Výpočet výšky odstupného po skončení TPP a RD

iskavz
2. máj 2022

Ahojte mamičky. Rada by som poprosila o radu týkajúcu sa výšky odstupného po skončení TPP. U zamestnávateľa mám odrobenych bez 1 mesiaca 10 rokov, z toho som bola posledné 3 roky na materskej a rodičovskej dovolenke. Podpísali sme dohodu o skončení pracovného pomeru s 3 mesačným odstupnym podľa zákona. Bohužiaľ nebola možnosť vyjednávania o vyššom odstupom, nakoľko som odmietla ponúkané nevýhodné pracovné miesto. Zamestnávateľ pri výpočte odstupného kalkuluje s predpokladaným priemerným príjmom. určuje sa jeho výška len na základe základnej hrubej mzdy, alebo môže zohľadniť aj odmeny určené v pracovnej zmluve? Vopred ďakujem za odpoveď vopred.

alenah31
2. máj 2022

@iskavz odmeny či osobné ohodnotenie v PZ bývajú väčšinou viazané na výkon a kvalitu odvodenej práce, riadnej dochádzke, na hosp. výsledku zamestnávateľa za kal. mesiac a pod. Nakoľko ide o odstupné bez prechádzajúceho výkonu práce - nie je povinný započítať do výpočtu na odstupné aj tieto mzdové položky. Skutočne bude postupovať zákonne ak sa bude držať čisto základnej hrubej mzdy.
Ale aj toto odstupné by Vám bohato stačilo k tomu, aby ste získali max. podporu - pokiaľ bol PP obnovený aspoň na jeden deň a nie spôsobom, že skončil súčasne s posledným dňom Vašej RD.

iskavz
autor
2. máj 2022

@alenah31 Ďakujem veľmi pekne za odpoveď a za pomoc. Presne toto som si myslela, že ide o postup zákonným spôsobom, aj keď ústna dohoda bola iná. Našťastie mám aspoň obnovený pracovný pomer na 1 deň a až následne podpísanú dohodu ako píšete. Ešte raz ďakujem. Pekný deň.