Máte skúsenosť z anuláciou manželstva?

25. júl 2022

Dobrý deň.. Prosím vás trvá to dlho? Mate skúseností? Musia to chcieť obaja? .... Totiž to, zistila som ze môj muž je alkoholik, rodina to pred mojou rodinou zatajila až teraz to vyšlo najavo, on si to samozrejme priznať nechce a ani sa nechce dať liečiť.
Sme v manželstve ani nie rok.... Ďakujem a prosím vás fakt len ak máte niekto skúsenosti...

zuzubb007
25. júl 2022

Aka anulacia, normalne rozvod, to sa ako neda vsimnut alkoholizmus?, vsak po pohariku by som citila a ziti by si to aj slepi vsimol ako nic v zlom ale vyhovorka dobra

krasaniejevsetko
25. júl 2022

Ja stale pisem ze pred manzelstvom treba vsetko povedat a nic nezatajovat, lebo potom vznikaju tieto problemy. Osobnú skusenost nemam, ale pocula som pripady z okolia, kde k anulacii naozaj doslo, lebo zistili sa zavazne dôvody, pre ktore manzelstvo pokracovat nemohlo.

jaskolka
25. júl 2022

Anulacia nasleduje (ak ju schvália) až po rozvode. Čiže najprv toto musí prebehnúť, súd rozviesť a potom môžeš žiadať o cirkevnú nulitu manželstva.
Nefunguje to tak, že budeš mať len "anulovane manželstvo" bez prvotného rozvodu

alenah31
25. júl 2022

@jaskolka ona nechce nulitu manželstva, ale manželstvo anulovať. Anulovať manželstvo je možné len súdne. Manželstvo, o ktorom súd rozhodol, že je anulované - neplatné, považuje sa za neuzavreté.
@autorka rodina ti zatajila, že je alkoholik? Ľutujem, to nie je dôvod na anuláciu manželstva. Anulovanie manželstva právny poriadok SR pozná iba pri výnimočných prípadoch. Nie je možné každé manželstvo ľubovoľne anulovať. Ak má ale lekárom diagnostikovanú chorobu - alkoholizmus je choroba (odbor psychiatria - duševná choroba) a v čase uzatvorenia manželstva túto skutočnosť neoznámil - anulovanie je možné - zatajil svoj zdravotný stav (je jedno či duševný alebo telesný):
Podľa ust. § 12 a nasl. zákona o rodine platí :
(4) Ak uzavrie manželstvo osoba pozbavená spôsobilosti na právne úkony alebo osoba, ktorá trpí duševnou poruchou, ktorá by mala za následok pozbavenie spôsobilosti na právne úkony ( čo je napr. pri patologických hráčoch či alkoholikoch viac než bežné), súd rozhodne o tom, že manželstvo je neplatné.
Vo veci máš teda možnosť podať návrh na súd - neplatnosť manželstva z dôvodu predmetnej diagnózy - ale ako píšem - tá diagnóza by musela byť určená už v čase uzatvorenia manželstva, naďalej pretrváva a existuje aj v čase rozhodnutia súdu o neplatnosti manželstva.

kornelies
25. júl 2022

Zvlastne, ze si nezistila, ze holduje alkoholu. Nechcem byt zla, ale toto je malo na anulaciu.

dadis
25. júl 2022

@alenah31 Podla mna myslela cirkevnu nulitu.

alenah31
25. júl 2022

@dadis ja viem, ale autorka chce manželstvo anulovať - nejde jej o nulitu (predpokladám, že autorka vie rozdiel). Pri anulácii je manželstvo vlastne považované za neuzavreté - takto sa to podáva aj na cirkevný súd ak sa chce rozviesť aj cirkevne - potom je nulita bežná a rýchla.

dadis
25. júl 2022

@kornelies Akoholizmus je celozivotna diagnoza, a aj ine zavislosti. Pocas randenie, na zaciatku manzelstva mohol byt v remisiii. Ak sa takyto clovek nedotkne alkoholu, zije kvazi normalny zivot. Ale stale je v riziku, ze sa neovladne, skusi len trochu a uz to s nim potom ide velmi rychlo..takze je neferove toto zatajit, lebo zivot s alkoholikom (ale toto hrozi i pri gambleroch, zavislych na drogach) by si takmer kazda sudna zena rozmyslela..asi dovod, preco jej to nikto nepovedal..

lienka.7
25. júl 2022

Anulacia cirkevná ci iba klasicka súdna?
Nepoteším ta, nie je to také jednoduché ani na sude. Kamoske zatajil jej ex schyzofreniu a aj tak neuspela, musela sa klasicky rozviesť. Jej ex jej robil problémy ešte k tomu, všetko to trvalo 5 rokov. Drzim ti palce

jaskolka
25. júl 2022

Áno, súd môže anulovat manželstvo, ale pokiaľ viem, tak tiež sú tam dôvody, ako že nebolo uzavreté dobrovoľne,osoby neboli plnolete, sobasiaci nemal potrebné oprávnenie sobášit, pripadne ze sú pokrvni príbuzní, alebo trebárs že sa vzali niekde v africkom slume so samanom.
Alkoholizmus, a to ze rodina to zatajila, medzi také dôvody pre súdnu anulaciu nepatrí. Takisto akoby si napríklad ona nevšimla, že muž je gambler. Skratka na to je čas pred sobášom, spoznávať sa.
Čiže jedine rozvod a ak chce,(že bola sobášena v kostole) tak potom cirkevná anulacia.

