak počas manželstva nadobudnem nehnuteľnosť ktorej som výhradnou vlastníckou. Na LV je len moje meno takisto na kupnej zmluve.nehnuteľnosť zrejme padá do bezpodielového vlastníctva manželov ale v prípade rozvodu mam na ňu prednostne právo alebo je to jedno kto z manželov ju kúpi resp je jej vlastnukom

hipuska
8. dec 2021

Ak sa jedná o kupu....Je to jedno. Obaja 1/2. Jedine, žeby ste ju kúpila z peňazí, ktoré ste nadobudla pred manželstvom....tieto peniaze by sa potom odratali z aktuálnej ceny nehnuteľností a ostali vam. Ale, to by ste musela mať doklad o Tom, že boli hradené z týchto penazi.....
Ak sa jedna o dar, je iba vasa

sasa1310
8. dec 2021

nie. Vždy ste majiteľmi obaja a na vlastníctve máte spoluvlastnícky podiel 1/1. Všetko čo nadobudne každý jeden z vás počas manželstva, patrí obom rovnakým dielom. Okrem dedenia alebo darovania po niekom. To vlastní len ten jeden, ktorý zdedí alebo je obdarovaný

ivkazba
8. dec 2021

Ako je písané vyššie, záleží na tom, ako si nehnuteľnosť nadobudla.

Ak darovaním alebo dedením, si jediný vlastník a v prípade rozvodu manžel nemá nárok. Má nárok iba na polovicu z peňazí, ktoré by ste investovali zo spoločných peňazí na nejakú údržbu nehnuteľnosti.

Ak si kúpila nehnuteľnosť z peňazí, ktoré si nadobudla pred manželstvom, manžel pri rozvode bude mať nárok na vyplatenie iba polovice z prostriedkov, ktoré išli s vašich spoločných peňazí.

Ak ste kúpili nehnuteľnosť spoločne, zo spoločných peňazí, je jedno, že na LV si aktuálne iba ty, nehnuteľnosť spadá do BSM a pri rozvode má manžel nárok na to, aby dostal vyplatené polovicu zo spoločných peňazí, ktoré ste do nehnuteľnosti investovali.

maciatkolulu
8. dec 2021

Ako si nadobudla nehnuteľnosť, myslím financie?

autor
8. dec 2021

@maciatkolulu od rodičov som dostala peniaze ale nemala som to nijako nikde právne spísané (ani darovacia zmluva ani nič)

autor
8. dec 2021

@maciatkolulu a neviem ako by som to zdokladovanla keďže nehnuteľnosť som kupovala cca pred troma rokmi

21oktober
8. dec 2021

ja to trošku opravím , ak si nadobudla aj počas manželstva nehnuteľnosť výlučne za svoje finančné prostriedky tak takáto nehnuteľnosť nespadá do masy BSM . Po rozvode pri delení BSM a k sa nedohodnete, tak o rozdelení BSM rozhodne súd aj o vyňatí tejto nehnuteľnosti z masy BSM ešte pred tým ako príde k rozdeleniu .

21oktober
8. dec 2021

Na súde budú potrebné svedecké výpovede rodičov a ich úmysel obdarovať výlučne teba a nie aj tvojho manžela ak nemáš žiadnu darovaciu zmluvy. Kam poslali peniaze , na spoločný účet alebo na tvoj ?

lienka.7
8. dec 2021

V ramci manzelstva mate VZDY vsetko 1/2, je jedno ako je to na LV. len v pripade darovania alebo dedenia si jedinou vlastnickou

sasa1310
8. dec 2021
simsalabim
8. dec 2021

Da sa zabezpecit vynatie z BSM u notara, ale so suhlasom manzela. Ja tak vlastnim pozemok, ktory som kupila z penazi, ktore som zdedila. Manzel s tym suhlasil, podpisali sme to spolu u notara. Vlastnikom som iba ja.

autor
8. dec 2021

@21oktober Dakujem za odpoved. Nemám to zmluvne podchytene a peniaze ani nešli cez ucet... proste dostala som cash. A neviem ako by som to dokázala na súde , bolo to pred troma rokmi . Myslíš, že staci aj výpoveď rodičov?

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
8. dec 2021

@elizabet173 dakujm

21oktober
8. dec 2021

sú to osoby blízke , tak protistrana to samozrejme môže spochybňovať, ale hlavne na čo sa pôjde bude úmysel darcu obdarovať len jedného z manželov a že nemali v úmysle obdarovať aj tvojho manžela. Hlavne toto sa musí preukázať. Lebo ten môže tvrdiť opak .

autor
8. dec 2021

@21oktober no veď to .... mali asi šiesty zmysel a viďei to čo som ja vnevidela resp. ani nechcela vidiet

21oktober
8. dec 2021

nič výnimočné , s tým sa na súde stretávame často . Tam je skôr ten problém že ste zrejme porušili zákon o hotovosti , neviem koľko ti rodičia darovali v hotovosti , ale medzi dvoma fyzickými osobami je max limit 15 tis EUR.

autor
8. dec 2021

@21oktober ok Dakujem za info a čisto hypoteticky keby mi dali mama 15 a otec 15? Porušila by som vtedy zákon?