NČZD na manželku

tatehotna
4. feb 2022

prosim vas poradte mi ako vypocitat nczd na manzelku? vobec tomu nerozumiem. minuly rok som bola cely na RD a v polovici augusta som zacala do konca roka poberat tehotensky prispevok.

a este ma zaujima, ze ci mam ja nejaku povinnost podat danove ak som nemala iny prijem okrem rodicaku, pridavku na dieta a potom to tehotenske a coms tymto co mi poslal zamestnavatel?

chadkroeger
4. feb 2022

NCZD na manzelku je 4124,74. Poberanie rodičovskeho príspevku sa ako vas prijem neberie, ALE poberanie tehotenskeho ano. Takze 4124,74 mínus suma vyplateneho tehotenského roku 2021, POZOR, december bol vyplatený v januári takze sa to do príjmu roku 2021 neberie.
Povinnosť podat nemáte ak vase zdanitelne príjmy su nizsie ako 2255,72 €.

evkao
4. feb 2022

@chadkroeger december bol vyplateny v januari, ale na prislusnom urade je zauctovany v mesiaci december - je to ako s vyplatou, zacnes niekde pracovat v decembri, prvu vyplatu dostanes v januari, ale ked budes pytat od firmy potvrdenie o prijme napr. prave na ucel uplatnenia NCZD, dostanes potvrdenie, kde uz bude v decembri svietit suma, kt. si realne dostal v januari

chadkroeger
4. feb 2022

@evkao to sa týka pracujucej osoby, ona nepracovala predpokladám

bebotka
4. feb 2022

@chadkroeger no neviem či je to tak, keďže na sociálke mi nedali potvrdenie, že až po 15tom, keďže vtedy nabehol tehotenský za december.

evkao
4. feb 2022

@chadkroeger ok, a SP (ktora vyplaca tehotenske), to eviduje inak ako napr. UPSVaR? lebo tam som dostala potvrdenie za minuly rok o poberani RP, kde mam uvedene, ze od januara az do decembra som brala rodicak, kazdy mesiac, pritom prvy rodicak mi bol vyplateny az vo februari (za januar), zauctovany ho mali ale v mesiaci januar, kedze to bol prispevok za dany mesiac

chadkroeger
4. feb 2022

@bebotka ved na potvrdení budete mať aj december napísaný ale odpočítava sa to.

evica17
4. feb 2022

@evkao ano upsavr to robi tak. Lebo od januara sa zvysuje RP. Ale v potvrdeni mam v januari 2021 este nizsi RP, z roku 2020, z decembra. Potom uz mam vsade rovnaky, ten vyssi.
Aj ked nechapem preco to tak robia no, lebo mi to pride zvlastne tiez

chadkroeger
4. feb 2022

@evkao nech sa páči, včera som to riešila s Finančnou správou

evkao
4. feb 2022

@evica17 akoze tam mas aj december? z upsvar mas potvrdenie za cely rok, od januara po december 2021, december 2020 tam nema co robit... sa tu o tom bavime, ze upsvar to uctuje ako firma, v potvrdeni mas napisanu sumu za januar, kt.si realne dostala na ucet az vo februari

slavkadi
4. feb 2022

@tatehotna presne ako ti píše chadkroeger, od NČZD na manželku odpočítas sumu tehotenského, čo ti reálne prišlo v roku 2021 na účet. Pozri si výpis z účtu, potvrdenie z úradu netreba, stačí k manželovej žiadosti o ročné zúčtovanie doložiť sobášny list a rodný list dieťaťa. Nemalo už dieťa 3roky?

slavkadi
4. feb 2022

@evkao tieto dávky sa počítajú do obdobia roku, kedy ich dotyčná skutočne dostala na účet. Na rozdiel od výplaty.

slavkadi
4. feb 2022

@tatehotna zamestnávateľ ti poslal potvrdenie o zdaniteľných príjmoch? Mala si nejaký príjem v zamestnaní? Či to je manželove?

evkao
4. feb 2022

@slavkadi ano, uz som pochopila 🙂 ja som este minuly rok v januari bola na materskej, v polke januara som presla na rodicak a od decembra este aj pracujem, takze som si musela ujasnit, co vsetko sa mi do prijmov rata 😀 ale uz viem, materska vyplatena v januari a februari, a vyplata za december (ktora mi prisla na ucet v januari) - hotove kocurkovo toto 😀

tatehotna
autor
4. feb 2022

@slavkadi dieta ma momentalne 1,5r. ked odpocitam zo sumy 4124,74-tehotenske vyjde mi suma 3241,34 a to znamena ze nemam povinnost podat ziadost na danove? toto tlacivo co som dala ako prilohu poslal mne moj zamestnavatel a vysledna suma je 0,00€

slavkadi
5. feb 2022

@tatehotna tú sumu, čo si vypočítala, si tvoj manžel uplatní v žiadosti o ročné zúčtovanie. Ty si nemusíš dávať žiadosť, keď si nemala žiadny zdaniteľný príjem.

ivkaa1
5. feb 2022

@slavkadi môžem správu?

slavkadi
6. feb 2022

@ivkaa1 kľudne 😉