solange7
25. júl 2022

To co ste mali dohodnute manzelstvo ako v stredoveku? Ste sa stretli az na svadbe?
Normalne podaj ziadost o rozvod a nasledne si zmen meno na svoje povodne.

gertys
25. júl 2022

Najprv sa musis civilne rozviest. Potom skoc na faru kde ste sa brali a zisti si info kde mas najblizsi cirkevny sud a ake tlacivo vypisat. Ja som to riesila s dekanom. Budes musiet niekolko veci dokazovat nie je to jednoduche ja som tiez v procese podania ziadosti a povedali ki rovno ze ziaden problem ze sobas bude anulovany lebo splname vsetky ich podmienky ale nie je to alkoholizmus toto musis zistit ze ako. Dezim palce 🙂

majkabambulik
25. júl 2022

predpokladám, že svojou otázkou ste mali na mysli vyhlásenie manželstva za neplatné - civilne, nulita manzelstva je cirkevna. Nižšie uvádzam najčastejšie dôvody neplatnosti manželstva

Podľa § 14

(1) Manželstvo je neplatné, ak vyhlásenie o uzavretí manželstva nebolo urobené slobodne, vážne, určito a zrozumiteľne.

(2) O tom, že manželstvo je neplatné podľa odseku 1, súd rozhodne na návrh ktoréhokoľvek manžela.

(3) Právo manžela podať návrh na začatie konania o neplatnosti manželstva podľa odseku 1 zanikne uplynutím jedného roka odo dňa, keď sa o dôvodoch neplatnosti manželstva podľa odseku 1 dozvedel.

§ 15

(1) Ak sa konanie o neplatnosti manželstva na návrh niektorého z manželov už začalo, môže súd rozhodnúť o tom, že manželstvo je neplatné, aj po smrti druhého manžela.

(2) Po smrti manžela, ktorý podal návrh na začatie konania o neplatnosti manželstva, môže súd rozhodnúť o tom, že manželstvo je neplatné, aj vtedy, ak o to požiadajú do jedného roka od smrti manžela jeho potomkovia.

§ 16

(1) Manželstvo, o ktorom súd rozhodol, že je neplatné, považuje sa za neuzavreté.

(2) O právach a povinnostiach manželov k spoločnému dieťaťu a o ich majetkových pomeroch po rozhodnutí súdu o neplatnosti manželstva platia rovnako ustanovenia o právach a povinnostiach rozvedených manželov k spoločnému dieťaťu a o ich majetkových pomeroch.

§ 17

Manželstvo nevznikne, ak vyhlásenie o uzavretí manželstva

a) bolo vynútené násilím,

b) urobila maloletá osoba mladšia ako 16 rokov,

c) bolo urobené pred nepríslušným matričným úradom s výnimkou podľa § 4 ods. 2 a 3 alebo ak bolo vyhlásenie o uzavretí manželstva urobené pred nepríslušným starostom alebo primátorom, alebo poslancom obecného zastupiteľstva alebo mestského zastupiteľstva,

d) bolo urobené pred cirkvou alebo náboženskou spoločnosťou, ktorá nie je registrovaná podľa osobitného predpisu, alebo ak bolo vyhlásenie o uzavretí manželstva urobené pred osobou, ktorá nebola oprávnená vykonávať činnosť duchovného registrovanej cirkvi alebo náboženskej spoločnosti,

e) bolo urobené v cudzine pred orgánom, ktorý na to nebol určený, alebo

f) urobil zástupca bez platného plnomocenstva alebo ak došlo k odvolaniu plnomocenstva podľa tohto zákona.

Postup pri anulovaní manželstva by bol taký, že najskôr musíte spĺňať zákonný dôvod neplatnosti manželstva, následne sa obrátite na súd, pričom v návrhu uvediete, prečo žiadate vyhlásiť manželstvo za neplatné. Pokiaľ Váš návrh bude spĺňať všetky náležitosti a pôjde o zákonný dôvod neplatnosti, súd rozhodne o vyhlásení manželstva za neplatné.

emka530
25. júl 2022

Ja som anulovana, kľudne mi napis aj ss..
Jednoduché je kopírovat zo zákona, no skutočný život prináša také situácie ktoré by neraz človeka ani nenapadli. Trvá to individuálne, mne skoro tri roky. A nie, nemusia súhlasiť obaja.

magdalenal
25. júl 2022

najprv sa musíš rozviesť civilne a potom si podať žiadosť na cirkevný súd, pokiaľ je to takto skoro po svadbe a nemáte deti, pôjde to relatívne rýchlo, zavolajú si vás a najbližšiu rodinu (resp. koho si vy zavoláte na "svoju obhajobu") a pôjde to rýchlo. Sˇuhlasiť nemusia obaja; cca pred 2 rokmi schválili vo Vatikáne urýchlenie konaní, pred 4 rokmi sme to riešili v rodine, v manželstve už boli deti, oni už spolu nežili asi rok a do roka mali "papier" o nulite, dnes je to kratšie určite... mrzí ma, čím si pravdepodobne prechádzaš. drž sa

barborka006
6. nov 2023

@emka530 dobrý deň, chcela by som viac info, mohla by som sa s vami nejak skontaktovať?

lubakajsova
1. dec 2023

@emka530 ahoj prosím ťa vieš mi poradiť. Môj ex chce po 13 rokoch anulovať manželstvo..mám prísť na nejaký cirkevný úrad podpísať...ale ja nemám záujem to riešiť už nie som katolícka...môžu mi niečo? Ďakujem

renulianka
12. jan 2024

@gertys dobrý deň môžem aj ka otázku o anulovani? Ďakujem