Manželia a prepis majetku iba na manžela

12. nov 2023

Je možné prepísať majetok tak, že sú spolu manželia, majú spoločné BSM, ale v katastri je majiteľom tej nehnuteľnosti iba manzel a nie manželka? Tá nijak nedisponuje? Ani len sa nezobrazuje BSM ako niekde pri iných manzeloch? Dá sa to?

tiezjedna
12. nov 2023

dá, ak jeden z manželov nadobudol nehnuteľnosť pred manželstvom, alebo ak zúžili či zrušili BSM.

oli18
12. nov 2023

Zrusit BSM sa moze, ak jeden z manzelov podnika a robi sa to sudnou cestou.

zic
12. nov 2023

majetok pocas manzelstva mozes takto do vylucneho vlastnictva nadobudnut:
1, dedenim
2, darovanim
3, restituciou
4, zuzenim / vynatim tej konkretnej veci z BSM pred nadobudnutim (kupou)...

autor
12. nov 2023

Majetok bol prepísaný v čase, keď už manželia spolu dávno žili ako manželia. Len dnes pozerám kataster a je v ňom majiteľom iba manzel, zmienka o manželke žiadna.

tiezjedna
12. nov 2023

@autorka nebol to dar alebo dedičstvo?

oli18
12. nov 2023

Autorka, nepises fakty, tazko radit.

negymama
12. nov 2023

co znamena prepisany. manzel dostal majetok darom? alebo zdedil?

autor
12. nov 2023

Kedže rodicia žijú stále, jedine mi vychádza dar.

lienka.7
12. nov 2023

V katastri musí byť poznámka, akým spôsobom k tomu majetku daná osoba prišla... cize bud kupna, darovacia zmluva, vysporiadanie bsm a pod.
Ak samozrejme predtým boli vlastníci obaja

autor
12. nov 2023

@lienka.7 nie, vladtníci boli jeho rodicia a akosi sa im to podarilo dať iba manželovi.

negymama
12. nov 2023

ak mu to darovali, nie je to sucastou bsm

erikavesela
12. nov 2023

Ked to bol dar vylucne jemu od rodicov, tak je majitelom len on..manzelka nie

pe_mi
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zooeynka
13. nov 2023

Ale ved tak je to uplne v poriadku. Hadam si nechces narokovat majetok jeho rodiny. Keby si mala pozemok a dieta - tiez darujes iba svojmu dietatu a nie aj jeho manzelovi/manzelke, nie? Ved v pripade rozvodu by tvoje dieta muselo vyplacat z rodinneho majetku "cudziu"osobu.

erikavesela
13. nov 2023

Ja mam z teba pocit, ze sa chces prizivit na majetku jeho rodiny (teda, ked ide o teba
ak o inu zenu, tak ta dotycna) ...nastastie to tak nefunguje, takych spekulantiek by bolo ako maku...nie...jeho rodicia evidentne v tomto pripade urobili velmi dobre, ze majetok napisali iba na syna...bol to ich majetok, mohli ho darovat komu chceli a to aj urobili...a manzelka, v pripade rozvodu, nema narok na nic z darovaneho

tiezjedna
13. nov 2023

@autorka ak je majiteľom teraz iba manžel, tak to bol dar. Predchádzať tomu ale musel minimálne jeden dôležitý právny úkon, o ktorom ti povedať mohol, hoci by to na podstate veci nič nezmenilo.

autor
13. nov 2023

@zooeynka
Netýka sa to mňa priamo, to mi je ľúto ak niekto považuje dlhoročné manželstvo a osoby z toho za “cudziu osobu”. Ale starať sa, fungovať v domácnosti, platiť, to už nie je cudzie. Potom aký je význam toho manželstva?

zooeynka
13. nov 2023

Tak pri rozvode uz su to kvazi cudzi ludia. A vyplacat exa/ku z daru po mojich rodicov(ich uspor) je na hlavu, nemyslis? Vyznam manzelstva je iny ako sa prizivovat na majetku, ktory mi nepatri, nezarobila som nan.

sense
13. nov 2023

Keby ako matka chcem dat dcére byt, som, pozemok čokoľvek hodnotné, tiež to darujem len dcére a nie aj jej manželovi. Prečo? Lebo stat sa môže všeličo aj v dlhoročnom manželstve.
Každý správny rodič chráni v prvom rade svoje dieťa.

