Môžem zrušiť trvalý pobyt u rodičov a nahlásiť sa na prechodný, keď ešte nemáme skolaudované?

ssandyy
13. aug 2020

Ahojte, vie mi prosím niekto poradiť?
Mám trvalý pobyt u rodičov, ale naše vzťahy sa veľmi nastrbili, nekomunikujeme spolu. Totiž im vadí že mi tam chodí pošta...
Presťahovala som sa už do nového domčeka lenže je problém s kolaudaciou. Ide o to ze môžem zrušiť trvalý pobyt u rodičov a nahlásiť len prechodný pobyt? Budeme mať zatiaľ len supisne číslo... bohužiaľ naše mesto sa už zrejme stará viac o neprispôsobivých občanov alebo hrabu do svojho vrecka. Ale to je jedno viete mi pomôcť ako z tejto situácie?

patka06
13. aug 2020

ak sú rodičia vlastníci nehnuteľnosti a ty nie, môžu ti oni zrušiť trvalý pobyt a budeš mať pobyt iba v meste, pošta bude uložená na mestskom úrade. Inak sa trvalý pobyt ruší len prihlásením sa na nový.

korunka1
13. aug 2020

Trvalý pobyt môžu zrušiť iba majitelia nehnuteľnosti
Daj si preposielať poštu na novú adresu.....platená služba alebo si zriaď postBox na pošte

fokuska
13. aug 2020

@ssandyy 1. Kym nemas nehnutelnost skolaudovanu a nemas pridelene supsine cislo, tak si tam nemozes nahlasit trvaly pobyt.
2. Ak je problem iba v poste, tak takmer vsade aj na tlacivach a pod. je adresa trvaleho pobytu a korespondencna adresa - takze vsade uvadzaj korespondencnu. Alebo si nechaj platenou sluzbou vsetko doposielat ako uz radili.

lucyluv
13. aug 2020

Prechodný pobyt si môžeš nahlásiť hocikde, kde ti to dovolia a trvalý si nemusíš rušiť zatiaľ. Všetko sa dá pekne potom vybavovať v inom meste keď máš prechodný, ja som tak chodila na úrad práce v BA , kde som si nahlásila prechodný a trvalý som mala v NR, bolo to šikovné.

stefi_k
13. aug 2020

Nerieš pobyt chod na poštu a daj si preposielať poštu na novu adresu, pošta nebude riešit kde mas TP.

ssandyy
autor
13. aug 2020

Ďakujem Vám krásne.
Idem študovať čo je to tá platená služba lebo vôbec nemám poňatia. Supisne číslo je zatiaľ v štádiu riešenia. Je to taká zápletka momentálne. Čo už aj taký život musí byť a aj také vzťahy zrejme musia byť. Je to smutné ako vlastná rodina sa k sebe chova. Ďakujem ešte raz 🙂

jankapepe
13. aug 2020

@ssandyy ak nemáte skolaudované súpisné číslo vám nepridelia.

ssandyy
autor
13. aug 2020

@jankapepe no suseda oproti nemá skolaudovane a ma supisne číslo. Tak neviem či klame alebo hovorí pravdu. Totiž u nás je problém v ceste a svetlach

jankapepe
14. aug 2020

@ssandyy ,,˄
Skip to content
logo
ŽIADOSŤ O URČENIE
SÚPISNÉHO A ORIENTAČNÉHO ČÍSLA STAVBY
download-icon-white STIAHNUŤ VZOR ZDARMA

NEZABUDNI POZRIEŤ AJ SÚVISIACE ČLÁNKY
MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ TIEŽ

Prečítanie tohto článku Vám zaberie 2 minúty a 43 sekúnd.

ZHRNUTIE ČLÁNKU:
V tomto článku okrem vzoru žiadosti na udelenie súpisného a orientačného čísla stavby nájdete tiež užitočné informácie o tom:

- na čo slúži žiadosť o určenie súpisného a orientačného čísla stavby a kedy ju použiť,

- aké sú jej náležitosti,

- aké prílohy je potrebné predložiť spolu so žiadosťou,

- aká je výška správneho poplatku pri podaní žiadosti na udelenie súpisného a orientačného čísla stavby.

NA ČO SLÚŽI ŽIADOSŤ O URČENIE SÚPISNÉHO A ORIENTAČNÉHO ČÍSLA STAVBY?
Zákon určuje, že každá novopostavená stavba, ktorá podlieha evidencii v katastri nehnuteľností, musí mať určené súpisné číslo. Zároveň môže byť stavbe zo strany obce určené aj orientačné číslo, ktoré bližšie identifikuje stavbu alebo jej časť (napríklad vchod). V prípade, ak na určitej stavbe vidíte umiestnené dve čísla oddelené lomkou (napr. 250/10) je súpisným číslom to, ktoré je prvé v poradí (v našom príklade číslo 250) a orientačným číslom to, ktoré nasleduje za lomkou (v našom príklade číslo 10).

Rozhodnutie obce o určení súpisného čísla a orientačného čísla je nevyhnutnou prílohou návrhu na zápis stavby do katastra nehnuteľností. Je preto nevyhnutné, aby každej novopostavenej stavbe (ktorá podlieha evidencii v katastri nehnuteľností) boli tieto čísla určené, inak totiž stavbu nemožno zapísať do katastra nehnuteľností.

AKÉ SÚ NÁLEŽITOSTI ŽIADOSTI O URČENIE SÚPISNÉHO A ORIENTAČNÉHO ČÍSLA STAVBY?
Zákon pre žiadosť o určenie súpisného a orientačného čísla v zásade neurčuje žiadne povinné náležitosti. Zo žiadosti však musí byť zrejmé minimálne to, kto ju podáva a akej stavby sa žiadosť týka. Bez týchto základných informácií by totiž obec nevedela súpisné a orientačné číslo určiť a žiadosti by preto nemohla vyhovieť.

POKRAČOVANIE ČLÁNKU POD REKLAMOU




SÚVISIACE ČLÁNKY:

Ako zapísať dokončenú novostavbu do katastra nehnuteľností

Návrh na zápis dokončenej novostavby do katastra

Návrh na vklad vlastníckeho práva - byt

Návrh na vklad vlastníckeho práva - dom




AKÉ PRÍLOHY JE POTREBNÉ PRILOŽIŤ K ŽIADOSTI?
K žiadosti je potrebné priložiť právoplatné kolaudačné rozhodnutie o povolení užívania stavby, pre ktorej očíslovanie sa žiadosť podáva.

Výnimkou sú stavby, ktoré boli postavené ešte dávno v minulosti v čase, kedy sa na užívanie stavieb nevyžadovalo vydanie kolaudačného povolenia. ,,