Môžem požiadať o opatrovateľský príspevok?

29. dec 2023

Dobrý deň. Starému otcovi diagnostikovali rakovinu konecnika - zhubny nador. Bude liečený chemoterapiou a nasledne operovany. Bolo nám poradene požiadať o opatrovatelsky príspevok. Chcem sa opýtať ci si môžem požiadať ja (som na materskej dovolenke) alebo stará mama ( na starobnom dôchodku pracujuca na dohodu).
Ďakujem za radu

mogaa
29. dec 2023

a budeš sa reálne ty starať o starého otca? teda denne tam byť, variť mu, upratovať, nakupovať? ak nie, tak stará mama ktorá s ním žije.....ono opatrovateľský príspevok nie je len finančná čiastka, ale aj sa reálne kontroluje či sa dotyčný stará o opatrovaného, či je pri ňom počas dňa a stará sa o neho....

jarhal
29. dec 2023

Áno, môžeš požiadať. Starať sa môžete spolu.Chodia na kontrolu ,ale ani nemusia prísť, je to len náhodne.Za tri roky prišli len raz aj to v čase keď sme čakali na rozhodnutie a otec bol ešte mobilný. Požiadať môžeš aj ty .Je to len príspevok.Aj keby Vám zamietli ,nedaj sa odradiť .Treba sa hneď odvolať, prešetrenie posunu na kraj.Ten už viacmenej rozhodne o potrebe opatrovať.Ziadajte zároveň viacej príspevkov, aby ste nemuseli odznova dokladovať. Pozri si načo všetko máte možnosť žiadať na stránke upsvr.

fidorka7
4. jan 2024

@jarhal tak prepáčale toto čo píšeš je iný nezmysel.
nie je to tak že starať sa môže hocikto, v prvom rade tiež musí splniť pán stupeň odkázanosti na opatrovanie. to že je onko, neznamená, že vyžaduje celodennúopateru. A na kontroly sa chodí, niekedy náhodne, inokedy zámerne, najmä ak dá dobrý sused podnet. Ale úplný nezmysel je ten, že na kraji ako to ty nazývaš, sa viacmenej rozhodne o opatrovaní. Ano, rozhodne, ale znova podľa stupňa odkázanosti chorého takže vôbec to nie je tak že odvoláš sa a potom ti už vyhovejú.

jarhal
4. jan 2024

@fidorka7 nebuď taka negatívna a nepriatelska. Ja som si tým prešla a píšem zo skúseností...to co ty nazyvas nezmysel bola pravda ..aj sused anonym udáva to je pravda..vtedy prídu na kontrolu ,ako aj mne..a došlo aj na ňu..susedu už je v starobinci nikto sa o ňu nechce starať..to ze sa na kraji zväčša uzná je pravda fidorka...to len ty si ako tie prájne susedy..máš skúsenosť ze vieš ze nezmysly ..ja ano..2x

fidorka7
4. jan 2024

@jarhal píšeš len z jednej vlastnej skúsenosti a pritom zovšeobecňuješ. Takú radu za riť kladú, vravievali starí ľudia..pretože ňou môžeš viac uškodiť. Ja na tom úrade robím a tých skúseností na rozdiel od teba mám oveľa viac. A nie je to tak že na "kraji uznáme". Mimochodom, to je ústredie práce Bratislava, ktoré je odvolacím orgánom. Či máš pocit, že ked sa niekto odvolá, na kraji sa potoo a už zákon neplatí? nebuď smiešna

fidorka7
4. jan 2024

@jarhal ahá, 2x. tak to áno, odborník se pozná. Tak ja 30 rokov moja. A nie , nie som ako tvoje susedy. Ja ľuďom, ktorímajú nárok, dopraje. Ale neznášam keď ľudia radia a zlou radou môžu uškodiť. To je každý druhý na SVK doktor - vyštudoval ako dr.GOOGLE. A každý tretí odborník na všetko lebo mu doma tečie teplá voda.
mimochodom, nie si o nič lepšia od tej susedy, keď si teraz škodoradostná, že je v starobinci a nikto sa o ňu nechce starať, táto informácia je k téme úplne irelevantná predsa.

jarhal
5. jan 2024

@fidorka7 vedela som že tam robíš..oháňať sa tym vieš..rozhodnutia nie sú našťastie na tebe..dúfam...moja...

fidorka7
5. jan 2024

@jarhal ale sú drahá, a pri rozhodvaní sa riadim našťastiepre ostatných zákonom. Ty si mýliš pojmy s dojmami a dojmy s dogmami a dogami. Ešteže na tom "kraji" to potom dáme.

jarhal
5. jan 2024

@fidorka7 tak si rob naďalej prácu ako najlepsie vieš...a skus myslieť ľudský aj na tých neštastnikov chorych a rodiny a nevyhovaraj sa na zákony.Lebo veľakrát od takých ako ty, závisí čo s tými ľuďmi ktoruch ,,uradne zamietnu ,,sa stane.Niektori sa tam správajú ako nadľudia.Pozeraju papiere a choreho nevidia.Kym nedostanú úplatok. A vyhovárať sa na zákony to je také..len neuznať..a nech sa starajú doma nadalej zadarmo ..

fidorka7
5. jan 2024

@jarhal ty si ale iná chudera. ak si ten úplatok dávala ty, tak nezovšeobecňuj, ja som ho v živote neprijala, mimochodom je trestné aj úplatok dávať. Neurážaj moju profesionalitu láskavo. A kotkodákaj o tom, v čom sa vyznáš. to že som sa dotkla tvoho ega a upozornila ťa keď píšeš hlúposti neznamená že v práci nemám v sebe kudskosť a empatiu, asi by som tam nevydržala robiť toľko, čo robím. A vieč čo? postarala som sa o svojich doma keď bolo treba a ZADARMO - si predstav, lebo som si nevybavila, aj ked tam robím. Podľa mňa existujú ešte aj iné než svetské zákony, niekedy sa stačí riadiť nimi.

jarhal
5. jan 2024

@fidorka7 nikomu som nič nedávala.Preto som musela žiadať esre raz až kraj rozhodol ze ma nárok..neverim že si nikdy nevzala úplatok🤣. Trafená hus zagagala ..asi tak .Neverím Ti ani že si sa starala 24h o svojich..ked mohli ist na wc tak ok ..ale neboli pod kysliom ležiaci, ako moj otec..toto môžeš vieš komu hovoriť.Vobec nie si empaticka ako si o sebe myslíš. Nefandi si.Okolie si m6sli svoje ,teraz si sa ukazala.Podla Tvojich útočných reakcií verím, ze si tam preto tak dlho ,lebo odmietas ľuďom priznávať co im patri.Ak vôbec priznavaš Ty a nie lekár.Teba tam držia lebo všetci co majú srdce odtiaľto odišli. A už ma nechaj .Nepíš nič.Každý si urobí názor.Ja som poradila podľa skúseností, že sa netreba dat odbiť takými ako Ty.A ešte chváliť sa ze si sa postarala zadarmo...to predsa robi každý normálny človek ze pomáha.

cukroska
21. máj 2024

@mogaa alebo aj nie...