negymama
13. nov 2023

vsak vyznam manzelstva je ten, ze spolu nieco tvoria, hmotne aj nehmotne veci a pomahaju si. Manzelov ci manzelkin dar mozu v manzelstve uzivat obaja, a v pripade rozvodu ostane tomu, komu bol darovany...a pri dedictve sa na nom podielaju spolocne deti.

zooeynka
13. nov 2023

@sense nevysvetlis nenazranym osobam s holou zadnicou....akehokolvek pohlavia.

tiezjedna
13. nov 2023

@zooeynka manželstvo nie je pre každého evidentne 🙂

ziarifka
13. nov 2023

To nie je tak, že rodičom "sa akosi podarilo dať dom iba manželovi ". To sú platné zákony Slovenskej republiky. Manžel môže dopísať manželku ako vlastníčku. Nepoznám situáciu, kedy by rodičia darovali majetok aj na manželského partnera svojho dieťaťa. Ešte aj moji starí rodičia, ktorí majú 80+, majú darované majetky písané iba na jedného z manželov, a to sú 60 ročné manželstvá v dobrom an zlom.

erikavesela
13. nov 2023

Velmi zle si to vysvetlujes...to, co manzelia v manzelstve nadobudnu je ich oboch ak nemaju.zuzene bsm), od vyplaty az po vyhru...ale to, co dostane vylucne jeden z manzelov je vylucne len a len jeho...to, ze manzelka okolo domacnosti robi vsetko je dohoda manzelov a nie darcu...a to, ci darovany majetok obdarovany prepise aj na manzelki je vecou obdarovaneho...

autor
13. nov 2023

@zooeynka
Kľudne si to mozes odpustiť, lebo sa nejedna konkrétne o mňa. Ako sú potom na tom tí rodicia, ktorí očakávajú, že ich tá nevesta dochová, lebo sa stará o ZŤP dieťa, ich vnúča, nie ten ich syn, na ktorého dom prepísali? Lebo je široko-ďaleko známe, že to je jeden veľký lenivec, ktorý na vyše neurobí a problém má aj s tým minimom, čo má na starosti? Oni sú potom čo a aký je ich charakter?

sense
13. nov 2023

Nevesta nemá žiadnu povinnosť ani právnu ani morálnu do chovať svokrovcov. Postarať sa majú deti, teda manžel. A ak sa manžel dohodne s manželkou tak to je už len vec ich oboch, rovnako aj ohľadne daru sa môže nevesta dohodnúť s obdarovaným

h2
13. nov 2023

Autorka, predstav si, že máš dieťa, povedzme, že dcéru (ale pokojne to môže byť aj syn, to je jedno). Tá dcéra dospeje, vydá sa, založí si s manželom rodinu, porodí 2-3 deti. Ty máš dom, v ktorom nebývaš a chceš jej ho darovať. Daruješ automaticky jednu polovicu jej a druhú jej manželovi? Ak by sa náhodou rozviedli, čo v dnešnej dobe nie je nič ojedinelé (napríklad preto, že on si nájde mladšiu a krajšiu milenku, hoci tvoja dcéra mu je priam ideálnou manželkou) on si môže nárokovať tú "svoju" polovicu. A keď ho tvoja dcéra nebude mať z čoho vyplatiť, tak ten pôvodne tvoj dom predajú a ona mu dá polovicu peňazí z predaja. Budeš s tým spokojná, lebo veď sú manželia, tak je spravodlivé, že ten dom bude spoločný, jemu patrí polovica a tie peniaze utratí s novou ženou?

namornicka
13. nov 2023

Autorka, ti rodičia, “ktorí očakávajú, že ich nevesta dochova” sú na tom tak isto ako nevesta, ktorá očakáva, že na ňu svokrovci prepíšu majetok. Obe strany si niečo vyfabulovali a očakávajú to, ale nikto nie je povinný im toto očakávanie naplniť. Môžu sa dohodnúť, že niečo za niečo, alebo býva aj také, že tá submisívna strana sa nechá využívať. A neviem čo to ma spoločné s tým ZŤP synom/vnucatom, to som nepochopila.

ziarifka
13. nov 2023

Ešte je dosť možné, že ich nevesta sa na toho široko ďaleko známeho lenivého syna vykašle. A v tom prípade by odišla z manželstva aj s polovicou domu. Toto majú rodičia riskovať? Autorka, prepis domu a darovanie domu prebehlo v súlade so zákonom, bez špekulovania a obchádzania zákona, celé je to morálne v poriadku. Ale nie je morálne sa nad tým pohoršovať, vyvyšovať, odsudzovať, ohovárať...