Dá sa podať trestné oznámenie anonymne?

18. nov 2023

Dobrý deň, neviem ani ako to napísať, ale člen mojej rodiny sa zbláznil ale odmieta pomoc psychiatra. Proste je ten človek psychicky chorý a začal sa vyhrážať že niekoho zabije (nebudem menovať koho), ten (ktorému sa vyhráža) s nami nežije a o tom ani nevie. Ale keďže člen rodiny je psychicky narušený už dlhé roky ale teraz to dosť vyústilo, tak neviem čo s tým robiť. Nikto o tom nevie, lebo pri ostatných sa správa normálne. Viem o tom len ja a zvyšok rodiny ktorý to má ale v paži. Bojím sa čo takýto človek môže spraviť, je to môj rodič a v detsve som videla kadečo tiež. Našťastie už s ním nebývam Lenže keby podám trestné oznámenie, neviem čo by sa zmenilo. Čo robiť v takejto situácii?

alickapusinka
18. nov 2023

Nie trestne oznámenie sa anonymne podať nedá. Ak máš dôkazy že sa vyhráža pred viacerými ľudmi tak môžeš použiť toho človeka ako svedka. A nahlásiť ho ak budú závažne dôvody a môže súd nariadiť ústavne liečenie. Vtedy nemôže nenastúpiť ak sud nariadi prídu pre neho policajti a vezmú ho a umiestnia na základe súdu. Bola si už či len
vyčkávaš čakáš kedy sa stane tragédia treba sa ísť aspoň poradiť na políciu. Nechápem ako ho chceš nahlásiť ak sa pýtaš o anonymne trestne oznámenie. To sa nedá bude chceš máš strach alebo to nechaj tak a čakaj. Píšeš že rodina to nerieši však budú riešiť ak sa niečo stane .Niekto niekoho zabije .Bud chceš pomôcť alebo to nechaj tak a čakaj a nie vymýšľať či sa dá TO podať anonymné. Ešte som o tom nepočula ak podáš TO musíš ísť na výsluch.