Príspevok na starostlivosť o dieťa

9. aug 2022

Dobrý deň, chcem sa opýtať či nemáte skúsenosť s príspevkom na starostlivosť o dieťa. Idem študovať externe a nemám komu zveriť dieťa. Otec nemá čas vziať si voľno na toľko dní v roku. Nie sme manželia.
Napadlo mi preto, že by on ako pracujúci požiadal o príspevok, keďže ja na RD nemôžem a tento príspevok by sme použili na opatrovateľku.
Zákon napr hovorí o príspevku 41,10 eura, ak starostlivosť o dieťa zabezpečuje iná fyzická osoba (napr. starý rodič) a nevypláca sa jej rodičovský príspevok alebo rodič, ktorý vykonáva zárobkovú činnosť a nezabezpečí starostlivosť o dieťa inak.
Určite každé euro pomôže, opatrovanie je drahé a tento jeden rok musím nejak zvládnuť.

Ďakujem

luliu
9. aug 2022

Dieťa má viac ako 3 roky? Lebo ak nie, tak dostávas RP a teda na nič iné nárok nemas

zojanka
9. aug 2022

Ak už na to dieťa máte rodičovský príspevok nemôžete žiadať aj príspevok na strarostlivosť (je jedno či matka/otec). Museli by ste zrušiť rodičovský čo sa neoplatí.

martinkatinka
9. aug 2022

Ak dostavas RP do 3 rokov dietata, nikoho nezaujima ci pracujes alebo studujes a ako riesis opatrovanie dietata v tvojej nepritomnosti.
Po 3 rokoch takisto neskumaju, ci pracujes, ci studujes, nahlasis len kde sa dieta nachadza.

9lf9
9. aug 2022

nie je mozny subeh rodicovskeho a prispevku na starostlivost vyuzijes do 3r pripadne pri DNZS podla posudku
..cize bud alebo... pri starostlivost a preplacani jasiel alebo opatrovatelky ktora ma szco na opatrovabie je nutny vykon zarobkovej cinnosti ale je max do vysky 280e