Daňový bonus na dieťa po rozvode

adaa233
16. feb 2022

Ahojte, potrebovala by som poradiť ohľadom daňového bonusu na dcérku. S manželom sme sa rozviedli, daňový bonus si dal vyplácať raz ročne...otázka je tento rok bude robit daňové priznanie je možnosť aby mu daňový bonus na dcérku stiahli? Tvrdí že nevie ako mu to bude vychádzať ohľadom fakturovania. V týchto veciach mu bohužiaľ neverím, ďakujem za každú radu 🙂

tarvika
16. feb 2022

danovy bonus moze pobedat iba za mesiace, ked zije s dietatom v spolocnej domacnosti. za tie mesiace kedy nezil, si mozes nahlasit ty. Jemu toto povedz a ak napriek tomu uplatni, bude ho nahanat danovy urad, kedze obaja nemozete uplatnit.

alenah31
16. feb 2022

@adaa233 ako píše kočka nado mnou. Jednou z podmienok nároku na uplatnenie si DB je spoločná domácnosť. Pokiaľ manžel resp. ex s Vami nežil nemá nárok na DB. Ak pracuješ požiadaj o mesačné vyplácanie ty a daj si to zapísať do Vyhlásenia - treba ti k tomu len kópiu RL. Jemu oznám, odkedy si h budeš uplatňovať ty. Ak nepracuješ - nemáte nárok ani jeden. DB je niečo čo nie je nárokovateľné - nemusí ho poberať nikto. Ak sa v priebehu roka zamestnáš a tvoj zdaniteľný príjem dosiahne v r. 2022 min. 6 násobok živ. minima na konci roka si ho môžeš kľudne v RZD či DP uplatniť aj za mesiace kedy si v r. 2022 zamestnaná nebola.

adaa233
autor
16. feb 2022

@alenah31 Ďakujem Vám veľmi pekne 🙂