Dedenie po otcovi

7. jún 2023

Ahojte. Je možné aby po smrti otca sa vydedili moje dve nevlastné sestry, kvôli nezáujmu o rodiča? Z nejakeho morálneho hľadiska ? Moje dve nevlastné sestry sa neraz vyjadrili že pre nich nie je otec .. roky sa nekontaktuju. Ďakujem

klarissa25
7. jún 2023

nie...

lili929
7. jún 2023

Nie je to možné, jediné, čo môžete spraviť je kúpno-predajná zmluva, akože otec predá majetok tebe. Alebo potom prepis na manželku (tvoju mamu).

jamimo
7. jún 2023

Nie, morálne "právo" nikoho nezaujíma a neexistuje... Ani situácia ako si ty opísala to právny systém nepozná... Potomok sa dá vydediť, musia byť však naplnené právne podmienky.
https://www.pravnenoviny.sk/moze-rodic-vydedit-...

rebrambora
7. jún 2023

To mal vyriesit otec kym este zil...

sense
7. jún 2023

Je to na dlhé lakte ale za určitých podmienok vie rodič vydedit potomka. Ale môže to urobiť len otec počas jeho života. Ak tak neurobil tak dedia všetcia súrodenci

alenah31
7. jún 2023

dieťa je neopomenuteľný dedič - vydediť vieš závetom, ktorý poručiteľ spíše a kde písomne uvedie a tiež podloží dôvod vydedenia. Pokiaľ už otec - poručiteľ zomrel, ty nevieš vydediť niekoho z majetku, ktorý "nevlastníš".

svetlonos
7. jún 2023

Tak ako to je u vas vlastne - tvoji nevladtni surodenci su alebo nie su biopotomkami tvojho otca?
Osvojil si ich? A zije este? On ich moze vydedit a ako dovod udat, ich nezaujem o neho ignoraciu atd. Robi sa to z mnohych dovodov, obcas aj pre dobro a v zaujme tych vydedenych.
Alebo ti ide len o majetok pre seba? To si napisala tak zvlastne nejednoznacne 🙂

19mmm71
7. jún 2023

Ako už píšu iné,toto treba mať doriešené za života...

vulka
7. jún 2023

Ak otec spísal testament, tak ich môže vydediť zo zákonom stanovených dôvodov. jeden z nich je, že dedič neposkytol poručiteľovi pomoc v starobe a chorobe.