Nárok na čiastočný invalidný dôchodok

zanetka0106
30. nov 2019

Ahojte, môj priateľ má vyoperovanu obličku, má nárok na čiastočný invalidný dôchodok? Ďakujem za odovede.

andrejkap123
30. nov 2019

Aj ja by som chcela vediet ci clovek s cukrovkou kde si picha inzulin ma narok na ciastocny invalidny dochodok? (Nema ziadne komplikacie iba teda tu cukrovku a picha 4x denne)

oli18
30. nov 2019

Asi ťažko tu bude posudkový lekár, ale dajte si do googlu a nájdite zákon o sociálnom poistení. V ňom /ak sa nemýlim/ by mali byť choroby podľa medicínskyh odborov. Tam nájdete vašu diagnózu.

majamat
1. dec 2019

mala by to byt priloha c..4 https://www.socpoist.sk/vybrane-zakony-a-predpi... a musi mat viac ako 40%c

majamat
1. dec 2019

@andrejkap123 nasla som iba cukrovka kompenzovatelna a nekompenzovatelna. prva moznost je kompenzovatelna na diete,a lebo PAD a ak nema problemy, tak bude kompenzovatelna bez komplikacii s ohladom na zamestnanie a to ma 30-40%. posledna moznost je tazko kompenzovatelna.

majamat
1. dec 2019

strata a vypadok funkcie jednej oblicky pri zdravej druehej oblicke je 20%, cize tu narok nie je. no v pripade poskodenia druhej oblicky je to v zavislosti od stupna poskodenia - lahky 25-35%, stredny 50-60% a tazky 70-80%

stanulienkat
1. dec 2019

S jednou oblickou aj s cukrovkou sa da normalne pracovat. Ak samozrejme namaju komplikacie.V dnesnej dobe ma cukrovku kde kto. Keby vsetci mali zostat na ID,tak tu nema kto v republike pracovat.

ticko
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
marion09
1. dec 2019

@andrejkap123 ak má len cukrovku nemá narok

pocasie1
30. mar 2020

Ahojte, mne zistili, že mám cystu v ľavom mozgu. Som bez práce, je pre mňa ťažké si udržať nejakú prácu, ak ju mám tak hneď ju stratím, ťažko sa mi učia nové veci, strácam pamäť, bývam mimo, nie som sústredená, chýba mi šikovnosť, vzručnosť a som dosť pomalá. Mám problém udržať si prácu. A teraz by neviem či mám nárok na čiastočný dôchodok..

marion09
30. mar 2020

@pocasie1 všetko záleží od posudkoveho lekara

lucinkaboz
11. nov 2020

@andrejkap123 ziadne komplikacie, ina diagnoza zacinajuca neuropatia? Bolo by dobre nieco este najst, chrbtica ?

lucinkaboz
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
stanulienkat
11. nov 2020

@lucinkaboz v mnohych pripadoch sa da. A videla som pracovat ludi s rakovinou s metastazami. Aj cloveka po 2 mozgovych prihodach. A ano,osobne ich poznam. Samozrejme zavisi od stavu. Ak su tito ludia stabilizovani,tak normalne funguju. Nehovorim,ze vykladaju kamiony.

majamat
11. nov 2020

@lucinkaboz hore som pisala, ze pri strate jednej oblicky je to hodnotene na 20%, co je dost malo. tu je mozno dolezita aj pricina straty. druha oblicka, ak funuje normalne (samozrejme toto je dolezite ) dokaze zastupit funkciu aj tej stratenej oblicky su ludia, co sa narodia iba s jednou a ani to netusia. pride sa na to skor nahodne.

co sa tyka cukrovky, tak na diete,a lebo liekoch je 10-20%
potom kompenzovatelna cukrovka 30-40%
tazko kompenzovatelna 50-75%

na inv. dochodok je narok, ak je miera poklesu zarobkovej cinnosti o viac ako 40% oproti zdravemu cloveku.

lucinkaboz
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
marion09
8. dec 2020

@stanulienkat moj muž si 5x denne pichá inzulín,má neuropatiu,na obličke neoperovatelnu megacystu...priznali mu čiastočný invalidný...vyšlo mu 158e....už vieš prečo takí ľudia pracujú? aj zdravý človek nevyzije z toľkých eur nietoz taký čo mu každý mesiac treba pol dôchodku na lieky!

stanulienkat
8. dec 2020

@lucinkaboz paru mam,to mi ver. Precitaj si moj vyssi prispevok. Pisem,ak nema komplikacie a samozrejme nie tazka fyzicka praca. Diabetes ma teraz uz velmi vela ludi a bude ich ovela viac,nakolko ludia vedu zivotny styl taky,aky vedu.

stanulienkat
8. dec 2020

@lucinkaboz
@marion09 baby,ved ja sa nehadam. Zavisi od individualneho stavu samozrejme. Len tu na Sk ma tolko ludi tolko chorob a diagnoz,ze pol republiky by bolo na invalidnom dochodku.

lucinkaboz
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lucinkaboz
21. mar 2024

@stanulienkat co to pisete za hluposti? Vy rovnate do pozicie diabetika na inzuline a s jednou oblickou so zdravym clovekom?? Takto chory diabetik s chorou oblickou je zdravy clovek? Viete vobec ze existuje diabetes 1 typu tazky typ? Nezamiemajte si to s diabetom 2 typu! Clovek s takymi diagnozami ma narok na invaliditu cez 50 percent