Vratka dane za manželku

mitama
5. feb 2021

Ahojte, riešite teraz niekto vratku dane za manželku? Mužovi vraveli, že by sa nám mali vrátiť nejaké peniažky, lenže ja som dostávala vyšší rodicak - 370e. A teraz mu povedali, že nám asi nevyjde nič, lebo som presiahla nejakú sumu- myslím ze tam ide iba rozdiel nejakých 15-30e, a ja som teda riadne smutná :/ neviete teda ako to je? Ďakujem za odpovede.

mariet24
5. feb 2021

@mitama rodičovský sa nepočíta ako príjem v tomto prípade, nemali ste za minulý rok nejaký iný príjem? Tá suma je do nejakých 4400€ tuším za rok čo sa nemá presiahnut

mitama
autor
5. feb 2021

@mariet24 nie, iba ten rodičovský... no ved o to ide, že po vypočítaním 370x12=4440... taze 40e??? To akože naschval tak urobili? Nedá sa to nijako, aspoň keby časť vrátili. Nerozumiem, nechápem, obyčajne svinstvo.

ibrunova
5. feb 2021

@mitama Nechápeš, tvoj príjem je nula.

mitama
autor
5. feb 2021

@ibrunova nie nechápem. Teraz som sa docitala, že rodičovský príspevok sa nezapočítava do príjmu manželky. Takze v tom prípade nemám tiež nárok, pretože som nezarobila nič?

ibrunova
5. feb 2021

@mitama Aký chceš mať ty nárok? Na čo? Tvoj muž má nárok na uplatnenie NČZD na manželku, lebo za minulý rok si mala príjem len za rodičovský, ktorý sa do príjmu nezarátava, čiže si zarobila nula, čo je menej ako 4035,80€. Namiesto rozčuľovania, aké je to svinstvo a neviemčo, si to ešte raz v kľude prečítaj.

mitama
autor
5. feb 2021

@ibrunova prepáč, ale stále tomu nechápem. Môžem citat dookola. Samozrejme, že manžel si uplatňuje, nie ja. Mna zaujíma, či mame na to nárok. Našla som na internete tuto otázku, ale zial, neviem vyjsť z toho, či má manžel na vratku dane za mna alebo nie. Stačí napísať áno/nie

ibrunova
5. feb 2021

Tretí raz ti píšem, že áno, lebo si zarobila nula eur. Toto, čo si sem dala, je materská, tá sa do príjmu ráta, ty si na rodičovskej, tá sa neráta.
@mitama

mamanadruhuu
5. feb 2021

Keby si bola na MD tak sa to ráta do tvojho príjmu, ale pokým máš len RD tak nie, a pokým nemáš iný príjem takže, áno mate na to nárok!

mitama
autor
5. feb 2021

@ibrunova
@mamanadruhuu
Ďakujem veľmi pekne, potešili ste ma ☺️

ibrunova
5. feb 2021

@mitama Rado sa stalo :- ) Len ti treba vyžiadať potvrdenie o poberaní rodičovského príspevku za rok 2020, z Úradu práce a to tam musí manžel priložiť.

mitama
autor
5. feb 2021

@ibrunova áno toto už mame na personalnom. Ibaže dnes mu povedali, že nemáme nárok na vratku, lebo som prekročila tu sumu. Tak som sa nahnevala. Dúfam, že si všimnú, že sa pomýlili

juliatriscova
5. feb 2021

@mitama aký príjem mal tvoj manžel?........ak si bola na rodičovskej celý rok a manžel mal príjem, tak si na teba môže uplatniť nezdaniteľnu časť.......rodičovský príspevok nie je tvoj príjem a preto si môže manžel na teba uplatniť celú sumu 4035,84€.......

juliatriscova
5. feb 2021

@mitama nerozumiem akú sumu si prekročila...........

mitama
autor
6. feb 2021

@juliatriscova už viem, ako to je 🙂 ja som myslela, že rodičovský príspevok sa zarátava do príjmu, tak nám povedali (pomýlili sa). Takze nič som neprekročila a áno mala by som mat nárok, ako spomínali dievcata vyššie.

marzii35
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mamanadruhuu
16. feb 2021

@marzii35 tak to koľko ti vrátia to ťažko povedať, ale to ze máš príjem vôbec nevadili, záleží aký to je príjem...

juliatriscova
16. feb 2021

@marzii35 málo informácii.........čo potrebujem vedieť je, že koľko mal základ dane a koľko zaplatil daň........preplatok zistite na výplate a doklade o ročnom zúčtovaní......