Slovenský občiansky preukaz pre dieťa žijúce v Rakúsku.

romanuela7
2. dec 2019

Dobry den s manzelom zijeme v rakusku par rokov mame tu trvale pobyt a chystame sa nasmu babatku vybavit prvy obciansky preukaz , on ma trvaly pobyt len v rakusku a chcem sa spytat ci je to v poriadku alebo ci nepotrebuje mat aj na svk trvaly pobyt ktory mu uvedu v obcianskom, vlastne ci muho vystavia aj ked ma iba v rakusku trvaly pobyt, dakujem

lucy0807
2. dec 2019

@romanuela7 Neviem aký občiansky myslíte ak nemá 15 rokov. Môžete vybaviť slovenský pas, nepotrebuje trvalý pobyt ale potrebujete mať slovenský rodný list.

babyfrog
2. dec 2019

@lucy0807 teraz bude taká novinka že aj deti od 0 rokov do 15 budú mať občiansky preukaz ( bez fotky ), kvôli elektronizácii zdravotníctva tento budú posielať automaticky všetkým... Dá sa vybaviť aj s fotkou aby sa dal používať ako cestovný doklad do EU ( teda dieťa nebude potrebovať do EU pas )

babyfrog
2. dec 2019

A tu píšu že ten občiansky musí byť trvalý pobyt na Slovensku https://pravneprerodica.sk/obcianske-preukazy-p...

lucy0807
2. dec 2019

@babyfrog jaj no bude novinka, uvidíme ako bude fungovať 🙈 ale aj dieťa Slovákov žije v Rakúsku, musí mať doklad a tým dokladom je určite pas, v podstate tam teraz sú "na čierno" a môže byť problém s cestovaním celkovo. Občianstvo sa dedí po rodičoch, nie podľa trvalého pobytu alebo miesta narodenia.

robodracica
2. dec 2019

Občiansky preukaz je stále viazaný na trvalý pobyt. Ak má trvalý pobyt v Rakúsku a slovenské občianstvo, môže mať slovenský cestovný pas, ale nie občiansky preukaz.

komplikovana
2. dec 2019

OP sa vydava len na zaklade trvaleho pobytu. Ako ho na svk nema, tak nemoze mat svk OP. Mozete vybavit akurat tak slovensky pas na zaklade obcianstva, ak ho teda ma slovenske.

babyfrog
2. dec 2019

@lucy0807 však áno..ale pýtala sa na občiansky tej je viazaný na trvalý pobyt...

robodracica
2. dec 2019

A ináč baby, odkedy to už bude v platnosti s tými s OP do 15 rokov? Zatiaľ len viem že je podpísaný zákon, ale neviem nikde nájsť odkedy sa bude dať požiadať.

babyfrog
2. dec 2019

@robodracica ten bez foto budú posielať automaticky...a s foto neviem

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
robodracica
2. dec 2019

@tanapeta aha, takže už to je asi platné od 1. 12.2019

romanuela7
autor
3. dec 2019

Dakujem pekne za odpovede. Tak teda obciansky preukaz nepotrebuje vobec? Staci mu mat iba pas ?

lula313
3. dec 2019

@romanuela7 Ano, stačí mu SK pas a v AT Anmeldebeschreibung

sisaka
3. dec 2019

@lucy0807 záleží od krajiny, v niektorých môže dieťa získať občianstvo narodením. Napríklad u nás v Kanade sa dieťa stáva kanadským občanom narodením, aj keď jeho rodičia sú napríklad Slováci. Moje dieťa napríklad nemá slovenské občianstvo, aj keď sa narodilo rodičom so slovenským občianstvom ( mame duálne, lebo kedysi sa za vzdanie občianstva muselo platiť) Nevyplýva mi žiadna povinnosť so zákona, oznámiť narodenie dieťa slovenským úradom, do toho je ich nič, syn je kanadským občanom, kým sa nerozhodne inak.

lula313
3. dec 2019

@sisaka myslim, že ona sa vyjadrovala v príspevku konkretne k Rakusku, kde sa naozaj dedí občianstvo po rodicoch. Ale jasne, každý kraj, iný mrav. Tiež mám známu, ktorej sa narodilo dieťa v USA a má Americké občianstvo, ale v AT to tak nefunguje

lucy0807
4. dec 2019

@sisaka áno viem, ale v EÚ taký zákon neplatí, mala som to špecifikovať. Kanada, USA ...to je niečo iné