Exekúcia časti domu. Ako postupovať?

timino33
4. jan 2017

Ak sa tu nájde niekto, kto mi bude vedieť poradiť, budem veľmi vďačný...
Bývam s manželkou v dome s otcom - vlastním 1/4 domu, otec 1/2. Ďalšiu 1/4 vlastní sestra, ktorá má dlhy a roky ich nespláca. Náhodou som z listu vlastníctva nášho spoločného domu včera zistil na katastri, že na jej časť je 6 exekúcií !!!
Neviem, čo mám robiť ...ako postupovať. Jej dlhy dávno prevýšili hodnotu časti domu - exekútorov je veľa. Ktorým začať , koho kontaktovať najskôr?
Sestra je nezodpovedný človek, s ktorým sa nedá rozprávať. Otec zakrýva jej chyby a o dlhoch nevie zatiaľ. Je už starý a bojím sa o neho.
Ako dom zachrániť ? Zaplatil som časť opráv a ďalšie som plánoval urobiť, ale otec napriek tomu, že sa o neho s manželkou staráme odmieta darovať svoju časť mne. Ja dožičím sestre jej diel, ale jej už nič nepomôže - ďalšiu časť domu by zhltol exekútor.
Som chlap, ale som fakt zúfalý!

pribinak
4. jan 2017

Treba otcovi povedat ako sa veci maju, aby bol reálne v obraze

timino33
autor
4. jan 2017

@pribinak Snažil som sa veľakrát otcovi naznačiť, že je nezodpovedná a nevracia ani dlhy v rodine - jednoducho sa tvári, že nič. Otec ju má za miláčika - ona ním točí ako chce a my ostatní sme zlí a kydáme na chudinku sestru

pribinak
4. jan 2017

@timino33 vsak nenaznačuj a povedz narovinu, 6exekucii mu snad oci otvorí

pribinak
4. jan 2017

Je tu skupina právničky, skus sa ich opýtať ako postupovať

timino33
autor
4. jan 2017

@pribinak ďakujem ti - som tu nový a ešte sa moc nevyznám

katarinapekna
4. jan 2017

@timino33 a z coho si zufaly? Si myslis ze ti pride exe vyrezat 1/4 domu a zoberie si ju na pleciach prec či co?😀

lapalma
4. jan 2017

@katarinapekna ... chudák chlap je asi zúfalý z toho, že nemôže do domu investovať, lebo zvyšuje hodnotu budovy v exekúcii a ak bude vyplácať, vlastne tým exekútorom vyplatí aj svoju investíciu, či sa mýlim ?
A ak sa tatko pominie, zase časť domu zdedí sestra a aj na tú sa prisajú exekútori

natalia13
4. jan 2017

Pokiaľ nieje zrušené podielové spoluvlastníctvo exekútor to nemôže predať bez vášho súhlasu, respektíve môže ale ty a tým musíš súhlasiť. Ale exekútor tebe a otcovi musí ponúknuť jej diel ako prvým. Pozor ak nemáte zmluvu ktorá časť domu patrí tebe, sestre, otcovi radšej by som žiadne úpravy nerobila. Napr. Ja mám polovicu otcovho domu lebo mu hrozila exekúcia ale v zmluve mám uvedené že moja časť je 2 poschodie . Ale stále sme podielnici.

draik
5. jan 2017

@natalia13
Radšej príspevok zmažte, pretože zavádzate. Okrem toho podielové spoluvlastníctvo znamená podiel na každej časti domu, vy ste si medzi sebou len dohodli spôsob užívania nehnuteľnosti.

natalia13
5. jan 2017

@draik
Mala som podobnu situaciu samozrejme niesom pravnik ale takto mi to v pravnej poradni vysvetlili. Ano a sposob uzivania ale resp. Cast uzivania nehnutelnosti nam pisomne uvedenu v darovacej zmluve. Co znamena ze pei dedicskom konani ak predlozim doklady o materiali kt. Som tam investovala, mi mozu zohladnit. Nikoho nechcem zavadzat opisjem len vlastnu situaciu a je na kazdom co si z toho vyberie

draik
5. jan 2017

@natalia13
V prvom rade exekútor predáva podiel povinného a nepotrebuje na to súhlas ostatných spoluvlastníkov. Exekútor takisto povinne neponúka spoluvlastníkom podiel ako prvým, tí však do konania dražby môžu zabrániť jej konaniu tak, že u exekútora zložia cenu podiel a ten im pripadne.

timino33
autor
5. jan 2017

@draik Každý deň získavam nové info - a nie som z toho múdrejší, lebo sa to zamotáva. v centrálnom registri je celkovo 10 exekúcií - z toho je 6 na náš dom, ale sú tam aj iné zapísané, ktoré na LV nevidím. Preto neviem zistiť, ktorá vlastne je prvá a asi si s tým sám ani neporadím. Ako najlepšie nájsť na takú situáciu právnika ? Nikoho nepoznám, kde hľadať ?

draik
5. jan 2017

@timino33
Pre Vás je podstatný list vlastníctva a tam zapísané poznámky a exekučné záložné práva, nie register.

katarinapekna
5. jan 2017

@draik chcela by som vidiet,komu by predal 1/4 domu.😀 ozaj vtipne

draik
5. jan 2017

@katarinapekna
By ste sa čudovali, koľko špekulantov sa nájde a potom ostatným spoluvlastníkom znepríjemňujú život.

timino33
autor
5. jan 2017

@draik Ďakujem ti, vážim si tvoje pripomienky a rady, vidím, že sa vyznáš a cením si to. Snáď to pomohlo aj iným.

timino33
autor
5. jan 2017

@katarinapekna
Zjavne sa bavíš - ok, ale k téme si neprispela ničím relevantným.
Nikdy som si nemyslel, že budem na babskom fóre hľadať riešenie majetkových problémov. Napriek tomu som milo prekvapený pomocou a radami, ktorými ste baby prispeli.
Ešte raz vďaka všetkým, hlavne pribinak, novana a draik

katarinapekna
5. jan 2017

@draik nevidím žiadne zneprijemnenie života v praktickej rovine,dotycnemu nehrozí absolútne nic.

lindusss2016
8. júl 2022

@katarinapekna to sa velmi mylis... Na dom moze mat ktokolvek zalusk, napr.sused kvoli pozemku, jeden takyto pripad presne poznam, kedy susedia odkupili polku domu v exekucii s nadejou, ze sa dohodnu s vlastnikom druhej polky...